Коледа 2013 - тема 4

  • 79 983
  • 570
  •   1
Отговори
# 90
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте и усмихната седмица и от мен.

Всеки ден влизам и се облизвам пред екрана на вашите творби.
Да се отчета и аз дотук и да се оплача, че няма на кой друг   Crazy
Завърших къщичката и част от сладките. Но с любимите рохлички нещо явно обърках, а уж спазих рецептата дословно. Купих си аз тавата за кифлички, гледах видеото на Джема, гледах и рекламното видео на Zenker и не само че ми се изпочупиха всичките рохлички без три, ами и се залепиха трохите им по тавата. Затова вместо да правя втора тава, напарвих "копчета". те поне горв долу станаха, но пак са прекалено ронливи и пръхкави, като пясък. Какво обърках не можах да разбера? Толкова ме е яд, че не ми се прави втори опит  #2gunfire


Здрасти, аз веднага ще ти кажа какъв е проблема. Тестото за кравайчетата не е подходящо за сплеснати сладки (тип дукати), те и затова не се изрязват с формички, а се правят с ръце на фитил или както правят някои момичета - топки. Така остават вътре леко влажни и не се ронят, а и така са по-вкусни. Нищо, може би ако опиташ да ги слепиш с мармалад, няма да са ронливи толкова. Peace

Големи чудесии показвате пак момичета! Страшни сте!  Hug Heart Eyes

# 91
  • София
  • Мнения: 3 090
Сутринта замесих тесто за ето тези уникално вкусни http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2756сладки...
Чудесни сладки са, наистина. Аз имах желание да ги направя, но се зачудих дали няма да станат много твърди, ако ги направя в началото на декември. Случайно да имаш спомен колко време издържат? Правила съм ги миналата година есента, но бяха толкова вкусни, че не останаха и не можах да проверя дали издържат.

# 92
  • Мнения: 16 117
aveili, Това, което споделяш, направо ме ужаси. И от моите се счупиха, но някъде около 1/4. Днес си купих формичката за печене и сега се притеснявам да не би да получа твоят резултат. Може да пробвам пак и с ръка да оформя и във формичаката.

# 93
  • Мнения: 4 785
Аз пекох с формата от Кауфланд - малко по е занимавка, докато ги натъпча вътре, но после ги оставих да поизстинат (леко топли, горещи не ги вадете или пък топли) и леко ги бутах в единия край, ако не се отлепят и от другия и се отлепяха. Може би от една тава счупих една рохличка. А от предната нито една, защото ги изгорих и бяха бая твърди  Mr. Green

# 94
  • Пловдив
  • Мнения: 789

Искам да попитам някой правил ли е Elisenlebkuchen? Имам и Backoblaten и търся изпитана рецепта.
Също така търся рецепта за Kokosmakronen. Имах много добра пропорция, но я изгубих и последните ми опити водят все до сухи сладки след изпичане. Някъде бъркам с пропорцията яйца-кокос. Nudel, може би ти си правила?

Благодаря предварително


Аз имам рецепти и ще ти ги напиша на лични.
Лебкухен и кокос макронен на облатен правя всяка година.

благодаря предварително  bouquet

# 95
  • Мнения: 180
Харесала съм си ето тези сладки
http://www.kulinarno-joana.com/2012/12/shokoladovi-koledni-sladk … daraci-v-burkani/
но меласа няма от къде да взема. Някакви идеи с какво да я заместя? С мед дали ще стане  newsm78

# 96
  • Мнения: 6 278
Сутринта замесих тесто за ето тези уникално вкусни http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2756сладки...
Чудесни сладки са, наистина. Аз имах желание да ги направя, но се зачудих дали няма да станат много твърди, ако ги направя в началото на декември. Случайно да имаш спомен колко време издържат? Правила съм ги миналата година есента, но бяха толкова вкусни, че не останаха и не можах да проверя дали издържат.



издържат.... ама толкова се харесват у нас и не само, че от всичко което правя( меденки, линцери, виенски, рохлички, и пр. и пр. ) тези са най-конвертируеми. Невероятен вкус постигнат с богатия пълнеж. Аз лично слагам вътре вместо мед сладко от портокалови корички - от онова с целите парченца от карфурИначе с времето и престоя омекват, но вкусът им си истава - плътен и наситен.

По отношение на рохличките - най-добре си ги правете на хартия за печене. Снощи пекох две дози - стривам между пръстите фитил, завивам го в подходящата форма , нареждам в тавата и пека на вентилатор. Нито едно не се счупи( а ги прехвърлях от тавата направо с хартията- на фуния и в подноса). И децата ми помагаха много, и на тях казвах - дда въртят тестото в ръцете си за да е гладко и без пукнатини. Довечера ще пусна снимки - това са най-лесноправещите се сладки. На мен лично меденките са ми най-сложни - първо, защото бухват и са малко големички за моя вкус, и после - украсяването им е дълга и преизна процедура - но съм накупила куп джунджурии за украса и ще правя - децата чакат с нетърпение. Довечера като изпека от сицилианските коледни сладки ще пусна снимки .

# 97
  • София
  • Мнения: 6 614
Никой не каза неслепени меденки кого омекват?

Слагай им резен-два ябълка при тях поне 3-4 дена.

# 98
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте! Виждам, че коледния дух завладява всички малко по малко! И аз го поканих у дома с джинджифиловите коледни бисквитки на Зори!

# 99
  • Мнения: 1 403
huliganka и моите щолени са твърди като тухли, преди няколко дни отрязах малко да опитаме, ами на мен ми харесват на вкус. Аз по същия начин в рядкото тесто сложих цялата захар, и наистина, и на мен не ми шупна хубаво, не знам дали е от това, но като гледам повечето момичета споделят, че и техните щолени са много твърди. Но на мен ми харесват, те всъщност са твърди само отвън, самата коричка, като се нарежат на филийки са си идеални. Аз постнах линкче със снимки, снимах и отрязано парченце, че ми беше ми интересно така ли трябва да изглежда от вътре, но така и никой не ги изкоментира.

# 100
  • Мнения: 39
Здравейте!Аз направих щолените по рецепта на Джемма на 24.11 и от зяпане на ТВ малко ги поопекох та покафеняха  Laughing,но предимството им е че се пудрят и не се вижда толкова.Но все ме глождеше как са станали и в събота пробвах единия.На пипане са твърди но като ги хапнеш са меки /не знам как се случва/ и са мнооооооого вкусни.Благодаря на Джемма за споделената рецепта.Вече се чуствам уверена в правенето на щолен Laughing,защото го правя за 2-ра година и всеки път става страхотен/дори и препечен/.

# 101
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Ето до къде я докарах с баклавата:



Сега съм на помпата, че беба трябва да яде, а пък баклавата се пече Simple Smile

# 102
  • Мнения: 3 451
Браво и твоята е станала много добре.Аз другия път ще тренирам в нарязването че хич не се справих както трябва но важно е вкуса.

# 103
  • Мнения: 8 422
Изгорих първата доза рохлички  Mr. Green

Аз пък първата тава с меденки.  Mr. Green
Следващите две станаха чудни. Снимах ги, утре ще ги покажа, че от снимане на манджи изтощих батерията на фотоапарата.  ooooh!

п.п. И на мен тази година нещо не ми върви със сладко-правенето. Прегорих леко и АКК, и щолена, днес и едните меденки (хапнах ги, не ги хвърлих, де  Rolling Eyes ). А искам да направя още ръжените меденки на Нудел, мини-щолените на Лабрекс.

Последна редакция: пн, 16 дек 2013, 17:03 от Fortuna

# 104
  • Мнения: X
Чак на седма страница .....  запис!    Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт