Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 773
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте момичета,
Сигурна съм, че назад в темите вече е обсъждано, но реших да ви споделя терзанията си и ще се радвам ако някой отговори.
Бяхме решили да си купим стара къща, която да ремонтираме, но вече няколко години не можем да намерим нищо, което да покрие изисквани/очаквания/възможности. И понеже времето си минава, детето расте, половинът реши да търсим парцел и да строим, инспириран от думите на строителния инженер, който заведохме на оглед на последната къща, която харесахме.
Моите приснения са не толкова за самия строеж, а по скоро за цялата разправия докато стигнем до там. Колко време отнема цялата галимация с община, енерго, ВиК?! Дали няма всичките тези процедури да ни изядът парите?! Дали няма всичките тези процедури да се проточат незнайно колко дълго във времето?! И всякакви такива въпросчета.
Първоначалния замисъл и причината да търсим стара къща беше точно за да избегнем такива разправии, но се оказва, че за да се ремонтират тези къщи, така че да покрият съвременните строителни стандарти трябва да се съборят до основи и евентуално четири стени и да се прави наново. Отделно на това почти винаги има и разни други съпътстващи проблеми.
Аз обаче някак си не мога да се престраша да се впусна в такова начинание, като ново строителство, макар че признавам си четейки темата ми подейства вдъхновяващо и обнадеждаващо, дори се размечтах  Blush Hug

П.П Става въпрос за малка къща в квартал-село на София.

За да промените стара къща, също има нужда от одобрение на проект и т.н., така че не е сигурно колко време точно ще спестите. Още един глас и за това, че да строиш от основи, не вибаги е по-скъпо, а понякога дори обратно.  Peace

ПП. На нас ни отне около година и половина от купуването на парцела до започването на строежа, като се има предвид, че на два пъти сменяхме статута на парцела. Ако няма нужда да се сменя статута на парцела ще бъде доста по-бързо.

Не съм експерт, азказвам мое мнение от четено и от опит до тук.

# 616
  • София
Благодаря ви за отговорите.   bouquet
Аз започнах да разпитвам и да проучвам как стоят нещата около строежа и май ще си плюя в пазвата и скачам в дълбокото. Laughing Е повечето хора, с които говорих и споделих казаха, че сме луди, ама....
Остава само да намерим нашия парцел!

# 617
  • Бургас/София
Благодаря ви за отговорите.   bouquet
Аз започнах да разпитвам и да проучвам как стоят нещата около строежа и май ще си плюя в пазвата и скачам в дълбокото. Laughing Е повечето хора, с които говорих и споделих казаха, че сме луди, ама....
Остава само да намерим нашия парцел!
Спокойно не сте луди  Grinning. Миналия август купих парцела, а вчера завършихме покрива и сега избирам дограма. Мъжа ми не е в България и аз съм поела нещата в свои ръце. Ще ви бавят много с документите, но се свиква  Mr. Green. Ако имаш въпроси по документалната част питай.

# 618
  • София
Ще ви бавят много с документите, но се свиква  Mr. Green.

Много окуражително  Laughing

Надявам се да намерим парцел, ако не до края на годината, то поне до края на зимата. Моя мъж също много пътува и се прибира само за събота и неделя и то не винаги, заради което нещата се протакат във времето.

# 619
  • Перник

...

Ооо, изобщо не е задължително да става така. При нас с документите не е имало никакви проблеми до сега. Цялото мотане си е по наша (на мъжа ми  Twisted Evil) вина. Но в неделя, живи и здрави, ще правим първа копка. В тази връзка, приемам идеи/съвети/предложения какво точно се прави в този паметен миг  Mr. Green

# 620
Kaни се общината за линия и ниво... Че се обиждат после, ако не сте го сторили и са много сърдити...
Сериозно, не ги пропускайте, че ще имате безсмислени проблеми.
Иначе може и шампанско да разбиете в кофата на багера, ако Ви влече...

# 621
  • Перник
Общината е поканена, шампанско ще разбиваме, строителят изрично помоли да е в кофата, а не в стъклото на багера, както му се било случвало вече  Laughing Значи сме готови?

# 622
Мале, ние кога ли ще стигнем до там. Имаме парцела - обаче... има улична регулция, която ни взима 200 м., ок - да взимат, това е по одобрен план за улична регулация преди 5 години. Тук идва интересната част - общината не го е приложила този план?!  Shocked и не може да ни издаде скица с улиците, та ще урегулираме имот с 200 м. повече, които дефакто са на общината. Още по-лошо е, че един е копал разни неща в улицата, но реално както ви казах, тя не е приложена и е в нашето място по скица. И за да задействаме цялата процедура, трябва да подадем жалба до ДНСК и някак си да накараме общината да си приложи така създадения от нея план, та да ни даде скица. После следват едни процедури - кой знае кога ще може да се говори за строене! Най-сложната част явно е да се пребориш с институциите  Confused

# 623
Ние пък не викахме никого от общината, като строшихме шампанското в греблото на багера .... newsm78
Искам да питам - препоръки за добра фирма за монтаж на слънчеви панели?  bowuu

# 624
  • Бургас/София

...

Ооо, изобщо не е задължително да става така. При нас с документите не е имало никакви проблеми до сега. Цялото мотане си е по наша (на мъжа ми  Twisted Evil) вина. Но в неделя, живи и здрави, ще правим първа копка. В тази връзка, приемам идеи/съвети/предложения какво точно се прави в този паметен миг  Mr. Green
Като почнете да съгласувате проектите, започва мотането. Обикновено срока е 20 работни дни и на 20 ден ти се обаждат да ти кажат, че искат нещо допълнително и хайде още 20 дни. За да ни включат към ВИК сега съгласувам проекта с ЧЕЗ, Виваком, Топлофикация, София газ, Улично осветление и ВОД ( лошо ми стана като чух цените  Shocked). А колкото до паметния миг разбихме шампанско в багера и поляхме със светена вода. После почна да вали и не спря 2 месеца Mr. Green

# 625
  • София
Ние нищо не правихме, свекървата е дала някакви сребърни пари и са закопани нейде, ама това под сурдинка, че хич не ме влекат тия работи.

Чуби, кмета сама мога да ти го проводя Mr. Green
Чудесен напредък, браво! Wink
Нашите панели ги монтира един приятел, ама аз нещо хич не съм им фенка.  Грешна ми се вижда тая инвестиция.

# 626
Привет и от мен Simple Smile След няколко месеца застой вече имаме керемиди. Сега измазват отвън, избрахме дограма и изолация. Решихме основното отопление да е с пелетен котел, но за охлаждане са ми заложени прословутите(много ги хвалят, но цените им са  Shocked) термопомпи Алтерма, та моля за мнение: заслужава ли си инвестиция от 30-40 000 само за охлаждане, при положение, че се предполага добра изолация и дограма, евентуално по 400-500лв(от термопомпата) в повече сметка към Енергото. Аз съм твърдо против, но всички фирми(не мога да намеря такава да се доверя, всеки хвали това, което продава) убеждават мъжа ми колко е голям комфорта с термопомпа. Може би е така, но ако е и за основно отопление. Чудя се, ако сложа климатик колона до стълбището ще има ли ефект newsm78 И тия слънчеви панели доволни ли сте, заслужават ли си и те парите?

# 627
  • Стара Загора
На мен специално ми се струва излишно термопомпа Alterma , предвид цената която ще заложите.По - добре да сложите чилър. Там първоначалната инвестиция е по-малка. баща ми работи от години във фирма занимаваща се с климатизация.Ако те интересува нещо повече питай.

# 628
  • София
А защо изобщо ще слагате пелетен котел, ако имате термопомпа?  Алтермата може и да отплява, освен да охлажда. И то по-екологично, чисто и ефективно от пелетите newsm78   

# 629
На мен специално ми се струва излишно термопомпа Alterma , предвид цената която ще заложите.По - добре да сложите чилър. Там първоначалната инвестиция е по-малка. баща ми работи от години във фирма занимаваща се с климатизация.Ако те интересува нещо повече питай.
Алтернативен вариант термопомпа да покрива 30 kw ако може да ми препоръчаш ще е супер. Не знам за чилър, не мога да преценя дали ще върши същата работа и уж казват, че терпопомпата е много по ефективна и икономична-ей тия неща ми трябват като инфо от 1 ръка Praynig
А защо изобщо ще слагате пелетен котел, ако имате термопомпа?  Алтермата може и да отплява, освен да охлажда. И то по-екологично, чисто и ефективно от пелетите newsm78   
Икономически ни е по изгодно с котел.

Общи условия

Активация на акаунт