БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 39 021
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Твърдо ли ти беше тестото,...много захар си сложила...
Сложи ги в някакъв съд или в найлонов плик,може и да омекнат...

# 421
  • Мнения: 1 269
Твърдо ли ти беше тестото,...много захар си сложила...
Сложи ги в някакъв съд или в найлонов плик,може и да омекнат...
Не, не беше твърдо. Да, повече захар от стандартните рецепти, но курабийките са точни на вкус. Не са много, а нормално сладки. не обичам блудкави сладкищи и затова се полакомих да сложа повече захар.
Мерси за съвета, сега ги сложих във фурната, да се надяваме, че до утре ще са по-меки.

# 422
  • под тепетата
  • Мнения: 11 137
Паце, сложи при тях  в съда парче ябълка. Сменяй всеки ден - за два-три дни ще омекнат.

# 423
  • Мнения: 482
Искам да направя най-вкусния боб за Бъдни вечер. А по принцип не умея да го готвя -или е твърд, или е рядък, последния пък беше ... сладък. И запръжката също е въпрос на късмет. Моите хора обичат боба да е гъст, на яхния. Мислех си да го сложа в гювеча  (съда), но не знам как ще стане сгъстяването. Молбата ми е -напишете ми рецепта за гъст, вкусен боб, че ми омръзна да ми мърморят и да го хвърлям. Ама я напишете така, като за начинаещи.

# 424
  • Мнения: 1 688
колко време печете тиква?Парчета става дума а не цяла или пълнена newsm78
Искам да направя най-вкусния боб за Бъдни вечер. А по принцип не умея да го готвя -или е твърд, или е рядък, последния пък беше ... сладък. И запръжката също е въпрос на късмет. Моите хора обичат боба да е гъст, на яхния. Мислех си да го сложа в гювеча  (съда), но не знам как ще стане сгъстяването. Молбата ми е -напишете ми рецепта за гъст, вкусен боб, че ми омръзна да ми мърморят и да го хвърлям. Ама я напишете така, като за начинаещи.
Можеш да сгъстим с малко червен пипер, олио и лъжичка вода. Това се прави малко преди да изключиш котлона. После постоява още 5 минутки и изключваш. Съветвам те да сложиш червена чушка, гьозум или сух джоджен ако нямаш. Вкуса става невероятен

# 425
  • Мнения: 482
Червения пипер го запържваш, или не? Брашно слагаш ли?

# 426
  • Мнения: 7 779
пиперчето по-скоро е за цвят и вкус. не може да се разчита той да сгъсти. брашънцето го прави това. поне така го прави бат`Бонго  Laughing

# 427
  • Мнения: 1 449
Ще споделите ли изпитана рецепта за питка за Бъдни вечер.?....сладките с масленото тесто ми станаха страхотни:)

# 428
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
Ще споделите ли изпитана рецепта за питка за Бъдни вечер.?
Ако не държиш да е постна (с кис. мл. я правя аз), виж, на предната страница писах рецептата.

# 429
  • София
  • Мнения: 12 217
Ще споделите ли изпитана рецепта за питка за Бъдни вечер.?
Ако не държиш да е постна (с кис. мл. я правя аз), виж, на предната страница писах рецептата.
Ето една постна питка
Скрит текст:
1/2 кг брашно 300 мл  хладка вода, 3 с.л. олио 1/2 с. захар 1 ч.л. сол 1 ч.л. сода за хляб 1 бакпулвер. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Прибавя се водата. Захарта се разбърква със содата и се прибавя оцета. Прибавя се и олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да почине за 10-15 мин и се пече на умерена фурна около 40 мин

# 430
  • Мнения: 492
Колко точно набъбва финият булгур? Опитвам се да преценя какво количество ще ми е нужно. И само се залива с гореща вода, нали, не се вари?

# 431
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 149
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?

# 432
  • Мнения: 8 403
Миналата година правих тази питка: http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html И за първи път ми се получи хубава содена питка за Бъдни вечер (и преди я изяждахме, но докато е топла, а тази беше добре и на следващия ден). Явно тайната е в олиото.  Thinking
И на Марчето е хубава рецептата. Марче, сигурно от добавения бакпулвер бухва още повече? Тази година може да пробвам твоята рецепта, че искам хем да е по-пухкава питката, хем да не ползвам кисело мляко или мая.

# 433
  • София
  • Мнения: 12 217
Миналата година правих тази питка: http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html И за първи път ми се получи хубава содена питка за Бъдни вечер (и преди я изяждахме, но докато е топла, а тази беше добре и на следващия ден). Явно тайната е в олиото.  Thinking
И на Марчето е хубава рецептата. Марче, сигурно от добавения бакпулвер бухва още повече? Тази година може да пробвам твоята рецепта, че искам хем да е по-пухкава питката, хем да не ползвам кисело мляко или мая.
Фортунче, последните години я правя само със сода и кис. мляко + олио+ вода. Става чудесна и на другия ден е хубава. Взимам от онова кис. мляко с 1%. Гася в него содата и изливам. Доволна съм.

# 434
  • UK
  • Мнения: 3 281
 Да питам нещо. Сего прочетох една рецепта за коледни сладки с фастъчено масло , приотвят се с бяла и кафява захара , но на мен ми се намира само бяла , дали ще е проблем , ако сложа цялото количество бяла захар?

Общи условия

Активация на акаунт