Празници по италиански, тема 142

• 32 091
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
( сори ма никъв проблем нямам вече с това да крия каквото мога, за да оцелея, не да забогатея)

въобще без сори. целият ми съзнателен живот мина в спазване на правилата и принципите ми.
не мога да скрия нищо, но, ако можех, на този етап от живота ми, бих го направила. вече не мисля, че държавата сме аз и ти. жалко, но факт Confused

Аз съм на границата.  Laughing Още си мисля, че държавата сме аз и ти, но и не бих имала особени скрупули да скрия нещо в държави като Бг и Ит.

Впрочем най-долу започна да ми излиза реклама, и то все една и съща: Polnische Frauen mit Bild (полски жени, със снимка), само че нещо е бъгнато и е ohnе Bild, демек без заветната цицореста снимка.

# 286
ами аз виждам нещата така - човек иска да работи, открива дейност, започва. и ако му  остават 70 от 100 - ок, ако остават 20 от 100 е проблем ,и той не е проблем на личната  съвест/морал/чувство за дълг, а е проблем на системата/управлението/политиката.
държавата не сме ти и аз, държавата е един апарат, който работи да изпълнява политики.
ние сме граждани и с гласуване сваляме и качваме правителства, само че глобалния отлив от гласуване/активност въпреки безпрецедентната ни свобода идва от осъзнаването, че не можем да повлияваме в/у политиката. Тя някак е все една и съща без значение кой качваш/сваляш от власт. Не Италия, светът страда от липса на лидери и реформатори.

и докато в община Милано, Наполи и без свян ми се подиграват и цъкат картите на входа и после си бият шута ( и това е просто един пример) и не са уволнени тутакси, а нещо като порицани,  докато аз давам 70 цента от всяко постъпило евро, което бувално ми минава през ръцете ,  аз ще търся всякакъв начин да се защитавам и самосъхранявам и хич не ми пука за общите морални постановки по ?са, хеле нечие мнение за мен. Не че имам особено ясна идея как да стане това де, просто се пеня заради едната справедливост. Олевявам.

# 287
Лени, напълно си права!
Аз съм лееко бясна на Алиталия, щото ни загуби един куфар, заради което висях сума ти време на летището. В най-добрия случай щял да пристигне утре със същия полет. За щастие е куфара с нашия багаж, моя и на мъжо, не на децата, и не с подаръците. Смятам утре да понапазарувам и да искам да ми осребрят разходите за гащи, чорапи, четки за зъби и пр. Joy

# 288
  • в едно миланско село
ами аз виждам нещата така - човек иска да работи, открива дейност, започва. и ако му  остават 70 от 100 - ок, ако остават 20 от 100 е проблем ,и той не е проблем на личната  съвест/морал/чувство за дълг, а е проблем на системата/управлението/политиката.

Лени, същото важи за хората с трудов договор. ненапразно от години дрънкам (отпреди Реджи да ме светне, че струвам на работодателя повече, отколкото предполагах), че си искам реалната заплата. ок ми е някаква социална квота, защото поддържам идеята за социална държава, но не е нормално да получавам 1/2 (посмали, Манго)  Laughing от това, което струвам на работодателя  Shocked

ние сме граждани и с гласуване сваляме и качваме правителства, само че глобалния отлив от гласуване/активност въпреки безпрецедентната ни свобода идва от осъзнаването, че не можем да повлияваме в/у политиката. Тя някак е все една и съща без значение кой качваш/сваляш от власт. Не Италия, светът страда от липса на лидери и реформатори.

това не го споделям, поне не изцяло. смятам, че отливът от гласуване е от страна на нормално мислещите, принципните, с идеите хора. Продължава да гласува стадото, което гледа реклами и купува айфон със заеми. не ме учудва, идеализмът никога не е бил печеливш, не очаквам и да стане. светът може и да страда от липсата на лидери, но поне се пробва да даде шансове и не се свени да си промени вота, докато в Италия, България и т.н. се разиграва подобие на футболно дерби. Нема станем левскар, колкото и добри играчи да има.

и докато в община Милано, Наполи и без свян ми се подиграват и цъкат картите на входа и после си бият шута ( и това е просто един пример) и не са уволнени тутакси, а нещо като порицани,  докато аз давам 70 цента от всяко постъпило евро, което бувално ми минава през ръцете ,  аз ще търся всякакъв начин да се защитавам и самосъхранявам и хич не ми пука за общите морални постановки по ?са, хеле нечие мнение за мен. Не че имам особено ясна идея как да стане това де, просто се пеня заради едната справедливост. Олевявам.

аз мисля, че всички сме пълни с идеи как да стане. но мрънкаме, без да се включим и поне в едната му листа чивика (и за себе си говоря, не е да се измъквам). нема как да стане без (и мирна да е) революция в лишени от демократична традиция страни. кривя в дясно напоследък, а съм с доказан лев темперамент  Laughing

Последна редакция: сб, 21 дек 2013, 23:39 от feiam

# 289
да, това не важи само за 'частика', разбира се просто системата е 'солидарна', а това създава огромни проблеми за страни с крадливо управление:) ( Италия, България) и съответно кризата не е точно на (липсата на) пари в системата, а в управлението им. Не може и така и вака. Тоест, може, но с цената на виждаме какво - средната класа почти я няма вече

# 290
Как точно се дефинира средната класа? Никога не съм знаела дали има точни критерии някакви.

# 291
  • в едно миланско село
Как точно се дефинира средната класа? Никога не съм знаела дали има точни критерии някакви.

Барбич, знам, че у Бегето са много любими разни дефиниции и със смех съм чела всек'ви теми. ако мое с 2 думи да ти кажа личното ми усещане за средна класа.
хора, които си посрещат безпроблемно разходите, подновяват си гардероба, къщата и технологиите, грижат се за здравето си и си позволяват да почиват, че и да пестят от време на време. естествено, не почиват в 5-звездни хотели, аутфитите им не са на Армани и не карат Ферари. но не са и на палатка, с китайска продукция и кола на 150 хил.км.
всички знаем що е средна класа, аре да не дълбаем толко у нечии критерии  Peace

пс. опс, забрайла съм културата. и тя е средна  Laughing и не е толко въпрос на средства, колкото на свободно време  Wink

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 02:12 от feiam

# 292

направо ще се редактирам, че докато си миех зъбите ми дойде да напиша нещо по-кратко:))

Според мен концепцията за средната класа се основава на стремежа за  широкия достъп до блага, който следва прогреса. Форд с неговата идея работниците му да имат собствени коли, не само да ги произвеждат,  Никсън с идеята храната да е широко достъпна и по-евтина и тн  променят икономиката и обществото, появяват се нови блага за широк достъп  освен технологични/материални - образование, здравеопазване, социални услуги , права разбира се и тн. Средната класа вече  се определя от труда ( преди това е имало също средна класа, но определена  от произхода (за който гледа Даунтън това ми е мн. актуално и интересно ), И когато това нещо започва да се срутва и широкия достъп да става все по-тесен и по-тесен съответно се стопява масата, гръбнака и обществото спира да се движи от труда ( потреблението) , а започват да действат други механизми. Богатите стават все по-богати, бедните все по-бедни ( демотивирани) дупката се увеличава и чакръка на икономиката/прогреса се забавя/спира с/у нарастване на социалното напрежение, тревожност и тн. хоп идва един Ленин и разкатава историята за следващите 100 години:))

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 10:19 от 10 cent

# 293
А Барбичът защо пита? Не вярвам да не знае какво е средна класа.
Имам няколко колеги от университета, които станаха комунисти, в смисъл, че се борят за смяна на капитализма с друга някаква политическа система, и съответно потреблението и неговият продукт - средната класа, са врагове на справедливото разпределение на благата.
Средната класа е лошият, а стремежът да се намърдаме в нея е опиум за масите.

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 11:38 от tralala81

# 294
  • в едно миланско село

предполагам, че има нещо в предвид  newsm78
и ще ни го каже  Laughing

# 295

предполагам, че има нещо в предвид  newsm78
и ще ни го каже  Laughing

A, не, нищо нямам предвид за казване, наистина.
"Знам" какво е средна класа по усет и някакви мъгляви критерии, но след като Лени каза, че изчезнала, опитах се да си представя по-конкретно и ми се стори, че не знам как да дефинирам кои са тези хора. Погледнах в Уикипедия, естествено, но пак не останах доволна. Simple Smile
Средна класа е нещо средно между бедни и богати ли, чисто финансово?
Средната класа не са управляващите и хората, които държат големите капитали, но не и работническата класа? Кои остават - добреплатените, произвеждащи интелектуален труд? Thinking И актуално ли е все още да се говори за работническа класа?
Ей такива неща...

Имам няколко колеги от университета, които станаха комунисти, в смисъл, че се борят за смяна на капитализма с друга някаква политическа система, и съответно потреблението и неговият продукт - средната класа, са врагове на справедливото разпределение на благата.
Средната класа е лошият, а стремежът да се намърдаме в нея е опиум за масите.
Е, не беше ли най-справедливо всички да сме средни? Simple Smile

# 296
работническа класа и пролетариат са понятия от края на 19 и началото на 20ти век, зората на индустриализацията. Не мисля, че са адекватни след Рейгън и Тачър Средната класа според мен е белег преди всичко на качество на живот по обективни критерии ( които Феиам спомена назад добавяам здравеопазване, образование, социален сектор), не на образователен/трудов статус.  И когато качеството на живот пада , тя се стопява това е. 
( това изобщо не знам дали има нещо общо с каквито и да е научни дефиниции , просто мои мисли)

# 297
Е, тези проблеми на бездушните самодоволни буржоа (=средна класа) не може да не са ви попадали: http://www.buzzfeed.com/lukelewis/the-most-agonising-middle-clas … -problems-of-2013

# 298
Е, тези проблеми на бездушните самодоволни буржоа (=средна класа) не може да не са ви попадали: http://www.buzzfeed.com/lukelewis/the-most-agonising-middle-clas … -problems-of-2013
Ужас, и аз днес по абсолютна случайност се обзаведох с "first world problem" и тъкмо се канех да питам, но сега не смея. Joy

Btw, дето питаше кой е Шурка. Не само шурка бях, ами и буржоа. Laughing

# 299
  • в едно миланско село
Ужас, и аз днес по абсолютна случайност се обзаведох с "first world problem" и тъкмо се канех да питам, но сега не смея. Joy

питай, де, кво толко, най-много да те гризнем леко  Mr. Green

(средната класа на тралала и бая височка  Wink, бих си пожелала да им имам проблемите  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт