Математически турнири - 25

• 77 027
  • 702
  •   1
Отговори
# 105
Драги ми kodbg, нещо не си спомням за ваканционно настроение, но за твоя информация и за всички, които четат този форум ще съобщя, че състезанието "Академик Кирил Попов" ще се проведе в последната седмица на април- 25-27

Simple SmileСтрахотно извоювано!!!!
Тогава да помолим този, който го забеляза и отвоюва, да го включи в неофициалната национална
И благодарност за Шумен, че се съобразиха.

# 106
Драги ми kodbg, нещо не си спомням за ваканционно настроение, но за твоя информация и за всички, които четат този форум ще съобщя, че състезанието "Академик Кирил Попов" ще се проведе в последната седмица на април- 25-27

Чудесна новина! Peace
Много моля някой да ми обясни защо условието и решението на 8 зад. за 8-9 клас нещо се разминават!  bouquet

# 107
  • София
Много благодаря за мненията и съветите!   bouquet

# 108
но за твоя информация и за всички, които четат този форум ще съобщя, че състезанието "Академик Кирил Попов" ще се проведе в последната седмица на април- 25-27

Искрено се надявам закачливия ми тон в предишния пост да не те е обидил.
Чудесна новина. Благодаря ти 3.14, както и на всички, които са взели това мъдро решение.

# 109
  • София
Именно в тази връзка бих помолила за съвет: какво е вашето мнение за това, трябва ли да предприемам допълнителни занятия по математика, след като виждам, че детето ми (2 клас) с лекота се справя с този тип задачи (състезателните) без да е посещавала курсове, СИПове и под.?  Принципно положение - не къде, откога, при кого. А чисто и просто се лашкам между "да" и "не": да я оставя на интуиция & логика или да подсилвам и с теория? newsm12
Благодаря!

Във 2 клас няма нужда - работа у дома е предостатъчна. От 3 клас вече е добре, а в 4 трябва иначе ще изостанете.

Да изостане с какво?

# 110
Със състезателната математика. Спрямо децата, които ходят на школа.

# 111
  • София

Изоставането започва пети, шести клас ако детето не учи в МГ или паралелка с математическа насоченост. По простата причина, че курсовете до четвърти клас запознават децата със средни възможности с начини на решаване, които са известни на децата с аналитично и логическо мислене. Подготовката за състезателна математика започва едва след това. За съжаление  курсовете след четвърти не предлагат такъв тип подготовка, а са ориентирани към средностатистическите деца, пък школите са само за децата в специализираните училища. Така че изоставането започва малко по-късно. До четвърти клас на някои деца им трябват повечко задачи и пробни изпити и то не за да не изостанат от състезателната математика, а за да си гарантират  влизането в МГ.

# 112

Изоставането започва пети, шести клас ако детето не учи в МГ или паралелка с математическа насоченост. По простата причина, че курсовете до четвърти клас запознават децата със средни възможности с начини на решаване, които са известни на децата с аналитично и логическо мислене. Подготовката за състезателна математика започва едва след това. За съжаление  курсовете след четвърти не предлагат такъв тип подготовка, а са ориентирани към средностатистическите деца, пък школите са само за децата в специализираните училища. Така че изоставането започва малко по-късно. До четвърти клас на някои деца им трябват повечко задачи и пробни изпити и то не за да не изостанат от състезателната математика, а за да си гарантират  влизането в МГ.

В МГ се влиза със състезания. Т.е. за да влезеш трябва да си добър в състезателната математика. А точно в 4 клас се появяват задачки, изискващи специфичен подход, който се преподава само в школите, а не в училище. Ако според теб тези подходи са ясни и без школа за децата с аналитично и логическо мислене, то мога само да сваля шапка на тези деца, които са те навели на това убеждение. За нас простосмъртните школата в 4 клас донесе много полза и това обуславя позицията ми. Ако обаче твоето дете е било сред елита в 4 клас без да ходи на школа мога само да те поздравя.

# 113
  • София
В МГ се влиза със състезания. Т.е. за да влезеш трябва да си добър в състезателната математика. А точно в 4 клас се появяват задачки, изискващи специфичен подход, който се преподава само в школите, а не в училище. Ако според теб тези подходи са ясни и без школа за децата с аналитично и логическо мислене, то мога само да сваля шапка на тези деца, които са те навели на това убеждение. За нас простосмъртните школата в 4 клас донесе много полза и това обуславя позицията ми. Ако обаче твоето дете е било сред елита в 4 клас без да ходи на школа мога само да те поздравя.

Нямам представа какво имаш предвид под елит - първите трима или първите тридесет.
Това обаче, което сега му липсва са не курсовете във втори, трети или четвърти клас, а добра текуща подготовка.

Ранните курсове и многото пробни изпити са ориентирани именно към състезанието за прием в МГ след четвърти клас и не малко от децата със сравнително добро представяне на изпита имат посредствени резултати на други състезания.

Темата сме я обсъждали достатъчно дълго. Не мисля да влизам отново в безкрайни и ненужни спорове.

# 114
Темата сме я обсъждали достатъчно дълго. Не мисля да влизам отново в безкрайни и ненужни спорове.

Тогава защо се намеси? Жената пита, отговорих и. Ти също можеше да си кажеш твоето мнение към нея, а не да захващаш спор с мен newsm78

# 115
  • София

Тогава защо се намеси? Жената пита, отговорих и. Ти също можеше да си кажеш твоето мнение към нея, а не да захващаш спор с мен newsm78

Все тая. Дори да бях проявила благоразумието да отговоря без да те цитирам, нямаше да се въздържиш да ми опонираш   Sunglasses

# 116
  • София

Много моля някой да ми обясни защо условието и решението на 8 зад. за 8-9 клас нещо се разминават!  bouquet

Много си права!
Любопитно, че отговорът на оригиналната задача също е (го докарвам) 4, но по съвсем различен
начин. Елиминирането на 3 и 7 като делители не върви, защото х2-1 се дели на всяко p за
х = k*p +- 1.
Интересно ми е има ли по-културно решение от директната проверка на всички положителни (16 броя) и един отрицателен делител на 420  Thinking

# 117
  • София и там където не се пуши
Искам да ви кажа, че съм възмутена от държанието на някои родители. Дано телевизията да им каже бройката на възмутените родители.

http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/93121

Много весела задачка. Естествено, че така поднесена новината, ще възмути доста народ.

Някой иска да навреди на силните състезания.

# 118
Искам да ви кажа, че съм възмутена от държанието на някои родители. Дано телевизията да им каже бройката на възмутените родители.

http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/93121

Много весела задачка. Естествено, че така поднесена новината, ще възмути доста народ.

Някой иска да навреди на силните състезания.

Аз също! Някои медии добре си запълниха празния неделен ден. Как може толкова повърхностно да се цели по един достоен човек, прославил България!
И когато тези родители си пращат децата на математически състезания, добре е да се поровят малко и да видят кой е патронът на това състезание. В коя епоха е живял. Да разберат, че това е политик и съвременник на Алеко и на неговия герой Бай Ганьо. Винаги има на това състезание задачки, които отпращат към дейността на патрона. Очаквам скоро някоя майка да иска да се цензурира и "Бай Ганьо", защото много им напомня на нашата съвременност и децата не трябва по никакъв начин да научават за такива неща преди, сега, в бъдеще.

А отделен е въпросът, че едно дете изобщо не би гледало на тази задача с погледа на подскачащата си от ужас майка.

За мен в България ако има звезди, това са тези страхотни учители по математика, които запалиха децата ни по математика и ги изстрелват високо. Добре, че има такива хора като Ивайло Кортезов, Шаркова, Симеонов и още много други.

# 119
  • София
Всичко им наред, задачата с кебапчетата им е единственият проблем.
Аз съм от отбора, който не вижда нищо нередно в задачата, освен закачка, целяща сваляне на напрежението /имаше една задача на Кортезов с Баби Яги и пастети и много други подобни/. Смятам, че има нужда от забавен момент и това действа добре на децата.
Тези "възмутени" родители смятат, че задачата с кебапчетата ще повлияе на силната политическа позиция на отрочетата им ли?  newsm78
Скрит текст:
според мен имат други проблеми...
Лично мнение. Не искам да споря с никого, моля.

Общи условия

Активация на акаунт