ЯНУАРЧЕТАТА ни със зъбки, правят първите си стъпки

• 71 141
  • 445
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, мами, на порастнали бебета Simple Smile

Включвам се с малко отчет от нас.
Дидката расте и се опитва да играе игрите на батко си - с колички, със самолети и с диво лазене и гонене по пода.
Тя винаги иска да прави това което той прави. Той от своя страна изглежда я смята за малък, глупав навлек и постоянно затваря вратата на детската стая под носа й. Иска да играе необезпокояван от малки същестева. Интересното е, че към чуждите бебета е много по-мил, внимателен и търпелив. И ми е много мъчно когато точно към сестра си е толкова груб. Но изглежда ревността си оказва думата.

Тя е станала много ревнива. Когато види, че помагам за обличането на батко й, веднага идва и почва да ми дърпа ръката да я гушкам.

Напоследък постоянно ми носи книжки да "четем" Simple Smile

Казва само 3 думички - Тати, Дани и дай.

Хайде пишете и вие какво ново са научили малките, та да се раздвижи темата Simple Smile

# 256
Привет и от нас,

Не съм писала цяла вечност, но след дългите "репетиции" с бабите преди да тръгна на работа, все не успявах да се организирам.

Сигурно ще ме оплюете, но в крайна сметка, колкото и да си затварях очите, не можах да преживея как ще го гледат бабите и сега ще са в комбина ас таткото - прехвърлям му майчинството, до когато ги издържи бабите  Grinning. Не , сега по-сериозно, оценявам, че много се старая, но в крайна сметка си дадох сметка, че са си на възраст вече - 70 и 65 г. и някои неща колкото и да говорим, няма да ги променят.

Сигурно, ще ме сметнете  за вманиачена, но например Дари вече се храни почти съвсем самостоятелно сам. Много малко се цапа, но отнема доста време. А бабите гледат набързо да го нахранят и само ми повтарят, че все още бил много малък.

Човека вече е абсолютна тротинетка, тича като за световно, а те все още го броят неукрепнал и не го пускат да ходи сам, постоянно го дърпат и той залита и ето - детето не е стабилно все още.

Дари вече напредна с недаването на играчки - бързо си дръпва неговата и веднага обръща гръб на който не му харесва, така се разбрахме  Wink, като му кажеш това не е твоя играчка не настоява да я взима и така поне за момента избягваме "конфликти". Е, все още някое по-голямо детенце му дърпа от ръцете играчките, но вече не реве, а се "бори" да си я взима обратно - дърпа и той. Но когато бабите са наоколо едната се наместват и дръпват една реч на другото дете, което доста ме дразни. Е, има и др. такива работи, но да не досаждам.

Дари казва - тата, мама, баба, деде, ам-ам, тао, бай - аз мнооого му говоря на английски, леле  - леле, познайте от кой го е научил  Wink, покзава глава, ръце, уши, очи, уста, зъби, коса, изобщо всякакви такива и двата езика. Постоянно имитира кой какво прави и най - вече мен. А ако някой изпусне нещо - умира от смях. Прави много смешки, крие се където намери, понякога ми отнема време да го намеря - днес беше под масата, средата беше се промушил между столовете и стоеше там и се спотайваше, а вече бях започнала да се поизприщвам. Умря от смях когато най-накрая го намерих  Laughing

Спирам за да не ставам досадна.

На всички много  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 257
  • Варна
Тъкмо бях тръгнала да пиша за Симеон, но прочетох постинга на lucе и се отказах  Laughing Сигурно е готино детето ти да е толкова напреднало с материала, но аз няма как да го знам  Laughing (самоирония, дано някой не се засегне, че вече имам параноя  Hug)

# 258
Мейбълин , споко. При нас нещата още са на неандерталско ниво. Единствено се досеща как да ме юрка , като например да отваря шкафа с чашите и да се обръща с дяволита усмивка към мен закачайки съвсем фино само с крайчеца на пръстчето си една чашка , докато горепосочената не се катурне напред и не направи "трясссс" на земята.
Относно думичките - само към мен върви и мрънка "мам мам мам " за да го взема.
А другата му е някакво подобие на "Дайййй" и се използва за следното упражнение : изтърваме уж случайно играчката от количката , казваме Дай , мама подава и играчката пак е изтървана  и така около 17- 18 пъти , докато накрая мама не си представи ,че вместо глава има близалка (като по анимациите)!  hahaha hahaha
Относно показванките на разни неща - Мииии ... Не ! Явно аз съм от майките, лишени от всякаква амбиция и никога не съм му показвала част от тялото назовавайки я (както и каквато и да е вещ) Joy

Храненето - яде до един момент и после започва да плюе .Това е знак ,че повече не иска. Яде манджите от кухнята , за предпочитане са по-течните.
Събота и неделя когато нямаме кухня е голяма мъка , тъй като моите не ги харесва. Отскоро започнах да напипвам правилния начин на приготвяне. Последно му правих супичка със спанак картофки и сирене и много я хареса.

Играчките .... Косето го хвърлихме направо в дълбокото.Целия си ден прекарва с близнаците, които са на 5 и можете да си представите какво става. Той вземе някоя играчка - те го дърпат , те вземат някоя - той я дърпа. Не се меся , нека се учи да си отстоява позициите. Наблюдавам отстрани и се намесвам само ако има опасност от физическа саморазправа.

# 259
  • Варна
... изтърваме уж случайно играчката от количката , казваме Дай , мама подава и играчката пак е изтървана  и така около 17- 18 пъти...
Защо не пробваш да завържеш играчката с ластик или въженце към количката? Така ще може да издърпваш играчката без да се навеждаш (а и няма да се налага да я чистиш  Wink ). 
Николай също ми го правеше този номер, но вече не му е интересно. Отварянето и нареждането на шкафовете е класика. Уж съм заключила почти всички шкафове с протектори, обаче Николай е доста силен и успява да откърти/отлепи единия и покрай него се пробва периодично на останалите.
Другото му любимо занимание е да се катери. Колкото да обезопасявам и размествам мебелите, пак намира шилото къде да се покатери и издава победоносни възгласи.
На нас основния ни проблем е нощното хранене - на кърма е. Не мога да го отуча и това е. Единични са случаите на 1 нощно хранене. Обикновено са 3, а понякога и на всеки час. Още е с 6 зъба (от месеци другите го мъчат).

# 260
Вики , тя играчката не е една и съща , а в общи линии каквото и да му дам . Не мога да вържа всичко  hahaha
И ние още се кърмим и когато сме цял ден вкъщи е направо ужас - върви след мен, хленчи и ме дърпа да сучи. Ако сме навън кърменето е само сутрин като се събуди , вечер като заспива и  после имаме минимум поне едно събуждане докато не легна и аз.
Моя приятелка беше по същия начин с пристрастено кърмаче и хиляди нощни събуждания. Сега малкия стана на 1 г. и 8-9 м. и го е отбила и каза ,че е спрял тотално да се буди нощем. Каза ми също , че е изчакала докато усети че  детето е готово за отбиване , не се сещало много често да сучи и така го оставила при бабата за един-два дена и всичко приключило абсолютно безболезнено  , без драми и рев. Това ми дава надежда , успокоение и търпение да почакам още докато дребен се почувства готов.Дай боже да е скоро  hahaha

# 261
   Здравейте и от нас.Отдавна не съм писала и май е време и аз да дам отчет.Мога да се похваля че вече ходим почти стабилно-е за бягане още ще почакаме.Имаше малък период , през който постоянно бях зад нея за да не тупне назад , но сега вече я оставям сама да си ходи из къщи.Докато на вън я държа за ръка,защото не е толкова равно.Любими занимания  са ни да отлепяме и залепяме магнитчета на хладилника(взела съм едни мекички да не го драскат),да разлистваме книжки,да маха батериите на дистанционното и да се мъчи пак да ги слага,да къса трева-в парка все по тревите ходим.Яденето си остава най-голямата страст-такова удоволствие изпитва докато яде...и с  такава радост посреща тати -още щом го види не се отделя от него,защото знае че си приготвя разни вкусотийки за мезе.Дори се е научила да му се подмазва-вика му с тъничко гласче та-та-та-та и после ясно-аааааммм.Записана е на държавната кухня,но и от общата храна всичко похапва като го намачкам с вилицата(с изключение на по-твърди и сухи храни като пържоли,кюфтета-не,че ще откаже,но не умее да дъвче,защото може би няма достатъчно зъбки).Започва вече да има някаква комуникация-протяга шепичка за "дай",дава предмет,когато и кажеш "дай",маха с показалец нагоре-надолу,когато кажем "Неее",имитира щракане на пръсти и "танцува"когато чуе музика(един път и показахме-не,че слушаме чалга),слага телефон до ухото,ходи до коша да си хвърля памперса.От животните показва как прави кончето, казва па-па-па(дори патетата са ни любими),"ба" или "ау" като види куче  и котка,ръмжи на плюшените мечета.От частите на тялото знаем само къде са ни зъбките и нослето.Обича да се кипри с диадемите и гривните на кака.Като кажа "Хайде на гърнето" - пръцка с уста,а като се изпиша вътре-пръцка с уста и пляска с ръце.Ще се пробвам като се стопли  да махна памперса,но преди това искам да пробвам с многократни непромокаеми гащички,но като им гледам цените-около 30 лева,малко ми свидят ,предвид периода,за който ще се ползват.Някой може ли да ми препоръча някои по-евтини.Иска ми се да държат влажно от вътре за да създават дискомфорт и по-лесно детето да се научи да дава знак и в същото време непромокаеми отвън за да не мокри из цялата къща.За тренировъчни гащички е още малка,защото били с малка пропускливост,колкото детето да пишне малко и да се усети и да задържи до гърнето,а не могат да задържат 1 цяло пишано.
  Относно зъбките-извади набързо от края ма 8-я до 11-я   6 зъбака и от токава застой.
  На прощъпулника хвана четката за коса-учуди ме,че знаеше как се ползва,а не сме и показвали-явно ни е наблюдавала.
  Кръщене направихме още на деня след рожденния ден,защото се падаше Събота и беше по-удобно за гостите.Така,че събрахме двата празника и се получи доста добре с изключение на големия рев през цялата церемония.Дано поне е успяла да изкара всички бесове.
  Това е в общи линии при нас.
  Приятна седмица на всички!

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 15:57 от di_80

# 262
Здравейте,мами и на мен нещо покрай Бобо не ми остава много време да пиша тук,но редовно чета. AtenaotnA направо се залях от смях с това "неандерталско ниво"  Simple Smile.И нашия хубавец е така, но аз честно казано не съм от амбициозните и съм казала, че всяко нещо ще си дойде с времето и зъбите (има само 5) и говоренето,така че няма за къде да бързаме.Бобо освен , че е като неандерталец,защото нищо смислено не казва(поне за нашите разбирания) ами напоследък се изживява като Тарзан,такива викове надава постоянно.Друг хит е яденето на обувки,онзи ден отидохме да му купя пантофки за вкъщи и докато плащах той докопал от щанда каквото намери и едно по едно ги облизва и хапе,просто нямам думи Shocked.Ходи за ръчичка и много обича да си бута количката за прохождане в парка, но в някакъв момент я изоставя и хуква нанякъде.Голям хит,но според мен и бъдещ проблем са автомобилите и гумите им направо е луд по тях,като види движеща се кола и хуква след нея ако може ще стои по средата на улицата само и само колите да гледа.Май много дълго стана.Аз искам да попитам как са вашите малчугани със заспиването лесно ли заспиват или напротив?За Бобо е страшна драма приспиването.

# 263
  • sofiq
Здравейте мами одавна не съм писала, но почнах работа преди три седмици и нямам много време вечер. Бобо се гледа със свекървата и въобще не забелязва, че мама я няма , а като се върна има 5 минути радост и после отпрашва на някъде. Голямо тръшкане пада за всяко нещо, което не получи сяда на земята и почва да мрънка или да реве, при вас така ли е? Иначе си папкаме всичко вървим навсякъде и то все в обратната посока на нашата Simple Smileи искаме да се катерим по стълбите, още неможе  да става сам като падне или даже като се хване за нещо неможе да се изправи и чака да го вдигнем, но аз това го отдавам на това , че така и не се научи да лази. Имаме си 6 зъба и от три месеца не са ни расли нови, въпреки че са ни подути венците и сигурно много на веднъж ще излязат. За номерата и ние нищо не можем ново -пляска с ръце като му кажеш браво, маха за чао, и дава целувки , като му кажа друсай дупето и почва да танцува Simple Smile, като най обича да носи играчката на джъмбо и да ми я дава да я пусна да свири, а той да танцува Simple Smile. Най любимо нещо са ни камъните независимо колко са големи се влачат с нас Simple Smile. За говоренето си бърбори нещо на бебешки ама не го разбирам хич, само като иска нещо вика:дай, ам-ам , много рядко ма-ма, та-та и баба на биберона. Отчетох се и аз и ви отегчих сигурно с дългите писания, но още нещо да кажа за приспиването ние вече заспиваме сами следобед в креватчето , от начало беше драма, но вече свикна поиграва малко и заспива, а вечер се приспива с шишето, защото вече не се кърмим. Приятен слънчев следобед на всички и ето една снимка от нас Simple Smile

# 264
  • Варна
И аз все пак реших да пиша Simple Smile Голям зор ми беше да се научи да пляска с ръце и най-накрая реши да зарадва майка си преди 2-3 седмици  Laughing
Знае всичко какво е. Имаме големи стикери за стена от Джъмбо и като се събуди се почва - сочи с пръст и чака да му кажеш думата - лъв, тигър, самолет, калинка, цвете, слъце, дърво и тн,. Ако не откликнем веднага, интонацията на "Ъ" и насочването на показалеца стават по-настоятелни и така докато не отговорим. Има предпочитания - преди беше към синьото, сега един конкретен лигавник за супа, който го изисква само на вечеря. Обича да показва къде има същото като това, което гледаме - например пеперуда в книжката се показва, че я има същата и като магнитче за хладилник Simple Smile Като му покажа куче се радва, после като му покажа друга порода и му кажа "куче", ме гледа недоверчиво - мисля, че все още му е трудно да осъзнае как едно и също нещо може да явява в много форми и цветове  Laughing
Знае къде са му краката и корема. Категорично отказва да ми покаже на колко годинки е, но аз не се отказвам хаха. Нестабилен е и мисля че го усеща. Изобщо не го виждам да се пусне да ходи скоро.
Казва тати и баба, останалото е бебешко бръщолевене. Обича да се катери, най-вече върху нас. Яде всичко, само като стана на годинка предложих мандарини и портокали, които категорично отказа. Преди няколко дни се отрече от пащърнака в името на портокала хаха. Много ми е странно, не съм свикнала да има някакви претенции към каквото и да било. Ревове нямаме, той си е спокоен човек от новороден. Спи по около 3 часа през деня и по цяла нощ, в това няма промяна. От 10 месечен и половина е с 8 зъба, надявам се скоро нещо да се покаже, че кътниците от дясно са му подути до небето.
Вечер заспива към 10:00 посредством четене на приказка от моя страна (с подходяща приказна интонация  Grinning)
Та така...не мога да се оплача, много ми е добро детето (то като хвалба излезе, но лошо няма предполагам  Laughing). Определено не се тревожа за него докато съм на работа, но ми липсва...
Ето малко снимчици от нас:

Скрит текст:

Бъдете здрави!  Hug

# 265
Привет, мами и пораснали дечица  Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Ама много са ни хубави дечицата, пу-пу-пу. Вече не мога да кажа бебета защото, мисля, че сме в по-горната категория  Wink

Да ви споделя дена случка тези дни в парка. Дари си има едно приятелче, което му е като брат. И той е рус, със сини очи, само няколко дни разлика и в този ден бяха с ден бяха с еднакви по цвят якета. На пясъчника имаше и една двойка близнаци, около 3 и нещо години, според мен. След като си тръгна приятелчето на Дари, близнаците ме попитаха - а защо брат му си тръгна, а той остана. На ни прибират заедно защото сме близнаци и брат и сестра, а вие защо ги делите бебетата близнаци. А отначало не можах да схвана какво ми казват, но после "загрях" и с майката на близнаците умряхме от смях  Laughing

Ние вечер заспиваме без проблем - на нашето легло с малко песнички и биберон, който вече ни се явява проблем защото купуваме трети прегризан. Не мога да го отуча. Приемам съвети как става, ако някой е успял. А откакто тръгнах на работа се притиска в мен и така заспива.

Липсвам му, явно, въпреки, че сутрин не плаче, но пък измисля разни номерца да тръгне с мен. Например има ключове играчка, с които най-редовно ходи до вратата да я "заключва" -имитира абсолютно същото движение на ръката. Веднъж, когато баба му каза - хайде да изпратим мама и да заключим, той го взе, изчакаме да се обуя и облека, отворихме вратата и той излезе да я заключва отвън. Или вчера като видя, че се приготвям, взе си шапката и ръкавичките и се приготви до вратата. Днес много усърдно си вдигаше краката и сочеше към тях, което не можах да "разчета", но явно си искаше обувките за навън. Явно пробва дали ще му мине номера  Simple Smile.

Сутрин става в 06.30. Не знам как го прави, но е точен като часовник, дори ние не ползваме будилник. Само веднъж се събуди в 06.00,но мисля, че го направи за да се гушкаме повече защото когато го взех в леглото, не спря да ме гали, целува и повтаря мама-мама. Аз, естествено, щях да ревна и за малко да се обадя, че няма да ходя на работа, но после се стегнах.

Иначе и Дари е много спокоен, но ако е гладен, става зверче. Или ако надуши храна. Яде абсолютно всичко, до сега нищо не е отказал. Имаме 8 зъба и ние, но мисля, че са тръгнали кътници.

Приключвам, защото стана много дълго. Извинете.

Много  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug на всички

# 266
една снимка и от нас - най-последната, която някак камих "накриво". Извинете

http://luce.snimka.bg/children/dari.797263.32355054

# 267
  • Варна
Ех, че прекрасни млади господа изпълнили темичката  Simple Smile
Много да са ни здрави и усмихнати дечицата! Честита пролет!
Радвам се да прочета, какво научават децата. Сиси не се поддава много да обучения. Просто си прави нещата като реши. Няма го това повтаряне или имитиране. Научила се е да казва чао и да дава целувки с ръка, но го прави когато си реши. Прави браво. Танцува ако и харесва музиката, може и да се прави, че пее. Имаме един микрофон и на него редовно се провиква. Бебето го приспива на ръце като пее "нани".

Понякога взима лъжицата докато я храня и си я слага сама в устата, само че се получава на обратно - с лявата ръка яде, нали аз съм насреща й. Не знам дали е много правилно.
Вечер се приготвяме за баня и тя сама отива и застава пред ваната като чака да я мия. Много обича водата.
Като кажа, че ще излизаме си взима обувките да ги обувам, но после бяга и не ми дава да я обличам - играе си Simple Smile

Като има друго дете, на което да привлече вниманието, започва да върви все едно се перчи с ръцете назад (както гълъбите ухажват). Върви все по умело и вече любимото и занимание е да бута бебешка количка.

Иначе е привлечена повече от големите с ръста на батко й - на детската площадка все край тях се върти. С него както много си играят, така и се карат. Тя вика "мама" и настоява на нещо свое си, удря го. Ама други думички не използва, за да обясни какво иска. Казва "баба" и "бау" - това са всички животни.

Има някаква ревност у нея, когато се занимавам с батко й - например като му режа ноктите - идва и почва да квичи да я взема и не признава никакви залъгвания. Някой друг забелязал ли е такава ревност у по-малките?

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 16:19 от dessitta

# 268
luce,ние успешно махнахме биберона на 19-ти Февруари.Племеницата ми се беше доста пристрастила и много трудно го отказаха , което ме накара това да не се случва при нас.Първо спрях да го вземам в количката за разходка,защото забелязах , че когато Наталия се вози заспива и без биба.След няколко седмици го скрих и през деня-беше лесно защото вече се заиграва с всичко и не се сещаше за него.В този период и го давах само , когато заспиваше през деня и  вечерта.Мислех че трудно ще го откажем,защото пробвах да го махна докато спи , но тя на сън опипваше около възглавницата и ако не го намереше се будеше.Един ден си казах,че колкото по-рано се сборим с това,толкова по-добре за нея.Косваше ми усилия 1 седмица.Гледах през деня да я изморя максимално за да може по-лесно да заспи.Като казвам да я изморя имам предвид активни разходки в парка вън от количката,обядва навън,още малко игра близо до блока и в момента ,в който я сложех в количката заспиваше.Прибираме се и я местя в кошарата.Вечер я оставях повече да играе и по-късно я слагах да спи,като първата седмица се налагаше да я гушкам като малко бебе и да пея приспивни песни.Често се будеше вечер и плачеше за бибата-пак я гушвах и пеех,давах малко вода и заспиваше.След 1 седмица всичко се нормализира.Зора беше 1 седмица,а мислех , че ще е доста трудно.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 08:30 от di_80

# 269
Здравейте,момичета  bouquet Пиша безумно рядко, но обикновено имам време само да попрочета някои коментари. Пиша ви с въпрос, понеже съм леко притеснена. Преди 7 дни сложихме ваксината Приорикс (морбили)-сравнително леко мина, без температура. От два дни обаче Никола е с постоянно запушен нос. Вече плаче истерично като види Стеримара и помпата, макар с тях да не вадя почти нищо. Възможно ли е според вас това да е реакция от ваксината и моля за съвет как да облекчим нослето? Благодаря ви и хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт