Прекаленото учене води до самота?

• 10 292
  • 241
  •   1
Отговори
Наскоро попаднах на подобна статия от клюкарски характер. Не й обърнах внимание, прочетох я по диагонал. После се замислих, сетих се за някои познати и реших, че може би има нещо вярно. Познавам няколко жени, на които още от малки им личеше, че си резервират златна карта за клуба на старите моми. Едната ми беше съученичка. Всичко се назубряше със запетайките, буквално, по абсолютно всеки един предмет, отличничката на класа, никакви, ама никакви социални контакти, крайно консервативна към всяко едно по-разчупено поведение, облечена като амиш, а най-интересното ми беше, че дори самият й тембър беше като на старица. Гледаш младо момиче, а като ти заговори, чуваш глас на възрастна жена. Винаги съм бил на мнение, че прекаленото затваряне и зубрене до посиняване, не води в никакъв случай до нищо добро. Това момиче до момента, когато дойде бала ни, не беше излизало никъде на заведение, не беше се забавлявала никъде и никога. И съответно всичко това лъсна на абитуриентската вечер. Дойде избелена като мим, с рокля като Мария Антоанета, а когато всички станаха да танцуват, в очите й се четеше уплаха и се озърташе като подплашен заек, защото не знаеше как да се държи. Всъщност, проблемът не е толкова в ученето само по себе си, а в липсата на мярка и зачеркването на абсолютно всякакви контакти и време в името на това сляпо учене. С течение на времето кръгът се затваря, ако в училище е имало съученици, в университета - състуденти, в един момент няма никой, освен колегите, които демонстрират, че на никого не му пука за теб извън работното време и тогава идва ред на кучетата и котките. Обикновено съм забелязал, че подобни жени се превръщат често в енергийни вампири и се прикрепват към някоя обвързана жена, имаща личен живот и започват стабилно да наливат съпруга в името на това да изкопчат колкото се може повече време за себе си, а съпругът на "жертвата" се превръща във враг. Други проявяват повече такт, но почти винаги са крайно капсуловани и консервативни и според мен именно това е основната им пречка да си намерят партньор. Аналогично е и с мъжете. По някакво съвпадение имам и нагледен пример от мъжки пол. Отново съученик. Беличък, пухкав, с добре отгледан гъз още от гимназията и тяло, което крещи, че никога не е извършило дори едно физическо усилие. Стана асистент момчето. В училище не излизаше в междучасие, за да преговаря за следващия час, а сега всичките му снимки са в книжарници или от конференции. Преди известно време си беше сложил статус: "Чаша ароматно кафе + хубава книга = прекрасна вечер". Идваше ми да му напиша: "Не, пич, на една самотна вечер е равно и никак не е прекрасно това", обаче щеше да е много грубо. Какви са тия безполови плужеци, бе, чак ми се надига докато пиша. Как за 27 години няма да свалиш нито една мадама и в събота вечер, вместо да се радваш на жената до теб, ще кукуваш с книга в ръка, разплул отпуснат гъз и ще се хвалиш даже с това?
Оттук сте вие. Споделяйте примери, разсъждения, впечатления и вашите мисли по темата.

# 1
Има нещо вярно. Но не е просто ученето. Защото истинският активен и креативен
интелект може да е много секси.

Тия самотни зубъри дори нямат енергия за истинско учене. Тяхното няма да им
направи дори и посредствена академична кариера. Истинското знание не се постига
с хронично четене, а ти идва "отгоре", но ако имаш достатъчно комбинативност и
виталност. Чувала съм, че стипендиантите на Родос (престижна програма, обучила и Бил
Клинтътн) са доста лежерни, защото качественото мислене изисква И активен живот,
и айляк.

Иначе това:
"Чаша ароматно кафе + хубава книга = прекрасна вечер"
е почти вярно. Вечер се пие вино.

Според мен качествено знание не може да се постигне, без да си запълнил
живота си с вино, жени (респективно мъже), кафе, книги, някое хлапе,
абе от всичко. И ако си толкова добър в ученето, пак ще излезеш учен. Ако
си дърво, с висене над учебниците ще си дърво, научило учебници.

# 2
  • Tам през Атлантическия океан
Ако са щастливи и в мир със себе си , защо  не  Grinning

Прибираш се вкъщи , правиш си кафе , сядаш , наоколо тишина ...... и всеки от нас сам  избира , какво е това : самота или свобода.  Wink

# 3
  • Варна
Оглеждам се. М-не, не съм самотна.

# 4
Всъщност академичният живот може да е голям купон- с доста
айляк, разговори, винце, кафенце.

Около мен двама с докторски степени си взеха партньори и си родиха
детенце.

Виж корпоративният живот доста повече мачка.

# 5
Не мерете самотата по броя социални контакти.

# 6
Защо пък точно прекаленото учене?! Защо самота?!

От описаното виждам интроверсия, интерес към дисциплина, може би срамежливост, постоянство, определена устойчивост на пиър прешър, интелектуална амбициозност, способност да стоиш сам и сам да си правиш веселото, вероятно.

Останалото е разказ по картинки. Нито ги познаваш, нито знаеш какво ги вълнува, какви хора са... Нищо.

Много повърхностни размисли. Confused

# 7
Има още нещо общо: лоша физика. Мърди, кльощави или тлъсти.

Човек, който си е зарязал тялото, не може да мисли качествено.

# 8
Защо пък точно прекаленото учене?! Защо самота?!

От описаното виждам интроверсия, интерес към дисциплина, може би срамежливост, постоянство, определена устойчивост на пиър прешър, интелектуална амбициозност, способност да стоиш сам и сам да си правиш веселото, вероятно.

Останалото е разказ по картинки. Нито ги познаваш, нито знаеш какво ги вълнува, какви хора са... Нищо.

Много повърхностни размисли. Confused

Защото всички тези неща, които си изброила, специално при споменатите хора, са резултат от едно сляпо и безконтролно зубрене, което маркира целия им живот. И ги познавам добре. Както и, поне аз, съм твърдо убеден, че девствен мъж на 27 години, който не е преживявал целувка, а какво остава за полов акт, е признак за проблем.

# 9
Значи, това не е прекалено учене, Argent.

# 10
Защото всички тези неща, които си изброила, специално при споменатите хора, са резултат от едно сляпо и безконтролно зубрене, което маркира целия им живот.

За толкова социален, опитен, общуващ човек, за какъвто се представяш, имаш много незадълбочено разбиране за човешкия характер и душа.

Това обаче е нормално за стандартния купонджия - много навън, малко навътре.

Интересното е, какво в тези описани хора те дразни и пали толкова, че да излееш тази ода срещу различния. Нещо лично и дълбоко жалко ще да е.

Познаваш ги нанайци, баш на половия им акт и целувките им си светил. Обикновен ФБ воайор, който не си гледа своя живот, а дебне паничката на "познатите" си.

# 11
  • Куциндрел
По-коректно за мен е - прекаленото зубрене води до самота.
Човек трябва да разбере къде му е силата и там да вложи услия за учене. Това трябва да го разберат и родителите за децата си. Mr. Green
Моите родители се опитаха да ме направят зубрачка,  ама не успяха. Обаче се научих бързо да помня важните неща, за да си спестя още и още четене. Mr. Green Както и да внимавам какво обясняват учителите в час, да го запомня, че после да си спестя ученето вкъщи.
В гимназиатя имахем един зубрач, милия по цели нощи учеше и пак едвам изкарваше високи оценти.
По повечето предмети моите бяха по-високи от неговите. Той ме питаше - "Колко време учи за контролното?", аз му отговарях - "Един час за него и още един по другите предмети". Изяждаше се от яд. После въпросното момче се поправи, та сега не е самотен.

# 12
  • София
Един от най-добрите приятели на мъжа ми е вече доцент, а е на 36 год. Човекът си е семеен има и деца. Обаче като се съберем все извърта разговора към това на какви конференции е ходил, какви лекции е чел, на каква тема... Мъжът ми гледа да разчупи обстановката с въпроси като: "Ти остави конференцията, а кажи какво ядохте и пихте, и имаше ли готини гаджета там?".  Mr. Green Ами така де, човекът си го влече академичното, а ние простаците си мислим за глупости и заспиваме на приказките му.  Laughing

Аз не съм от академичните среди, проста бакалавърка съм, но това не пречи на моменти да се чувствам самотна и то когато съм с доста хора около себе си. Имам си просто такива състояния още от ученичка. Купонджийка съм, веселячка съм, но си имам моите тъжни моменти, обаче така съм си свикнала с тях, че ако ги няма, бих помислила, че нещо не ми е в ред. Когато оставам сама ми е много гот и никога не ми е самотно. Може би защото такива моменти вече са рядкост и гледам да извличам максимална полза от тях.

# 13
Тони, със същия успех може да говори и за музика, спорт, хоби. Еднакво досадно е.

Факт е, че има един тип "читанки", които са невероятно тъпи, ако и да са натъпкани с академични знания. Те знаят всичко- от това колко е студено на Марс до това какво се случва в ядрото на Земята и душата на Майкъл Джексън. Навират и набутват знанията си така грубо, че дори и да има мисъл в казаното от тях, не ти се иска да го чуеш, осмислиш и запомниш. Те са и последната инстанция.
Едно време бяха и типични по вид. Сега са в много вариации. Последната такава читанка имаше еййй такива големи слушалки на ушите, гащи до глезените и тениска виждала ютия и пералня само в мокрите си сънища. Но пък не пропускаше да ме поучава да давам по двадесет милилитра вино или бира на 9-годишното си дете за тонус, щот му се виждало апатично.

# 14
Argent, нали знаеш, че има интровертни хора, за които прекарването на време
без абс. никого наоколо е част от ежедневната хигиена. Аз съм такъв човек. За
мен не е зареждащо, а изцеждащо да купонясвам. Точно толкова ми е досадно,
колкото може би на теб да стоиш сам.

Но зубрачите са друга категория. Те просто са от слабите хора, които не могат
да преодоляват лесно препятствията. Може би са и интроверти.

Но да си интроверт не значи да не може да общуваш. Пак общуваш- но после трябва
и почивка. И не може с всеки, дори за разговор.

Мен ученето ме направи малко по-елитарна, не говоря с всеки наравно. Има хора,
които си позволявам да подмина, защото ме изтощават.

А тоя с конференциите е задник, дето се хвали. Ако беше човек, можеше
да разкаже за това какво твори и изучава- по интересен начин.

Общи условия

Активация на акаунт