Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 271
  • 788
  •   1
Отговори
# 735
  • София

Azzy, така и аз мисля, но има домове, в които се готви - по 2 пъти на ден + закуска. И обядът и вечерята е супа, второ и десерт. Тогава си е доста готвене, не е като да сложиш 3 бутчета в тавата и да ги метнеш в печката  Simple Smile

О, разбира се.
Имам приятелка, писах малко по-рано за нея, с три деца и всичките харесват нещо различно като храна и никога не може да ги нахраниш с едно и също. А и мъжът и начело. И като се започне едно готвене за всеки по отделно, пък единият не ядял ориз, пък другият не ядял леща и все в този дух. Ако попаднеш в тях след работа - в кухнята включени всички котлони едновременно, плюс фурната, плюс скарата. С чистенето същата работа. Единият нямал време да си подреди стаята, защото бил имал класно, другият не можел, защото имал контролно, третият имал много натоварен делови ден и на всичкото отгоре и на работа ходи.
Иначе ако гледаш отстрани- хубава жена, прекрасен дом /нейните жилища печелят няколко пъти подред архитектурни и интериорни награди тип- къща на годината/, чисто нова кола, изобщо сбъдната мечта.

# 736
  • София
зная, на готвенето проблемът му е, че много бързо всичко изчезва. Обаче населението иска да яде, не става да му забъркам в коритото суха смеска като на прасета. Всичките им яденета са вкъщи, като изключим купуването на закуска в училище през някое междучасие. Това са пубери, които ядат поне 3 пъти на ден вкъщи. Не става само с мазане на филии сутрин, нито да ядат едно и също на обяд и вечеря. Пак се получава така, че готвя задължително веднъж на ден, а през повечето време е два пъти на ден. А както ставам все по-заета извън къщи и със все по-неструктурирано време, става все по-трудно. А ми е съвестно да ги оставя на сухоежбина или да се тъпчат с боклуците навън (защото, няма какво да си кривя душата, една пица на парче не е кой знае колко добра храна).

# 737
Azzy,на приятелката ти трябва медал да и дадат,евала и че успява.Аз нито искам,нито мога да си давам такъв зор:)Слава Богу,че моите не са капризни,хапват една манджа два дни,без да мрънкат.Днес направих телешко с ориз,ще се яде и утре.Всички всичко ядат,ако някой има претенции да се оправя,сандвичи,яйца:)От два месеца съм на диета и готвя по моя режим,аз на леща те също:)Само за бебето готвя отделно.Сега така ме домързя,направих си чаша кафе и ще си гледам филми,моя изведе децата и ще си дойдат чак в 18,кеф и аз съм човек все пак:)Забелязала съм следната тенденция,колкото повече им угаждаш на домашните,толкова повече ти се качват на главата,затова в нашия дом всеки си има задължения.Аз чинии не мия,аз съм жена не миялна:)))Това е работа на мъжа ми.Прах се бърше от каката всеки ден,не че го прави добре,ама да се учи,че като живее в една къща има отговорности.Аз готвя,пера и гладя,това е.

# 738
Аз пък всичко друго обичам да правя и дори не отстъпвам на друг  Grinning, само готвенето ме влудява ! Sunglasses

# 739
  • София
Андариел, в училището на моето дете се готви по рецептурник и се хранят с трестепенно меню топла храна. Пици и тутманици не ядат, а и аз имам особено мнение към тях, известно ти е. Дори и да имам известни забележки, все пак е топла и течна храна. Отделно в повечето случаи аз предпочитам също течна храна и предпочитам вечерята да е супа.

JACKLIN'S MОM, приятелката ми прекара така около двайсет години от живота си. Тресна я обаче кризата на средната възраст и в резултат се раздели с мъжа си, които се оказа много по-грижовен и щедър като страничен наблюдател на семейството си, отколкото като активен участник и член на същото семейство, в негово отсъствие да видиш как изведнъж децата започнаха да си почистват пространството, отделно се появи домашна помощница, отделно си промениха хранителните и битовите навици и ако някой не обича леща, примерно си ляга гладен и да видиш как проядоха и леща и всичко, накрая. И стаите си започнаха да подреждат.
Помня обаждането и, след като той реши да я напусне. Не, че му беше за пръв път, редовно я зарязваше като наказателна мярка, но тогава тя беше останала без работа и изпитваше ужас, защото с нейните доходи се издържаха и тя и децата. Помня, че и казах, че това е най-хубавото нещо, което и се е случвало и от сега нататък ще бъде толкова щастлива, колкото не си е представяла досега.
Тя тогава не ми повярва, но сега всеки път ми повтаря колко права съм била.

В нейната схема работата не беше онзи фактор, който определя качеството на живот.

Често в такива теми се търси формулата за качествен живот, която, обаче не е точно в работата.
Макар, че работата може да бъде елемент в тази формула с положителен или отрицателен знак, но в повечето случаи е само елемент, макар и много съществен понякога. А понякога съвсем без значение.

# 740
Azzy,а мислиш ли,че ако приятелката ти не се бе отдала чак толкова,че да започнат да я приемат за даденост,можеше по друг начин да се развие брака или в крайна сметка пак щяха да се разделят?

# 741
Детето днес каза - "мамо, ти не ходиш на работа, но работиш най-много от всички - честиш, приготвяш неща, играеш си с мен, храниш бебето".
Сетих се  за темата и ми стана много смешно  Grinning

Мисля, че много се надценява храненето вкъщи.
Абсолютно одобрявам сандвич, има разкошни рецепти с готини продукти, и палачинка, и домашна баница, и парче кекс, варени яйца, плодове, зеленчуци и какво ли още не, което е абсолютно лесно. Аз манджи с месо не готвя, но супите са елементарни, варивата също и се готвят едва ли не сами. Гювеч, печено месо или риба? А и форумките имат претенции за здравословно хранене, което предполага, че не сервират всеки ден тежки манджи и шпиковани говежди плешки.
Другото облекчение за мен, например е това, че имам доверие на едно ресторантче и поръчваме понякога готвено от там - нито ми излиза по-скъпо, напротив, а и ми спестява време.
Изобщо домакинската работа, ако е добре организирана по никакъв начин не може да ограничи една жена, дори и да ходи на работа. Но не ходенето на работа дава шанс след домакинстването, което за Бога не би трябвало да отнема повече от час и половина на ден, жената да върши някакви други приятни неща. Дори и да помързелува един ден, да чете книги, да учи ако щете, да се занимава с хоби и т.н, и т.н.  

А що се отнася до смисълът на трайните неща - хубав пример даде Рокси. Опитайте да издялате по някоя каменна статуя и я поставете в стаите си, а после доставете тленно и временно удоволствие на тялото си, душата си, семейството си, чрез уют, който включва и проклетото готвене Simple Smile и след години ще установите, че всъщност не само камъкът е траен и вечен, а и емоциите, спомените, прекрасно прекараното време /като тук не визирам само домакинстване, дебело подчертавам/.  

# 742
  • София
Трудно ми е да отговоря, но много семейства успяват да намерят с помощта на компромиси формулата си за щастливо съществуване.
Може би друг тип жена би била доволна и щастлива в такава конфигурация, но моята приятелка не беше.
В това конкретно семейство, тя вече го бе напускала веднъж, но нещата не се промениха.
Затова тя реши генерално въпроса и в тази формула без него в дома си, тя вече е щастлива и удовлетворена.
Защото аз определено не вярвам, че едно семейство може да бъде дефинирано като щастливо, ако единият от двамата партньори не се чувства щастлив.

# 743
Значи на кутийката с щастие отгоре пише удовлетвореност и хармония, не домакиня или кариеристка.   Grinning

# 744
Значи на кутийката с щастие отгоре пише удовлетвореност и хармония, не домакиня или кариеристка.   Grinning
Точно така Heart Eyes

# 745
Аз чинии не мия,аз съм жена не миялна:)))Това е работа на мъжа ми.

т.е. мъжът ти е миялна.
Умирам просто като започнат форумските изхвърляния.

# 746
при мен има и психологически момент - готвенето води до ядене, яденето - до дебелеене, това са калории. самата мисъл да кача някой грам отгоре и да стана дебела ме довежда до тотална депресия, ще се чувствам ужасно нещастна. затова всичко, което готвя е лимитирано количество - колкото за един път и в силно ограничен грамаж.

винаги излизам с грим, винаги. и винаги на токчета. не работя и нямам желание да работя.

Браво бе, неработещи момичета и винаги са направени, изтупани и гримирани.  Flutter

когато излизам  Wink съм написала.

вкъщи ходя и аз по пижама.
Мила,не си ли се замисляла,че има начална форма на анорексия или орторексия?Това си е страшно и с възрастта и промените в тялото се задълбочава.Надявам се само да не налагаш това и на детето ти.
Моя роднина тормози така дъщеря си - милото от малко няма право да яде шоколад,хлебни,паста,бобови,че дори и плодовете й брои.Това само да не надебелеела.

# 747
Тити,какви са тези квалификации?Шегувам се за миялната,заради рекламата,къде ти е чуството за хумор?Не мъжът ми не е миялна,но мие,аз не съм готвачка,но готвя.За какво точно изхвърляне ми говориш?Поделяме си задълженията,свършваме си работата и си сядаме на масата или на дивана пред телевизора,проблем ли е това?Или мъжкарите,не помагат в къщната работа,само викат дай ракия и салата?Много сте чувствителни на темата и навсякъде виждате провокации.

# 748
Тити,какви са тези квалификации?Шегувам се за миялната,заради рекламата,къде ти е чуството за хумор?

ами че идея си нямах за някаква реклама  Rolling Eyes звучеше съвсем сериозно...и идиотско!

# 749
Ами,щото не си гледала рекламата и тя е идиотска:)Пошегувах се,мислех,че всички са я гледали:)

Общи условия

Активация на акаунт