ВМ-НВХ, част 67

  • 35 268
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6 432
Тренировките сигурно ще помогнат Hug

# 91
  • Мнения: X
Цитат
Аз най-много обичам брюкселско зеле и броколи - слагам ги да се посварят до омекване, овкусявам и ям. Зеле сьщо ми е доста лесно за рязане на ситно. Доматчета чери - само ги измиваш и хаммм.  Smile Морковите - беля ги с картофобелачка и така си ги хрупам. За тиква - наистина си е играчка, ако е голяма. Но тук има едни малки тикви, като ябьлка на големина. Слагам ги по 2- 3 в тенджера, сварявам, режа, махам семките и ям.
Ако трябва това да е храната ми, по-добре да умра от глад.    Laughing
Ама тооооолкова е скучно......     Simple Smile
За да има максимален ефект от храната, тя трябва да се приготвя и консумира с удоволствие.
Иначе е просто.....зоб за тялото.

И       bouquet    за темата!

# 92
  • SA
  • Мнения: 3 376
Цитат
Ама тооооолкова е скучно......

 hahaha
В живота има толкова много интерсени и вьлнуващи неща, че намирам за загуба на ценно време да се занимавам сьс сложни приготовления на храна.
Всеки си има приоритети!  Simple Smile
А за вкусното месце... не знам дали "зоб" е най-точното определение.  Joy

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 07:41 от kameloth

# 93
  • Мнения: 12 886
Да се запиша и аз, че ви изтървах. Hug

# 94
  • USA
  • Мнения: 2 521
Благодаря ви за комплиментите, момичета! Усмихнахте ми деня Hug
Краси, аз много често си консумирам "скучни" неща с огромно удоволствие, хич не ми трябва да е завъртяно и сложно даже. Например сега от 10-тина дни съм на вълна пълномаслена рикота, ама на едно сядане си изяждам 1 кг, ей така без нищо и ми е много вкусно. Е, има 24г въглехидрат/на кг, но аз зеленчуци почти не ям, освен авокадо, така че пак си е ок.

# 95
  • Мнения: 100
Добре дошли на всички нови отново! Скай, не можах да ти видя снимката, но пак ще има поводи за нови снимки.  Twisted Evil

Аз да се включвам в дебата за многото/малкото ядене. Според мен първо трябва малко воля и инат за първите седмици и месеци, оттам става лесно. Проблемът не е в това, че човек не може, а в това, че живее и с други хора около себе си и все се налага да се съобразява с нещо. Ако решиш да бъдеш истински егоист и да се цепиш от колектива, става трудно и зависи от сем., приятели дали ще те разберат. Но ако не те разбират, значи не си струват. Мене винаги това ме тормози и затова не успявам да постигна резултатите, които искам. Все има някой, с когото трябва да се съобразявам и нали съм добричка и все да угодя, това да хапна, онова... Обаче тия дни бяхме на гости при чичо ми, който много беше отслабнал посл. месеци, сигурно 15-20кг. С глад де, той и сега се ограничава много с храната, но въпреки всичко ме посъветва и аз да отслабна. Щом той го казва, значи ще се взема в ръце и вече няма да се съобразявам с никого. (А и покрай тези случки вкъщи, ми дойде прекалено много този стрес, чак едвам заспивам нощем.  Confused )

Та, мисълта ми беше, че проблемът не е в самия режим, а в това, че има препятствия, които ни отклоняват от него много и непрекъснато, а са неща, които не зависят от нас. Трябва да се намира начин да ги преодоляваме.

За преяждането - нормално е човек докато свикне с новото хранене. Когато преди е имал много забранени неща, не си позволявал нормално месо, яйца, често се случва да се наяде като за последно, заради постоянните лишения, били те умишлени или просто поради финансови причини. У нас като бях малка много рядко се ядеше месо, разказвала съм многократно, веднъж в седмицата пилешко, само баща ми хапваше редовно сирене. Всичко друго беше хляб, боб, ориз, леща, картофи и т.н. Не е като да не сме имали пари за повечеко полезни храни, но пусти навици, а и мама тогава помагаше на кого ли не с пари и за нас не оставаше нищо. Баща ми също беше с малка заплата. Чак сега мога да се усетя нормално като имам постоянна работа. Най-накрая имам достатъчно, за да съм спокойна. А и като си изчислявам, харча значително по-малко, защото 1. в Русе е по-евтино, 2. нааучих всички магазини и вече знам къде продават качествено и евтино.

П.П. Тези дни бяхме на гости при чичо ми и семейството му - имат си апартамент в Габрово и там беше супер. Ходихме на планина, из града, до Соколския манастир... Изобщо приказка. А гледката от прозорците им е уникална: вр. Бузлуджа, вр. Шипка, вр. Ботев...  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes И времето беше лятно!  Mr. Green

# 96
  • Мнения: 6 432
Понеже попаднах на нещо друго, та се сетих: негативна пита за блат за пица, а аз тогава забравих да дам най-добрата според мен идея за тесто, което става и за блат за пица, и за домашна паста:

За 4 порции:
6 яйца
200 грама прясно сирене (обикновено използват Филаделфия или друго крема сирене)
75 гр хуск (или ленено семе/трици/фибри)
1 грам сол

Яйцата се разбиват добре (да влезе въздух), добавят се солта, триците и сиренето. Оставя се да престои 10-15 минути. После се разстила върху тава, покрита с леко намазнена хартия за печене (или дори 2 тави, за да е съвсем тънко). Пече се за десетина минути. Оставя се да изстине и се използва по съответния начин - или се нарязва за паста (талятели или лазаня), или се използва като блат за пица. Това съм го правила един път с намалено количество (не помня колко точно беше, май половината). Нарязах го като талятели и стана доста приятно (след като сипах в чинията, добавих останалата Филаделфия и май домати или доматен сос) - като пълнозърнеста паста. Но по начало аз се въздържам от рецепти с ленено семе или трици/хуск.

Друг вариант е този - със сухо месо и моцарела: http://yourlighterside.com/2012/02/easy-pizza-crust/

За индивидуални порции пица аз бих използвала и ВМ-НВХ дюнера/палачинката на Камелот с кокосови стърготини Wink

# 97
  • Мнения: 6 432
Отделям, защото става въпрос за съвсем различно нещо: как се отразява 1 банан на кръвната захар на диабетичка (която иначе се храни нисковъглехидратно и контролира диабета си по този начин):

http://mydiabetesandme.wordpress.com/2013/10/23/so-thats-how-peter-parker-felt/

Жената е с диагноза диабет тип 2 от 6 години и през последните 2 години е успяла да вкара нещата в релсите благодарение на НВ-ВМХ (отслабнала е и поддържа нормална кръвна захар). Сега решава да пробва как ще й се отрази 1 банан за закуска (след като преди това 12 часа не е яла нищо от вечерята предишната вечер). Ето резултатите (мери си кръвната захар след изяждането на банана):
- кр. захар вечерта преди лягане: 4,89
- кр. захар сутринта след ставане: 4,94
- кр. захар 30 минути след изяждането на банана: 7,56
- след 45 минути: 9,67
- след 60 минути (като междувременно тренира бокс за около 3 минути, защото се е паникьосала от повишението и иска да помогне с малко движение): 9,11
- след 90 минути: 7,6 (тук уточнява, че дори и да казват на диабетиците, че до 7,8 не е проблем, всъщност проблемите започват при захар над 6,7 след хранене, така че това не е успокояващ резултат)
- след 120 минути: 7,3

Това означава няколко неща:
1. При човек с нарушена инсулинова чувствителност сутрешната захар може спокойно да бъде нормална (особено при нисковъглехидратно хранене), но това не означава, че ако се храни високовъглехидратно, захарта му след хранене ще остане ниска. Така че важното е да се проверява и неколкократно след нахранване, за да е ясно кои храни как влияят. Да се тества само сутрешната захар не е достатъчно.
2. Плодовете не са безобидни при човек с нарушена инсулинова чувствителност. За много хора 1 банан не е нищо - нали е плод, нали има и фруктоза (не само глюкоза), а фруктозата не повишава захарта... дрън-дрън. Да, но ето, че захарта се повишава значително дори само от 1 банан. А колко ли би се повишила от 2 филии хляб (малки филийки)? Бананът има 30 грама въглехидрати, ако е голям и узрял. 2 филии хляб имат 35-40 грама. Още повече ако се яде така - гол плод, без мазнина, без месо, без сирене, тогава захарта определено ще скочи. А ако това се случва често, не се отразява добре на организма.
3. На диабетиците им препоръчват да ядат плодове (макар че специално бананите и гроздето не им ги препоръчват). Но ако все пак им препоръчват да ядат плодове, примерно ябълки, 1 ябълка също има 25-30 грама въглехидрати, ако е по-голяма. Това не е ли почти същото като един банан? С други думи, препоръчват им да си повишават редовно захарта Rolling Eyes

Всъщност и още един извод е възможен: дори при овладян диабет (жената поддържа нормална захар) и нормализирано тегло, метаболитното нарушение си стои и трябва само да му се даде повод (високовъглехидратно хранене), за да се прояви. Така че не важи вариантът "отслабнах, значи вече мога пак да си ям всичко".

А по отношение на всички, които не са диабетици, но са с нарушена инсулинова чувствителност: захарта сутрин на гладно не е в никакъв случай най-добрият начин да се установи дали има проблем. Много по-меродавно е да се изследва гликираният хемоглобин. А още по-меродавно е да се направи или кръвно-захарен профил (той би хванал повишение на захарта след хранене), или обременяване с глюкоза (тогава, дори да не се повишава захарта след хранене заради достатъчна ефективност на панкреаса и инсулина, все пак често се открива повишен инсулин, а това също е тревожно, защото е "преддверието" към хронично повишената захар, която пък може да премине в диабет).

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 10:12 от Cioccolata

# 98
  • Мнения: X
Така е, Шоки, трябва да се внимава всеки ден, ако човек иска да е здрав

Да припомня рецептата за брюкселското зеле, която някой пусна миналата година
Леко бланширано и после позапечено в тиган/тенджера в масло, евент. с малко бекон и накрая поръсено с кашкавал


Аз снощи експериментирах да правя уок от тиква и глава целина, станаха ммм

Биб, все едно описваш мен
Аз бях така в началото на режима, въпреки тренировките и режимната храна и то без плодове
При мен си го обяснявам с две причини:
1. На режима дойдох след Дюкан и тялото се опитваше да запълни липсите от мазнини и да се излекува от нанесените му щети и затова трупаше
2. Пак заради Дюкан залитнах по много мазно и то млечни, най-вече крем-фреш и бита сметана - щом го разбрах и намалих силно количествата, нещата се оправиха
Дано и ти успееш да разбереш причината
На мен именно сметките ми помогнаха тогава, както и разбирането, че ми трябва време
Сед три месеца търпението ми беше възнаградено

Относно лекарите, моят опит с тУкашните е да си измисля повечко симптоми и да се надявам, че ще ми направят желаните изследвания
За съжаление систЕмата е такава, че те кара да лъжеш, за да получиш помощ даже и за елементарни неща

# 99
  • SA
  • Мнения: 3 376
Шоки, много показателен експеримент е направила тази жена.
Да допьлня само, че и както е широко разпространено схващането, че е добре да се яде през 3-4 часа по малко ( а 1 плод, или филийка хляб е малко количество), реално един диабетик би поддьржал висока крьвна захар почти през целия ден с подобни "леки" похапвания.

# 100
  • Мнения: 321
Да се запиша и аз, че ви изтървах

# 101
  • Мнения: 6 432
Ами, тази жена пише в един по-скорошен пост в блога, че нея са я посъветвали (подобно на много други диабетици, както казва тя) да се храни на всеки 2 часа. Така уж се поддържала стабилна кръвната захар. И споделя, че за нея това било все едно разрешение да яде на корем, а тя само това чакала. И започнала наистина да яде на всеки 2 часа, което скоро довело до това, че наистина си огладнявала на всеки 2 часа. И понеже я били уплашили, че като огладнее, това може да е признак на хипогликемия, затова бързала да яде, дори когато захарта й си била нормална, но просто по-ниска от обичайните високи стойности. Този съвет да се яде през 2 часа вкарва такива хора с порочен кръг Rolling Eyes

# 102
  • SA
  • Мнения: 3 376
Да, реално е поддьржала стабилна крьвна захар - около 9 ммол/л сигурно през целя ден.

# 103
  • Мнения: 6 432
Аз се ядосвам с препоръките за храненето към диабетици, защото със сигурност им вредят повече, отколкото им помагат с такива съвети Rolling Eyes Казвала съм как вуйчо ми се разсипва да яде плодове. Една позната диабетичка (първи тип де - на инсулин) също яде много плодове, ама тя ми е казвала, че и не мери често захарта, а си кара наизуст с инсулина. Ако мерят често, ще видят, че плодовете не са толкова безобидни. Баща ми не яде плодове, т.е. само от време на време, но за сметка на това пък на него лекарката му била казала, че трябва да яде хляб, не може без хляб, затова той пък яде хляб плюс чипс, картофи и каквото още успее, когато не яде сготвеното от майка ми (там гарнитурата е нисковъглехидратна). И бирата му стана вече редовен навик (всъщност бира с чипс). Имам чувството, че го прави напук Rolling Eyes Ама на кого прави напук? Колкото пъти ходи да му мерят очното налягане, лекарят му казва, че е повишено и една възможна причина е повишена захар. Това не е ли достатъчна причина да се вземе в ръце? ooooh!

Но пък много интересно се получава вече 2-3 пъти, след като е слушал Папазова по радиото: явно тя казва някои от нещата, които аз му говоря, а чуе ли ги от нея, веднага стават истина Laughing И ми казва (учуден), че и тя била казала така, значи сигурно е вярно Rolling Eyes А Папазова вече е говорила например и за вредността на пшеницата, и на слънчогледовото олио. Явно жената наваксва с информацията - браво на нея. Ама сигурно и източниците и са същите като моите Laughing На мен защо не ми вярва, а на нея й вярва? ooooh! Ама така е, тя има "д-р" пред името. Лошото е, че много други с "д-р" пред името говорят пълни глупости ooooh!

# 104
  • Мнения: 121
Изтървах ви  Hug
Благодаря за темата  newsm51 и се връщам да наваксам с четенето

Общи условия

Активация на акаунт