Мнения за ЧОУ "Питагор"

• 83 447
  • 351
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Родителските срещи обикновено са в последната седмица преди 15 септември. За ПУК има и индивидуална среща на класния ръководител с детето и двамата родители.

Благодаря! Аз питам от гледна точка на отпуските как да организираме нещата Simple Smile Минахме индивидуалната среща с класната.

Да, за приема на децата 2020 г. попитах. Нали за първи път правят срещи с тях (5 годишните), беше ми интересно какво е било включено и на какъв принцип правят подбора.
Предполагам, че присъствения ден преминава подобно на дечицата, които кандидатстваха за ПУК - присъстват с други дечица в класната стая и правят различни задачки по книжките. Не знам при 5 годишните деца как ще е организиран обучителния процес и ми е любопитно как е решен въпроса със следобедния сън (предполагам, че родителите ще записват дечица, които вече са го отказали). Иначе на сайта има качена презентация - https://pitagor-school.eu/2025/06/12/start-priem-5-godishni/

# 316
Благодаря за информацията! Разгледах я презентацията и изглежда добре. По-висока е таксата за най-малките. Започват по-рано -от 7.30 до 8.00. На мен ми звучи точно като детска градина, имат голяма почивка след обяда, а може би и тогава да спят, тези които искат. Не видях никъде спорт и игри на двора. Интересно е, че допълнителните занимания се заплащат допълнително, но май в повечето частни е така.

# 317
Някой може ли да сподели за стипендиите в ПУК, при какви точки от приемния изпит я е получил? Ясно е, че има и други фактори, които носят точки, но изпита е  най решаващ.
Униформи от къде се поръчат? От стария вид няма ли вече?

# 318
  • София
Някой може ли да сподели за стипендиите в ПУК, при какви точки от приемния изпит я е получил? Ясно е, че има и други фактори, които носят точки, но изпита е  най решаващ.
Униформи от къде се поръчат? От стария вид няма ли вече?

Полчихме имейл с указания относно поръчката на униформа, както и каталог. Може да се обадите и да попитате как може да направите заявка тъй като срока мина. Вашето дете ПУК ли ще е от септември?

Относно стипендиите, не съм наясно, но на сайта има публикувана информация - https://pitagor-school.eu/darjavno-finansirane-2024-2025/

# 319
Тази седмица излиза класирането за 5-ти клас. Старите униформи бяха по-хубави, поне според мен, но май вече не ги произвеждат за Питагор

# 320
Разгледах менюто, което се коментираше по-горе и съм разочарована. В него се включва донът, Нескуик, торта Шарлота, като липсват напълно плодове и зеленчуци.Набляга се на захарта и въглехидрати. Как е възможно това в частно училище? И родителите си мълчат за това..По принцип обмислям да кандидатстваме за ПУК, но такива неща ме разколебават.

# 321
Разгледах менюто, което се коментираше по-горе и съм разочарована. В него се включва донът, Нескуик, торта Шарлота, като липсват напълно плодове и зеленчуци.Набляга се на захарта и въглехидрати. Как е възможно това в частно училище? И родителите си мълчат за това..По принцип обмислям да кандидатстваме за ПУК, но такива неща ме разколебават.
Родителите не си мълчат, просто никой не им обръща внимание...

# 322

Предлагам ви да отидете и да говорите с директорката и да видите какви ще са отговорите. Ще ви "уверят", че правят най-доброто за децата по всички линии.

# 323
Аз не видях меннюто, но в голяма част от случайте името е такова за да прави впечатление на децата.
Това го има в доста частни детски кухни. Когато поръчвахме на моето дете у дома също имаше "Донът", който нямаше нищо общо със този с който ние правим асоциация - беше някаква кифла от пълнозърнесто брашно с кръгла форма и задрваослоен пълнеж. Та ако не сте ползавли кухня може и имената нищо да не ви говорят.

Междината закуска в 10 часа е винаги плод. Поне така беше по времето на моето дете и не вярвам да се е променила.
Салати децата обикновенно не ядат - пък и нарязан пластмасов домат в 6 сутрината, как се яде в 12 - изобщо не знам. Но към основните яденета обикновенни има и такава гарнитура.

Между другото РИОКОЗ контролира столовото хранене, та то със сигурност отговаря на изскавнията.
Все пак готвят е детска кухня. която доставя не само на това училище. Друг е въпроса колко е вкусно и колко го ядат децата.

А и явно вече има вариант дето да си носи в кутия. При нас беше абсолютно забранено.
Та каквото сложите - това ще яде.
А и училището не е детска градина. Та фиксирането да е в храната (аз винаги се дразнех на РС като задълбаят в тази тема). Моето не ядеше гъби, ми какво - да готвят за всички без гъби  Simple Smile
Но пък закусваше сутрин, ядеше си плода в 10, за обяд задължително ги караха да изядат поне едното ядене. И ако беше гладен ядеше закуската в 16.

# 324
А къде може да се види менюто? Единственото, което успях да намеря на сайта на Питагор, че менюто е здравословно и се изготвя от известен шеф готвач, който е работил в ресторанти със звезди Мишелин.

# 325
А къде може да се види менюто? Единственото, което успях да намеря на сайта на Питагор, че менюто е здравословно и се изготвя от известен шеф готвач, който е работил в ресторанти със звезди Мишелин.
Това беше в началото на миналата учебна година. През април се случи промяна и не знам дали шеф готвача е още актуален. Меню мога да ви пратя на лично, ако искате.
Относно поничките и другите сладки неща - за съжаление не са здравословни версии. До нас стигна пакетирана гофрета с дълъг срок на годност. От време на време и друга неща достигат.
Освен всичко друго, храната се поднася студена - това би направило и най-вкусната супа, гадна...
Относно кутиите - поне от 5 години, кутии в училището се носят, но са забранени по време на обедното хранене, освен ако детето има медицински причини (доказани с бележка) да не яде общата храна. Обикновено децата ядат от кутиите в големите междучасия, често на двора, което означава, че храната трябва да може да се яде в движение и с ръце. В ПУК учителите задържат децата в стаите за закуските и си ядат на чиновете, но те имат и по-големи междучасия.

# 326
Ако трябва да зачекваме темата за храната, не бих казал, че и в Света София е най-добрия вариант, но родителите там също не коментират храненето като проблем. Там храненето е тип "блок маса" с различни неща, които децата могат да си избират, като има и дни с прекалено много сладки неща (донъти, меденки, кексове и т.н.). Също така, децата сами си избират какво да ядат, както и количеството, което води до проблема, че те ядат само неполезни неща, въпреки че имат куп полезни на 1 ръка разстояние.

Така, че не очаквайте чудеса в храненето в училищата. Ако все пак дадено училище разполага със стол (а нямам наблюдения къде го има), това може би е най-перфектния вариант, но надали пък училището ще отговаря на други ваши критерии.

# 327
  • София
Аз силно се надявам, че това беше някакво закърпване на положението за 2 месеца и за новата учебна година ще има друг доставчик на храна. Специално за обяда дори не ми е проблем толкова самото меню, колкото че храната не е ядима, например няколко пъти вече се случва мусака с абсолютно сурови картофи, също и не знам какво точно може да се сбърка на салата от зеле и моркови, но от предишната кухня дъщеря ми я хапваше с удоволствие, докато сега дори и салатата им не става за ядене. За мен шокиращо е, че това е "скъпото" меню в доста желано държавно училище, където учат 2000 деца, а сигурно и в доста други училища. Независимо в държавно или в частно училище, добре би било за децата да се осигурява някаква прилична храна.

# 328
Видях, че са излезли и резултати от НВО на Питагор след 7 клас. Сравнението с топ училищата в София е красноречиво.

Справка:
https://ivandavidov.github.io/nvo/?i7=165,167,203,206,212

# 329
Имайте предвид, че Питагор имат 7 клас едва за втора година. Излишно е да споменавам, че това са предимно деца приети след 4 клас, защото от техните ученици засега почти никой не остава след 4 клас. Съответно повечето са деца, които не са се класирали в СМГ, НПМГ, ПЧМГ. Т.е. в момента след 4 клас, Питагор с нищо не се различава от общообразователно държавно училище с разширено изучаване на математика. И в някаква степен по-подбрана среда и по-голям контрол спрямо държавните училища.
В това няма нищо лошо - нужно е и такова училище. Реално, идеята на основателката беше там да остават точно децата, които по една или друга причина не искат да продължат в ПЧМГ. Идеята беше тези деца да продължават в Питагор без целия стрес от приемните изпити за ПЧМГ, защото преди 1 клас е много рано да се прецени кое дете има заложби за математика и кое за нещо друго.
Иска ми се да вярвам, че тези резултати са постигнати без външни курсове и излишен стрес за НВО. Училището има гимназия - реално децата имат осигурено място в нея.

Общи условия

Активация на акаунт