КАКВО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА КУПЯ - тема 5

• 94 768
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Купи от нарязаната шунка на Дулано или хамона и сравни с тези по-евтините.Същото е за пуешкото филе и вземи от такова бг -дето като го ям ми оставя някакъв метален вкус в устата и ако искаш се съгласявай.
 Има си марки,които са качествени и не може да се пише ей тъй.Никой не е длъжен да се съгласява с мен,важното е е обективно мнение,а не заклеймяване на всичко.
На черното бяло не казвам.

Хайде, следващия път да ми снимаш етикета на тия прекрасни, незаменими" шунки от Лилд Thinking , за да им видя съставките. От Лидл купувам единствено и само нехранителни продукти и ходя изключително рядно. За това, моля да ми направиш тази услуга.

Шунките на лидл съдържат натриев нитрит, даже по— опасен и от натриев нитрат. Аз се изприщвам от тях. Дълго не ми минава. Шунките съдържат и друг поне един консервант НЕОПИСАН НА ОПАКОВКАТА!   Вече почти не пазарувам в лидл.
В дръгите вериги колбасите и другите продукти без Е-та ли са.И ка е възможно мислиш като Е е означение не само за консерванти а и за други подобрители -сода ,лимонена киселина ,бакпулвер,желатин...
 Кажете с какво се храниш - сееш си сама житото ,жънеш,не пръскаш с пестициди-идва въпроса дали пък и почвата е чиста,въздухът ,дъждовете които падат -в стерилна среда не можеш да си произведеш сама храна. Водата с която готвиш -миеш се,пиеш.Бутилираната вода сигурна ли си,че е това което е .
 Има ли някой от вас,който плаче срещу Е-тата изобщо представа от технология на храната.
Пишете неща наизуст просто,не защитавам никоя верига или марка.
Но предпочитам да ям продукти произведени в Германия или друга страна където се спазват изискванията за качество и се упоменава това което го има в продукта.
Да се пляе всичко наред е много не сериозно.

# 151
По повод разгорещилата се дискусия за шунките и саламите от Лидл, вчера специално отидох и ред по ред четох етикетите им в магазина. Изборът там не е голям и затова никак не е трудно това. Коя е тази шунка или салам, в която не се съдържат Е- та, нитрити, нитрати, консерванти и прочие, защото аз не попаднах на такава? Бях готова да купя такъв продукт, пък макар и за 36 лв/ кг.

НЯМА ТАКАВА!  ИЗА 100ЛВ ДАЖЕ!  ПЪЛНИ БОКЛУЦИ!

# 152
По повод разгорещилата се дискусия за шунките и саламите от Лидл, вчера специално отидох и ред по ред четох етикетите им в магазина. Изборът там не е голям и затова никак не е трудно това. Коя е тази шунка или салам, в която не се съдържат Е- та, нитрити, нитрати, консерванти и прочие, защото аз не попаднах на такава? Бях готова да купя такъв продукт, пък макар и за 36 лв/ кг.

НЯМА ТАКАВА!  ИЗА 100ЛВ ДАЖЕ!  ПЪЛНИ БОКЛУЦИ!
Коя е хубава и като няма такава -на база кое правиш сравнение.
За да наречеш нещо боклук трябва имаш стандарт по който да съдиш -дай пример.
Ето състава на шунка Dulano,опкаковка то 150г,-варено пушена.Цена за опаковка -2,99лв.,цена за килограм -19,96лв.
Състав:свинско месо,трапезна сол,декстроза,стабилизатор:дифосфат, антиоксидант-натриев аскорбат,консервант:натриев нитрат,ароматизант-естествен пушек.Може да съдържа следи от синап и целина.Не съдържа глутен и лактоза.Опакован в защитна атмосфера.Опаковачен газ-азот,въглероден диоксид.
Такова точно упоменаване на съдържание -няма нищо което да се крие зад Е-то и може да се потърси информация.
Това и направих.
Декстроза -Декстроза е другото название на това, което наричаме D- глюкоза. Усвоява се бързо понеже е монозахарид или проста захар, няма сложна молекула, която да се разгражда предварително в организма.Използва се от активно спортуващи вместо захар като подсладител- в случая подобрител на вкуса е.
Дифосфатите са стабилизатори, които се използват за запазване вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, отнасят се към естерите и солите на пирофосфорната киселина.

Още за: E450 - Дифосфати (Diphosphates) Използва се като стабилизатор при варенето -топлинната обработка на продукта -да има добър търговски вид -а не да е като каша например.
Е450

Дифосфати- 5 g/kg
 Продължавам:
Антиоксидант: натриев аскорбат E301 - Натриев аскорбат (Sodium ascorbate)

.

Безвреден: ДА

Характеристика:

Антиоксидантите са предназначени за предпазване на продуктите от промяна на цветовете им, за предотвратяване на окисляване и поява на горчив вкус. Могат да бъдат с естествен произход или да са получени чрез синтезирани химични съединения.

Натриевият аскорбат е един от видовете витамин С. Е 301 представлява бял водоразтворим прах, използва се като подобрител в хлебопроизводството и като регулатор на киселинността. Това е силен антиоксидант, който предотвратява развалянето и окислението на мазнините, също изменението на нитратите при производството на консерви и колбаси.

Още за: E301 - Натриев аскорбат (Sodium ascorbate) |

Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Антиоксидантите подобряват общото състояние на организма. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С (аскорбинова киселина) с номер  Е300. Той укрепва имунната система, намалява холестерола в кръвта.
 Следващото
консерванта -натриев нитрат
инфо за него-E251 - Натриев нитрат (Sodium nitrate)

от дата: 16.11.2012 г.

Безвреден: НЕ

Характеристика:

Натриевият нитрат се използва за консервиране на месни продукти и за запазване цвета на обработеното месо. Няма способността да спира развитието на бактерии, а работи само под формата на нитрити, произведени по време на ферментация на микробиологичните процеси. Веществото има слаб бактерициден ефект само срещу анаеробни бактерии. Тъй като нитратите участват в образуването на нитрозамини, те се използват ограничено и внимателно. Натриевият нитрат се получава от естествени природни залежи чрез излужване и кристализация.

Употреба:

Без натриев нитрат не се произвежда нито един колбас или месни консерви. При термична обработка надениците и продуктите от месо придобиват сив цвят. Добавеното, съгласно установените допустими количества вещество, дава възможност продуктите да запазят цвят близък до естествения си светлорозов. Е 251 успешно се употребява и при приготвянето на пушена риба, цаца; в производството на твърди сирена и дори при консервирането на херинга.

Препоръчваната дневна доза е 150-250 мг/кг.

Още за: E251 - Натриев нитрат (Sodium nitrate) |

ВИЖТЕ ТОВА Без натриев нитрат не се произвежда нито един колбас или месни консерви
ароматизатор -естествен пушек.
  И на края като сме купили само 150гр -въпроса е колко ли може да е вреден за нас.
  Тази шунка децата я харесват,може да не толкова полезна,но не ядат с килограми за ден или час и не мисля,че е вредна за тях.
   Написах това чисто информативно,не се заяждам и не налагам мнение.
  Обичам обективността.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 21:30 от Анонимен

# 153
Кажете ми конкретно марка, вид- искам да си ги купя и да пробвам. Апропо, там не всичко е немско. Имаше румънски, гръцки, полски и такива, на които пишеше само, че са пакетирани  в България, а къде са произведение не става ясно?

# 154
  • София
Кажете ми конкретно марка, вид- искам да си ги купя и да пробвам. Апропо, там не всичко е немско. Имаше румънски, гръцки, полски и такива, на които пишеше само, че са пакетирани  в България, а къде са произведение не става ясно?

Производителят на месните и млечните продукти може да се разбере по елипсовидния код на опаковката, държава и номер на производител.
Тук го коментирахме
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=730468.msg26425280#msg26425280
Има регистри на производителите и може да се види кой е.
Например за България - регистър за млекопреработвателите. 
http://babh.government.bg/uploads/File/Registri/Hrani_jivotinski … ntracommunity.pdf
Вътре във файла може да се търси номера.

По тези номера може да се види, че някои собствени марки на веригите (Лидл, Кауфланд, Пени ..) са на един и същ производител.

# 155
Юлмана е права. Човек е ходеща химическа лаборатория, от една страна. От друга, купувайки месо, мляко или пипер в магазина, няма как да очаквате, че съдържанието им е само месо, мляко и пипер. При положение, че млякото, взето директно от ферма, всеки полуинтелигентен човек би го сварил преди консумация. Всякакви храни са с изчислени добавки, за да може организмът да се изчиства, а да не ги натрупва.
Аз не бих яла два вида храни - такива, към които съм алергична, и такива, които не са ми вкусни. Организмът знае какво му пречи и какво му трябва в дадения момент. Имам моменти, когато умирам за сладко, и такива, когато не искам да виждам и захарницата за кафето. Или не мога да си отворя очите без кафе, а после с месеци ми стои половин буркан в шкафа и не го пия. Или умирам за сол някой ден, а следващите 2 седмици ям безсолни ястия. Сега например от 3 седмици единственото месо, което съм кусвала, е пилешко филе, което готвя по някакъв начин. Утре ще ми се прияде шунка и ще изям 5 сандвича с нея.
Чудно ми е как на вас не ви се получава това - явно не се.

# 156
Кажете ми конкретно марка, вид- искам да си ги купя и да пробвам. Апропо, там не всичко е немско. Имаше румънски, гръцки, полски и такива, на които пишеше само, че са пакетирани  в България, а къде са произведение не става ясно?
Тази шунка е произведена в Германия.Пише си го на етикета.Харесваме и една Прага на калъп.
Кашкавала например ,който харесваме е румънски.Пак с формата на правоъгълен паралелепипед,ама че се изразих GrinningИма и един гръцки кашкавал -страхотен е,но цената е малко солена за нашия джоб.Бях взела на промоция.
Извън темата е и се извинявам.
Вторият линк дава грешка.
Not Found

The requested URL /uploads/File/Registri/Hrani_jivotinski was not found on this server.
Apache/2.2.16 (Debian) Server at babh.government.bg Port 80
 Относно млякото в лидл -това в пликче за тази цена е най-близко до вкуса на мляко,но откакто смениха марката му и явно фирмата производител -нещо не го харесваме толкова.
Киселото мляко на Пилос е страхотно -3,6% за 75 ст. Коментира се че същата масленост но в кофичката от 900гр е по-хубаво -произведено е в Румъния -само това в кофата,но не съм го пробвал за да дам коментар -то е около 2,30лв.В кофичката от  400гр ми е близко по -вкус на едновремешното и синът ми го обожава.
 бонбонбон съгласна съм с теб,явно и аз съм такъв тип.
Млеката от ферма също не са гаранция за качество,не знаете кога са били болни и с какво са лекувани кравите.Работила съм в склад за хранителни продукти и знам че в мандрите даже и малките използват даже избелители за сиренето,даже веднъж собственикът на една доста харесвана фирма за сирене се изрази така -намалили сме белината в сиренето,след като шефа ни го пита защо сиренето е по-жълто в последната партида. Българинът си е шмекер по природа,живяла съм и на село и има идея как и при какви условия се дои мляко и т.н.
 Може да е екологично чисто,но ако стопанинът е скаран с личната хигиена и най-качественият продукт -мляко например като ми мирише на тор няма как да ми хареса  Sick
Работила съм и в хранителен магазин,ако имате идея какви номера се правят за да придобият колбасите и др.търговски вид ако са позастояли,не бихте си купили никога.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 23:01 от Анонимен

# 157

Много информативно, благодаря. Но ако се замислиш, реално - ядеш 100 гр шунка, малко топено/пушено сирене и какво ли в което се съдържа какво ли не... И какво излиза - че всеки ден ядем само "не особено" вредни неща, които, обаче, се трупат в организма всекидневно, години наред. Извода - не е безвредно! Щеше да е, ако го приемеш еднократно.

Друго любопитно, което искам да ти споделя е че вит. Ц, който се намира в естествено състояние и този, който е произведен в лаботаротия, се различават много, молекулите им са различни и всъщност не се усвоятват правилно. Това важи за почти всички синтетични витамини. Често организма изобщо не разпознава като витамини, а като натрапници.

Ако ще и 50 лв за кг. да струва, когато е бъкано с всякаки неполезни неща, които с времето стават вредни, няма как да го купувам и да съм спокойна, че съм направила най-добрия избор.

Не го приемай като заяждане, само си споделяме полезна информация. Всеки си решава за себе си.
А от месото е останал само добрият спомен. Peace

# 158

Много информативно, благодаря. Но ако се замислиш, реално - ядеш 100 гр шунка, малко топено/пушено сирене и какво ли в което се съдържа какво ли не... И какво излиза - че всеки ден ядем само "не особено" вредни неща, които, обаче, се трупат в организма всекидневно, години наред. Извода - не е безвредно! Щеше да е, ако го приемеш еднократно.

Друго любопитно, което искам да ти споделя е че вит. Ц, който се намира в естествено състояние и този, който е произведен в лаботаротия, се различават много, молекулите им са различни и всъщност не се усвоятват правилно. Това важи за почти всички синтетични витамини. Често организма изобщо не разпознава като витамини, а като натрапници.

Ако ще и 50 лв за кг. да струва, когато е бъкано с всякаки неполезни неща, които с времето стават вредни, няма как да го купувам и да съм спокойна, че съм направила най-добрия избор.

Не го приемай като заяждане, само си споделяме полезна информация. Всеки си решава за себе си.
А от месото е останал само добрият спомен. Peace
Шунка като тази купувам рядко и от 150гр -купени 2 месечно за 3 души не виждам какво се натрупва,но всичко това го има и във всичко друго което консумираме,просто тук информацията е дадена коректно -докато в повечето случай ....
Когато си купиш сирене което се продава на кг откъде знаеш какво ядеш.Ако си купиш домашно мляко и решиш ад си направиш сирене,ходиш да го изследваш в лаборатория ли?
Всяко нещо което ядем е химия наясно съм-Но кажете моля ви какво точно ядете вие които не го купувате?
Брашното също в повечето случай има химия?Койот вас които сте толкова критични яде чиста храна и ако е тъй откъде си я набавя.
Това ,че нещо е произведено на село не е гаранция,че е чисто то химикали.
От години и в селата животните се отглеждат с готови фуражи и смески.
Екологично чист продукт е този,който е произведен на чиста почва ,без да е третиран с химикали -имате ли представа каква реколта се получава от например люцерна без да се пръска срещу вредители.Живяла съм на село,отглеждали сме животни и сме прозвеждали собствен фураж -и там е с химикали и торове. Доматите на село например в последните години стават само със яко пръскане и подхранване с торове -растителна защита -пак химикали - против съм -но инак няма реколта.
Като бях дете баба ми по моя карай почти не пръскаше зеленчуците-да не кажа хич и всичко беше прекрасно -сега и там -където е чернозем без химия не се получава.
 Когато пиша нещо споделям опит или проверявам,наизуст не критикувам.

# 159
Организмът ИЗХВЪРЛЯ всичко, което сметне за натрапник. Биология от 7ми или 8ми клас, забравих в кой учихме за човешкото тяло.
Ако под усвояване се разбира и какво изпикаваш, с извинение, след обработката на синтетичен вит. С - да, може да се каже, че усвояването не е правилно. Но тези вещества ги изхвърляш, не се натрупват така. За да се натрупа нещо в организма, трябва да се ядат чували с месеци и години от даден вид храна.
Сега ми избяга от ума защо, но възрастен човек е добре да избягва директна консумация на прясно мляко. Нещо не можеше да разтвори и усвои правилно, ама лактозата ли беше, или друго, ще излъжа. Дали производителите на кутии с прясно мляко са виновни за това? Или бабата с трето отделение от село, от която купуваш био-мляко?

# 160
  • Sunshine state
Хора,темата започна да става досадна.. Назовавайте конкретен продукт и причината,а не пишете фермани за Е-тата. Има си теми за чиста храна,био,еко и т.н. Peace

# 161
  • София
Хора,темата започна да става досадна.. Назовавайте конкретен продукт и причината,а не пишете фермани за Е-тата. Има си теми за чиста храна,био,еко и т.н. Peace
  202uu

# 162
Досадно е да си информиран добре за нещо и е по-добре без да си запознат добре с нещо да си мрънкаш срещу него.
 Не се обиждайте така прозвуча,написах по-горното защото бях провокирана и реших да проверя точно всичко.
 Преди да отричам нещо или хваля винаги проверявам добре информацията.
 Форумът е свободно място всеки да изрази мнение и както един има право да си мрънка без доводи,че всичко е лошо,защо друг да няма право да представи своите доводи и то когато те са подплатени с точна информация.
 Да разбирам ли,че да прочетеш и научиш нещо е по-натоварващо и досадно,от това да отричаш и мрънкаш на воля.
 Не визирам никой,но когато кажа например това е черно -аз мога да извадя поне два довода за това. А не да напиша това не е хубаво,ама даже и не съм го виждала.
 Оставям на вас да правите форума по-развлекателен,аз не го умея.
  Ведър и усмихнат ден на всички Grinning

# 163
  • Бургас
На мен пък ми е интересно. Simple Smile

# 164
Кое точно?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт