Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 750
  • 305
  •   1
Отговори
# 195
  Не си. Аз току що прозрях, че става въпрос за Културна Активност - демек да си размърдаш д-то и да идеш на едно кино или театър, или концерт, а не да си ги гледаш или слушаш пасивно у вас.
 Явно това имат предвид хората от евробарометъра.

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 14:14 от Iris04

# 196
какво му е, сподели  smile3560

Mизерен е, от към култура. Не съм го посещавала безброй пъти, но когато съм, все оставам разочарована.

Аз съм от семейство на прости, но културни хора. До където им стига културата, предали са ми я, но най-вече това, че култура зорлем не става. По тази причина съм оперно некултурна например. Не мога да ида на опера заради самата култура.

Но реших, че ще дам шанс, възможност, път на детето да е по-културно от мен, пък то = каквото усети. В чешкия центът я заведох да гледа "Къртичето", кино култура, в афиша пишеше, че ше има и конкурс за детска рисунка, ще можем да си закупим и книгата за "Къртичето". Уви, конкурсът за детска рисунка беше трагичен, защото нямаше материали за рисуване. Изпочупени моливи, части от пастели, децата се изчакваха за определени цветове. Книгата не беше налична и вместо да се появи обещаното Къртиче /човек с костюм/ се появи една какичка, която се среща във всеки средностатистически и не толкова културен детски клуб, за да имат нещо като детска дискотека  Rolling Eyes  

И нито един чех, представете си  Mr. Green

Колко струва кутия моливи и комплект фулмастри?

Заведох малката в столична галерия. Потресаващо. Знам, че моята мила приятелка, която много обичам и харесвам, ще ме извини за констатацията, но тя не е знаела къде си поставя картините. В галерията не съм сигурна дали се предлагаше шкембе чорба, но за кебапчета съм убедена. Така миришеше пред лафката, подобна на планинско кръчменска.

# 197
Рокси, едно поколение  е 30 години. Това сме учили през неолита в училище. tooth Библейски, едно поколение е дори 40 години. Сега обаче сега съм съгласна, че много бързо се върти колелото и нищо чудно поколение да е и на десетилетка. Логично е да е на полова зрялост:)
Така или иначе темата не е за личните ни културни търсения, а за общата картина на никакви такива.  Колко книги са прочетени, колко са зрителите в кината, театрите, по изложбите и тн.
И защо това е така. А то не е така, защото ние сме стари и типично сме недоволни от младите, измисляйки си културен апокалипсис, а защото резултатите на това изследване са такива, като отражение на живота. 
И естествено, че не става въпрос само за България, нито за 'елитарно' или 'съвременно изкуство', ако Верди е елитарно изкуство извикайте ми една линейка, а за прости работи - гледа ли Спайдърмен, чете ли Ад , видя ли еди кво си - масова култура, мн. ниската летва. А щом това почти липсва, какво изобщо да говорим за култура, която естествено винаги е съществувала в ограничен кръг хора, не при'всички'.

# 198

Но реших, че ще дам шанс, възможност, път на детето да е по-културно от мен, пък то = каквото усети. В чешкия центът я заведох да гледа "Къртичето", кино култура, в афиша пишеше, че ше има и конкурс за детска рисунка, ще можем да си закупим и книгата за "Къртичето". Уви, конкурсът за детска рисунка беше трагичен, защото нямаше материали за рисуване. Изпочупени моливи, части от пастели, децата се изчакваха за определени цветове. Книгата не беше налична и вместо да се появи обещаното Къртиче /човек с костюм/ се появи една какичка, която се среща във всеки средностатистически и не толкова културен детски клуб, за да имат нещо като детска дискотека  Rolling Eyes 

И нито един чех, представете си  Mr. Green

Колко струва кутия моливи и комплект фулмастри?

Заведох малката в столична галерия. Потресаващо. Знам, че моята мила приятелка, която много обичам и харесвам, ще ме извини за констатацията, но тя не е знаела къде си поставя картините. В галерията не съм сигурна дали се предлагаше шкембе чорба, но за кебапчета съм убедена. Така миришеше пред лафката, подобна на планинско кръчменска.

да бе, за Къртичето, а не за Фердо... Добре, че не отидохме.

# 199
Ферди не е ли? И не е ли унгарче?

# 200
Къртик го има в YouTube...

# 201

Mr. Green

Ше и облека сега дантелените гащи и ще и го пусна.

Тя знаеше кое е къртичето, аз се поставям в ролята ба информационна диплянка преди всяко мероприятие. И с право, че току виж се окаже, че детето не е разбрало.

Но нали културата е и вид общуване? Маниер. Не може да харесаш всичко, което се предлага, но поне си отишъл, прилично облечен, с настроение, очакваш някаква комуникация и прочие.

# 202
Аз от чехите чакам бира, не култура:)

# 203

Не помня вече, знам че имаше една калинка - Гуендолин. Ей тоз.

http://detstvoto.net/uploads/posts/2009-02/1235441090_0-korica.jpg

Но нали културата е и вид общуване? Маниер. Не може да харесаш всичко, което се предлага, но поне си отишъл, прилично облечен, с настроение, очакваш някаква комуникация и прочие.

Е явно това е, което ние имаме най-малко от всички европейци, според барометъра.

# 204
Сега в 14,30ч. започна поредното предаване по пр."Хр.Ботев" посветено на 200г. от рождението на Верди. В момента звучи операта "Двамата Фоскари". Продължава един час и се изръчва всеки четвъртък. Пускат откъси от оперите на Верди.

http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_hristo-botev_live

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 14:42 от vl

# 205
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ферда. Чешки мравенец Mr. Green. С гадже Берушка.
Ферди- след смяна на гражданството с немско. След смяната зарязва Берушка и я заменя с Гуендолин.

# 206
Рокси, едно поколение  е 30 години. Това сме учили през неолита в училище.
Нали не говорим за анатомия сега, а за култура ?

Дори в метрото човек вижда разликата, дори имахме преди известно време дебат в Чужбинския ако си спомняш, дали всичкия народ дето си клика като обезумял по телефоните в обществения транспорт гледа/чете културни или некултурни работи. Разбирай, във ФБ ли клика, или книга чете, и дали от ютюб се лее Верди или Майли Сайръс.

Днеска вече съм излязла от нас без дантелени гащи, та ще ме прощавате, толкова си мога:)

pp. не съм казала съвсем без, да не ми излезе име сега

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 14:53 от Рокси

# 207
От Майли Сайръс ще да е това ходене без гащи...между другото е истинска мода
в САЩ, онова от Първичен инстинкт вече е мейнстрийм.

# 208

Дори в метрото човек вижда разликата, дори имахме преди известно време дебат в Чужбинския ако си спомняш, дали всичкия народ дето си клика като обезумял по телефоните в обществения транспорт гледа/чете културни или некултурни работи. Разбирай, във ФБ ли клика, или книга чете, и дали от ютюб се лее Верди или Майли Сайръс.

Каква е тезата? Не разбирам извън контекста.

# 209
Не съм я чела тази тема. Аз наблягам на Candy Crush.

Общи условия

Активация на акаунт