ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 483
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 240
Аз не обичам месо. Ям много, много рядко и това ми е ужасен проблем в момента заради бременността. Всички са си наумили, че трябва да ми обясняват колко нездравословен е фактът, че не ям месо, а аз буквално не мога да преглътна - хапката ми застава на гърлото и ми се гади. И така - отнасям всякакви обвинения, че си малтретирам бебето и какво ли не.

Защото за много хора неяденето на месо = неприемане на белтъчини, а те са абсолютно необходими за бебето. Тоест, ако приемаш белтъчини от друг източник нямаш проблем. Сигурно си се информирала вече как да си набавяш незаменимите аминокиселини.

# 241
  • Tам през Атлантическия океан
Аз не обичам месо. Ям много, много рядко и това ми е ужасен проблем в момента заради бременността. Всички са си наумили, че трябва да ми обясняват колко нездравословен е фактът, че не ям месо, а аз буквално не мога да преглътна - хапката ми застава на гърлото и ми се гади. И така - отнасям всякакви обвинения, че си малтретирам бебето и какво ли не.

Защото за много хора неяденето на месо = неприемане на белтъчини, а те са абсолютно необходими за бебето. Тоест, ако приемаш белтъчини от друг източник нямаш проблем. Сигурно си се информирала вече как да си набавяш незаменимите аминокиселини.

Сигурно си ги набавя с така 'полезните' синтетични витамини  Whistling

# 242
Обичам месо и бих се лишила от него единствено по финансова причина или здравословен проблем.
Не разбирам защо трябваше да бъда шокирана от снимките от кланицата. Една голяма част от хората в България имат роднини живеещи на село и са виждали как се коли животно.

Скрит текст:
Имах приятелка вегетарианка. Проповеди всеки ден как ние сме едни изостанали варвари, как правилния и модерен път е вегетарианството.  Всеки ден вдигаше скандали в близките до училище магазинчета защо всички закуски са с месо. Но нея я "мързеше" /нейни думи/ да отиде до някой по - голям магазин за плод или някоя кашкавалка. Веднъж се срещаме по време на междучасието, аз с една принцеса, и вместо да ме поздрави... взе че ми изби принцесата от ръката. След месец я засичам в един ресторант как яде пилешко и реди, че 'вегетарианството е изостанала работа' Joy

# 243
Баланса е средата, малко месо повече пресни плодове и зеленчучи  Grinning домашно приготвени/сготвени  неща  Grinning

Тоталният отказ от месо не го разбирам  Simple Smile

Най-добрата ми приятелка е веганка , от мн. неща се е лишила даже , захар , сол и т.н.  Добре си се разбираме и приемаме  Hug но понякога ми е странно като я видя как пие по една шепа синтетични , витамини , добавки  Crazy  ....ама ко сА избор , лично аз не смятам че са по- полезни  Mr. Green даже папротив  Rolling Eyes

# 244
  • Linz
В такъв случай защо смяташ, че на хората, които консумират месо, трябва да им избива на клане на животните?

ок, разбрахме за снимките. Само не разбрах какво толкова, че хората ядат месо, или че не ядат месо? Който иска - яде, който не иска - не яде. Няма защо да се убеждаваме едни-други. А и дори най-върлите месолюбци ядат и зарзавати.
На първия въпрос- нещо не си ме разбрала. Сега остава аз да започна да обяснявам и да се оправдавам за тия снимки ooooh! Laughing
На втория въпрос- нали казвам същото. Аз за себе си съм решила, че преживявам по-добре без месо. Без да гледам и коментирам чуждите чинии и начин на живот.

Относно бременността и вегетарианството- при балансирано хранене бебето получава достатъчно белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и всякакви хранителни в-ва, които са му нужни, дори месото да отсъства от менюто. Ако има някакви дефицити, те ще са за майката, не за бебето.
И на мен се опитаха да ми вменяват вина, но не мина Stop

# 245

Относно бременността и вегетарианството- при балансирано хранене бебето получава достатъчно белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и всякакви хранителни в-ва, които са му нужни, дори месото да отсъства от менюто. Ако има някакви дефицити, те ще са за майката, не за бебето.
И на мен се опитаха да ми вменяват вина, но не мина Stop

Не съм съгласна. Бременната жена има специфични нужди, които могат да се набавят от специфични храни. Не непременно месо, но есенциалните аминокиселини се получават от конкретни храни, а не просто чрез балансирана диета. И точно бебето може да страда. Обаче не вярвам образована жена да не се информира как да се храни, докато е бременна, така че спорът е излишен. 

# 246
Все още не разбирам, защо не трябва да консумираме месо? По етични причини или здравословни  newsm78

# 247
  • Linz
Всички есенциални аминокиселини се набяват дори от веганска диета. Да, информираност е нужна, когато човек иска да се храни здравословно.

Like_Smoke, някой ти е казал, че не трябва да консумираш месо?

# 248
Всички есенциални аминокиселини се набяват дори от веганска диета. Да, информираност е нужна, когато човек иска да се храни здравословно.

Някъде да видя да го оспорвам? Оспорвам изказването, че балансирано хранене е достатъчно при бременност. Не, не е достатъчно. Бременните имат специфични нужди, които се набавят чрез специфични храни.

# 249
Все още не разбирам, защо не трябва да консумираме месо? По етични причини или здравословни  newsm78

Пo екзестенциални причини.... и е здравословно, особено хапването на риба Wink

Стана въпрос по-напред и за хищниците и за жертвите. Човекът не е никакъв хищник! Не яде антилопата за врата докато още тича из саваната  Grinning Но пък е избрал и да НЕ Е жертва! Иначе нямаше да ни има и да е изчезнал човешкия род още преди да се засели Европа Wink Затуй е нормално, макар че изглежда жестоко (и то си е!) да се яде месо. Аз подкрепям... ям и риба, което е по същество същото... Би трябвало да е с НЕудоволствие, но не е така! Избирам ВИНАГИ по-малката злина. Сега се избира дали човекът да изяде едно прасе/куче/риба или обратното.... Аз избирам първия вариант... Въпрос на инстинкт за самосъхранение. Обичам и краставици и зеле и домати. Освен да кажа, че и тях ги боли все така, но нямат как да ни го съобщат, затова "приемаме" по-добре да ядем домати и пшеница.... какво друго? С камъни не ства, не че и те няма душица... В туй е въпроса... Вечния кръговрат да се върти. Иначе всички ще сме камъни и пясък!  Twisted Evil

Alexandria37 - кефиш!  Flutter    bouquet 

Не се сърди, човече - също!  Simple Smile    bouquet

Последна редакция: нд, 29 дек 2013, 19:21 от Miami_beach

# 250
  • София
Хищници или тревопасни могат да бъдат само животните. Обаче много хора не правят разлика между човек и животно, някои дори се смятат за по-нисши от животните.  Crazy Оттук идва и объркването в терминологията.

Прадедите ни/първобитните хора са били всеядни  Mr. Green 'що ли  Rolling Eyes

Ловували са /убивали  Sunglasses не по много хуманен начин  Whistling  

Ловували са и са убивали, но не с нокти и зъби.

"Хищници наричаме всички животни, хранещи се с месо на други животни".

Справка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

Човекът не фигурира в списъка на хищниците. Каква изненада за любителите на "теорията", че човекът е животински вид.  Laughing

# 251
Определено мисля, че животните, които ям ( и техните продукти) трябва да са расли/пасли в нормални условия и да не са блъскани с хормони и произвели целия стрес, който един организъм може. Естествено е да се потреса от идиотските условия които  индустрията създава, за да дойде бързо/много/евтино месо и млечни продукти до мен.
Това обаче не ме отказва от месото и млечните, а просто ме принуждава да съм колкото мога информирана и да се концентрирам в определени производители/марки.

Същото важи и за плодовете и зеленчуците. Понеже съм в Италия, не купувам испански плодове и зеленчуци ( не са ми и вкусни, а и съм против дългия транспорт/съхранение) например , за замразени зеленчуци конкретно се доверявам на 1-2 по-близки марки, защото зеленчуци расли буквално в/у бунища в южна Италия има много, с което не съм О.К

Така че това че някъде си в Америка има еди какви си фабрики в които се случва еди какво си е ужасен факт, но той не ме кара да спра месото, както не съм спряла зелените салати, защото еди къде си растат в/у токсична почва.

# 252
  • Linz

Някъде да видя да го оспорвам? Оспорвам изказването, че балансирано хранене е достатъчно при бременност. Не, не е достатъчно. Бременните имат специфични нужди, които се набавят чрез специфични храни.
Балансираното хранене осигурява всички необходими хранителни вещества. Не знам какво имаш предвид под "специфични храни".

# 253
за какво спорите?

# 254
Хищници или тревопасни могат да бъдат само животните. Обаче много хора не правят разлика между човек и животно, някои дори се смятат за по-нисши от животните.  Crazy Оттук идва и объркването в терминологията.

Прадедите ни/първобитните хора са били всеядни  Mr. Green 'що ли  Rolling Eyes

Ловували са /убивали  Sunglasses не по много хуманен начин  Whistling  

Ловували са и са убивали, но не с нокти и зъби.

"Хищници наричаме всички животни, хранещи се с месо на други животни".

Справка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

Човекът не фигурира в списъка на хищниците. Каква изненада за любителите на "теорията", че човекът е животински вид.  Laughing

Като не животински вид не би следвало и да сме трвевоопасни  Laughing

Нали каза по горе че не бъркаме хомасапиенс с животните   Wink забрави ли  Laughing

А дълбоко в своята еволюционно развитие мож и като животни да сме ловували  Wink

Даже приматите като цяло 'вегани' но и те от време на време ядат месо/т.е. други животни  Sunglasses

Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт