Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 708
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • София
С пелетен котел и габаритите на вашата къща - не съм сигурна за изгодността.

# 631
Така е, но то има ли нещо с което ще ми е изгодно newsm78  Сподели от какво си доволна и какво не би направила Hug Нямам база за сравнение и дано изберем правилния вариант.

# 632
  • София
Така е, но то има ли нещо с което ще ми е изгодно newsm78  Сподели от какво си доволна и какво не би направила Hug Нямам база за сравнение и дано изберем правилния вариант.
От ТЕЦ съм доволна, ама няма Mr. Green
Ние сме на пелети - не е малък разход. И пак се чисти котлето -хич не е символичното ню-ню пепелниче, което се изтръсква. Имаме и много дърва, сега от новия строеж са огромни количества, та ще комбинираме. За мен дървата дават най-добрата и бърза температура, ама това да ставам през 30 мин /защото половинката дреме на дивана/ не си е работа. И ако го няма да наклада огън - тц Mr. Green
Иска ми се да пробваме въглища някоя нощ, ама някой трябва да купи няколко чувала за проба Whistling

Най-доброто за мен е термопомпа вода-вода, ако има възможност. Не говоря от личен опит, а от изчетеното и видяно от познати. Хубава работа, чиста, икономична /след първата инвестиция.
Забравила съм къде ви е къщата, но ние от климатизация нямаме нужда. Долу не е минало 22 градуса и в най-големите жеги, горе е с до градус-два по-висока. Цяло лято спим с олекотени завивки и на затворени прозорци.

Имам нужда от климатици за преходните сезони - при нас са дълго преходни. Вчера палихме котлето и сутринта бяхме изпукали от жега. Ама той половинката, така юнашката - на макс ooooh!

# 633
  • Пловдив
Здравейте!

Ние все още се колебаем. В началото се бяхме спряли на сглобяеми къщи, но банките не дават кредити за тях, а и малко съм резервирана към тях. Та започнахме да проучваме за монолитно строителство. Има ли някой запознат или ползващ кредит за строителство? Горе-долу колко излиза изготвянето на проект-едноетажна къща, 100-110 кв.м.? Казаха ми цени от 10-13 евро/кв.м. Някакви предложения за строителни фирми в района на Пловдив?

Благодаря!

# 634
  • Перник
Ms.Gorgeous, защо през 30 мин. да слагаш дърва? Ние в най-големите студове през нощта слагаме през 2-3 часа. А ако знаеш какъв спец съм станала по палене на камината - с 2 броя на "Капитал" директно големите цепеници паля, без подпалки, без тънки дръвца като мъжО  Laughing

Е, открихме обекта, дупката расте така бързо, че чак се плаша  Rolling Eyes

Puss in boots, нашата къща ще е сглобяема, строим с кредит. Ако искаш по-конкретна информация,  пиши на лични, да не спамим темата, че все пак е за монолитно строителство  Peace

# 635
  • sofia

Ларива, само за охлаждане не си струва такава инвестиция. Пък и малко двойна работа (плащане).
В нас няма нужда от климатик, но това зависи от конкретното местоположение на къщата.
Както  babytat е казала проучете и други възможности. Всички чилъри, кулъри и подобни са на принципа на климатиците и всъщност се използват за големи сгради. Но при тях проектирането на инсталацията е съвсем различно. Нека фирмата, която ви е проектирала отоплението да направи различни варианти.
Моя мъж мрази нещо да му духа и затова навсякъде сме с радиатори и подово. Пък и когато преправяхме инсталацията, конвекторните радиатори тъкмо бяха излезли на пазара и струваха майка си и баща си. Иначе те са перфектни за термопомпа, която се ползва и за отопление, и за охлаждане.

Ms.Gorgeous, преди години след всяко чистене и зареждане на котела мъжа ми трябваше да се къпе.....от зор преравяхме в мазето всичко и сложихме термопомпа. Пък и тая сгурия трябва да се изнася, пепелта от дърветата може и по двора да я разпръснеш (действало добре на почвата). Беше му писнАло.

# 636
  • София
То и на моя му е писналО, ама мен неговото мрънкане не ме топли Mr. Green
Котлето се чисти на 3 дни, има си прахосмукачки, джаджки и т.н, става за 5 мин работата.

Светле, не знам за вашето котле, ама нашето е ламя Laughing
И аз съм такъв спец, че един ден изгорих 100кг кашони, ама огън не запалих. Сбутах децата в една стая и пуснах духалката hahaha

# 637
  • Перник
...
И аз съм такъв спец, че един ден изгорих 100кг кашони, ама огън не запалих. Сбутах децата в една стая и пуснах духалката hahaha

Нашето е скромна камина 20 kW.  Simple Smile

# 638
  • Русе
...

Нашето е скромна камина 20 kW.  Simple Smile

И нашата е скромна камина 25 КВ, чистим я на 2 дни, дърва - няколко пъти дневно, нощем никога. Общо взето като я запалим като стане студено, не се налага да я палим повторно, та чак до пролетта. Много съм доволна и приятно изненадана от лекотата на обслужване.

# 639
  • sofia
То за паленето на котел си имало някакви чалъми - долно горене, горно горене - как ще го заредиш, бавно да гори, пък отворено, затворено - това за въглищата - снощи нещо го разпитвах.
То и с въглищата го чистеше на 2-3 дни, отдолу имаше много място да се събират остатъците. Мислех, че пелетните се чистят веднъж седмично (не знам откъде съм останала с такива впечатления).

# 640
  • София
Да, може да се чисти веднъж седмично, но понякога задръства и дава грешки.
Ами нашата ламя е 60 и нещо кв., но пък и квадратура топлим голяма.
Веси, абе хванах аз разните клапани, горене, дърпане и т.н, ама се правя на приятно разсеяна Whistling

# 641
И ние сме с котел на пелети, въпреки големите ни напъни за термопомпа!
Най- съм очарована от това, че мъжът ми е очарован и си е поел изцяло грижата  Laughing Чисти го 1 седмично, а понякога и на 2 седмици 1 път, но тогава контейнерчето е преляло и си е мръсотийка. 35кв е.
Светле, Честито!

# 642
Здравейте, ние леко се размърдахме, ама много лекооооо с къщата. Това с отоплението още не ми е дошло на главата, но като Ви чета е гадно, а особено като си познавам половинката.........след един месец, аз ще съм чистача и палача и т.н. на отоплителното тяло. Ние също мислихме за пелети..... Ако стане така ще ходя да живея само лятото там  Mr. Green, мразиМ да ми е студено.

Та така, ще отклоня малко темата Ви защото търся съвети и идеи.  Hug

Чудя се интериорните врати какъв цвят да са?  newsm78 Дограмата ми е тъмен орех. Ms.Gorgeous, знам, че твоите екрю, но не съм виждала на живо и не мога да преценя у нас дали ще вървят.
И друго, чудя се за цвета на стените в дневната. Искам дневният ми тракт да е светъл.

Съвети, идеи?

Някой готин сайт да гледам нормални и постижими за джоба интериорни решения?

# 643
  • Перник
Реа, ние сме още в дупката, но аз вече почти съм измислила интериора  Crazy Аз обичам семли и светли интериори, затова всички стени ще са бели, с изключение на стаята на Калоян където се колебаем между светло синьо на жълти точки, лилаво и всички останали цветове, ама както иска детето - така  Mr. Green За вратите се колебая дали да са бели или тъмни. За отоплението не се тревожи толкова - и у нас е горе долу така - мъжО носи дървата, аз паля, поддържам и почиствам. Е, кюнците и комина са си негови  Wink

# 644
SvetlaK,  Grinning то и ние като бяхме на дупката и аз знаех всичко къде какво ще е, но се оказа, че в течение на времето ми се измениха вкусовете. Например бях убедена на 100%, че ще ми е бяла дограмата и интериорните врати, но после не знам какво стана  Crazy и си поръчахме кафява и си ми харесва сега.

Със счупен пръст на крака съм от ритане на топка с малкият, та сега съм на дивана и само контролирам от далеч и много ми е терсене. ММ ми носи разни неща у дома да избирам. Вчера избрахме този вариант за подпрозоречна външна "дъска" и днес ММ ще я поръча, надявам се да отива на дограмата.
Скрит текст:

Врати ще избираме в неделя. Много се чудя дали да не са бели, но ми се струва, че ще е грозно, трябва да имат някакъв цвят.
Вашите интериорни врати на какви цени бяха?

Общи условия

Активация на акаунт