ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 62 881
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 450
да, ама дядо ми знаеш ли какво казваше, че не се пълнее от хляба, а от това което слагаш в/у него:)
такива феномени, каквито познаваме сега ( вече говоря и за БГ) затлъстяване, и пр. са били екзотика    20тте години, ако и да са яли предимно бавни въглехидрати и бобови.
то е очевадно, че откакто палачинката се обръща и индустриализацията довежда всеки ден месото, млякото, сирената, високо преработените храни и тн  достъпно до всеки вход по всяко време почват проблемите  Confused преди това мусаката е в неделя, през седмицата ядат по няколко дни един боб ако има кокал за аромат, добре, ако не-не хлябът с квас, не с мая и  така. Променени са много нещата в последните 60-70год. за това предполагам спор няма  Rolling Eyes

Основната промяна е свързана с количествата храна, която можем да си позволим, според мен. Не мисля, че умерената консумация само на месо, риба, млечни, яйца, зеленчуци и плодове е лош начин на хранене в сравнение с пшеницата и царевицата.

Както и да е, сравнително доскоро храната е била добра, щом позволява да преживееш зимата. Лоша, добра - важното е да оцелееш. Така или иначе, инфекции и войни са избивали хората преди да усетят кой знае какви ефекти от нерационалното си хранене съвсем доскоро.

# 451
Miami_beach, права си. Не знам откъде й хрумна на adelinda да захване темата за скорбута. Никой не е прокарвал тезата, че е полезно да се храниш само с месо. Напротив, всички, които се изказаха "за" консумацията на месо, уточниха, че е важно храненето да е балансирано и да не се изключват плодове, зеленчуци, въглехидрати и т.н. Тъпо е да се изопачават думите на хората и да се правят внушения. Глупаво е и да мислиш, че изборите, които си направил в своя живот, са общовалидни за всички.  Tired

# 452
Абсолютно ЗА яденето на месо. Вкусно ми е и поне едно хранене трябва да ми е с месо. Иначе не съм сита, ако и да съм с пълен стомах.
Който иска, нека е веган - всеки си има глава на раменете и си преценява какво да има в чинията му.

# 453
Повечето животни, за разлика от хората, синтезират витамин С в черния дроб. Достатъчно е да ядеш пресен черен дроб и никога няма да хванеш скорбут  Grinning

# 454
Ако се обработи населението колко е вредно месото и млечните,глутена в хляба,готвената храна(дето засища) и не знам си още кое, се стимулира също потреблението и здраве"опазването"- човек не може да приключи с 2-3 яденета на ден,а трябва да преживя на всеки 2-3 часа.На всичкото отгоре и с вносни супер храни,които му набавят всичко необходимо ужким...
Аз лично приемам вегетарианството за доста по-безопасно отколкото веганството.Последното е прекалено ангажиращо финансово и здравословно.А разните теории за дажби протеини са различни при различните хора в зависимост от възрастта,здравето,начина им на живот,така че няма защо да се обобщават под формата на цифри.

Виж какво, аз не ям през 2-3 часа Laughing . Не познавам и вегани/суровоядци, които имат нужда да вкарат нещо в устата си през толкова време. Не се храня и със специфични храни.

За протеина има изписано достатъчно и учените са дали препоръчителни дневни дози според възрастта, режима на хранене и дали човек спортува или не. Ако толкова ви интересува, тук има повече инфо - http://www.bb-team.org/articles/4249_protein-chast-parva. Може всеки да види колко са близки числата.

# 455
Ако не възразявате, да се върнем към темичката.......

Някой по-напред питаше "Ама знаете ли какво е това скорбут?" - Това е една много кофти болест, която - за радост - е практически изкорененя в днешно време. И изкореняването й е супер-просто щото просто трябва да НЕ ядеш само месо, месни неща, а и "лошите" въглехидрати под формата на плодове, зеленчуци, хляб, бисквити и др...... А преди време, в епохата на Великите географски открития, +/- 1-2 века, като тръгнели на дълъг път (околосветско пътешевствие) екипажите се запасявали с доста каци месо, консервирано чрез осоляване (главно), щото са нямали хладилници.  Flutter Е, и много сандъци портокали и ябълки си взимали, че и живи животни (кокошки, патици и цели крави), но и те и плодовете им стигали само за 1-2 месеца, после оставало само осоленото меса. Та още няколко месеца САМО на месо - им докарвало скорбут! То е заради силно изкривеното съотношение почти 100/0/0 на протеини спрямо мазнини и въглехидрати. И поак повтарям - няколко месеца така..... Тъй че в сегашно време реално няма никакви опасения от такава болест в кое да е средно-цивилизовано кътче на Земята, още повече че причините за болестта са отдавна проумяни от хората.... Може някое изолирано племе да страда от тая болест някъд, не знам...  Rolling Eyes Не трябва да се плашим с думите "Ядеш месо, ще те хване скорбут!" Това е извънредно глупаво, ако някой вярва на такъв тип съждения....  Sunglasses

Както писах  у предния си постинг, след като имаме право на личен избор (т.е. не сме генетично принудени да сме вегани от рождение), то нека всеки си прави избора..... Всичко останало са ИЛИ реклама ИЛИ лични доводи с които някой/някоя се чувства приятно и ги промотира.  Grinning Всеки да си ги съобразява, значи...... Аз, понеже също съм градско чедо, но нямам възможност за отстрелвам дивеч, нито да садя домати и зеле - отглеждам си житни кълнове... Което ми помага за по-здравословно хранене, но НЕ ме прави вегетарианец!  Hug Peace

Скорбутът се дължи на липсата на витамин С. Глупости си писала за изкривеното съотношение и т.н. Неслучайно в отговор на въпроса на Аделинда зададох въпрос дали знае какво значи "Лаими".

# 456
  • Sofia
Не съм вегетарианка,но не обичам и не ям често месо...Нито съм за,нито против Wink

# 457
да, ама дядо ми знаеш ли какво казваше, че не се пълнее от хляба, а от това което слагаш в/у него:)
такива феномени, каквито познаваме сега ( вече говоря и за БГ) затлъстяване, и пр. са били екзотика    20тте години, ако и да са яли предимно бавни въглехидрати и бобови.
то е очевадно, че откакто палачинката се обръща и индустриализацията довежда всеки ден месото, млякото, сирената, високо преработените храни и тн  достъпно до всеки вход по всяко време почват проблемите  Confused преди това мусаката е в неделя, през седмицата ядат по няколко дни един боб ако има кокал за аромат, добре, ако не-не хлябът с квас, не с мая и  така. Променени са много нещата в последните 60-70год. за това предполагам спор няма  Rolling Eyes

Основната промяна е свързана с количествата храна, която можем да си позволим, според мен. Не мисля, че умерената консумация само на месо, риба, млечни, яйца, зеленчуци и плодове е лош начин на хранене в сравнение с пшеницата и царевицата.

ами да, точно това казах ?са е не дали, а колко
за едно и също нещо говорим

# 458
С лекарствата е същата работа-осовната съставка те лекува,а допълнителните ти причиняват други екстри за допълнително лечение.

Би ли ми посочила поименно, кои съставки имаш предвид? За пръв път го чувам това.

Във всяко лекарство има различни съставки,както и различни странични ефекти,които са описани на упътването.Започваш да проверяваш едно по едно и ги откриваш.

# 459
  • SA
Не случайно в предишни постинги споменах за експеримента на Vilhjalmur Stefansson, който в продьлжение на година се е хранил САМО с месо ( вьв всичките му разновидности). Е, не е хванал скорбут човека. Инуитите сьщо не боледуват от скорбут, хранейки се с естествената им храна.
Доста опасно е обаче ако човек се храни основно с нишесте и захар. Даже и година не може да преживее някой на подобна храна. Виждала сьм подобни случаи - с Квашиоркьр при деца, дори и в наши дни , в БГ.

# 460
Ако се обработи населението колко е вредно месото и млечните,глутена в хляба,готвената храна(дето засища) и не знам си още кое, се стимулира също потреблението и здраве"опазването"- човек не може да приключи с 2-3 яденета на ден,а трябва да преживя на всеки 2-3 часа.На всичкото отгоре и с вносни супер храни,които му набавят всичко необходимо ужким...
Аз лично приемам вегетарианството за доста по-безопасно отколкото веганството.Последното е прекалено ангажиращо финансово и здравословно.А разните теории за дажби протеини са различни при различните хора в зависимост от възрастта,здравето,начина им на живот,така че няма защо да се обобщават под формата на цифри.

Виж какво, аз не ям през 2-3 часа Laughing . Не познавам и вегани/суровоядци, които имат нужда да вкарат нещо в устата си през толкова време. Не се храня и със специфични храни.

За протеина има изписано достатъчно и учените са дали препоръчителни дневни дози според възрастта, режима на хранене и дали човек спортува или не. Ако толкова ви интересува, тук има повече инфо - http://www.bb-team.org/articles/4249_protein-chast-parva. Може всеки да види колко са близки числата.

Е,то във форумите всеки може да си пише каквото му дойде наум,аз пък не ти вярвам.Всеки,който е опитал да си олекоти режима няма как да не забележи,че не може да издържи 4-5 часа без да огладнee.Еле пък ако спортува или извършва физически труд.Ако не забелязва глада,това е друга работа.Някои пият сокове и смутита и смятат,че това не е ядене,но плода и зеленчука дори на сок са си храна.
Препоръчителни дневни дози...и ти смяташ всеки ден по колко грама на грам тегло трябва да ядеш нещо си....Чудя се до сега как хората са оцелели без да правят сверка с интеренета и учените...
За изпопадали зъби и коси незнам-всeки виртуално е неземно здрав и красив,но лиспата на протеини определено лъсва в постингите на някои от изказващите се...

# 461
С лекарствата е същата работа-осовната съставка те лекува,а допълнителните ти причиняват други екстри за допълнително лечение.

Би ли ми посочила поименно, кои съставки имаш предвид? За пръв път го чувам това.

Във всяко лекарство има различни съставки,както и различни странични ефекти,които са описани на упътването.Започваш да проверяваш едно по едно и ги откриваш.

Глупости. Защо реши, че страничните ефекти са от допълнителните вещества?  Обикновено страничните ефекти са свързани с активаната съставка, а не с допълнителните вещества.

# 462
През целия си съзнателен живот не съм консумирала месо. Майка ми в чудо се видяла, когато като малка съм ревяла и тръшкала, като ме е хранила с месо, а ако случайно нещо месно попаднело в устата ми - всичко съм повръщала, цялата почервеняла от рев. Надали на тази крехка възраст съм била върла защитничка на животните или съм искала да гладувам, за да добия фина фигура. Причините ми да не консумирам месо не са никак алтруистични - истината е, че просто не понасям вкуса на месото. Както на някои хора им се повдига от чушки, тиквички или патладжани - така на мен ми се повдига от месото. Самата аз не мога да се нарека вегетарианка, тъй като недолюбвам много-много и някои от зеленчуците, а освен това имам и непоносимост към яйца. Бих се нарекла по-скоро лакторианка - ако не бяха млечните продукти, досега да съм се споминала. Не смятам, че се храня здравословно, но въпреки това, да чукна на дърво, имам здрава имунна система и не боледувам често. Тялото ми не изпитва никаква нужда нито от месо, нито от яйца, така че не го лишавам от нищо. Не натрапвам хранителните си навици на семейството си, радвам се, че и те не ми натрапват своите, въпреки че родителите ми още не могат да проумеят как от такива хищници като тях се е пръкнала такава месомразка като мен. Grinning Като майка на все още 4-месечна дъщеря в никакъв случай след време няма да я лиша от необходимото за нея месо, дано само и тя да няма такава непоносимост като моята. Praynig Твърдо ЗА съм консумацията на месо, просто не и за моето тяло...

# 463
И големият ми син като Либелул. Като по-малък ревеше до захласване ако имаше дори късче месо в чинията му. Не може да понася и яйца, за риба да не говорим, по-скоро ще умре от глад, отколкото да яде риба. Дай му на него боб и ориз. Никога не съм го карала да яде месо като не иска, но пък и не спрях да му го предлагам под различни форми. Като например кюфтета и мусака. Така го яде. Сега е на 10 и понеже расте усилено, започна сам да си търси месото, е не всякакво, ама поне пиле ако е малки парченца, прояде. Малкият пък не знам как би оцелял в семейство на вегани - освен кисело мляко, масло и риба, почти нищо не признава. Но и той не иска месо на парчета и сигурно е единственото дете, което мрази кюфтета.

# 464
Е,то във форумите всеки може да си пише каквото му дойде наум,аз пък не ти вярвам.Всеки,който е опитал да си олекоти режима няма как да не забележи,че не може да издържи 4-5 часа без да огладнee.Еле пък ако спортува или извършва физически труд.Ако не забелязва глада,това е друга работа.Някои пият сокове и смутита и смятат,че това не е ядене,но плода и зеленчука дори на сок са си храна.
Препоръчителни дневни дози...и ти смяташ всеки ден по колко грама на грам тегло трябва да ядеш нещо си....Чудя се до сега как хората са оцелели без да правят сверка с интеренета и учените...
За изпопадали зъби и коси незнам-всeки виртуално е неземно здрав и красив,но лиспата на протеини определено лъсва в постингите на някои от изказващите се...

Ти дали ми вярваш или не, няма никакво значение Laughing. Всеки си има глава на раменете и може да провери колко е фактора на засищане на различни храни. И за да не съм голословна ето за сравнение фактора на пилето, с този на броколито- http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/691/2, http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2. Повечето зеленчуци всъщност имат по-голям фактор на засищане от много видове меса.

Аз не си смятам ежедневно нутриентите, но няма да стоя и да си мълча, когато се пишат подобни неща. Всеки може с няколко кликвания да провери яде ли достатъчно нутриенти и да си изготви меню. Аз ям 3 пъти на ден, общо около 2000 калории. Ако някой толкова иска, мога и примерно меню да му пусна, да видим как ще стои гладен с 2000 калории на ден и ще тича ли постоянно до хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт