Тормоз на работното място

• 20 747
  • 253
  •   1
Отговори
Здравейте. Искам да споделя с вас терзанията ми в последно време в работата, които ми се отразяват здравословно.
Преди 2 месеца във фирмата (работя в о бщинска фирма) постъпи човек, който навид изглеждаше нормален приятелски настроен човек, лесно привикна с колегите (бяхме 5-има в стая). Беше наравно в йерархията с мен и колегите ми. Всички сме компютърни специалисти, като аз единствено работя със специализиран софтуер, който съм изучавала през магистърската си квалификация.
След като се омъжих и съответно бях на меден месец 3 седмици, се връщам във фирмата и въпросният неочаквано е провъзгласен в голям шеф. Скалъпи една много смешна история как го били забелязали отгоре (а той 3 седмици е бил на работа). Отношението му страшно се промени, наду се до небесата. Започна да прави безумни проблеми, само и само да се налага. Ние с мъжа ми работим на едно място и сега сме му подчинени. Попита ни дали сме щели да излизаме заедно отпуска  Shocked (Остава и да ни беше попитал преди дали ще се оженим по едно и също време заедно  Laughing)
Разбрах от прекия ми ръководител (който е под въпросния), че е клеветил по мой адрес в цялата фирма, че не съм искала да си върша работата, не съм си вършела работата и т.н., Забележете това по време на едни 3 дни, когато бях болничен преди 1 седмица. Във фирмата не познавам човек, който някога да се е оплакал от несвършена работа от моя страна. Отделно си съчинява, че директора на фирмата бил казал да не съм си изказвала мнението. (При положение, че работата ми изисква да си изказвам мнението, няма как иначе). Общо взето плете интриги. Аз обаче в началото не знаех, че си измисля за директора, просто защото е безумно. Налага ми ангажименти от Общината лично на мен, които не касаят нашата фирма (само защото не им се дава пари на фирма - изпълнител), при което ми се дава невероятен зор и скорове. Като например изработка на карта на всички предстоящи ремонти в София за 2014 за 2 часа! Как да обясня на хора, които нищо не разбират от работата ми, че нещата не стават за 2 минути, все пак не редя картофи в щайги за норматив. Работата ми изисква креативност, освен мисловна дейност, и спокойствие не на последно място. Аз се чувствам сякаш са ми опряли пистолет в главата, 3- ма човека ми звънят през 2 минути вчера, за да ме питат готово ли е..
И понеже се опитвам да забременея от известно време, просто няма как да стане с този постоянен стрес. От друга страна пък ако напусна няма кой да ми плаща майчинството. И сега търпя простотии всеки ден, последните дни се събуждам в 5 сутринта и няма заспиване после.
На мъжа ми също му е писнало, опитва се да ме успокоява, аз обаче страшно се нервирам, ръцете ми започват да треперят от нерви понякога. Няколко пъти взимам валериан. Ако не ми предстои майчинство, щях да напусна на минутата.
Чудя се как може да има такива лицемерни и фалшиви хора, един ден е човек, на другия ти забива нож. Никога не сме имали проблеми с шеф, а предишният ни остана семеен приятел.

Просто исках да споделя и евентуално да посъветвате как се справяте с подобен стрес?

Последна редакция: вт, 19 ное 2013, 15:35 от Кукумицина

# 1
  • София
Напусни. Ако не си перде, а ти явно не си, е невъзможно да се изолираш изцяло от подобно нарежение. А това оказва влияние върху забременяването, да ти кажа. Не че няма да можеш да забременееш, в никакъв слуай не казвам това, но шансовете намаляват, когато си нон стоп в истерия. Кое ти е по-важно? И защо непременно това би означавало лишаване от майчинство? Прости си намери друга работа, специалността ти ми звучи конвертитуема, не си се женила за общината, я!
От друга страна, ако можеш да работиш върху себе си, слагай очилата с дебелите стъкла и просто не се връзвай! Като ти сложи 2 часа срок, казваш - не мога, няма да стане. А кога ще стане - когато, тогава. Да те уволни, ако му стиска. Съдът ще прецели имало ли е основание. И не забаравяй, че на мястото, където работиш, височините са проветриви и обикновено се сменят около изборите Laughing
Но пак те съветвам - ако не можеш да си перде/ не всеки го умее/, потърси си друга работа. Не че е честно да си сменяш работата заради един трътльо, но просто не си заслужава усилието, според мен.

# 2
Темата май не е за смейни отношения, но не е това най-важното.

Кукумицина, и аз мисля, че не си перде, за това напускай, не си си намерила здравето и нервите на пътя.  Peace Но пък е гадно да направиш "евала" на такъв човек. Това от друга страна.

# 3
belinda, наистина ми е доста трудно да съм перде и всичко преживявам дълбоко, особено когато съм обвинена без да съм виновна. Ако съм виновна - ок, да си свия сърмите. Ама при това положение как да докажа моята дума срещу неговата? И на кого ще се повярва съответно? По принцип съм решила да търпя (перде или поне да се стремя към това), но докога ще видим.
Това за двата часа го казвам, както и за юркането като цяло, не си мълча. И в крайна сметка винаги успявам да си свърша работата, но стреса си остава, даже и след работа ми се върти всичко в главата..

# 4
Не разбрах, от колко време е тази ситуация?
Ако е от сравнително скоро, аз бих изчакала - явно човекът в момента е в еуфория от новата си ръководна позиция и държи всички да разберат. Мисля, че това отминава и ще нещата ще се нормализират. Дори бих провела съвсем спокоен разговор относно задачите и сроковете за изпълнението им, които са необходими. Нищо, че е на мениджърска позиция, може да не е наясно със спецификите на част от работата.

Ако ситуацията е от повече от половин година и след проведен разговор няма промяна, тогава вече със сигурност бих предприела стъпки към промяна на работното място. Оставам с впечатление, че работиш като програмист? Ако е така съм убедена, че и в частния сектор ще си намериш добре платена работа.

# 5
Пропускайки факта, че в една друга тема се хвалеше колко си желязна
в работата си и колко я обичаш, бих ти препоръчала да бягаш. В София има
работа за целия китайски народ. Няколко месеца осигуровки и да пропуснеш,
и без това майчинството е по-ниско.

Намери си спокойна работа, забременявай и си карай цялото майчинство.

Обаче понякога забременяването става по-бързо и лесно, отколкото си мислиш,
въпреки стрес и всичко: то си е доста стабилна и независима система, ако е писано
да стане, и бомби да падат, ще забременееш.

Така че може въпросът да ти се реши по-рано от очакваното. Особено ако
пледираш "бременна невменяемост".

# 6
Аз не бих напуснала, защото той точно това иска.
Има ли начин да поговориш с някого, по-високо от него в йерархията?
А за заданията в кратки срокове, бих му обяснила колко време ми е необходимо и ако има начин да се справя за два часа, просто той да ми подскаже как и няма проблем.

# 7
А, съществува ли вариант просто да се дразниш, че новоназначен човек е повишен в йерархията?Също при промяна на стила на работа служителите имат нужда от известно време да се адаптират, а и често това поражда напрежение, защото никой не обича промените.

# 8
Мамасита, обичам си я работата, защото умея каквото върша и винаги намирам начин да се справя (поне засега). Лошото е, че кой ще ме наеме в моята ситуация. Даже съм чувала, че на места подписват и декларации, че няма да забременяваш еди си колко време...

Чудо на чудесата, и аз имам чувството, че иска да се отърве от мене, понеже не мога да му правя мили очи. Във фирмата като цяло политиката е текучество, а не качество. Но това е друга тема.

Like_Smoke - от месец и половина, от миналата седмица съвсем напрегнато стана. Гис специалист съм, но се занимавам и с графични програми когато е нужно. Не се дразня, даже когато разбрахме в началото, че той ще е новия шеф се зарадвахме не само аз, а и другите колеги. Аз лично не съм амбициозна, но и да съм, тука, както споменах по-горе, нещата не се случват със заслуги.

# 9
Имаш умения, които биха били по-скъпо платени в частния сектор.
Не се колебай да кандидатстваш в друга фирма, докато си в общинската.
Сама знаеш, че не е законно, нито морално да подписваш документи, деклариращи бъдещата ти планове за бебе.
Ако някой те помоли за това, по-добре да не работиш при такъв работодател.

# 10
Уф, наистина неприятно  Tired

Не знам, какво да те посъветвам. За себе си - не бих напуснала без да имам сигурен вариант за нова работа. Просто ситуацията на пазара в момента е много сложна и човек може да се окаже безработен с месеци. А и при доброволно напускане обезщетението от ТД е много символично, да не кажа смешно.

От друга страна наистина при започване на ново място ще имаш изпитателен срок между 3 и 6 м. Негласно е правилото също, че е добре първата 1 г. да не се забременява - не е много честно, но е факт.

От трета гледна точка можеш да задържиш в сегашната фирма докато видиш двете чертички, а след майчинството да мислиш са смяна на работното място. Пък и дотогава - всичко може да се е сменило поне няколко пъти.

Успех!

# 11
От трета гледна точка можеш да задържиш в сегашната фирма докато видиш двете чертички, а след майчинството да мислиш са смяна на работното място. Пък и дотогава - всичко може да се е сменило поне няколко пъти.

Най-добър вариант. Бременни се уволняват трудно, на първо място.

На второ място, свиквай с идеята, че приоритетите ще ти се пренаредят.
Работата, която си обичала, може да се окаже бездънно скучна и недостатъчно
удовлетворяваща след бебето. Може да не ти харесва, може да се намалят
способностите ти или обратно- да се увеличат, да ти дойде някакво прозрение
и да не искаш да работиш това.

Никой работодател още не е почнал да свети на хората кога ще забременяват.
Няма нужда жените сами да се ограничаваме и да се плашим. Няма гаранция, че
ако наемат мъж, той няма да се алкохолизира или да катастрофира или да се разболее.
Така че хич не им трепери на работодателите.

Абе аз като ти разправям, че има такова животно като "женска кариера" и че
трябва да се мисли стратегически, не ме слушаш...накрая пак ще си работиш и ще
имаш кариера. Просто подходът изисква малко повече комбинативност.

Подготви се психически да браниш своя интерес. На никоя фирма не й пука за
теб. Това е просто работно място.

# 12
Лошото е, че кой ще ме наеме в моята ситуация. Даже съм чувала, че на места подписват и декларации, че няма да забременяваш еди си колко време...

Какво ще рече "в твоята ситуация"?  newsm78
Подобни декларации нямат абсолютно никаква стойност пред закона.

На никоя фирма не й пука за

Ако има нещо важно, което съм научила през времето, когато съм била на работа, то е точно това.

# 13
Единственото място, на което съм виждала изрично да искат
от жената да не ражда до определена възраст- това е
West Point Academy, където те обучават наистина елитно и
изръсват МНОГО пари за теб, освен това си военна и изпълняваш
заповеди.

За частна или държавна фирма- не знам да имат такава тежест, нито
пък да не могат да си позволят да поемат факта, че жените раждат.

# 14
На никоя фирма не й пука за

След толгова години работа и няколко сменени компании, мога с две ръце да се подпиша под това твърдение.

Общи условия

Активация на акаунт