ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 565
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 480
за хрупане на ябълки говорим.
понеже назад първия постинг казах, че мен вече ме интересува и кога ям групите храни, ВХ се ядат преди обяд, фруктовата захар също т.е с плодовете до там, когато се усвояват най-добре.
от 1 седмица всъщност се опитвам да ям въглехидратите само до обяд и съм много доволна
малко ми е трудно защото аз ям плодове по цял ден, но не е О.К
ей сега умирам за една мандаринка  Twisted Evil

но не, не е добре и да се прекалява с фуктовата захар, тя в природата мисля че винаги е в процент съотношение с глюкоза. така чиста фруктоза не знам да се съдържа някъде

# 481
  • София
Аха, сега ми стана ясно.

# 482
  • SA
10 cent , така е, макар че човек не може да прекали с плодова захар, ако яде диви плодове( такива, каквито природата предлага), поне не и в Бьлгария. Реално, плодовете, тези, които купуваме, са пак човешко постижение. Каква захар има в дивите ягоди, боровинки, сливи, да не говорим ако трябва сам да си ги береш?  Simple Smile
А ако някой под плодова захар разбира фруктоза, мисля, че е в грешка. Пьк за пакетчета сьс захар/подсладител - каквито и да са те не ги смятам за здравословни, което далеч не означава, че 1-2 такива на ден биха ме убили.
И да допьлня - 10 cent, интересно ми стана и може и да не ми отговаряш, но като ядеш плодове само до обяд, това ограничава ли общото количество плодове, изядени за деня?

# 483
не съм много наясно с терминологията, ма проверих Гугъл и неговата сподвижница Уикипедия казаха, че плодова захар е фруктоза. Реално тя винаги е в комбинация с глюкоза, ей на боровинките имат 50-50 като меда. Вероятно ако изядеш една салата домати няма да прекалиш с фруктозата, обаче гроздето предполагам, че е пълно с такава.  Затова грозде по време на диети не се яде.
(предполагам!!) ,  като има излишък на фруктоза следва повишаване на триглицеридите в кръвта.
60гр. била дневната доза , но не знам количествено в брой ябълки това какво означава ...

# 484
  • София
Имаше наскоро голяма пропаганда от разни... диетолози за някаква стевия. Чудо на чудесата, панацеята на подслаждането! Мине-немине, и туки цапнат "продуктово позициониране" поредните гурута.

Дори най-заклетият любител на сладкото си има лимит.

# 485
Имаше наскоро голяма пропаганда от разни... диетолози за някаква стевия. Чудо на чудесата, панацеята на подслаждането! Мине-немине, и туки цапнат "продуктово позициониране" поредните гурута.

не те разбрах, смяташ, че фруктозата е нов продукт ли, откритие някакво   Grinning

# 486
  • София
Покрай захарта и фруктозата ми изникна в ума въпросната стевия, дето била специална и натурална, и толкова безвредна, че замествала и захарта, и всичко.

# 487
така е, да. И? Аз лично не успях да свикна на стевия, но сега като ме подсети може пак да се опитам

# 488
  • SA
Ох, бьрзо пишете, та ще повторя:
10 cent, интересно ми стана и може и да не ми отговаряш, но като ядеш плодове само до обяд, това ограничава ли общото количество плодове, изядени за деня?
А триглицеридите се повишават не само от фруктоза, но и от всякаква захар ( вьглехидрати) в големи количества.
За стевията - да, уж я рекламират като абсолютно безвреден , даже полезен подсладител. Но не употребявам подобни екстракти. А стевията не ми и допада на вкус.

# 489
ами то сега това е ново при мен, аз горе долу ям по 300гр/плодове на ден
но избягвам банани, грозде повече ям ябълки и  цитрусови плодове.
гледам да приключа с всякакви видове въглехидрати до обяд. после минавам на зеленчуци и малко протеини ( леко месо, риба, моцарела или извара макс. сирена). зеленчуците салата или зеленчукови супи.  това е така, защото захарите се усвояват по-добре сутрин, когато в черния дроб няма гликоген. Сега не съм много в час още по тази идея имам още да чета по въпроса, но понеже винаги съм застъпвала идеята, че закуската трябва да е сладка ( въглехидратна) на мен това много ми допада - честно казано и стрелката мърда., но още е рано да се каже защото все пак досега празници и тн. реално още нямам достатъчен опит

честно казано докато пиша това направо изкрейзвам за една мандаринка, някой сигурно така се чувства пред 'забраненото кюфте" Grinning

# 490
а, ето намерих и един цитат от някакъв сайт за фитнес маниаци:
"Най-подходящите часове за прием на храни, богати на фруктоза, са сутрешните или около тренировка, тъй като плодовата захар не трябва да се смесва с друг вид въглехидрати. Логиката е в това, че сутрин в черния дроб не се съдържа гликоген, и съответно тогава може по-добре да усвои плодовете. Същото се случва и преди тренировка, защото движейки се, тялото изразходва запаса от гликоген. Ако ги ядем след друг тип въглехидрати, череният дроб ще е вече пълен с гликоген и фруктозата няма да се усвои, а ще инвертира в триглицериди (мастни киселини)."

( аз смесвам обаче, явно не го правя както трябва, щото ям кроасан сутрин не само плодове)

# 491
  • SA
Благодаря ти за разясненията!
300 гр. плодове са 20 грама захар реално и такова количество не би трябвало да те тревожи.
Желая ти силно размьрдване на кантара!  Hug
Моето лично мнение е, че човек сьс силно завишени триглицериди не бива да яде големи количества фруктоза, нито каквато и да е друга захар.

# 492
  • София
а в такъв случай защо тенисистите при дълги мачове ядат банани?

# 493
А аз зимата много чай пия и то сериозно подсладен с мед или захар, направо не мога да го пия, ако не ми сладък. Лятно време пък винаги го пия неподсладен, иначе не ми харесва. Организмът ми явно си има нужда от захар през зимата.

# 494
а в такъв случай защо тенисистите при дълги мачове ядат банани?

ами от една страна, защото е калоричен и подпомага издържливостта им, от друга  е пълен с калий. калия преодтвратява риска от мускулни крампи. и на трето място (или първо) демонстрират че нямат нужда от нищо друго, за да направят мач от 4 часа примерно, малко са като Попай. Изяждат си банана в случая и са супер герои:)

Общи условия

Активация на акаунт