6 годишните на предучилищна

• 38 639
  • 726
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аз като малка обожавах да оцветявам, но имаше малко книжки тогава. Сега в училище и ДГ наистина предимно оцветяват и не е любимо занимание.
Днес сме вкъщи и майсторим този часовник .
След малко ще видим дали върви вярно.
Взехме го вчера от Капела Плей. Магазинът май е най-хубавото нещо там. За клубчето щерката не иска да се сеща. Бяхме на Рд. Мястото предполага децата доста да беснеят и когато са повече, стават сакатлъци. Едно дете се катерело, Алекс и тя след него и блеела. То се изпуснало и я ударило с крак в окото, докато чакала и тя да се качи. Мислех, че не е нищо сериозно. Сто пъти я питах боли ли я. Само я дразнеше. Но сутринта ми каза, че още усеща дискомфорт и вижда малко размазано. Изкарах си акъла. Вместо за училище, реших да ходим към една очна клиника. И тя като ревна, че й било минало, нямало да ходим. Крещя, бяга, беше се барикадирала в стаята с детския фотьойл и с една възглавница  Crazy Облече се след два часа уговаряне. Слава Богу, оказа се, че няма нищо.
Аз още се чувствам виновна, че я накарах да ходим. Тя не искаше, защото по принцип не обича клубове. Мрънкала цял ден на майка ми. Но обясних, че щом е казала на детето, че ще иде, би следвало да го направи. Даже се нервирах, че трябва да идем на другия край на града в мъглата, а тя не е готова. Уф  Cry
А в клуба наистина е тъпотия. Съоръженията са ОК. Но някакъв батко карал децата да казват думи с Л, за да минат. Алекс реши, че не иска торта и след духването на свещите отиде да играе. Баткото я пратил при тортата. И тогава настана драмата. Тя си беше изнервена без друго и като ревна... Та си говорих любезно и с него Tired
Сега си правим часовника. А диването ми вика "Добре, че ти казах, че виждам размазано"  Twisted Evil
Не можах да разбера дали е излъгала, дали наистина или пък просто не се е била разсънила  ooooh!

Таблет няма, но има телефон. Искаше детски таблет преди 1-2 години. Реших, че няма на какво да я научи, което да не знае или да не може да се научи от книги. Не купих.
За телефона бях против, но баща й се занимава с компютри. Техника, игри край него с лопата да ринеш Crazy Смени си телефона и старият остана за нея. Направи й го с принцеси на екрана, с игри, вкл. на английски, с розов протектор. Първите седмица-две беше фурор. После спря да му обръща внимание. Даже не го зарежда. Носи го в училище (баща й много държеше), но нито веднъж не го е извадила. Никой дори не знае, че го има. Носи го и защото майка ми не е с блестящо здраве. Беше я страх да не й стане нещо, докато е сама с детето Sad Наясно е защо не трябва да го вади. Няма си грам желание да се похвали или нещо подобно. Изключение бяха първите две седмици точно, когато веднъж го извади от чантичката, за да си го пързалят по пързалката hahaha И му махна калъфчето, че то, розовкото, е по-ценно Laughing
Та като цяло макар че бях против, съм съгласна с Жасмин. Играчка е. Децата се блазнят, защото не всеки има. Но не е нищо особено. Не е кой знае какво да се обясни защо не може да е поредната. Аз успях за детските таблети и лаптопи, макар че тогава край нас всички имаха. Както и съм я научила да цени по-важните неща. В никакъв случай не е зависима. От моя таблет също не се вълнува особено. Той няма и кой знае какви интересни забавления, де. На него гледа филми, когато пътуваме.

# 481
За мен детските кътове са като площадките  - трябва непрестанен контрол, иначе не става.

# 482
  • София
Да, така е. Знам и обикновено не ходим или съм до нея. Обаче в тоя няма как. Всичко е високо и свързано - тип джунгла. Не върви аз да се катеря. И си казах - какво пък. Инструктирах да се пази и така. Обаче бяха два рождени дни. И около 30 деца. Родителите виждат много малка част от съоръжението. Алекс по принцип не беснее много, внимава, ама... Обица на ухото  Sad А в клубчето са си написали, че не носят отговорност  Whistling А пък като си отишъл на РД, не върви да не пуснеш детето.

# 483
Симантро, много неприятно. Вчера и ние бяхме на рд в клуб. Едната майка се оплака, че в същия клуб били събрали 3 рожденни дни с непознаващи се деца, което си е направо възмутително от страна на клуба.Така и самите деца не могат да изкарат хубаво.

# 484
Много неприятен инцидент.  Sad
И ние утре сме в Капела плей на рожден ден. Моят син пък много го харесва този клуб, даже иска рождения му ден да е там. Може би за момчета има повече забавления, той винаги се лепва на едни коли с жетони.

# 485
  • София
Здравейте, записвам се и аз в темата. Децата ми ходят на предучилищна в детската градина. Учат по Моливко. Това което знам, че учат в момента е гласните букви, срички, а скоро ще започна и задачки по математика. Отделно извън програмата (учителките казаха че това не се включва в програмата за предучилищна) писаха първо цифрите, а от миналия месец ръкописни букви. За сега са минали само А, Л, М и Е, съответно малка и голяма буква. Аз съм ок с това, а и за децата в никакъв случай не е натоварващо, даже понякога вместо да рисуват или играят, сами си искали тетрадките с тесен и широк ред или квадратчета, да пишат.
За четенето не бих казал че сме много добре, опитват се, но срещат затруднения все още с шрифта на книжките, четат първо буква по буква, след това сричат и понеже това става доста бавно, се изнервят ако изречението е по-дълго, защото докато прочетат последните думи са забравили начлото Simple Smile

# 486
Момичета, как се справят децата ви с т.нар "звуков анализ" ? Моят син изпитва трудности при разграничаването на гласните букви, особено, когато гласната е " а" или "ъ". Например, когато трябва да определи буквите в думата "врата", изброява така- в, р,т  , а двете а-та ги пропуска. Има ли някакъв по-лесен начин, по който да му обясня и да не ги забравя или просто да се упражняваме повече. За четенето- чете, но по-прости думи с до пет букви и по възможност да няма струпване на съгласни. Аз не го натискам особено, има време да се усъвършенства. Звуковият анализ, обаче, го правят редовно и ми се иска да го разбере. Иначе знае кои са гласни и съгласни, ако някой му каже буквите на съответната дума няма проблем да ги оцвети в синьо или червено, но когато трябва само да ги определя често се затруднява.

# 487
  • Перник
Здравейте, големият ми син е в ПГ. Нещо не съм очарована от подготовката в градината, очаквах повече. Напоследък все се готвят за някакъв празник и не учат по "тетрадките" /както казва синът ми/.

# 488
  • София
krasavica, дъщеря ми с упражнения свикна. Разбира се, случва се и да сбърка. Научи се да си прави проверка за правописа на някои думи - кораБ чрез кораби, Око чрез очен и др. и много често ми обяснява  Laughing Току виж стане маниак на тема правопис като майка си  Embarassed
Надя, в градината, където бяхме до миналата година, сега също не работят много по тетрадките. Родителите на деца, които са останали, недоволстват, че реално няма подготовка за първи клас.
Празниците там бяха при закрити врати, с официални лица - общинари и спонсори. Разчитат на по-големите групи за добро представяне. Изпокарах се с директорката миналата година и се бях заканила, че групата ни няма да участва в тия глупости, заради които децата изпускат плуване, излизане и по-интересни занимания. За капак родителите дори не виждат какво се представя. Децата са абсолютно изнервени... Без думи. Не е успокоение, но явно е практика на доста места Tired

# 489
И при нас е така - повечето тържества се изнасят на закрити врата , канят се само разни общинари и т.н. Единствените 2 тържества , на които може да присъстват родители , са 8-ми март и годишното тържество . Имаше и нещо като откриване на учебната година в двора на градината , родители пак не бяха канени , но аз мислех да отида да гледам , за съжаление ми излезна ангажимент в последната минутка и го пропуснах . Иначе учителките работят добре с децата , но аз си подготвям моето допълнително и сме доста напред от  това , което се учи в момента в градината .

# 490
  • Sofia
Влизам да ви се похваля с първата прочетена от Гушкан книжка.  Heart Eyes
 Напоследък понякога (когато става късно сутрин) следобяд си ляга само за почивка с книжки (показвах ви на снимка една такава почивка преминала в кратка дрямка  Laughing ) вместо да спи. Та днес за час- час и половина е успяла.  Grinning  Heart Eyes
Ето и книжката, много подходящ шрифт за начално четене са цялата поредица.

Иначе четем заедно "Вероника и кокосовият дядо" (много интересна), но тази е първата и' самостоятелна. Simple Smile

# 491
Morena браво на вас!
Никол чете/срича/ отделни думи. Още не съм и дала изречения и текст. Но скоро и това ще стане. Тя предпочита аз да и чета.
От тази поредица и ние имаме няколко книжки. Точно с тях мисля да започне.

# 492
  • sf
Някой ще подава ли документи за 12 соу "Иван Асен" ? Впечатления?

# 493
Хич не е по темата ,но да ви питам. Къде мога да намеря бодита за ръст 128-134? Вечно е с гол кръст Никол. Хем съм и купила доста дълги потници. Омръзна ми да повтарям да се загащва. Whistling

# 494
vela, може би някакъв вариант на дамско боди, но в рамер XXS? Аз не съм се заглеждала, но има ли толкова големи бодита от детски серии?
Morena, браво на вашата умница! Аз точно от тази серия бях купила на сина ми, като беше луд по динозаври, та да се учим да чете, но той не прояви интерес...Добре, че в ПГ го научиха и сега си чете сам, но от цяла книга е много далеко...По няколко изречения си чете, но се уморява и се отказва...
Тук не знам дали ги учат на звуков анализ, но той като си пише нещо сам (сега е решил, че ще си пише дневник и си пише всяка вечер важните събития в живота си! Wink) бърка не само гласните, но и П-Б, К-Г, В-Ф и т.н. Даже гласните по-рядко ги бърка...

Общи условия

Активация на акаунт