Самотните майки, като рискова социална група.

• 19 423
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте мами и татковци Simple Smile Вчера ровейки се из нета попаднах на един ДОКЛАД  от 29 септември 2011 г.  на Комисия по правата на жените и равенството между половете относно положението на самотните майки, а докладчик е Barbara Matera.
Признавам си до някъде се изненадах приятно, че някои си е направил труда да проучи проблемите на родителите, който отглеждат сами децата си, но останах замислена, от тоталното му игнориране в нашата родна действителност.
Четейки този доклад се замислих за себе си и положението си в тази наша държава...замислих се, че ако сега остана без работа, вероятността да ме наемат на ново работно място е около 1 %. Всеки български работодател като чуе, че си майка с малко дете /т.е. разбирай, че това дете боледува ... т.е. тази майка ще излиза в болнични и няма да може да полага допълнителни часове извънреден труд и т.н./ просто ти обяснява, че не отговаряш на профила на търсения от него служител. Замислих се, че ако сега загубя работата си...т.е. заплата си, аз и детето, което съм родила сме обречени на мизерия, просто защото нямаме друг доход. А това не е невъзможно...даже е много вероятно. И в тази ситуация единственото на което мога да разчитам са добри хора и приятели...нищо друго! А като се замислих за всичките тези неща не ми останах сили да мисля за друго. Добре, че поне разстоянието от дома ми до Терминал 2 е само 8 км.

Пускам линк към въпросния доклад, за да се запознаете и вие с него. Ако не друго, то поне да знаете, че го има. То е ясно, че тези директиви трудно ще намерят място в нашето законодателство... просто защото има по- наболяли проблеми... като партиините субсидии, бежанците, законът за МВР... и защото никой друг, освен самотните родители, нямат интерес от тях. Но да се надяваме, че някога наистина ще станем част от Европа.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2 … OC+XML+V0%2F%2FBG

Последна редакция: пт, 06 дек 2013, 10:01 от elea33

# 1
Благодаря!

# 2
  • София

За какво - тенденцията не е розова  newsm78

# 3

За какво - тенденцията не е розова  newsm78
На Елеа за доклада.

# 4
  • Бургас
Като го чета тоз доклад, пак е ориентиран към защита на младите необразовани жени. Да, авторите са посочили, че самотните майки не са хомогенна група във всички държави и принадлежат към различни социални слоеве, обаче...
"Самотните майки навсякъде в Европа са статистически по-необразовани, отколкото майките, които имат брак".

С това пък хич не съм съгласна. Всички "самотни" майки, които познавам, са значително по-образовани от много майки, които имат брак. Говоря не само за "виШу", ами и за допълнителни квалификации, научни степени и пр.

Също така не смятам, че един работодател, който си държи на кадрите, ще гледа по друг начин на самотната майка. Ако е достатъчно добър работник, той ще я пази и ще се съобразява, че има дете. Да не би майките в брак да не взимат болнични? Почти винаги майката е тази, която гледа болното дете, независимо дали има брак, или не.

Като гледам, работата пак отива към подобряване на "социалното включване" на ромските майки и разни девойки, които бързат да правят деца с първия мъж в живота си... Купони за храна, помощи за безработица...  ooooh!

# 5

Също така не смятам, че един работодател, който си държи на кадрите, ще гледа по друг начин на самотната майка. Ако е достатъчно добър работник, той ще я пази и ще се съобразява, че има дете. Да не би майките в брак да не взимат болнични? Почти винаги майката е тази, която гледа болното дете, независимо дали има брак, или не.

Така би трябвало да бъде, но не е. Като цяло работодателите избягват да наемат майки с малки деца. А тези които се връщат от майчинство им се търси "цаката"... и не говоря за майки без образование, а напротив...иде реч за образовани майки работещи на добри позиции - управители на клонове и на банки, юрисконсулти и т.н. /поне такива са около мен/ и това са майки в брак. Но като че при тях проблема не е чак толкова голям...все пак има още една заплата в къщи и някак се излиза от кризата. Но, ако една самотна майка и намерят "цаката", какво се случва тогава? Остава без единствения доход в семейството. Не, че не е невъзможно и двамата съпрузи да са безработни. Така, че в нашата действителност не е удачно да се разчита на добросъвестността и обективната оценка на работодателя. А явно не само в нашата, след като и в по-белите европейски страни това се отчета като проблем.

# 6
елеа, мен ме издухаха точно, за да оставят на работа самотна майка. Е после аз останах самотна майка и си намерих по-добра работа. Колелото се върти.

# 7
елеа, мен ме издухаха точно, за да оставят на работа самотна майка. Е после аз останах самотна майка и си намерих по-добра работа. Колелото се върти.

Да така е. На всякъде и за всичко има изключения. Далече съм от мисълта, че цял живот ще остана безработна, ако остана без работа. А и трудно биха се осмелили да ме издухат - общинско дружество, позиця, контакти и т.н. , а и без бои няма да се дам ... не съм отишла в ничя къща, та да ме гонят, НО пък си върша и работата, та и там не могат да ме пипнат  Rolling Eyes Но е факт тотална липса на социална защита. Поставих въпросите си принципно.

# 8
  • На черешата
 Оле като чуя държавна работа и ми иде да вия.  Close  Ще ме прощаваш, но няма по-толерантен работодател от държавата. Там сте пълна анархия, като опра да ходя до институции /каквито и да е държавни структури/, направо ми иде да  Banghead Не се знае кой къде е в момента, защо не е на работното си място "Ами няма я, не знам кога ще дойде. Изчакайте или направо елате утре"  ooooh! Whistling

# 9
  • Бургас
Аз пък съм забелязала при всичките ми познати самотни майки, че работодателите много държат на тях. И пак става въпрос за сериозни позиции, не каква да е работа.
Но това е само около мен, другаде наистина може да е различно. Пък може и причината да е там, че децата не са малки вече.

Не помня по какъв повод даже стана дума за едно интервю за работа, та интервюиращият казал, че няма по-добър работник от разведената жена с дете... Защото била отговорна и съвестно щяла да си гледа работата, тъй като само от нея зависел доходът на семейството...

elea33 , какви са тез тежки мисли, дето са те налегнали преди празници Wink. Не го мисли, изход винаги има. Преди четири години затвориха цялата ни фирма и всички бяхме съкратени, тогава се чудех как ще се оправям сама с дете, с голям кредит... Ами намери се начин, явно така е трябвало да стане, за да повярвам в собствените си възможности и да видя, че има и други работни места и други занимания, които носят доход... А в началото не виждах никакъв изход Confused

Ще ме прощаваш, но няма по-толерантен работодател от държавата.

Съгласна съм напълно. Щом шефът не си бърка в джоба за заплатата, му е все тая какви са му работниците.

# 10
Мммм...да... за държавата като работодател до някъде сте прави, момичета, НО... Има едно голямо НО... и то е: в държавните и общинските структури ръководните кадрти т.е. директорите се назначават на партиен принцип...Т.е. силните на деня БСП, ГЕРБ, ДПС и т.н., та като се сменят власт имащите - сменят и директора, а сменят ли директора, той започва да търси вариант да си назначи неговите си хора...казват му екип с който може да работи настоящето ръководство Laughing И понеже щатовете не могат да се раздуват до безкрай, започва така наречената чистка на заварения персонал  Twisted Evil Започват се така наречените структурни промени и актуализация на щата. Гледа се да не се влезе в масови съкращения, за да не се намеси ИТ, а останалите над определената бройка, които трябва да се махнат започва шантажа към тях, за да ги принудят сами да се махнат. Същото се случи с мен преди година и половина. Понеже бях под защита от ИТ - детето ми нямаше 3 годинки, не можеха да ме съкратят и започнаха да ми търсят цаката...била съм контактувала ЛИЧНО с човек, който не бил приятел на новия директор, та щом съм контактувала с него, значи съм изнасяла информация и други подобни. По отношение на работата не могат да ме пипнат... един от малкото хора, които знаят какво правят и защо го правят съм Embarassed И в един момент наистина се замислих дали наистина да не си потърся друга работа, обаче в другия момент ми светна - аз не съм му отишла в къщи /частната фирма/, че да ме гони, защото не съм му симпатична... без бой няма да се дам  Laughing А пък за мое учудване се намесиха хора, които не очаквах и чиято подкрепа не бях търсила, но на новия шеф му обясниха, чееее така не се прави с жена, която сама си гледа детето, още повече, че тази служителка е оценена, като добър професионалист и от местните структури и дирекции с който работи. Та така...новото ръководство се примири с присъствието ми...е, цакат ме с парите - май съм единствения служител, който не получава бонуси, ама ме търпят Joy Ама след още една година и половина има местни избори сменили се партииното мнозинство ще се смени и директора... и тогава пак и отново същата процедура  Joy А иначе да...имам късмет, че съм на държавна работа, защото в частните фирми никой нямаше да ме търпи две седмици да работя, а другите две седмици да съм болничен, заради детето и така в продължение на 2-3 години. Защото малката тръгна на ясла на 10 месеца и като се разболя, та чак сега я видях здрава, когато стана на 4.  ooooh! Никой няма да ме търпи всеки ден в 17 часа аз да си взема чантичката и да си тръгна, защото трябва да прибирам детето от градина...в частните фирми се работи докато има работа...15 години съм била само в такива и това го зная. Та за това иде реч...
Торнадо... и ти си права... и аз мразя да ходя по държавни институции Joy

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 09:25 от elea33

# 11
Не може да се поставят под общ знаменател всичките частни фирми. При тях има позиции, където няма как служителят да отсъства половината от времето. Особено, ако фирмата е малка и няма кой да замества.
Все повече работа може да бъде свършена от компютъра в къщи. Тогава една обикновената настинка на детето не пречи толкова много .
Не мисля, че каквито и да било разпоредби могат да защитят самотните майки. Ако работодателят иска винаги ще намери начин да освободи един служител. Когато липсва  съпричастност и морал никакви закони не могат да помогнат.
Има и другата страна на този казус. Не винаги самотната майка е съвестен служител. Какво ще може да направи работодателят в такъв случай? Няма да може да я уволни.

# 12
pavlinka1, би ли ми дала поне един пример за длъжност или фирма, в която може да се работи от вкъщи. Защото аз наистина не се сещам. Или в малките(уж големи) градове няма такава практика.

# 13
Има фирми където има изградена VPN мрежа позволяваща да се влиза от отдалечени компютри и да  се вкарват или обработват  данни.
Новите технологии позволяват доста гъвкаво работно време. Това разбира се не се отнася до всички професии.

# 14
Има фирми където има изградена VPN мрежа позволяваща да се влиза от отдалечени компютри и да  се вкарват или обработват  данни.
Новите технологии позволяват доста гъвкаво работно време. Това разбира се не се отнася до всички професии.
Пример исках. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт