Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 694
  • 788
  •   1
Отговори
# 435
Познавам някои домакини в положението на Янтра, (само давам пример), имам чувството, че никой не уважава труда им, а те живеят в собствен свят, в който в един момент, раздават медали и почетни звания за "вярна служба пред печката". После и децата им не ги уважават, защото нямат професия или като тръгнат да си търсят работа се оказва, че им предлаг разни мизерни неща, защото отдавна не са в час. А те са много изненадани и все са в позицията на жертва. Това е тъжното и си заслужава да чуем тяхното мнение в темата. Имам чувството, че само ги натискаме в кьошето и от отбранителна позиция няма как да си кажат мнението, как се справят. (Освен Янтра) Всяка може да изпадне в такова положение.
Велики мисли! Велики!
Надали непознати хора се интересуват как се справям аз, че да пиша.
Не, ще прочета написаното поне още 5-6 пъти, бавно вдявам, затъпяла съм. Ако някой ден не ме уважават децата ми само защото съм домакиня, жална ми майка или там както се казва..и това не го помня точно!

Наблюдения са, не размишлявам много над тези въпроси, понеже не ме засягат лично, наблюдавам някои феномени край мен.
Аз се интересувам от всичко, включително и как се справяш. Не приемай поста толкова навътре.
Разбира се, ако предпочиташ да си затваряш очите и да кажеш, ей такова чудо - няма, добре.

П.П. Янтра, давам като пример домакиня с 2-3 деца. Дотук. Иначе не те познавам, долното не се отнася за теб. Не преиначавайте.

# 436
  • Пловдив

Ако децата им не ги уважават, защото са домакини, означава, че са се провалили в мисията си - зле са си възпитали децата.

Аз не знам някой (освен в този форум) да уважава вечно моткащите се жени или мъже. Защото стоене в къщи заради гледане на дете повече от 3 години си е наистина моткане. Не става дума за временно, а за постоянно състояние. Някой писа за майките, които живеят в кафенетата покрай училищата и ДГ. Еми жалка гледка са.
Твое мнение - аз какво да кажа? Да се обяснявам дали вися по кафенета и училища Simple Smile

# 437
Трогната съм от думите ви! Малко ми е неудобно толкова да ме хвалите, но е приятно и ще свикна!  Grinning

Дойде времето, когато опитът ми и това, че явно ми се удава да се занимавам с деца, дори общата ми култура, ще бъде полезен и е полезен за други деца. Имам какво да дам и имам какво да направя. Мамасита, написах го и в друга тема, но явно не ме разбра - това, което ти смяташ за недостатък у мен е важно за това, което искам да правя - явно призванието ми е да работя с деца. Едва ли някой родител би ми поверил детето си да го уча на някакви неща, ако се съмнява в знанията, уменията и здравомислието ми, както и да установявам лесно връзка с детето. Така че е по-добре да имам сухите за теб знания по неврология, отколкото да съм един надут балон от празни фрази. Колкото до моите деца, не съм се занимавала и не се занимавам с тях толкова години, за да влязат в Харвард. Просто за мен е от първостепенна важност да се развива потенциалът им още от раждането, независимо какъв е. В един момент, като се подсилят нещата с една теоритична и методологична подготовка по отношение на моите знания и умения, ще се получи доста добър комплект от професионална компетентност. Още повече, че това излиза извън рамката на "работя за хляба, чакам да врътна ключа на офиса и забравям до утре". А манджите продължавам да ги готвя, дори мусака. Все пак, аз съм тяхна майка, а домашната храна е част от грижата за децата.

Значи ще учиш, за да станеш някакъв вид даскал. Къде смяташ да учиш?

# 438
Познавам някои домакини в положението на Янтра, (само давам пример), имам чувството, че никой не уважава труда им, а те живеят в собствен свят, в който в един момент, раздават медали и почетни звания за "вярна служба пред печката". После и децата им не ги уважават, защото нямат професия или като тръгнат да си търсят работа се оказва, че им предлаг разни мизерни неща, защото отдавна не са в час. А те са много изненадани и все са в позицията на жертва. Това е тъжното и си заслужава да чуем тяхното мнение в темата. Имам чувството, че само ги натискаме в кьошето и от отбранителна позиция няма как да си кажат мнението, как се справят. (Освен Янтра) Всяка може да изпадне в такова положение.

почти се разплаках, докато четях, добре че два пъти спомена Янтра, за да не си се представя в същата ситуация.

живея в държава, където повечето жени са домакини по желание или необходимост. Има разлика в това, което вършат - според откъде са. Някои нищо не вършат, други са изключително активни. Не съм чула някои деца да не си уважават майката, защото не работи, абсурдно е Simple Smile

# 439
  • Пловдив
Тити - ти сигурно бъркаш някъде, домакините с три деца се моткат по цял ден по кафетата около училището.

# 440
  • София
 Flip Flop Fantasy, всъщност има го това нещо, съгласна съм. Но аз като цяло не съм човек на крайностите- всички домакини са такива, всички работещи- онакива.
Моите наблюдения се различават от твоите. Нормално е.  Около мен има работещи жени, има и домакини, всякакви. Толкова са различни, че не мога да обобщя просто така.
Иначе аз се справям добре, благодаря за интереса. Simple Smile Имам някои затруднения от различно естество, като например как точно  в петък да се раздвоя и да се намирам на тържествата на двете ми деца едновременно, при положение, че са в двата края на София училищата им....баща им е на работа по това време. Ама не можеш да ми помогнеш, предполагам Wink
А как ми се ходи на кафе с някои майки от класа на малката. Ама нямааа, случи ми се за последно на 31 май при закриването на учебната година.
Иначе  точно сега пека едни коледни сладки и подозирам, че ще ги препека, затова ставам.  Flutter

# 441
  • София
Дали само тук, в България, на домакинята се гледа като на някакво  тъпо и нереализирано в професия същество?? Защо звучи като мръсна и гадна дума?  И, какво лошо и неестествено нещо има в това да си домакиня? Медали никой и за нищо не гони, нито почетни звания, за това коя е по- добра с метлата, или пред печката, но пък дали трябва да уточнявам, че домакинството и децата нямат работно време, а е 24/7? Аз съм жена, която не работи, но това не ме прави по- различен човек от работещите. Нито пък съм в позицията на жертва. И съм доволна. Имам време за децата, имам време за себе си, ако ми се прииска ще седна да изгледам някой филм, ако ли не- ще прочета книга. Не търча по цял ден с парцал и метла в ръка, защото видите ли, като съм в къщи, то това и само това трябва да правя.  Нямам за какво да се отбранявам, нито съм " изпаднала в това положение" Та, за да съм по темата- чудесно ми се отразява стоенето в къщи. Много даже. Даже тайно се надявам това да продължи колкото се може по- дълго. Grinning

# 442
Според баба ми да не ходиш на работа и къщата ти да не е като от Некерман е срамът на срамотиите.  Laughing Laughing Laughing

# 443
  • София
Хич не ме е срам. Laughing Laughing Тя си ми е чиста къщата, ама чак пък като от "Некерман" Mr. Green

# 444
  • Пловдив
Според баба ми да не ходиш на работа и къщата ти да не е като от Некерман е срамът на срамотиите.  Laughing Laughing Laughing
Е... признавам - не е като от некерман, в къщата ми и в най-добрия и вид е леко хаотично и разхвърляно.

Хич не ме е срам. Laughing Laughing Тя си ми е чиста къщата, ама чак пък като от "Некерман" Mr. Green
Стената на срама се подрежда! Mr. Green

# 445
Тити - ти сигурно бъркаш някъде, домакините с три деца се моткат по цял ден по кафетата около училището.

вярно е, моткаме се, после отиваме на зумба  Peace

# 446
Ама не можеш да ми помогнеш, предполагам Wink

Що да не, и аз мога да прегарям сладки, пък! Mr. Green

# 447
  • София
Е, как. То цялата неизразходвана енергия нали трябва да се излее някъде. Mr. Green Mr. Green

# 448
Не че домакинята е тъпа, но трябва доста сериозно да си върже гащите,
за да си подсигури финансовото бъдеще. Само с богат мъж не става. Там
е страшно рисково.

# 449

Дали само тук, в България, на домакинята се гледа като на някакво  тъпо и нереализирано в професия същество?? Защо звучи като мръсна и гадна дума?

Предполагам, защото е неблагодарна дейност, без видим резултат - финансов, освен една манджа и чиста къща. Страхувам се, че когато съм в тая роля мъжът и детето ми почват да ме бъркат със слугинята и едва ли само у нас е така Laughing

Докато ходейки на работа жената  все пак има и някакъв друг статус, който излиза извън пределите на дома и това му носи съответно признание и като човек с професия и доходи. Иначе аз мога и добре да се чувствам с цялото свободно време на света, но не за дълго...

ПП. Не звучи чак като мръсна и гадна дума.

Общи условия

Активация на акаунт