За кучетата и хората

• 66 815
  • 2 194
  •   1
Отговори
# 105
Anisia по статистика точно в Пловдив има най-много оградени места за Свободно пускане . Друг е въпроса дали са адекватни и съобразени .  Peace Wink

Mamma , ами то ако не разчитаме на данъка , то на кое ... Кой ще даде пари за това ? И няма ли да скочат веднага , защо се прави за кучетата  ?

За мен лично общината трябва да престане да бъде безхаберно резистентна . Всичко което трябва да направи е да си събере парите и да съблюдава за пълненето на този ресор  и да има адекватен план за употреблението му .
Системата да бъде от стопани на кучета - за кучета .
Парите ще са достатъчно за направата на подобни зони . ( виж до колко ще са като размери и разположение съобразени пак зависи от "ясната и гладка " мисъл на общината  Whistling ooooh! Wink )

От все някъде трябва да се започне . Проблема с данъка се изразява в това ,че е прекалено хипотетично поставен и хората не знаят за какво плащат , къде отиват тези пари и аджеба какво получават .

Ако общината излезне с платформа по този въпрос , например : Дава се х-сума от стопанин , за това че има куче . Част от тези пари се използват за създаване и обезопасяване на зони за свободно пускане на кучета в градски условия ,с  остатъка се прави фонд за поддръжката на тези зони ( примерно ) и спомагане бездомните животни - прибирането им , кастрация и осиновяване  .  Това съвсем хипотетично го пиша . Но ако има нещо подобно , аз съм готова да плащам не 24 лева , а 50 на куче ,но да знам че от тези пари ще се направи това и това ....

Няма такова нещо . А по-лошото е ,че на никой не му се занимава .  

В нашата община при въпрос защо зоните за свободно пускане не са обезопасени , отговора беше - да си гледате кучетата на село в  двор  Crazy  ( разбира се от общинската служителка , надам се кмета да е по- абстрахиран от собственото си мнение по проблема  Laughing )

# 106
  • Варна
Във филиала на НАП ме гледаха като извънземно и ме прехвърляха през 5 стаи, докато се разберат къде и при кого се регистрира кучето, какво точно се пише и т.н.
При нас регистрацията е в кметствата, по местоживеене. Не знаех за НАП.
За котките беше достатъчно да представя преснимани страници от паспортите им(с кастрацията, чипа) и да попълня предоставени ми на място декларации, в които допълвах, че са котки. Laughing

# 107
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Темата има голям потенциал за въргал. Laughing
Има, защото е в Клюкарника. Пускала бях тема с абсолютно същото заглавие в "Родители в чужбина", съвсем културна си беше Grinning.

# 108
  • Варна
Не знам, аз толкова съм впечатлена от нормалния разговор в темата, че чак сега започвам анализ на постингите, защото всъщност проблемът ме вълнува!  bouquet

# 109
  • София
Джой, малко по-назад отбелязах, че досега темата си върви съвсем цивилизовано  Peace

Понякога имам чувството, че в някои теми става 'въргал' просто защото се очаква да стане кърваво..и всеки втори влиза с нагласата да се скара или да се изрепчи. Сътветно хора, които влизат с 'добри намерения', се изнервят. И драмата почва  Wink

По темата - преди няколко месеца малката я нападна куче в кварталната градинка. Пиша 'нападна' с известна уговорка, защото стопанката твърдеше до последно, че кучето просто е искало да си поиграе. Беше вълча порода, и внезапно се втурна към детето (тя стоеше наблизо и нещо и обяснявах), скочи върху нея и я събори. Не я ухапа, но дъщеря ми се заби като талпа по лице на асфалта и си разби носа и горната устна. Аз щях да умра на място, мъжът ми, който стоеше до нас, направо се парализира. Никой не го очакваше, дори не бяхме видели кучето. Детето страхотно се стресна, после търчахме до Исул, прегледи, сълзи, и много, много кръв.

Та затова си мисля, че обособените площи за разходка, ако не са заградени (както Брезичка е показала на снимката), няма да спрат подобни близки срещи от третия вид, които понякога могат да са доста опасни  Peace

# 110
Само искам да ви припомня това:"Огромен ротвайлер,захапа главата на 10 месечната ми дъщеря!!"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=492480.0
Без коментар...

# 111
Само искам да ви припомня това:"Огромен ротвайлер,захапа главата на 10 месечната ми дъщеря!!"
Без коментар...

Тук отново опираме до безотговорни стопани.

# 112
Tаис , съжалявам за това което сте преживели .  В семейството ми има човек, който на 5 годинки е бил ухапан от куче и след тази "случка" проговаря със заекване .  Заради това заекване е бил много затворен през по-голяма част от живота си .  

Всъщност това е поредната дискусия на тази тема  и общо взето се говорят едни и същи неща .
Аз имам желание да отделя време и физически усилия  това , което се приказва тук да се направи на практика . Най-вече за това в големите паркове да се обособят зони за Свободно пускане и те да бъдат оградени . Така ,че хем стопаните да не са постоянно на щрек за кучетата си , хем кучетата да нямат възможност да побегнат на някъде си , хем риска някое куче без да иска или умишлено да уплаши някои изкачайки внезапно да е сведен до нула .

Ако някой друг е заинтересован , дори със съвети да помогне - нека ми пише или нека направим отделна тема . Много съм боса от към правовата част . Всичко което имам е желание , така че всякакви съвети ще са ми полезни . Не ме мързи да ходя и да чукам по общинските порти , стига да се стигне до някакъв адекватен резултат .

Скрит текст:
Може да се организира обществена дискусия ,да се поканят представители на общината и ребром  да се вземат най-накрая някакви адекватни мерки за тея пространства за Свободно пускане .

# 113
  • Варна
Моето мнение за животни, нападнали и наранили хора е евтаназия! Tired
Стопаните на такива животни- покриване на всички разходи до оздравяване, и още глоби.

Да си продължа размишленията и за опасните породи кучета! Няма как да желая смъртта на кучето на най-добрата ми приятелка- бултериер, як, трениран, ако реши, ще ме излапа. Но той е едно добро куче, на добри стопани( имам клип как му давам храна от ръка #Crazy), без намордник го разхожда само мъжа в семейството, а когато имат гости, кучето е затворено на терасата, за всеки случай. Едно обожавано и обгрижвано куче е, макар и от такава порода.

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 20:04 от Стейси Грей

# 114
Без коментар...

Тук отново опираме до безотговорни стопани.

Аз мисля, че не е само до стопаните . Аз имам куче взето от улицата да го спася ( иначе не бих си взела)
та имам опит с разходките, винаги го водя на каишка , не е агресивно, но не смятам че трябва да се натрапвам на хора които може би не им харесва.Виждам много стопани които действително са безотговорни и често кучето ми е нападано от тяхните, които са оставени свободни и могат да направят  поразия .
Но с ротвайлера не е само до безотговорни стопани. Просто има породи които трябва да са забранени за отглеждане, те са изкуствено създадени да са агресивни и дори да са много кротки в даден момент това може да се прояви. Преди няколко години имаше смъртен случай в парка зад Била на Лагера. Баща излязъл с кучето си ротвайлер и няколко годишното си дете на разходка. В един момент детето посегнало с пръчка към баща си да си играе, в същия момент кучето се хвърля върху детето и го убива. Явно е възприело действието на детето като агресия срещу стопанина си . Пак подчертавам, това куче е израснало заедно с детето, играло си е с него и т.н. , но в един момент природата му се проявява и "защитава" стопанина си . ПРОСТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ!

# 115
  • Никога на земята...
Брезичка,съгласна съм-последните години направиха доста клетки за кучета.
Мнението ми е,че не са съобразени правилно.В кварталът ни има две,но има и квартали без  Peace
Между другото от всичките ми познати с кучета,единици са тези,които не са ги регистрирали.

Относно бездомните кучета-бях прибрала едно със счупено краче/взех го от едни цигани,които просеха с него/.Първо не знаех към кой да се обърна и има ли приют за съответните.След търсене в интернет,звънене до община и т.н.,най-накрая от една организация в Пловдив ми дадоха телефон на общински приют за бездомни кучета.От там един груб господин ми каза да го занеса след почивните дни/беше събота/.На въпроса ми какво ще правят с крачето му,той ми отговори,че не разполагат с ветеринарен лекар и ако не се оправи ще го пратят в екарисаж в София.При което аз се стресирах и си го гледам при баба ми.Мисълта ми е,че ако съответните общини имат ясна политика относно грижата за бездомни животни и осигуряване удобства на домашни,не мисля,че някой би си спестил данъкът.

П.П. Не съм сигурна в кой град беше/май в Плевен или Варна/,но приютът там има профил във фейсбук и правят снимки на кучета,търсят приемни домове,организират кампании,което е похвално.

# 116
Куче можеш навсякъде да заведеш, стига да е достатъчно добре възпитано и социализирано. Виждала съм куче в супермаркет в Германия.
Моето първо куче ходеше по кръчми, ресторанти, купони. Никакъв проблем. Малките деца можеха да правят буквално каквото си искат с него.

Често проблемът е, че хората не са много отговорни към домашните си любимци. И те са тези, които не се съобразяват нито с обстановката, нито с възможностите на животното си.
Не мога да разбера тези, които си взимат сериозни породи кучета, а нямат никакъв опит с животни и гледаш как едно такова добиче влачи лелка по поляната, нахапва някого, а лелката не може да направи абсолютно нищо, освен да ти обясни как кучето и надушва лошите. Такива прояви настройват обществото към животните.

# 117
Aludra * , да и аз това имам в предвид ,че ако има места то другия проблем е че не са съобразени като големина и разположение .Наистина ми се иска да се направи една обществена дискусия и общината също да участва . Нямам особено големи идеи и хрумки как би станало това, но все трябва да има вариант .

Цитат
Такива прояви настройват обществото към животните.
Абсолютно съм съгласна .

Сега докато стоя и пиша и по телевизията звучи информация за жигосано дете . Хората са едни от най-големите изроди на света , защото човека има разум и избор . Извинявам се за грубите думи , но съм повече от потресена и ядосана .

# 118
Но с ротвайлера не е само до безотговорни стопани. Просто има породи които трябва да са забранени за отглеждане, те са изкуствено създадени да са агресивни и дори да са много кротки в даден момент това може да се прояви.

Не че нещо, но това е много лаишко изказване. Stop ooooh!

# 119
Но с ротвайлера не е само до безотговорни стопани. Просто има породи които трябва да са забранени за отглеждане, те са изкуствено създадени да са агресивни и дори да са много кротки в даден момент това може да се прояви.

Не че нещо, но това е много лаишко изказване. Stop ooooh!

Съгласна съм. Какво да правят хората с кучета от тези породи - да ги убият ли? Или да се разделят с любимеца си, защото породата има лоша слава? Няма породи, създадени да бъдат агресивни - има породи с по-лесно възбудима нервна система, които не стават за начинаещи кучкари. Но ако човек знае какво прави и има опит, не виждам защо да му бъде забранено само защото друг не може да се справи.

Общи условия

Активация на акаунт