Събраните рецепти на Кана

  • 59 138
  • 160
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 832
Пюре от карфиол

вариант 1:
карфиолът се вари в подсолена вода до пълно омекване
водата се излива, добавя се голяма бучка масло и индийско орехче и се пасира

вариант 2:
карфиолът се вари в течна сметана  до пълно омекване, добавя се индийско орехче и се пасира

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 46
  • Мнения: 832
Заек по ловджийски

В тенджера под налягане се редят редове от месо и цели зеленчуци: лук, моркови, картофи.
Подправя се с дафинов лист, черен пипер и бахар на зърна.
Залива се с бяло вино (отива към бутилка) и се оставя на котлона да заври.
След това: да къкри няколко часа на бавен огън.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 47
  • Мнения: 832
Домашно масло

Ето тук на това видео може да се види стъпка по стъпка как се прави домашно масло.

http://www.kostdoktorn.se/smor-for-dummies

1. 500мл течна сметана от 40% се разбива докато стане на маслени зрънца (ето тук напр 2 рата снимка:http://airamsmat.webblogg.se/2009/october/pa-g.html)

2. Получената смес се прехвърля в голяма цедка, сложена над голям съд и се намачква леко, за да пусне суроватката, след което се разбива отново и така 3 пъти

3. Получава се мека маса, която се прехвърля в дълбок съд, пълен със студена вода и се изплаква добре, като се намачква с пръсти.
на видеото има само измиване
(може 2 пъти, ако първият път водата е доста мътна)

4. Маслото се прехвърля в съд за хладилника и се добавя сол на вкус.

Ако се добави студенопресован зехтин, маслото остава меко и ароматно

може и да се сложат ароматни подправки за да се получи ароматно масло
напр: млян чесън, розмарин, риган, на вкус

Суроватката се запазва. Използва се вместо вода при приготвяне на тесто.
(напр. за палачинки)

Сметана в БГ: тази на Президент, пастьоризирана при много висока темп,  с 35% масленност и добавен караген за сгъстител

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 48
  • Мнения: 832
Пилешки ролца със спанак в бекон

1 кг. пилешки гърди
500 г. гъби
200 г. бекон
200 г. спанак
300 г. черен дроб
100 г. масло
магданоз, черен пипер, олио, сол

Нарязваме на ситно гъбите и пържим в масло, сол, черен пипер. Начукваме месото на тънки листчета и в/у тях слагаме 3 пресни листа от спанака, слагаме от гъбите и нарязан на тънки пръчици черен дроб. Увиваме добре рулото и отгоре го завиваме с тънко нарязан бекон. Пържим на слаб огън в масло.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 49
  • Мнения: 832
Мусака с пилешки дробчета

1 кг. пилешки дробчета
2 глави кромид лук
2 моркова
1 червена чушка
200 гр. гъби
2 домата
сол на вкус
млян черен пипер
1 с.л. чубрица
1-2 стръка босилек

Заливка:
2 яйца
кисело мляко

Пилешките дробчета се слагат в леко подсолена вода. След като кипнат, се оставят на умерен огън за 5 минути.
В йенска тавичка се нарежда кромидът, нарязан на колелца. Поръсва се с черен пипер, сол и чубрица.
Върху него се нареждат отцедените от водата пилешките дробчета, наръсват се с подправки и се покриват с морковите и чушката, нарязани на големи кубчета, и гъбите - на филийки.
Похлупва се и се пече на не много силен огън, докато в тавичката се отдели течност от зеленчуците. Похлупакът се маха и печенето продължава.
Отгоре се нареждат плътно един до друг доматите, нарязани на колелца, посоляват се и се поръсват с босилек.
Щом се запекат, се заливат със заливка. Заливката се запича до златисто.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 50
  • Мнения: 832
Kюфте в гювече по тутракански

Продукти:
за  4 порции

•   1/2 кг кайма
•   1 1/2 ч.ч. доматен сок
•   4 яйца
•   300 г сирене
•   1 глава лук
•   черен пипер
•   сол
•   джоджен
Време за приготвяне:
40 минути

Каймата (1/2 кг) се омесва заедно със сиренето (300 г), солта и черния пипер. Разпределя се в 4 глинени гюведжета. Отгоре се залива с доматения сок (1 1/2 ч.ч.) и ситно нарязания лук (1 глава). Гюведжетата се пекат във фурна и малко преди да станат напълно готови в тях се чуква по едно яйце и се поръсват отгоре с джоджен.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 51
  • Мнения: 832
Тиквена закуска

1. В тавичка се слагат кубчета тиква, поръсват се с кокосови стърготини и канела и парченца масло
(може и да се залее с разбити яйца). Пече се на 150 гр около час, докато тиквата омекне и се припече леко отгоре.

2. Тиквата на парченца, сирене, кокосови стърготини (може и без тях), канела и повечко масълце, после всичко във фурната, за да се разтопи маслото.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 52
  • Мнения: 832
Патладжани на фурна с домати и сирене

1 кг. патладжани
4 домата
1/2 ч.ч. Зехтин
250 г. сирене
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
4 ч.ч. кисело мляко
10 скилидки чесън
магданоз
черен пипер
сол


Патладжаните се нарязват на филии, посоляват се, отцеждат се от горчивия сок и се изпържват в сгорещената мазнина. Половината от тях се нареждат в тавичка, върху тях се разстила настъргано сирене, смесено със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Отгоре се нареждат кръгчета от доматите и се покриват с останалите патладжани. Ястието се залива с разбитите яйца и прясното мляко и се пече в силна фурна.
Поднася се с подлученото с чесъна кисело мляко.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 53
  • Мнения: 832
Салата с дробчета

200 гр. пилешки дробчета
2 с.л. масло
2-3 кисели краставички
150 гр. маслини
сол
млян черен пипер
1/2 връзка магданоз
150 гр. Майонеза

Дробчетата се нарязват и се запържват в маслото. Охлаждат се, режат се на кубчета и се разбъркват с нарязания на лунички лук. Добавят се нарязаните на сламки краставички(аз ги режа на кубчета) и маслините на кръгчета. Салатата се овкусява с подправките и майонезата.  Става по-хубава, ако престои през нощта в хладилника.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 54
  • Мнения: 832
Кюфтета със сусам

500 гр. кайма
2 жълтъка
1 глава кромид
2 скилидки чесън
1 ч.л. стрита мащерка
80-100 гр. сусам
черен пипер

Каймата се омесва добре с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, черния пипер и сол на вкус. Оформят се малки топчета. Топчетата се овалват в сусам и се пържат в сгорещена мазнина.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 55
  • Мнения: 832
Пилешко вретено

1 кг. пилешко филе
сол
черен пипер

за плънката:
2 кисели краставички
200 гр. кашкавал
200 гр. гъби
1/3 пакетче масло
1 ч.ч. бяло вино
сок от 1 лимон

Филето се начуква и натрива със сол и черен пипер. Киселите краставички се нарязвт, кашкавалът се настъргва, гъбите се режат на ивички  и се смесват. В средата на филето се слага плънкт и се навива н руло. Поставя се в намаслена тавичка, поръсва се с парченца масло, полива се с виното и лимоновия сок и се пече до омекване.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 56
  • Мнения: 832
Печена съомга с босилек

около 500 гр. съомга филе
2 скилидки чесън нарязан на ситно
5-6 с.л. зехтин
1ч.л.сух босилек
1ч.л.сол
1ч.л.черен пипер
сока на половин лимон
1с.л.нарязан магданоз

В купичка смесваме зехтина,босилека,солта,черния пипер, сока от лимон и магданоза.Намазваме филетата с марината и оставяме в хладилника за около един час.След това нареждаме филетата в тавичка и печем на 190 градуса около 35-40 минути.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 57
  • Мнения: 832
Печена сьомга върху сол

парче сьомга
1 кг. морска сол
фолио

В тава се слагат фолиото, морската сол (да покрие дъното) и сьомгата (с кожата към солта). Може съвсем леко да се посоли с обикновена сол отгоре.
По този начин се пече до готовност.

(Използваната сол се прибира в буркан и се ползва при следващо печене на сьомга  Wink )

# 58
  • Мнения: 832
Млечна разядка с печени чушки

10-12 броя червени печени чушки
1 кофичка цедено кисело мляко
100 - 150 гр сирене/ извара
1 - 2 скилидки чесън (може и на гранули)
 
Чушките се режат на много ситно, смесват се с цеденото кисело мляко, добавя се чесън (на гранули) и за финал се слага сиренето/ изварата. Разбърква се отново и се слага за поне 2 часа в хладилник преди консумация, за да поеме аромата на чесън салатката.

# 59
  • Мнения: 832
МИНИ ПАТЛАДЖАНЕНИ ПИЦИ

1 голям патладжан
1 домат
150 гр моцарела (или сирене)
босилек, джоджен, сол, черен пипер и зехтин

Нарязвате патладжана на дебели около 1см резени (без да го белите!)и посолявате обилно. Оставяте ги да си пуснат водата, след което ги подсушавате, намазвате със зехтина от двете страни и редите в тава върху хартия за печене (ако нямате намажете обилно тавата с олио) и запичате за 20мин в предварително загрята на 200° фурна.
Обелавате доматът и го нарязвате на малки късчета, моцарелата нарязвате на кубчета и в купа ги разбърквате с всички подправки и малко зехтин.
Върху всеки резен патладжан разпределяте от сместа и запичате за още 15-тина минутки. Ако сте сложили сирене, вместо моцарела, може да си настържете отгоре малко пушено сирене или кашкавал.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

Общи условия

Активация на акаунт