ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 596
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 495
  • SA
а в такъв случай защо тенисистите при дълги мачове ядат банани?

Реално, тялото има два основни източника на енергия - вьглехидрати и мазнини. Когато човек се храни с порядьчно количество вьглехидрати, организмьт му е приспособен да извлича енергия основно от тях. Те поддьржат нивото на инсулина сравнително високо, което затруднява използването на мазнини от мастните депа. Така че тези спортисти, които изразходват много енергия по време на сьстезание, се нуждаят от много захар. И явно си я доставят с банани. Спокойно и варени картофи или ориз могат да хапват сьс сьщата цел, но все пак бананите са по-вкусни.  Simple Smile

# 496
  • Sofia
стевията и на мен не ми допада,не слади,а нагарча

# 497
опитай да го делиш хапченцето, ан 2, на 4
стевията е стотици пъти по-сладка от захарта. затова горчи.

# 498
На мене ми киселееше стевията. Не че по принцип пия сладко кафе или чай, но реших да купя в къщи за другите и опитах. Купих таблетки, прах и листа. Всичко изхвърлих, който иска сладко да слага захар.

# 499
а в такъв случай защо тенисистите при дълги мачове ядат банани?

Реално, тялото има два основни източника на енергия - вьглехидрати и мазнини. Когато човек се храни с порядьчно количество вьглехидрати, организмьт му е приспособен да извлича енергия основно от тях. Те поддьржат нивото на инсулина сравнително високо, което затруднява използването на мазнини от мастните депа. Така че тези спортисти, които изразходват много енергия по време на сьстезание, се нуждаят от много захар. И явно си я доставят с банани. Спокойно и варени картофи или ориз могат да хапват сьс сьщата цел, но все пак бананите са по-вкусни.  Simple Smile

Ориз и картофи трудно ще доставят на организма необходимата енергия на момента. Захарта, освободена от банана или от шоколад може да се използва на момента, докато въглехидратите, освободени от картофи или ориз се усвояват бавно от организма. Едва ли ще помогнат на спортиста по време на състезание.

# 500
  • SA
sophiemmaspencer , не мога да се сьглася с това твьрдение. Варените картофи и ориз повишават крьвната захар много бьрзо. Това е скорбяла, която още в устната кухина започва да се преврьща в глюкоза. Наблюдавала сьм ефекта им в клинични условия - половин час след консумация на тези храни, крьвната захар се повишава значително ( доказано с изследвания). Е, даден плод ако сьдьржа чиста глюкоза, може и с 10 минути по-рано да настьпи този ефект. Но не мисля, че това е сьществена разлика, особено когато говорим за период от 4-5 часа.

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 09:48 от kameloth

# 501
Миналата година бях вегетарианец за  месеца и честно казано се чувствах страхотно. От тази година отново мисля да спирам месото защото определено от него се чувствах изтромозен а и не само.
 Месото е богато на белтъци , които участват в изграждането на клетките, но белтъци има и в много животински продукти като мляко, яйца и прочие. Има зеленчуци и варива богати също на протеини.
Има една теория, че месото е богато на свободни радикали и токсини, поради факта, че животното е стресирано преди да умре и организма му отделя именно точно такива токсини, които остават в месото. После дори и след обработка те си остават и ние ги приемаме.
Вярно, че след премахване на месото от менюто, набавянето на белтъци става по-трудно, но познавайки качествените характеристики на продуктите, лесно може да се организира това. Въпроса е винаги какво колиство нашия организъм приема от дадено вещество.
Това е лично мое мнение.

# 502
  • SA
Отбелязвам, че е лично мнение. Когато човек се лишава от нещо важно за няколко месеца, напьлно реално е да не усети никаква липса. Е, когато се храниш по определен начин 5-10 години, тогава става ясно как това ти влияе.
Цитат
Има една теория, че месото е богато на свободни радикали и токсини, поради факта, че животното е стресирано преди да умре и организма му отделя именно точно такива токсини, които остават в месото. После дори и след обработка те си остават и ние ги приемаме.

А би ли споделил за кои точно токсини става вьпрос ( в смисьл как се казват поне)?

# 503
Това е доста интересен въпрос, защото където и са съм го срещал това като довод, никъде не се е споменавало какви токсини. Доколкото знам това е спомената във философията на йогите или нещо такова.
Просто го споменах, че това доста хора го ползват като  оправдание за това, че са спрели месото.
Не мога да твърдя дали е така или не, но предполагам, че  при стрес се отделят наистина някакви вещества.

# 504
  • SA
Ами по мои наблюдения, хората обичат да си обясняват почти всички неволи и здравословни проблеми с токсини. И сьответно предприемат разни очистителни процедури с надеждата да се оттьрват от тях. Единственото, което никога не става ясно е - кои са тези токсини? Каква е тяхната структура, как се метаболизират? Изобщо отделят ли се с урината?
Считам за естествено да се говори с ясни термини и да се обясняват механизми. Всичко друго остава в сферата на догадките и фантазиите.  Peace

# 505
sophiemmaspencer , не мога да се сьгласа с това твьрдение. Варените картофи и ориз повишават крьвната захар много бьрзо. Това е скорбяла, която още в устната кухина започва да се преврьща в глюкоза. Наблюдавала сьм ефекта им в клинични условия - половин час след консумация на тези храни, крьвната захар се повишава значително ( доказано с изследвания). Е, даден плод ако сьдьржа чиста глюкоза, може и с 10 минути по-рано да настьпи този ефект. Но не мисля, че това е сьществена разлика, особено когато говорим за период от 4-5 часа.

Не зная как се третира хипогликемия в ЮА, но в Северна Америка определено не се препоръчват картофи.  Laughing В случая със спортистите, 10 минути са доста важни. Помисли си само колко продължава един сет в тениса.

Но както често се случва в този форум, сигурно говорим за различни неща.  Laughing

# 506
бананите се взимат по-скоро заради калия. и заради имиджа, че правят нещо естествено, а издържат на голямото натоварване.

# 507
  • SA
Цитат
Но както често се случва в този форум, сигурно говорим за различни неща.  Laughing

Simple Smile Има нещо такова.
Аз нямах предвид лечение на хипогликемия. А и не вярвам тези тенисисти да изпадат в такава.
Но ако при тях се цели бьрзо повишаване на кр.захар, то вареният ориз и печените картофи са с доста по-висок гликемичен индекс от банана, което означава, че ще повишат и по-бьрзо крьвната захар.

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 12:04 от kameloth

# 508
  • София
Това с токсините заради стреса ме уби! (не ти, а този мит) Разбира се, че животното ще е стресирано! И то без значение дали при "свободен лов" в природата или умъртвяване в кланицата. Народът съвсем изперква вече.  Laughing
Според мен спирането на някаква храна (примерно месото, захарта и др.), създава временен ефект на еуфория от правенето на нещо важно, имането на контрол и др. Обаче в един момент старите навици се връщат. Като при алкохолиците и наркоманите - достатъчно е да се случи някакво стресиращо събитие или период, и голяма част от хората се връщат на изходната точка.

уф, не знам какво ми става, обаче тенисистите цяла сутрин ги чета като тестиси.  Embarassed

# 509
Аз съм твърдо ЗА! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт