Юлска точица расте, даже вече има сърчице! - Тема 2

• 24 151
  • 727
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте мами,днес бях на втори преглед и се видя емрионче и пулсации Simple Smile
Дано всичко да е наред от тук на сетне Simple Smile
Честито сърчице! Heart От тук насетне-лека бременност!

# 301
  • София
Здравейте мами,днес бях на втори преглед и се видя емрионче и пулсации Simple Smile
Дано всичко да е наред от тук на сетне Simple Smile
Честито и от мен!
Аз утре съм на лекар за сефте и отсега се вълнувам Crazy

Нещата, които обсъждате, са много интересни - възглавници, колани.. Simple Smile дори не ми е идвало на ум. Възглавницата е много яка идея, ще се пробвам да си ушия Simple Smile
Иначе, и аз нещо се разкиснах събота и неделя, и пих Осцилококцинум, по мое си усмотрение. При бременност много падал имунитетът, бре Shocked

# 302
  • София
Някой от вас питаше какво е ФМ и БХС и кога се правят. Ето малко информация за това:

Специализирани изследвания за бременни

Ултразвукови изследвания:

• Ултразвуково изследване при ранна бременност – с това изследване се локализира бременността (в матката или извън нея), определя се точният срок на бременността, наличието и броят на ембрионите и на сърдечни пулсации. Оценяват се матката и яйчниците за изключване на отклонения, които биха могли да усложнят протичането на бременността. Оттук нататък се планират съответните изследвания и консултации.

• Ехографски скрининг І триместър (11- 13.6 г.с.) - високоспециализирано ултразвуково изследване за структурни и хромозомни аномалии на плода в 11- 13.6 г.с..

• Фетална морфология ІІ триместър (15-23 г.с.) - високоспециализирано ултразвуково изследване с цел оценка на анатомията на плода за изключване на вродени структурни аномалии и ехографски скрининг за хромозомни аномалии. Най-информативно е в 20-23 г.с., когато могат да се открият около 80% от структурните аномалии.

• Фетална морфология ІІІ триместър (28-32 г.с.) - високоспециализирано ултразвуково изследване с цел изключване или диагностициране на аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността и са достъпни за ехографско диагностициране.

• Доплерово изследване (Доплерова велосиметрия) – специална ултразвукова техника, с която се измерва кръвотока в различните съдове - маточните артерии, пъпната връв и отделните съдове на плода. С нея се оценява фето-плацентарният и утеро-плацентарният кръвоток. Те имат решаващо значение за преценка на състоянието и определяне на прогнозата на плода при определени усложнения на бременността. То може да бъде извършено в допълнение към всяко ултразвуково изследване през бременността.

• Фетална биометрия с доплерово изследване - специализирано ултразвуково изследване, което дава информация за размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; маточната шийка и в допълнение към това информация за кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии. Използва се за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на някои потенциални усложнения на бременността.

• Ехографски скрининг за преждевременно раждане - ултразвуково измерване на дължината на маточната шийка. Може да бъде извършено като скрининг или динамично проследяване при всяко от специализираните ултразвукови изследвания.

• УЗИ след 36 г.с. - ултразвуково изследване в късна бременност след 36 г.с. Извършва се основно за оценка на предлежанието на плода, плацентата, пъпната връв, количеството околоплодни води, маточната шийка, СЧП (сърдечната честота на плода). Допълнително към това е възможно да бъдат извършени биометрия и определяне на очакваното тегло на плода и при индикации доплерово изследване.

• Фетална ехокардиография – високоспециализирано ултразвуково изследване на сърцето на плода с цел изключване или диагностициране на вродени сърдечни аномалии.

Кръвни изследвания:

• Биохимичен скрининг за хромозомни аномалии І триместър (11- 13,6 г.с.) – кръвно изследване, при което в серума на бременната се изследват два хормона с произход от плода и придатъците му (бета-ЧХГ и РАРР-А). Специална компютърна програма изчислява риска за синдром на Даун, тризомия 18, тризомия 13, триплоидия и синдром на Търнър, като се взимат предвид нивата на двата хормона, оценените при ултразвуковия скрининг маркери, възрастта и теглото на бременната.

• Биохимичен скрининг ІІ триместър (15-19 г.с.) за хромозомни аномалии и ДНТ - в кръвта на бременната се изследват нивата на бета-ЧХГ (хормон с плацентарен произход) и АФП (белтък с произход от плода). С помощта на компютърна програма се изчислява рискът за синдром на Даун, тризомия 18 и спина бифида.

Инвазивни изследвания:

• Хорионбиопсия - вземане на клетки от хориона (с тънка игла през корема или трансвагинално под ехографски контрол), които се изследват чрез ДНК анализ и или цитогенетичен анализ.Извършва се в 12-14 г.с. Манипулацията е безболезнена и практически безопасна за бременната. Рискът от прекъсване на бременността е под 1%.

• Амниоцентеза - вземане на околоплодна течност (с тънка игла през корема под ехографски контрол), която се изследва чрез ДНК анализ и или цитогенетичен анализ. Извършва се в 16-20 г.с. Манипулацията е безболезнена и практически безопасна за бременната. Рискът от прекъсване на бременността е под 0.5%.

• ДНК анализ – за диагностика на Даун и всички бройни аномалии (около 95% от всички хромозомни аномалии). Предлага се на всички бременни с повишен риск от БХС, възраст над 35г. и липса на отклонения при феталната морфология. Цитогенетичен анализ – за диагностика на 99% от хромозомните аномалии. Предлага се на всички бременни с отклонения при феталната

А това е във вид на схема:
Скрит текст:
[/color]

# 303
А мен как ме е страх от всичките тия изследвания........
И какви грешки дават резултатите........
Брат ми и снаха ми се бяха побъркали заради БХС . Бяха им казали ,че малкият ще е със синдром на Даун. Добре, че  гинеколожката изпрати нова кръв в София за иследване,обаче докато дойдат резултатите ....се бяхме поболяли всички.
А бебока си беше супер добре, уникално красиво момченце.
Та сега ми трепери под лъжичката  на мен.

Майка ми казва :" Да не ти се случи това ,което ти мисли майка ти"

# 304

Майка ми казва :" Да не ти се случи това ,което ти мисли майка ти"
Mr. Green и моята така казва - лесно се майка не става  Mr. Green

# 305
Добро утро на всички Hug
Отне ми няколко дена да изчета всичко дотук преди да се похваля че и аз се записвам при вас, Юлски мами 2014! Аз съм Мартина, на 27 години от София и това е втората ми бременност.
Прочетох всички симптоми и оплаквания и се припознах в буденето посред нощ и болките в кръста, корема и гърдите.
Като вече бременяла, искам да пожелая на всички спокойна и лека бременност, не се панирайте излишно и не се вкарвайте във всевъзможни филми от съмнително компетентната информация в нета.
По отношение на болничните, аз предната бременност от третия месец нататък я изкарах вкъщи по съвет на гинеколожката ми, която настръхваше щом чуе за бременна, която стои по цял ден на бюро пред компютър Crazy
Този път смятам да си поработя (смених си работата де Laughing) докато мога, че предния път си седях дома с малчо до 3 год. и ми се отрази зле на социалния живот Grinning
Отплеснах се.. Само да кажа, че съм решила да ида на първи преглед към 4-5 декември, за да съм сигурна че ще се види всичко дето има да се вижда. Късно ли ви се струва Thinking?  По калкулатори ще съм в 6 г.с. и 4-5 дена
Целувки на всички мами

# 306
  • Бургас
Здравейте, момичета, на няколко места попадам на информация, че не е добре да се "нагряваме" (вкл. и Monik@ го е споменала). При мен проблемът е един цистит, който ме преследва от години и усетя ли симптоми си пълня една грейка и си я държа между краката и на кръста Sad Преди няколко дни съответно посред нощите усетих, че пак се започва и вече добре се бях понагряла като ми хрумна да прочета дали пък не е противопоказно.. Захвърлих грейката като видях някакви мнения.. надявам се всичко да наред.. И все пак, някоя знае ли какъв тип загряване не е ОК и защо  newsm78
Здравей! Аз много си напатих от цистит в началото на месеца и понеже вече имах подозрения за бременност, бях с ограничени възможности за лечение - антибиотикът в първия триместър е нежелателен. Опитай да си сложиш горещата грейка на стъпалата на краката. Аз самата се изненадах колко повече ме успокоява в сравнение с това да стои близко до мястото на болката. Сега свикнах да заспивам с тази грейчица в леглото и с топли крачета Simple Smile
Напомням ти, че мечото грозде е противопоказно при бременност. Моят гинеколог ми препоръча Неоренал СР като напълно безобидно за бременността лекарство - билкови таблетки са. Ако стане много лошо, имай предвид да попиташ лекаря си за него. Дозата е много важна, за да има ефект! Лично аз от различните боровинки полза не съм видяла и затова не ги коментирам.
Гадна лепка е циститът! Извинявам се, ако преповтарям нещо от страниците между твоя и моя пост, но на работа нямам време да чета последователно.

# 307
Здравейте,момичета!Вчера и аз чух за първи път сърчице и съм вече по-спокойна!Искам да ви попитам,притеснявате ли се да ходите на работа и работите ли сред много хора.Моята лекарка настояваше да си взема болничен до края на 3-я месец поне,че тогава били най-опасни вирусите,но аз не искам от сега да си оставам вкъщи,а то не е гаранция,че и там няма да се разболееш.Вие какво мислите по въпроса?

# 308
Аз си ходя на работа, но не знам как ще е, ако паднат големи снегове и стане много студено. Една седмица си взех отпуска, докато беше голямото гадене, не че сега го няма, но е по-малко. По принцип, ако всичко е наред мисля до към 5-6 месец да не си взимам болнични, но всичко зависи не от желанието, а от обстоятелствата.  newsm78 Моята работа също е на бюро и докато ме "побира" столът мисля да ходя  Wink

# 309
  • Телиш/Плевен
Честито на всички, които вече се радват на сърчице! Heart Hug
Бързо оздравяване на всички болни и се пазете повече. Hug
Относно анкетата - смятам да правя само фетална морфология. Peace

# 310
Мамчета, Честит Първи Сняг!

Тук в Разград е като зимна приказка  Shocked

# 311
Аз мисля да си ходя на работа, докато се чувствам добре. При нас, ако някой е болен, просто взема болнични и не идва.
А колко съм зле с тия изследвания - дори не знаех какво означават. newsm78 Преди 10 години с дъщеря ми не съм ходила на такива. Предполагам, че лекарят ще ме насочи, като му дойде времето.

Последна редакция: вт, 26 ное 2013, 14:02 от petty

# 312
Дано тази зима е съпричастна към нас и да е поне като миналата,а не като по-миналата!Аз също не съм много запозната с тези изследвания,засега само кръв ще ми взимат,но лекарката ми каза,че ще ме държи в течение кога какво трябва и мисля да направя всичко необходимо!

# 313

Добро утро на всички Hug
Отне ми няколко дена да изчета всичко дотук преди да се похваля че и аз се записвам при вас, Юлски мами 2014! Аз съм Мартина, на 27 години от София и това е втората ми бременност.
Прочетох всички симптоми и оплаквания и се припознах в буденето посред нощ и болките в кръста, корема и гърдите.
Като вече бременяла, искам да пожелая на всички спокойна и лека бременност, не се панирайте излишно и не се вкарвайте във всевъзможни филми от съмнително компетентната информация в нета.
По отношение на болничните, аз предната бременност от третия месец нататък я изкарах вкъщи по съвет на гинеколожката ми, която настръхваше щом чуе за бременна, която стои по цял ден на бюро пред компютър Crazy
Този път смятам да си поработя (смених си работата де Laughing) докато мога, че предния път си седях дома с малчо до 3 год. и ми се отрази зле на социалния живот Grinning
Отплеснах се.. Само да кажа, че съм решила да ида на първи преглед към 4-5 декември, за да съм сигурна че ще се види всичко дето има да се вижда. Късно ли ви се струва Thinking?  По калкулатори ще съм в 6 г.с. и 4-5 дена
Целувки на всички мами

Здравей,
отидох на първия преглед точно в 6 + 4 и освен плодно сакче нищо друго не се видя.Вторият преглед беше в 8+2 и видяхме неочаквано голям ембрион със тупкащо сърчице, с размери отговарящи на 9-та седмица.Не очаквах да го видим толкова ясно и да е толкова голямо, след като първия път дори точица не видяхме.Според мен изчакай още няколко дни, за да го видиш със сигурност и да не се притесняваш само.

# 314
  • Варна
Късно ли ви се струва Thinking?  По калкулатори ще съм в 6 г.с. и 4-5 дена.
Да ти кажа аз сега съм в тази седмица и се чудя дали този петък или другия да отида на преглед. Искам като отида да чуем и сърчице. Но все още не съм ходила. Предния път ходих та виждаше се сак, но не и ембрион, та след 10 дни пак да видим ембрион, след още 10 пък да видим сърчице. Струва ми се излишно и стресиращо. Ама ако си нетърпелива като мен предния път, недей чака.

Аз за работата и болничните вече писах - вероятно изобщо няма да се връщам. Не си струва за 4-5 месеца(до края на декември съм отпуска), още повече че бъдещия батко често се налага да отсъства от яслата поради заболяване. Чудя се обаче кога да отида и да го съобщя на шефа ми, че и без друго всеки път като ми звъннат ми става неудобно. Вчера ме питаха дали панталон или пола предпочитам за лятната униформа, пък ми идеше да им кажа, че рокля ще ми трябва тогава.  Flutter Laughing

Общи условия

Активация на акаунт