Коледа 2013 - тема 2

• 57 803
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Към кой модел медени къщички се насочихте? Иска ми се нова да пробвам тази година.
а може и от друг вид тесто......... newsm78
идеи?
Не знам за видове, аз си направих от обикновено тесто за меденки, шаблон си изрязах от хартия по модел, който си измислих. Залепила съм я, но не съм я украсила още за да я покажа Simple Smile

# 556
  • В светлината на слънцето
По повод медените къщички - аз правя с тестото за меденки на Джули, понеже у дома то се харесва най-много от всички пробвани варианти за меденки. Затова и за къщичката е със същото. Шаблон си правя сама - от хартия, тъй като моделът всяка година е различен.
Меденките правя обикновено в самото начало на декември, за да има време да омекнат, а украсявам около седмица преди Коледа - основно с айсинг и малко с шоколадова глазура.
Ето и снимка от последното останало лимоново кексче. Чудна рецепта. Peace
http://media.snimka.bg/s1/2925/032093844.jpg

# 557
Не помня дали се записвах тук, но не ми е излизала темата напоследък, така че най-много да се включа още веднъж.  Laughing
Много съм саката с готвенето, мъжът ми е забранил да готвя. В момента той приготвя нещо вкусно и ухае страхотно - едва чакам да стане готово и  да го опитам.
Но пък и аз имам желание поне нещо сладичко да направя, ще събирам идеи. Дано да ми допадне нещо от темата и да се представя добре... да не повярваш.  Laughing

# 558
 Защо на тема Коледа се говори само за сладки неща? Вие пуйки не ядете ли? Или други вкусни неща?

# 559
  • Балчик
Защо на тема Коледа се говори само за сладки неща? Вие пуйки не ядете ли? Или други вкусни неща?

ААА, не само ядем, ами ги и готвим много вкусни Laughing. Пуйките ги обсъждахме в една друга тема преди. Тази година май никой не е пуснал тема за солените неща.

# 560

ААА, не само ядем, ами ги и готвим много вкусни Laughing. Пуйките ги обсъждахме в една друга тема преди. Тази година май никой не е пуснал тема за солените неща.
Ами да пускам ли? Че ми се ще маалко да отменя майка по Коледа с готвенето, ама сладки не умея, та ще купя готови-има много варианти.

# 561
И аз да се запиша в тази тема. Не че съм велика кулинарка, но тази година опредлено имам желание да направя и нещо сладичко за Коледа. Иначе пуйката миналата година я пълних с малки сармички с кайма и ориз и стана много вкусна.
А да ви питам, маслени сладки колко време биха могли да издържат?

# 562
И аз да се запиша в тази тема. Не че съм велика кулинарка, но тази година опредлено имам желание да направя и нещо сладичко за Коледа. Иначе пуйката миналата година я пълних с малки сармички с кайма и ориз и стана много вкусна.
А да ви питам, маслени сладки колко време биха могли да издържат?
  Я разкажи за теси малки сармички, да не са като асеновградските? Аз не мога такива Embarassed

# 563
Точно като асеновградските са си. Сестра ми беше Бачковска снаха и оттам ги знам. А защо не можеш?

# 564
Точно като асеновградските са си. Сестра ми беше Бачковска снаха и оттам ги знам. А защо не можеш?
   Ами хващат ме лудите на 5-6 -тата Rolling Eyes

# 565
  • София
Не знам какво значи "асеновградски сърмички", ама много обичам сърмички по принцип. Обожавам лозови, но пусто не мога за завивам красиво нито лозови, нито зелеви  Rolling Eyes
Дайте рецепта за асеновградски сърмички.

Иначе пуйка не ядем на Коледа, аз правя капама, ммм. 

# 566
Не знам какво значи "асеновградски сърмички", ама много обичам сърмички по принцип. Обожавам лозови, но пусто не мога за завивам красиво нито лозови, нито зелеви  Rolling Eyes
Дайте рецепта за асеновградски сърмички.

Иначе пуйка не ядем на Коледа, аз правя капама, ммм. 
   Амиии те май се правят като другите, но са сърмичка-хапка. Embarassed Много ги обичам да ги хапвам, ама не ги правя, признавам! Rolling Eyes Пуйка пълня с фантазия, а капама сме правили с големи компании на вилата, но вкъщи ми се иска нещо хем с фантазия, хем вкусно и не много пипкаво.....чудя се освен пуйката някакво телешко с гъби и сирена.....в йенска тенджера, но при толкова меса ...а аз не ям много....някакъв ордьовър безместен....топло предястие по-скоро, но да може да се приготви от предния ден newsm78

# 567
Аз по принцип правя сармите постни. Само тези малките приготвям с кайма. Точна рецепта нямам, всяка година или питам по телефона или импорвизирам - сурова кайма, ориз, подправки и малко топла вода (в зависимост от количеството - 50-100 мл.) се объркват и се правят съвсем малки сармички, които се нареждат в тенджера, слага се сол (ако зелето е много солено не слагам сол), вода и олио и се варят. Ако ще се пълни пуйка с тях, не се варят до готовност, защото пуйката се пече няколко часа и се разваряват.

# 568
  • София
Аз обичам бонбони от сирена, чудесно мезе за виното и могат да се приготвят от предния ден.

Последна редакция: пт, 29 ное 2013, 15:00 от catty m

# 569
  • В светлината на слънцето
За предястия - под формата на хапки, за миналата нова година правих едни много сполучливи воловани от бутер тесто. Изрязах го с формичките за линцерови сладки, наложих едно с дупка върху едно без дупка, пекох и после пълних с разни мусове, които са по фантазия и лични вкусови предпочитания (с авокадо и синьо сирене например, сьомга, извара с печена червена чушка и т.н.) Абе с всичко може, става сравнително бързо и е ефектно. Пак от бутер тесто и на подобен принцип правих и едни прасенца, които стават много симпатични и са радост за децата.

Общи условия

Активация на акаунт