НВ-ВМХ, част 69

• 44 218
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Облаче, ако човекът чете английски достатъчно добре, може да погледне ето този блог: http://hopefulgeranium.blogspot.co.nz/ Този човек е носител на вируса на хепатит С (май също е бил болен преди време) и се храни нисковъглехидратно и високомазнинно, много чете, много хубави статии пише и според него това е правилният начин на хранене при това заболяване. Горе в описанието на блога пише: "Открих доказателства, че нисковъглехидратно и високомазнинно хранене без зърнени храни (ограничаващо омега-6 мазнините и фруктозата) отговаря на физиологичната рецепта за инхибиране на вируса на хепатит С и поправяне на пораженията върху черния дроб и червата." Доказателствата, които е открил, са под формата на статии, т.е. официални публикации. Някои от тях той анализира в блога си и всъщност целта на блога е точно да помогне на хората с неговия проблем да намерят най-добрия начин на хранене, който е НВ-ВМХ.

За задържането на вода, аз лично започнах май вече тенденциозно да задържам по повечко вода около овулация (Вивиан, и за теб го пиша това: нали ти твърдиш, че не задържаш, но и аз бях така, а от 2-3 цикъла вече си задържам вода при овулация, и то по над килограм, така че нещата могат да се променят, нищо не е вечно в живота Wink). И със сигурност не я източвам цялата на следващия ден, а ми отнема по няколко дни. Така че имайте търпение. И като видите такова рязко покачване на теглото (от порядъка на половин - един килограм за ден или дори повече), това 100% е вода. Няма как да бъде друго. Не винаги причината е ясна, макар че най-очевидните са сол, много въглехидрати и хормони. Но щом организмът си е решил да задържи вода, си я задържа. И според мен в такива случаи е неправилно да се взимат диуретици, защото си мисля, че може да се попречи по този начин на някой процес, който тялото си държи да си осъществи.

# 151
  • Бургас
Баничка*,Честит Рожден Ден   bouquet

kameloth ,  Hug    bouquet

# 152
Баничка, честит рожден ден и от мен! Да си здрава и много щастлива! Simple Smile  bouquet

# 153
Шоколата, благодаря ти, но той не ползва английски. Но ще говоря с него за храненето. Той ще премине, живот и здраве, лечение с интерферон или нещо подобно.

А пък за овулацията - и аз това си помислих за причината за качването на моите кг, в такъв период съм, макар че досега не ми се беше слувало да кача от това.

Баничка, честит празник, много здраве, любов и късмет.  Hug

# 154
Баничка, честит рожден ден и от мен! Пожелавам ти здраве и само поводи за усмивки!  bouquet

# 155
Ами, и на мен не ми се случваше често, но напоследък, вече втори или май трети цикъл, го забелязвам.

А за хепатита - най-важното е да изключи в пълна степен фруктозата (по някой плод от време на време не пречи, но да не са му основна храна) и омега-6 мазнините (тоест най-вече да изхвърли слънчогледовото олио). Този Джордж с блога набляга много на масло и изобщо на наситени мазнини, но най-много предпочита маслото. Също казва, че е по-добре да се хапва от време на време чисто нишесте (т.е. глюкоза - това означава картофи, ориз), отколкото фруктоза.

Ето накратко какво препоръчва за здрав черен дроб (http://hopefulgeranium.blogspot.co.nz/2012/10/my-dietary-recomme … ns-for-liver.html):

1. протеините имат защитна функция за черния дроб
2. сложните въглехидрати (т.е. нишесте) имат защитна функция, но простите (сладките) могат да бъдат вредни
3. наситените мазнини предпазват ч. дроб, а полиненаситените могат да го увредят
4. да се сведат до минимум фруктозата, полиненаситените мазнини и съдържащите глутен зърнени храни
5. особено полезни за ч. дроб са7
- телешкото
- подправки като куркума, шафран, чесън, ванилия
- кафето
- мазните риби
- лецитин, бетаин и холин (съдържат се в яйцата, шоколада, черния дроб и бъбреците на животните, хайвера)
- цвекло
- витамин А и К2
- бразилски орехи
- каротеноиди, фолиева киселина и флавоноиди (в зеленолистните зел-ци), сяра (в зелевите)
- OPCS (астрингентни полифеноли newsm78) - в гроздовите семки, какаото, горските плодове и ябълките
- китайските гъби (напр. шийтаке).

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 10:49 от Cioccolata

# 156
Разбирам, трудничко ще бъде, той много обича плодове и сладко. Много ти благодаря.  Hug

# 157
Да споделя, че и аз около овулацията задържам вода, понякога съм до  3кг отгоре. От както с храня по режима, пак задържам, но не толкова много и не толкова продължително. Преди това до идването на МЦ си бях подута. След 36та ми година зпочнаха тези екстри Confused

# 158
Облаче, редактирах горния пост, така че виж и списъка в него. Но сладките храни са бич за черния дроб, така че особено сега задължително трябва да ги избягва.

# 159
  bouquet Hug Аз не знам дали не е по-добре да му направят първо биопсията след две седмици и да се види какво е реалното му състояние, а не да се повлияе от диетата добре и после да си кара както си знае.  Confused

# 160
Не вярвам за 2 седмици да успее да изчисти всякакви поражения, каквито евентуално е натрупал Peace Т.е. може да не са големи, но ако са, едва ли ще ги изчисти за толкова кратко време.

Да обърна внимание за нещо, което често се споменава тук, а именно кетозата. (Провокира ме отчетът на една шведка, която и тренира доста, и от 5 седмици се стреми да поддържа кетоза: http://sockertjocken.se/en-manad-med-dagliga-ketonmatningar/) С две думи, не мислете, че е толкова лесно да се влезе в кетоза и да се поддържа постоянно - напротив Laughing Повечето, които са опитали и които за целта си мерят кетоните и кръвната захар с глюкомер всеки ден, споделят, че никак не е лесно. Условието е наистина висок прием на мазнини и нисък и на белтъчини, и на въглехидрати. Често освен това е необходимо да се намали броят на дневните хранения (да бъдат 1 или 2 за деня), а също често се налага и повече движение. Но освен това трябва да се има предвид, че далеч не винаги кетозата означава отслабване. И също така далеч не винаги за отслабване е необходима кетоза. Често е достатъчно едно нормално НВ-ВМХ, т.е. ограничаване на въглехидратите. За някои може да е необходимо да изключат и млечните, и ядките, и плодовете, други може пък да могат да хапват по някой плод и/или млечни и/или ядки. Но повечето хора не се нуждаят от кетоза, за да отслабнат.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 11:19 от Cioccolata

# 161
  • София
Аз си водя записки откакто съм на режима, какво ям, какво пия и колко тежа, дневник един вид на движението на кг ми. Около цикъл и овулация нямам покачвания в теглото, т.е не задържам вода на този етап. Разбира се никога не е късно.
И тъй като ежедневното ползване на кантара не дава точно теглото, защото то винаги варира и това е нормално, следя средно седмично тегло, т.е средно аритметично за седмицата. Така избягвам ежедневните колебания и следя по-точно какво се случва с моето тегло. Този метод за мерене е препоръчан от Уестман, Волек и Фини в книгата за диетата на Аткинс (може и друг да го препоръчва, но аз не знам) и откакто го ползвам съм по-наясно какво точно става с моето тегло.
Но засега цикъл не ми се отразява на кантара, както сега, така и преди да почна режима.

Баничка, мисля, че ще е хубаво да добавиш рецептата, да  Peace
И честит празник! Много успехи в начинанията  newsm38

# 162
Нещо интересно, на което попаднах (http://caloriesproper.com/?p=4022), а и преди е ставало въпрос: приетите с храната белтъчини не повишават кръвната захар, нито дори глюконеогенезата повишават особено. Т.е. за диабетиците не е оптимално да понижават приема си на белтъчини, защото за тях е важно да поддържат мускулната си маса, а също така е от значение, че белтъчините не им повишават захарта. За здравите хора (т.е. не диабетици) важи същото - нормални количества белтъчини не повишават кръвната захар и в никакъв случай на практика не се наблюдава това, което някои автори предполагат - че 50% от приетите белтъчини се превръщат в глюкоза. Разбира се, кетозата е друга бира Laughing За да се постигне кетоза, често е наложително да се ограничи съществено протеинът. Но пък кетозата далеч не винаги е наложителна Wink

Между другото, в коментарите авторът казва, че ограничаването на белтъчините, съчетано с ограничаване на калориите, води до разграждане на мускулна маса, което определено е нежелан ефект за всеки.

(тази статия е в отговор на твърдения от много автори, вкл. от Джими Мур, че пържолите са равностойни на торта Rolling Eyes)

# 163
  • SA
Да, тялото има механизми да нормализира високата киселинност, но защо не се поинтересувате какви  точно, какво губи, за да неутрализира високото РН?    Simple Smile

Добре, интересуваме се. Хайде, обясни ни ги по-подробно тези неща! ( само , ако е вьзможно, без цитати от кулинар.бг  Praynig).

Баничка, честит рожден ден! Много здраве и безброй успехи!   party023

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 15:14 от kameloth

# 164
Точно на време е тази статия, Шоки .  Благодаря
В поледно време се чудех точно това за белтъчините. Когато хапвам по 100гр се чувствам много добре и не налитам на въглехидрати, въпреки че като съм смятала ми се падат средно 70гр на ден, явно си е индивидуално. Аз имам раздвижване за 1 месец и 2-3 дни от 53кг на 50кг - знам,че явно има и вода тук, и разни други фактори - зависи  кога си се мерил и прочее, но все пак се надявам да има и някакви грамове свалени от мазнини. Усещам лека разлика, предимно там,където вече съм слаба #Cussing out  
А всички тия сладки десерти,които коменирате  Heart Eyes Този фъч със сигурност ще го направя за Коледа. Ще се опитам до празниците да съм стриктна/ без режимни сладости/ - предимно месо,масло,зехтин,малко яйца( все още не съм правила новите изследвания за холестерол), бульон, карфиол,броколи и тахан.

ПС: през уикенда направих страхотна карфиолена пица  Blush Но другия път ще трябва да сложа повечко карфиол, за да се получи по-голям блат.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 15:32 от Лилава_коса

Общи условия

Активация на акаунт