Събраните рецепти на Кана

  • 59 140
  • 160
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 832
Пиле с кисело мляко

Продукти:
1 пиле
1 кофичка кисело мляко  - може и 2 да сложите ако искате повече сос
1,5 пакетче масло
сол

Приготвяне:
На дъното на йенска тенджера се слага малко масло, след което се нарежда месото от едно разфасовано пиле, като на всеки ред се слага по малко масло и сол на вкус. Най отгоре се залива с една кофичка кисело мляко.
Пече се в умерена фурна около 1 час. (По желание можете да прибавите гъби или друга подправка по ваш вкус и чаша бяло вино).

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 31
  • Мнения: 832
Сирена във фолио
 
Необходими са:
листове алуминиево фолио, нарязани на големи квадрати - поне 30/30см
масло
домат
лук (по желание)
поне 4-5 вида сирене (или според наличните в хладилника, може и само с един вид)
 
* Фолиото се поставя с лъскавата страна нагоре (към храната) и се започва нареждане на продуктите:
Най отдолу тънка "филия" масло - не повече от 2 мм. дебелина; (лук), върху нея дебел резен домат.
Следват сирената - краве сирене, като по-твърдо, после  едно меко от кутия с краставички; следва кашкавал,  синьо сирене,  топено-пушено сирене, чедър. Отгоре се поръсва с настърган пармезан.
* Крайчетата на фолиото се вдигат към средата и затваря "плика" - или усуквайки ги добре, или връзвайки отгоре.
* Готовите пакетчета се поставят в загрят сух тиган (и на скарата би се получило запичането само от долу) и се пекат не повече от 7-8  мин. Може във фурната.
* Всяко пакетче се поставя в дълбока чиния (или купичка), с която се поднася.

Ето и друг вариант: в алуминиеви формички за кекс - пак така масло, различни сирена, поливам със сметана (течна или заквасена – според това какво има в хладилника), като се позапече слагам по 1-2 яйца и се допича.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0


# 32
  • Мнения: 832
Броколи със сметана

1 глава броколи
1 заквасена сметана
кашкавал
масло

Броколито се сварява. В тавичка са разтопява масло около 50 гр. В тавата с маслото се намачква броколито. Ръси се с черен пипер и сол на вкус. Намазва се с 1 кофичка заквасена сметана, запича се и преди да се извади се ръси с кашкавал, и обратно във фурната докато кашкавала се запече.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 33
  • Мнения: 832
Пиле в гювече

Продукти за 4 порции:
2 бр. пилешки  гърди
1 глава лук
2 бр. чушки пресни /замразени/
200 гр. гъби печурки
сол
черен пипер
200 гр. сирене
5-6 с.л. готварска сметана
магданоз
4 яйца
кашкавал за настъргване
 
Задушаваме ситно нарязаният лук в малко мазнина, прибавяме ситно нарязаните чушки, гъби, сол, черен пипер и разбъркваме. След това прибавяме нарязаното на хапки пилешко месо, разбъркваме, настъргваме сиренето и нарязваме магданоза. Разбъркваме хубаво докато се разтопи сиренето, прибавяме сметаната. Разпределяме в гювечета, настъргваме кашкавал, чукаме по 1 яйце, поставяме капака и печем на фурна на 180 градуса за около 15-20 мин.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 34
  • Мнения: 832
Сусамени вафли

По шепа кокосови стърготини, млени бадеми и сусам се запичат последователно леко в тиган на котлона, като през цялото време се разклащат, за да се изпекат равномерно

В топлата смес сложих какаово масло - пак кък шепа, разбърках да се разтопи
С лъжица оформих вафлите върху хартия за печене
Отгоре ги притиснах отново с хартия
След час в хладилника се стегнаха.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 35
  • Мнения: 832
Вълшебен мус с шоколад

1 тъмен шоколад
150 мл течна сметана
120 гр малини (по желание се добавят)

Разтапя се тъмен шоколад на водна баня. 150 мл течна сметана се разбива с остъргана ванилена шушулка и се бие, докато стане на гъст крем. Добавя се жълтък при непрекъснато биене, както и разтопения шоколад на тънка струйка. Може да се овкуси и с портокалова кора. След час в Хладилника е неустоим. Става и на сладолед в малки формички.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 36
  • Мнения: 832
Риба с кожа на тиган

Сомга/ бяла риба, напр треска

Рибата е филетирана и нарязана на порции. В тиган се загрява около 40гр масло на средна сила на котлона. Рибата се слага с кожата надолу и се държи докато кожата стане доста припечена
през това време с лъжица се взима от мазнината и рибата се полива с нея, поне 2-3 пъти
накрая се посолява и поръсва с черен пипер, обръща се внимателно и се пече от страната с месото за макс 1мин.

Може да се направят няколко плитки резена с остър нож в кожата и да се сложат подправки и сол в тях преди печенето.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 37
  • Мнения: 832
Салата с червен лук

Червен лук,нарязан на тънки шайби се маринова - залива се със сок от един лимон, сол, магданоз, зехтин и се оставя така за поне 1ч.
Добавя се зелена салата, марула или айсберг и маслини, моите са каламата.
Разбърква се добре, добавя се малко зехтин и се оставя да престои поне 30мин преди сервиране.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 38
  • Мнения: 832
Омлет с бекон, броколи, карфиол, горгонзола

В чугунен тиган запържвате бекон, нарязан на тънки и малки парчета, добавяте кубчета шунка и лук, замразени розички карфиол и броколи и около 50гр горгонзола, заедно с 50мл течна сметана.

Когато зеленчуците омекнат, добавяте 3 разбити яйца, оставяте омлета леко да се запече от долу, без да бъркате през това време.

После премествате тигана във фурната да се запече леко отгоре, слагате кашкавал отгоре, който също се запече.

Подправки: черен пипер и индийско орехче

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 39
  • Мнения: 832
Лимонено гръцко пиле

100 мл зехтин
1 глава нарязан червен лук
100 мл едро нарязана мащерка
600 g нарязано пилешко филе
сок от 1 лимон
0,5 чл сол
0,5 чл черен пипер
500 мл вода
150 мл маслини без костилки

Зехтина се захрява в дълбок тиган или тенджера.
Запържват се лука, мащерката, месото и лимоновия сок за около 5мин, посолява се и се добавя черния пипер.
Добавя се водата и се оставя да покъкри 10мин.
Добавят се маслините.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 40
  • Мнения: 832
Пангасиус с винен сос

Рибните филета се размразяват, посоляват се обилно в морска сол и се оставят да престоят в малко студена вода за няколко часа с цел да не се разпаднат при пърженето.
Филетата се подсушават добре без да се мият от солената вода, поръсват се с млян черен пипер и се запържват леко от двете страни в горещо масло.
Слагат се в дълбок съд за сервиране, напр. йенска тенджера, заливат се със соса и се сервират с сварени зелени аспержи или броколи

Винен сос

В същия тиган без да се мие се задушават в малко масло, 2 глави лук, ситно нарязани, заливат се чаша бяло вино и се оставя да покъкри малко, след което се прецежда и с бъркане се изсипва при смес от 2 разбити жълтъка и 100 гр течна сметана, подправя се с естрагон.
Сосът се бърка на слаб огън до завиране, премества се от котлона и се разбърква с 1 с.л. масло.
Готовият сос се изсипва върху рибата и се оставя да престои така поне час преди сервиране.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 41
  • Мнения: 832
ВМ-НВ Палачинки

вариант 1:
1 яйце, лъжица течна сметана, лъжица млени лешници/бадеми, изпържена в масло и сервирана с кашкавал

вариант 2:
1 яйце, лъжица течна сметана, лъжица кокосови стърготини, изпържена в масло и сервирана с кашкавал

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 42
  • Мнения: 832
Пъстърва на тиган

Почистената пъстърва се осолява и се оставя в хладилник за няколко часа. Може отвътре да се ароматизира със сок от лимон и черен пипер по желание. В хубав тиган, напр. чугунен, се разтопява масло (парче около 30 гр) и цялата риба се пържи добре от двете страни.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 43
  • Мнения: 832
Френска лучена супа

3 големи глави лук, нарязани на ситно и сол се задушават в 50 гр масло на слаб котлон до омекване
Може да се добави и сладък червен пипер. Залива се с 2л вода и/или бульон (замразен бульони във фризера, останали при варене на разни меса). Оставя се да поври поне 15 мин, подправя се с 2 с.л. добър коняк и черен пипер, сервира се с настърган кашкавал тип Пармезан.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 44
  • Мнения: 832
Джолан на фурна

Kрачето първо се вари няколко часа с дафинов лист, бахар и черен пипер. После се прехвърля в тава, наколо се редят картофи, лук, чесън, сушени гъби (ако има) и се залива с бульона
пече се на 150 град около 2ч, като последните 30 мин крачето се обръща, за да се запече и от другата страна.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

Общи условия

Активация на акаунт