СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 3

• 101 937
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • София
В СМГ първият чужд език трети профилиращ предмет ли се води? Питам във връзка с балообразуването след години (знам, че по-напред в темата Фран беше искала схемата за балообразуването, но аз в офиса не мога да отварям файлове от dox.bg.

# 151
При тези отзиви за обучението по БЕЛ, незнам защо не задържаха качествен преподавател като г-жа Пипкова.
...

Тя не се ли мести при някои от горните класове?

# 152
Дъщерята първо така беше разбрала, но вчера ми каза, че се връща в старото си училище.

# 153
Дъщерята първо така беше разбрала, но вчера ми каза, че се връща в старото си училище.

Жалко...
Струваше си да се помъчат да я задържат.

# 154
  • София
Може би имаш предвид Людмил Попов. Много родители наистина се оплакваха от него, защото не преподавал на децата така, както те очакват да се преподава. На мен обаче той много ми харесва и смятам, че е супер даскал. Преподава раздвижено и нестандартно, стимулира децата да мислят и да изразяват мнението си, държи на правопис.
Това звучи страхотно. Какво могат да не харесат родители в такова преподаване?

# 155
Може би имаш предвид Людмил Попов. Много родители наистина се оплакваха от него, защото не преподавал на децата така, както те очакват да се преподава. На мен обаче той много ми харесва и смятам, че е супер даскал. Преподава раздвижено и нестандартно, стимулира децата да мислят и да изразяват мнението си, държи на правопис.

Когато децата са в 6 и особено в 7 клас родителите се интересуват главно от подготовката за НВО и изобщо не се впечатляват от нестандартни подходи, които поне на пръв поглед не допринасят директно за успех на изпитите. Иначе в сайта на СМГ има едно рекламно клипче на гимназията и на него е заснет и час при Попов, където децата са се наредили в кръгче и се вижда, че е създадена дискусионна атмосфера, съвсем различна от ортодоксалното рецитиране на урока от катедрата пред подредените чинове.

# 156
  • София

Този тип преподаване не се харесва на хора, за които образованието е оценки, балове, дипломи. Хора, които очакват учителят да подготвя децата им за изпити.

Всеизвестен факт е, че деца, които се готвят за изпити сериозно, посещават извънучилищни школи, курсове и частни уроци. И без това не се разчита само на училище. Е, тогава защо да не приемем един подход, който учи децата да мислят, да говорят и да пишат правилно?

Аз много съжалявам, че този учител преподава на детето ми само една година. Всеки контакт с него беше интересен.

Трябва да има повече преподаватели по български език като него и повече такива по математика като Иван Симеонов.

# 157
  • Sofia
Трябва да има повече преподаватели по български език като него и повече такива по математика като Иван Симеонов.
Подкрепям! Наистина това е тандем, който може да даде на децата безкрайно много!

# 158
  • София
Преди време имах възможност да се запозная с Людмил Попов по съвсем не свързан с образованието въпрос. Останах много приятно впечатлена от възгледите му за образованието и децата, бих се радвала да преподава на децата ми такъв човек! Но е жалко, че дори и такива добри преподаватели получават критика от родители с големи претенции, но малко покритие.

# 159
  • София
Преди време имах възможност да се запозная с Людмил Попов по съвсем не свързан с образованието въпрос. Останах много приятно впечатлена от възгледите му за образованието и децата, бих се радвала да преподава на децата ми такъв човек! Но е жалко, че дори и такива добри преподаватели получават критика от родители с големи претенции, но малко покритие.
Не бяха само критики, ами направо ултиматуми. Sick На една обща родителска среща в 7. клас някои родители заявиха, че ако този учител преподава и по-нататък на децата им, те ще ги махнат от СМГ. Shocked  В седми клас някои родители наистина истерясват... Както вече се писа, Попов е известен с това, че ги учи да мислят и разсъждават, но не набляга на граматиката и задължителните елементи. На практика обаче, когато моето дете беше 7-ми клас, на първия пробен изпит се оказа това, което и аз очаквах: със "сухата" материя (граматика, терминология, синтаксис) беше много по-добре, отколкото с писането  Embarassed(теза и преразказ). Въпреки че при такъв учител би следвало да е обратното. Та то си е и до дете. На някои математици с подчертано математическа ориентираност често им е трудно да се изразяват с думи. Mr. Green (математичките обаче са доста по-добри в това отношение. Wink) И на такива "Люси" може само да им е полезен. Най-важното е, че този човек ги изгражда като мислещи личности. Peace

# 160
  • София
Голямата ми дъщеря беше при Иванов в 8 клас. Няма нищо положително, което да мога да кажа за този преподавател. Освен всичко друго и физически не присъстваше в 30 % от часовете. От детето знам, че винаги взима по един 8 клас, така че вероятно и тази година ще е така.
С Л. Попов нещата са съвсем различни. Категорично виждам развитие в дъщеря си по отношение на мисленето и писането - оформяне и обосноваване на позиция, начин на изразяване, тя с правописа си беше добре.

По отношение на приемането на външни деца, аз не съм толкова категорична. По-малката ми дъщеря е нова в стар клас. Познаваше голяма част от децата, но не и беше никак лесно да се "намести". Нямам предвид, че са били затворени или безразлични, а точно обратното - заяждания, подмятания… За щастие е борец и прие този урок доста добре. Вече има място и приятели, но не беше безболезнено...

# 161
  • София
А случайно да се знае кои ще са преподавателите по английски на паралеките с английски?

# 162
Как Попов учеше СМГ-ците в 7 клас да пишат трансформиращ преразказ : запомняха разказа като картини, една след друга... Детето помнеше разказа 10 дни след изпита в най малките подробности. Освен това, като говорим за субективизъм(малко е гадно, ако ти кажат, че детето ти се нуждае от допълнителна работа, за да се справи, тогава кой е виновен за родителя, съгласете се че няма как да е детето- това е учителя, който не е го е научил:)).

# 163
  • София
За учениците от СМГ немската паралелка има ли опция/организация или както там се случва като в 91 НЕГ и 73 СОУ  в 12 клас децата да се явят на ДСД - сертификатния изпит за ниво по немски или всеки трябва да се организира и търси варианти самостоятелно, за да се сдобие със сертификат за владеенето на езика?

# 164
  • София
Привет! Дали имате наблюдения върху преподавателите в курсовете за 2 клас, списък накоито прилагам : http://www.smg.bg/dox/Kursove_2014_2015.pdf

Общи условия

Активация на акаунт