Частни училища-информативна тема 2

• 63 838
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Аllana, и аз подкрепям всяка дума, която си писала, но то е точно щото децата ни не са на 14 години, а като станат, вероятно няма да направим така, а също ще ги пращаме на уроци да гонят заветните 15 стотни в зубрене на напълно безсмислени неща. Всъщност, остава ни да се надяваме, че докато станат на 14 години, тази безумна система, сегашната, ще е изчезнала.

Напълно се солидаризирам с теб, че огромна част от това, което се учи в училище, е без всякаква практическа стойност и се забравя напълно още докато си ученик дори. То за съжаление и в българските ВУЗове е така.

# 691
Алана, а имаш ли впечатления от "Образователни технологии"? Аз се опитвам да се ориентирам за приликите и разликите, плюсовете и минусите на частните гимназии.
Аз определено много им харесвам метода на работа. Но най-добре иди на място, попитай и си направи собствен извод. Тук всички сме с много различни критерии.
Ако питаш мен, препоръчвам ги.

# 692
Имаме приятели с дете, което завърши IB програмата на "Златарски" и само хубави неща съм чувала. Детето в момента учи в един от най-добрите университети в Англия. Като цяло възможностите, които предлага IB програмата в Златарски, на фона на таксите е много приемливо-те например предпочетоха Златарски пред АК заради IB-то,което в колежа е доста по-скъпо и с ясното съзнание, че това ще даде предимство на детето при кандидастване в университет в чужбина.

IB  дипломата сама по себе си нищо не предлага. Има полза, ако е взета с добър успех, за което се иска здраво учене. Но не е някакво особено предимство. Тази година всички деца от СМГ, кандидатствали в Англия, ги приеха и без IB  диплома. Много от тях в Оксбридж.

# 693
А сега? Достатъчно е да погледнеш кадастралния план (или дори обикновена карта) и да видиш, че след 1990 г. в София е построен 1 (един) нов квартал - "Манастирски ливади", и отчасти "Витоша", айде два да са.

Моето детство е било през 70-80те, не от 1990-та насам. Имах предвид 70-те и ранните 80 години, времето, в което в София имаше жителство и околните села не бяха присъединени като квартали (Банкя например, но и мн.други).
Вземи кадастриалния план на София за 1975 и виж докъде е бил градът. И колко е бил застроен, защото сега желаните квартали съдържат поне 2 пъти повече блокове оттогава. Даже какво говоря - в Лозенец, Хладилника повечето къщи се събориха и сега е бетонна гора от блокове. Там живеят не 3, а 10 пъти повече хора.
Да не говорим колко се разраснаха някои квартали (Симеоново, Драгалевци), а по-желаните се презастроиха (Лозенец, Младост), ами затворените комплекси - още малко и София ще се свърже с Пловдив, ами Камбаните, бизнес-парка, че даже до Панчарево и към Перник - и от там идват деца да учат в София. Едно време Младост-4 ми се струваше края на света, толкова беше далече. И над него нямаше нищо. А сега там е комплекс до комплекс.
И тогава много голяма разлика беше това, че хората нямаха коли и не си караха децата на училище, трябваше да се ходи с градския транспорт, който беше адски нередовен по околните села и квартали. Няма смисъл да обяснявам повече, софиянци знаят какво е било преди 30 години и виждат какво е сега.

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 18:39 от Анонимен

# 694
Не мога да се начудя какво се е променило в образователната система през последните 20 години. Аз кандидатствах и влязох в най-елитната ни гимназия без да съм посещавала нито частни уроци, нито курсове.
Казано с 1 изречение - в София населението набъбна поне 3 пъти от моето детство насам...
Бе вие като говорите наизуст, поне чувате ли се какво казвате? (справка за броя на населението по-долу - и учениците дори с този процент не са се умножили, защото и в София важи якото застаряване)
1975   1 066 299
1985   1 201 719
1992   1 190 126
2001   1 170 842
2011   1 291 591

Това са мои лични наблюдения върху града от детството ми досега. Абсурдно да се твърди, че сега живеят само 225 хиляди души повече, отколкото през 1975 г. Тази статистика явно отчита само живеещите по постоянен адрес. А страшно много хора живеят тук на временен адрес, или изобщо не са регистрирани. Всъщност никой не може да каже точно колко хора живеят в София.

И всеки живял в София преди 90те ще потвърди, че София не  се е удвоила, а утроила. Каквито и статистики да ми вадят, аз го виждам с очите си. Спомням си до къде стигаха и Младостите, и Надеждите и Люлинските квартали и докъде са сега. Да не говорим за съборените къщи из центъра и новопостроени блокове, както и за всички празни пространства по кварталите. В Младост 1, се ходеше като на ваканция - да се пързаляш с шейна по хълмовете, а сега там е пълно с блокове. Цели квартали, като Манастирски ливади, поляни и прочее бяха празни ливади.

Когато 97г. записвах дъщеря сив детска градина, такова понятие, като "липса на места", не съм си и представяла, че може да съществува. Записах си я в любимата ми детска градина- без връзки, а какво стана няколко години по-късно. Има още хиляди доводи, но е излишно да продължавам да спамя темата

# 695
Ох, хубаво, ама ние пък имаме апартамент в Младост 1, строен и заселен 1973 г., и наоколо всички блокове са панелни или ЕПК от същата епоха. Та не знам къде сте се пързаляли "по хълмовете" - може би си мислиш за 2, там има много ново строителство, наскоро минавах и бях изненадана Simple Smile

Наистина спорът е безсмислен, нека всеки постави срещу населението на София числото, което го устройва. Но фактът, който касае темата, е - както казах и по-горе - че се е увеличил многократно броят на амбициозните и свръх-амбициозни родители; дали се е увеличил броят на родителите изобщо - не е толкова важно. И това е нормално, в сравнение с годините, за които говорите, има ужасен растеж на конкурентността - по соца кой ти се напъваше, за каквото и да било?

# 696
Моето детство е било през 70-80те, не от 1990-та насам. Имах предвид 70-те и ранните 80 години, времето, в което в София имаше жителство и околните села не бяха присъединени като квартали (Банкя например, но и мн.други).
Вземи кадастриалния план на София за 1975 и виж докъде е бил градът. И колко е бил застроен, защото сега желаните квартали съдържат поне 2 пъти повече блокове оттогава. Даже какво говоря - в Лозенец, Хладилника повечето къщи се събориха и сега е бетонна гора от блокове. Там живеят не 3, а 10 пъти повече хора.
Да не говорим колко се разрастнаха някои квартали (Симеоново, Драгалевци), а по-желаните се презастроиха (Лозенец, Младост), ами затворените комплекси - още малко и София ще се свърже с Пловдив, ами Камбаните, бизнес-парка, че даже до Панчарево и към Перник - и от там идват деца да учат в София. Едно време Младост-4 ми се струваше края на света, толкова беше далече. И над него нямаше нищо. А сега там е комплекс до комплекс.
И тогава много голяма разлика беше това, че хората нямаха коли и не си караха децата на училище, трябваше да се ходи с градския транспорт, който беше адски нередовен по околните села и квартали. А сега нищо не ти пречи да си запалиш колата от Панчарево и да си загараш детето до НЕГ. Преди 25 години щеше да пътува сума ти време с градския транспорт, докато се придвижи.
Сори и аз за спама, няма смисъл да обяснявам повече, софиянци знаят какво е било преди 30 години и виждат какво е сега.

Да де, ама това касае населението като цяло, а не децата. Аз намерих само тази статистика:

http://www.assa-m.com/research/research1393.php

Според нея през 1980 година са се родили 128 000 деца, а през 2001 година са се родили 68 000 деца. Преди 1980 раждаемостта може да е била и по-висока, което ще рече, че в края на осемдесетте години седмокласниците в България са били близо двойно повече, отколкото са сега. Тази зависимост трябва да е горе-долу такава и за София. Или с други думи колкото и да се е увеличило населението учениците може и да са намалели. 

# 697
Всъщност, остава ни да се надяваме, че докато станат на 14 години, тази безумна система, сегашната, ще е изчезнала.

По този повод копирам един мой пост от друга социална мрежа от снощи:
 "Не мога да разбера кое е толкова сложното. В момента наблюдавам Холандския модел на образование.И в България държавата/общините издържат основната част от у-щата и вХоландия държавата ги издържа. Тук нямат частни у-ща /освен за чужденци/, не защото са забранени, а защото продуктът , който предоставя държавното е достатъчно добър. И не ,защото учителите им са прекрасни кадри, даже нашите учители бих казала са по-добри, но има ясни правила, отлични учебници, помагала и програми. И ако някое училище започне да губи ученици, не може да им повиши оценките, за да не ги загуби, а се принуждава да се слее с друго училище. Но когато и управниците ни не са в състояние да създадат стройна система, се стига до преливане от пусто в празно
преди 19 часа"

Параход,
Не, не си мисля за Младост 2. Прекрасно познавам София. В Младост1, Блок 15 е ЕПК, който свързва два дълги панелни блока и под  него има тунелче. Минаваш през него, правиш 50 крачки по пътечката и като погледнеш напред към сегашното Пикадили - това всичкото го нямаше. Ей там се караха шейни.
За Младост 2, положението е още по трагично / имах съученичка в този квартал и също го познавам.
Аз ти говоря за места/ неща, които съм виждала с очите си. А ти каквото и да имаш в Младост, явно го познаваш доста след мен

Черна станция, и за децата става въпрос. В градинката до СМГ преди години бяхме две майки. В момента там няма къде да се обърнеш от навалица

# 698
Rosss,
аз говоря за блоковете 40-50-60, около пазара, ти за другата част на квартала, с малките номера. Все едно.
Това, което казва Черна станция е абсолютно вярно и няма никакъв смисъл да се опровергават папагалски повтаряния-  в момента броят деца, дори в София, не може да достигне този от 70-те и 80-те години, въпреки че в периода 2001-2009 имаше постоянен ръст в броя раждания (в момента числата отново спадат).

Данни на Столична община за населението в демографска група 15-19 г.
2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010
77954   75883   75668   74206   73294   66485   62355   58936   55258   54104

Т.е. не се е увеличил броят ученици, ами нещо съвсем друго, бинго! Ама то трябват и очи, да видиш.

# 699
Параход,
Абсолютно сте прави! Дойдоха след 90те години в София бабите и дядовците и си накупиха новите апартаменти с пенсиите. А аз съм сляпа и глуха / няма да уточнявам случая с чуването/. А хората в детеродна възраст, които са в София, са решили да не раждат деца

И ставаше въпрос за хора учили през 80-90 години в София, а не след 2001. След 2001 са вече децата ни. И щом се разрешава временен и постоянен адрес, тези данни не са ми меродавни.

# 700
Или с други думи колкото и да се е увеличило населението учениците може и да са намалели.  

Можем само да гадаем. Трябва да се потърсят статистиките на Министерството на образованието колко седмокласника са учили в София през 1980.
И пак няма място за сравнение - тогава много неща бяха различни.
1. Много малко деца (в сравнение със сега) кандидатстваха, което беше основната разлика
2. Тези, които кандидатстваха, го правеха само в 1 училище; всяко училище си имаше свой изпит, на който децата се явяваха.
3. Имаше и други много желани училища и техникуми, не само СМГ, немската, английската и френската
4. Децата от покрайнините (села и градчета около София, но и крайните квартали) почти не кандидатстваха за централните училища, нямаше удобен транспорт, нямаше коли, нямаше маршрутки, нямаше метро, трябваше да се пътува с часове
5. Чуждите езици не бяха толкова на почит, защото не можеше да се излиза в чужбина, а за следване - почти абсурд, затова и езиковите гимназии не бяха такава необходимост, като сега.
Аз например кандидатствах само в СМГ някъде 1985 г. и не си спомням да са били някакви пълчища от желаещи. А не кандидатствах за английската, защото за какво ми този английски - тогава така са разсъждавали родителите ми, никой не е знаел, че ще се случат промените през 1989 г.
6. Кварталните училища си бяха много добри, не като сега.
и т.н. и т.н.

# 701
Жасмин,
така изложените аргументи са напълно валидни. И са по-решаващи за общата картина днес, отколкото цялостната бройка, върху която се развихри такъв спор.
С изключение на точка 6... по мое скромно мнение. Огромен брой квартални училища бяха критично зле и преди 20, и преди 30 години, въпреки че действително много деца ги завършваха, без да се натискат за друго.
Но това пак опира до почти пълната липса на амбиция и конкурентност при соца, за разлика от сега. И защо да се конкурират - работа имаше за всеки, пък ако си много умен и не си "наш човек", стъкления таван ще те дрънне по главата.. после нещата започнаха да се променят, до голяма степен с появата на възможността за продължаващо обучение и живот в чужбина, но отне време, докато се оформи сегашната картина.

Btw, понеже повечето от нас, тук дискутиращите, никога не са стъпвали в такъв тип "плебейско училище" (нали все сме завършили разните гимназии) - сестра ми преподаваше за известно време биология в техникум около 1990 г. и не мога да ви опиша за какви изроди и каква стопроцентова липса на интерес към образованието идеше реч.

# 702
Аз мисля, че колкото и да е нараснало населението в София и (да приемем) броят на учениците, конкуренцията е все една и съща за най-добрите училища - нищо че кандидатстват всички. Както и училищата - колкото и да е нараснал броят на приемащите с изпит училища (ето вече и частни има доста), пак всички се борят за точно определени. И при соца не беше по-лесно. Вярно че говоря за няколко месеца преди демокрацията, но пак езиковите гимназии си бяха най-желаните, пак за едно място се бореха 10 души, пак си беше зор. Хич не съм и мислила за какво ще ми служат езиците (къде ще следвам, какво ще работя, мога ли, или не мога да излизам от страната) - гледах на тях като на необходимост да знам и да мога повече, а вече в каква сфера - гимназията е място, където това може да се обмисли на спокойствие. Със същата нагласа кандидатства и моето дете. Езикът е нещо, което може да се вземе сега (14-19 г.), а вече за какво ще се използва, времето и интересите ще покажат.

# 703
Параход,
Абсолютно сте прави! Дойдоха след 90те години в София бабите и дядовците и си накупиха новите апартаменти с пенсиите. А аз съм сляпа и глуха / няма да уточнявам случая с чуването/. А хората в детеродна възраст, които са в София, са решили да не раждат деца

И ставаше въпрос за хора учили през 80-90 години в София, а не след 2001. След 2001 са вече децата ни. И щом се разрешава временен и постоянен адрес, тези данни не са ми меродавни.

Добре де, щом Черна станция извади статистика, че децата като цяло са били почти двойно повече през 1980г, а пък сега според теб и други има повече деца в София, значи всъщност почти всички деца трябва да са се преместили в София, т.е. процентно да е нараснал чувствително броят на софийските деца към общите. Иначе няма как са се обясни.

В спора ви не се включвам, защото не съм живял в София през 70-те и 80-те и 90-те и не мога да сравня. Когато съм идвал в онези години, същата лудница си беше, каквато е сега:) Дори и по-голяма лудница май беше и не ми се струва хич да са били по-малко хората:) но това са субекнивни впечатления и неверни естествено. Като гледа човек данните от преброяването, те са на страната на Параход, но и на мен ми се струва, че няма как да има в София само с 200х души повече от тогава. От друга страна обаче и спряганите цифри, че над 2 милиона била София в момента, са също абсурдни. Най-права е Жасмин, като казва, че никой не може да каже колко хора живеят в момента в столицата.

Според мен са 1,5 млн, ей така по интуиция. Тоест градът се е увеличил 1,5 пъти спрямо социализма, така че истината е по средата в спора ви. А колкото до многото блокове, които сега са изникнали, ами при соца нямаше много хора с повече от едно жилище, имаше и много хора изобщо без жилище и имаше доста хора, които живееха по 5 души в стая дет се вика. Т.е. че сега е много застроено не означава непременно, че жителите са се увеличили колкото са се увеличили жилищата. Сега има много хора с по няколко жилища, има и много празни жилища, има и много случаи на 1 или 2 души в 10-стайни апартаменти, а при соца нямаше такива случаи и нямаше и 10 стайни апартаменти освен тия на ЦК:).

Като цяло населението е доста намаляло, броят на децата също доста е намалял, а и доста са децата, които са от определен етнос, който няма никакъв интерес към елитните гимназии. Така че наистина пък е необяснимо как така конкуренцията е в пъти по-жестока от времето, когато ние сме били деца. Или пък само истерията в бг-мама е голяма?Simple Smile

# 704
сестра ми преподаваше за известно време биология в техникум около 1990 г. и не мога да ви опиша за какви изроди и каква стопроцентова липса на интерес към образованието идеше реч.

/
Цитат

Хм, по наше време имаше в 11 клас УПК и аз успях да си остана в МГ, но доста от съучениците ми не успяха и отидоха по разни техникуми. Много добре помня как единият от тях разказваше, как в Корабния техникум още в първия час по математика, на някаква елементарна задача, където трябвало да се приложи само една косинусова теорема /материал от 8 клас/, другите гледали като изтребители, той излязъл и решил естествено задачата за 2 минути /от МГ идва, нали/ и учителят му казал - пиша ти 6 направо за годината и изобщо недей да ми идваш повече, няма смисъл, и няма нужда да ми разваляш часовете:) Та така де, явно кво е било нивото и при соца де - в подкрепа на цитата.

Общи условия

Активация на акаунт