такива феномени, каквито познаваме сега ( вече говоря и за БГ) затлъстяване, и пр. са били екзотика 20тте години, ако и да са яли предимно бавни въглехидрати и бобови.
то е очевадно, че откакто палачинката се обръща и индустриализацията довежда всеки ден месото, млякото, сирената, високо преработените храни и тн достъпно до всеки вход по всяко време почват проблемите
Основната промяна е свързана с количествата храна, която можем да си позволим, според мен. Не мисля, че умерената консумация само на месо, риба, млечни, яйца, зеленчуци и плодове е лош начин на хранене в сравнение с пшеницата и царевицата.
Както и да е, сравнително доскоро храната е била добра, щом позволява да преживееш зимата. Лоша, добра - важното е да оцелееш. Така или иначе, инфекции и войни са избивали хората преди да усетят кой знае какви ефекти от нерационалното си хранене съвсем доскоро.
Е, и много сандъци портокали и ябълки си взимали, че и живи животни (кокошки, патици и цели крави), но и те и плодовете им стигали само за 1-2 месеца, после оставало само осоленото меса. Та още няколко месеца САМО на месо - им докарвало скорбут! То е заради силно изкривеното съотношение почти 100/0/0 на протеини спрямо мазнини и въглехидрати. И поак повтарям - няколко месеца така..... Тъй че в сегашно време реално няма никакви опасения от такава болест в кое да е средно-цивилизовано кътче на Земята, още повече че причините за болестта са отдавна проумяни от хората.... Може някое изолирано племе да страда от тая болест някъд, не знам... 

Твърдо ЗА съм консумацията на месо, просто не и за моето тяло...