Права на биологичния баща

• 9 707
  • 29
  •   1
Отговори
Казусът е следния. Родителите на шестгодишно дете са се разделили  по време на бременността на майката. Бащата се е отказал от детето още по време на раздялата, не го е припознал, не се е интересувал от него. Момиченцето е осиновено от дядо си( бащата на майката). Майката не е омъжена, живее с детето и с родителите си.
Така минават шест години до миналия месец, когато таткото неочаквано цъфва на вратата с претенции да си види детето. Бива изгонен от дядото, но няколко дни по-късно причаква майката и момиченцето, по най-безочлив и просташки начин, с викове" Аз съм баща ти, и ще те взема,те те лъжат", или нещо от сорта. Изгонен е от хората наоколо, но можете да си представите в какъв шок са детето и майката...особено детето.
Оказва се, че въпросният татко се е оженил за жената, заради която е напуснал майката, но..шест години няма деца и човекът се сетил, че е баща.
Въпросът ми е, какво може да последва, ако той продължава да упорства? Детето е осиновено от дядото, но предполагам бащата може да поиска да докаже бащинство. Може ли това да стане без съгласието на майката, и ако приемем, че се докаже бащинство, какви са правата му?

# 1
До колкото знам има право до 2години да си търси правата.
След 6 години би трябвало да няма никакви права.
Най-добре е консултация с юрист  Peace

# 2
Ей такива индивиди са направо за трепане, сетили се пресетили се. Тъй като и моето голямо дете расте без родител вече осем години съм особено чувствителна към такова поведение.
Не съм адвокат, но мисля че щом има осиновяване биологичният баща няма големи шансове ( или поне се надявам ). Ако продължава да нахалства майката може да поиска ограничителна заповед.
Най-добре задай въпроса си в адвокатската тема, тук ще се обърне в дискусия редно/нередно.

# 3
А ако майката се омъжи и съпругът й  признае и осинови детето, осиновителят ще има по-големи права от биологичния баща.
 В момента законният настойник на детето е дядото.
 Ако биологичният баща продължи да притеснява детето на публични места, най-добре е да се сигнализират органите на реда. Да се подаде оплакване или жалба в полицията. Детето трябва да бъде защитено.
Майката е тази, която посочва чие е детето и тя посочва, кой може да попълни декларация за бащинство. Има определен срок, в който бащата може да претендира за бащинство. В последствие майката винаги може да отрече и никой няма право да я притеснява нея и детето й.

Направи консултация със сериозен адвокат с опит в дела за  попечителство.

# 4
Да, аз също я посъветвах да подаде веднага жалба в полицията, но тя се притеснява, че ще трябва да обяснява...да не стане по-голяма каша.

# 5
Няма място за притенения. По голяма каше ще е ако този продължава да и крещи из улиците и да и виси пред вратата. Трябва да се притеснява за психичното здраве на дъщеря си, а не какво би направила полицията. Както си го описала създателя не е от най-тактичните и само с гонене няма да стане работата.

# 6
Да подаде сигнал, това може да й послужи като бъдещо доказателство при нужда.
Не е необходимо да подава жалба, просто да подаде сигнал, където е необходимо
Може да подаде оплакване, което е преди жалбата.
Защото не е добре биологичният баща първи да се сети да подаде жалба или оплакване.

# 7
Детето нали си има осиновител - дядото.
Мисля, че той трябва да осведоми органите на реда за скандалното поведение на биологичният баща.
Като иска да ходи да води дела, негова си работа, но няма право да притеснява детето и майката. (ББ имам предвид).
пп.
И за какво може пък биологичният баща да подава жалби и оплаквания?

# 8
Ако дядото не е пряк свидетел не може да подаде сигнал! Подчертавам - подаване на сигнал.
Спрягам описателна ситуация - В момента на събитието  майката набира телефон и подава сигнал, че непознат мъж на улицата ги напада и говори несвързано, че е уплашена, че с нея има дете. Ако има телефон на районнотоь, може направо там да звънне на дежурния.
Когато мъжът започне да се държи грубо и агресивно, а тя може да вика за помощ, така поне ще има свидетели за посегателството.

# 9
1. мисля ,че в адвокатската тема това е писано/коментирано доста често.
2. за оспорване и доказване на бащинство има срокове. според мен те са пропуснати. т.е. не може да се иска доказване на бащинство
3. пише ,че има отказване от бащинство и осиновяване от друг мъж. това ако е документирано официално вероятно няма да има проблем.
4. относно досадата - вече са отговорили.

# 10
Преди година срока за оспорване на бащинство беше три години. Ако нещо не се е променило, то това означава, че няма да имате проблем с бащата, поне официални.

# 11
Тоест вече няма право да поиска експертиза?

# 12
за оспорване на бащинство мисля че беше 1 год. , а за доказване на бащинство - 3 год.
годините са от рождането на детето.

# 13
Никой не може да забрани на един мъж да притеснява една жена ( която признава, че той е биологичен баща) и да търси правата си на баща,  независимо след колко години ще се сети за това.

# 14
Тоест вече няма право да поиска експертиза?
за секунди може да напишеш в гугъл  оспорване/доказване на бащинство и да се информираш.

Общи условия

Активация на акаунт