Коректният напън

• 14 564
  • 286
  •   1
Отговори
# 60
При това положение, редно би било да се изписва аККуратно. Все пак идва от руски.
 Mr. Green
от къде идва?
http://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D1%83%D1%80%D0% … D1%82%D0%BD%D0%BE
В българския език със сигурност думата е навлязла от руския.
нЕма начин да не е от руския  Mr. Green сигурно и в английския пак от там е навлязла...

# 61
  • Варна
Ако се разходиш до Вашингтон, сигурно ще разбреш.

# 62
При това положение, редно би било да се изписва аККуратно. Все пак идва от руски.
 Mr. Green
от къде идва?
http://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D1%83%D1%80%D0% … D1%82%D0%BD%D0%BE
В българския език със сигурност думата е навлязла от руския.
Но е латинска - Accuratus. Което няма никакво значение де - пак е чуждица.
И пак се пише с две К. Знам, че е латинска, но едва ли точно през този език е навлязла в нашия.  Peace
А всъщност
Цитат
Этимология

Происходит от прилагательного аккуратный, далее от лат. accūrātus «старательно исполненный, тщательный, точный; хорошо продуманный», причастие от гл. accurāre «стараться, точно исполнять; ухаживать, заботиться», далее из ad «к, на» + curāre «заботиться; ухаживать; лечить» (восходит к праиндоевр. *kois- «заботиться»).

Съвсем аККуратно  Mr. Green

# 63
  • София
Когато един човек не може да ползва собствения си език с лекота - да слагам му етикет! Капиш?  bowuubowuu

За мен това не е причина да слагаш етикет на когото и да било, не на всеки му се получава да борави с език/езици, особено пък с лекота.

Аз не се дразня, но забелязвам.

Аз съм така с кучешките лайна и съседските шумове  Wink

# 64

Почему, бе джанъм?

# 65
Аматьори. Отдавна вече интелигентите са заместили тази поговорка с "На вкус и цвет все фломастеры разные".

Ъъъ, като стана дума за "аккуратен", в българския език има ли двойни гласни?  newsm78

# 66
  • Варна
Аматьори. Отдавна вече интелигентите са заместили тази поговорка с "На вкус и цвет все фломастеры разные".
Това е за напреднали, наистина.

# 67

Почему, бе джанъм?
потому что и там говорят по руски мост лайкли Laughing

# 68
  • София

Ъъъ, като стана дума за "аккуратен", в българския език има ли двойни гласни?  newsm78

Ай ся,има разбира се-прееб.н,например Crazy

# 69
има ли още някой с напъни Mr. Green да превежда от руски, че от три дни превеждам един ш*бан текст на български, и от български на английски Twisted Evil. да се обажда овреме, ако още не е свършил Mr. Green

иначе - то на български не се пише грамотно, скоро четох за полиестър и отверка, ама , както е казала по-напред в темата  и кейси

Mr. Green

# 70

А де?

Трябва да си намерите някакво смислено занимание, вглеждането ви в околните става тревожно.

# 71
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Май няма, ама това са съгласни Simple Smile.

Вече и правописа ли ще се променя с декрет от Бг-мамма, скъпи аккуратни дами?

# 72
  • Варна
Ами наакан?  Rolling Eyes Двоумя се.

# 73

Ъъъ, като стана дума за "аккуратен", в българския език има ли двойни гласни?  newsm78

Ай ся,има разбира се-прееб.н,например Crazy

Оф, за съгласни питах.  Laughing

Май няма, ама това са съгласни Simple Smile.

Да де, но грешно го написах. Иначе за гласни вече дадоха примери.  Mr. Green

# 74
Оф, за съгласни питах.  Laughing

Има, но в съставни думи с представка - например оттласквам, надделявам. 

Общи условия

Активация на акаунт