Ново от 2014 г, майчинството се изчислява 18 месеца назад-2

• 52 314
  • 378
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
Извинявам се ако вече е отговорено, а въпроса ми е: - ако жената е бременна във 2-месец и сега започва работа, ще получава ли някакви пари за майчинство, колко и ако да, кога? Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 21:41 от pisanka_mucanka

# 301
  • Пловдив
Здравейте,
Извинявам се ако вече е отговорено, а въпроса ми е: - ако жената е бременна във 2-месец и сега започва работа, ще получава ли някакви пари за майчинство, колко и ако да, кога? Благодаря предварително.

тя друг осигурителен стаж има ли?ако няма никакъв,ще започнат да й изплащат обезщетение в момента,в който натрупа 12 м осигурителен стаж.първата година минимума е 340 лв,а втората за всички е 340 лв
докато натрупа стажа,да кандидатства за социално майчинство 100 лв на месец.трябва доходът на човек да е под или равен на 350 лв бруто

# 302
Благодаря,  общо с прекъсване по майчинство, има и дете на 4,5 години, досега има над 2 години трудов стаж.

# 303
  • Пловдив
Благодаря,  общо с прекъсване по майчинство, има и дете на 4,5 години, досега има над 2 години трудов стаж.

Ами,тя си има стажа.Да започне работа малко преди 45 дневния и ще взима 2 г по 340 лв

# 304
Elfita, много Ви благодаря!   bouquet

# 305
 Здравейте, момичета! Моля за вашето мнение по моя казус- първият ми болничен 45 дни преди термина започва на 25.12.2014г. Терминът ми е на 08.02.2015. С оглед промените, че обезщетението за бременност и майчинство от 2015 г ще се изчислява на база 24 месеца ( не 18месеца както е за 2014г), се интересувам дали в моя случай ще се гледат 18 или 24 месеца. Много се обърках, защото реално ще рода през 2015 г, но излизам в болничен през 2014г  Thinking. Благодаря ви предварително за отговорите и поздравления за страхотната тема и компетентните отговори в нея!

# 306
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Промените не виждам да са публикувани в Държавен вестник, та хайде без паника.
Ако влезе в сила, ти ще си по стария начин, тъй като 45-дневният ти започва през 2014.

# 307
Благодаря за мнението , което за щастие съвпада с моята надежда! Wink Моля и други мами за мнение по въпроса. Стискам палци все пак да не се приеме въпросната промяна, за да подкрепим бъдещите майки!

# 308
  • Пловдив
Моля и други мами за мнение по въпроса.

Пантера ти е отговорила изчерпателно.Ще си на 18 м база,ако влезе в сила

# 309
  bouquet Сърдечно ви благодаря, момичета за мненията. Желая успех на всички настоящи и бъдещи майки!

# 310
  • Пловдив
Здравейте! През м. март ще раждам. Искам да попитам следното - липсват ми няколко месеца стаж и ще си ги наваксам до няколко месеца след като родя. Въпроса ми е следния - ако се случи това с връщането на 24месеца назад, на мен ще ми повлияе ли по някакъв начин на майчинството 1вата година, т.е. има ли вероятност да взимам по малко от минималното?
Сега се сетих още нещо - тъй като съм студентка и в момента на раждане ще съм все още, и ми се полагат парите от уни-то, до навършване на 12месечния стаж ще ми се полагат ли по 100лв социални?
И с двата ми въпроса ме хвърлиха в тъча преди малко и тотално се обърках  Shocked

# 311
  • Пловдив
Здравейте! През м. март ще раждам. Искам да попитам следното - липсват ми няколко месеца стаж и ще си ги наваксам до няколко месеца след като родя. Въпроса ми е следния - ако се случи това с връщането на 24месеца назад, на мен ще ми повлияе ли по някакъв начин на майчинството 1вата зависи от осигуровките ти.може да ти падне ли да ти се вдигне майчинството, т.е. има ли вероятност да взимам по малко от минималното?
Сега се сетих още нещо - тъй като съм студентка и в момента на раждане ще съм все още, и ми се полагат парите от уни-то, до навършване на 12месечния стаж ще ми се полагат ли по 100лв социални? да,ако отговаряш на условието за доход-под или равен на 350 лв бруто на човек
И с двата ми въпроса ме хвърлиха в тъча преди малко и тотално се обърках  Shocked

ти нямаш 12 м осигурителен стаж през живота ти до момента,нали?

# 312
  • Пловдив
♥Elfita♥ много благодаря за отговора! А как бих могла да разбера дали ще падне и евентуално с колко? Извинявам се за въпроса, който може да е тъп, но до сега не съм се сблъсквала с такива неща и грам понятие си нямам newsm78

# 313
  • Пловдив
♥Elfita♥ много благодаря за отговора! А как бих могла да разбера дали ще падне и евентуално с колко? Извинявам се за въпроса, който може да е тъп, но до сега не съм се сблъсквала с такива неща и грам понятие си нямам newsm78

Какъв е смисъла да знаеш дали ще падне или дигне като нямаш възможността нищо да промениш?

Ще падне ако новите 6 м в базата,които може да ти се включат,са с по-ниски осигуровки от предходните 18.Но като те чета ти нямаш толкова месеци осигуровки.Та за теб няма да е нещо кой знае какво.Месеците без работа ще ти ги взимат на мин раб заплата за онзи период

# 314
  • Пловдив
♥Elfita♥ напълно съм съгласна, че нищо не мога да променя. Просто одеве ми говориха за тези неща и малко не ми вдъхна доверие информацията.. и за мое си лично спокойствие и начесване на крастата, че трябва да знам  Rolling Eyes
Още веднъж - благодаря за отговорите!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт