Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е ПМС и как може да повлияе на апетита?
Защо ниският прием на калории може да доведе до загуба на тегло, но също така и до забавяне на метаболизма?
Какви са причините за повишеното желание за съвършенство и как може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е ПМС и как може да повлияе на апетита?
-
Защо ниският прием на калории може да доведе до загуба на тегло, но също така и до забавяне на метаболизма?
Ниският прием на калории може да доведе до загуба на тегло, тъй като тялото използва съхранените мазнини за енергия. Въпреки това, при продължителен нисък прием на калории, тялото реагира чрез забавяне на метаболизма си, за да пести енергия. Това може да доведе до спиране на загубата на тегло и други неблагоприятни ефекти като нарушаване на менструалния цикъл и отслабване на имунната система.
-
Какви са причините за повишеното желание за съвършенство и как може да повлияе на взаимоотношенията и самочувствието?
Повишеното желание за съвършенство може да бъде свързано с вътрешни фактори като възпитание, самочувствие, страхове и влияние на обкръжението. Това също може да бъде повлияно от външни фактори като обществен натиск и очаквания. Това желание може да доведе до негативни последици като ниско самочувствие, стрес и проблеми в отношенията.
-
Какви са предизвикателствата, свързани с преброяването на калориите и защо това може да не е практично?
-
Какви са някои здравословни алтернативи на преброяването на калории за отслабване?
За палеото има накратко в първия пост по темата. Най-общо може да се каже, че палеото не е непременно нисковъглехидратно, а може да бъде и по-умереновъглехидратно, т.е. с повече плодове и кореноплодни. Но и то изключва зърнените и бобовите храни, омега-6 мазнините, захарта, пакетираните храни. Тоест, идеята е, че се консумират само храните, които са съществували и са се консумирали през палеолита. А тогава не е имало нито зърнени храни, нито са се консумирали редовно млечни храни (най-много по малко сурово мляко от време на време), защото не е имало животновъдство и земеделие. Също така е имало ядки, но не е имало слънчогледово олио и подобни мазнини. Захарта е била само под формата на плодове. Имало е и някакви кореноплодни. Разбира се, консумирали са и месо и риба, когато са имали добър улов. И понеже оформянето на човешкия организъм се е случило тогава, а не в неолита, затова се смята, че това е и подходящото хранене за човека. И съответно за нас са вредни новите храни - неолитните, които стават част от храненето ни с развитието на земеделието и животновъдството. Вредни са, защото не сме в достатъчна степен адаптирани към тях (за такава адаптация са необходими стотици хиляди години, а земеделие и животновъдство има от около 10 000 години, на някои места по-малко). И например е установено по намерени останки, че когато започват да консумират редовно зърнени храни, хората развиват дефицит на някои минерали (заради фитиновите киселини в обвивките на зърната - тогава всичко е било пълнозърнесто), от което пък ръстът им драстично намалява, зъбите им се развалят, дебелината на черепа също намалява (което води до повече травми и повече смърт от удари по главата).
Храня се от месец високо мазнинно и съм свалила 4 килограма.Еднинственото,което не мога да преодолея е бучка кафява захар в кафето.А кафетата за ден са ми поне пет.Странното е,че свалям а си мислех,че захарта няма да позволи.Висока съм 174 и вече съм 68 кг.Освен режима на хранене карам кростренажор по 30-40 минути на ден.Много ми се иска да спра захарта но....засега е по силна от мен
На някои места съм чела консумацията на плодове да бъде по-ограничена, а на зеленчуци - по-голяма. Включително Марк Сисън казва точно това - много зеленчуци, не толкова много плодове и кореноплодни. Но като имаш предвид, че повечето хора минават на палео хранене, след като преди това са се хранили наистина много високовъглехидратно и вредно - с много тестено и сладко, с маргарини и олио, с Макдоналдс и подобни, не е странно, че и палеото води до значително подобрение и на здравето, и на теглото при много хора. А и има и друго: палеото често се предпочита от хора, които искат да тренират кросфит, т.е. държат, важно им е да тренират точно по този начин, което ще рече много интензивни тренировки, но пък нямат търпение и желание да изчакат организмът им да свикне на по-нисковъглехидратно хранене. Роб Улф, който е един от водещите автори по отношение на палеото, признава точно това за себе си - че е пробвал по-нисковъглехидратно палео, но понеже тренира много интензивно, просто не му се е чакало, докато организмът му се адаптира и може да се върне към същата интензивност на тренировките вече без въглехидратни зареждания.