БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 399
  • 729
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Та всъщност:

Цитат
Маниоката (Manihot utilissima) се отглежда лесно и носи богата реколта, подобно на много тропически астения. От нея се приготвя хранителния продукт Тапиока.
от тук.

И
Цитат
Фино бяло брашно от тапиока, което може да се използва като сгъстител на супи, сосове или десерти. Може да замества други брашна в рецепти. Не съдържа глутен. Тапиоката е нишесте извличано от корена на маниока. Култивира се в различни части на света с различни имена - yucca, cassava, manioc. Тапиока не съдържа глутен и е с много ниско съдържание на протеин.
от Зоя.БГ, където може да се купи.

Та тези бразилски хлебчета са си нещо като еклери с кашкавал... само дето брашното е тапиока, иначе са на същия принцип и не се нуждаят от набухвател.

presi1974, тестото за тутманик не е нещо различно от тесто за питка - брашно, мая, яйца, прясно/ кисело мляко/ вода, мазнина, малко сол и захар.

# 556
  • гр. София
  • Мнения: 397
Сега прочетох по-подробно за маниоката и тапиоката, и се извинявам, ако съм подвела някой, че не се продава такова брашно  bouquet

# 557
  • Пловдив
  • Мнения: 473
Здравейте имам въпросче относно месото във фризера.Имам месо във фризера обаче не е прясно вече време му е да го изхвърля а хич не ми се иска  мога ли да го направя на някакъв пастет или домашна саздърма?Става въпрос за доста количество около 1 цял свински бут.

# 558
  • Мнения: 9 446
защо ще го изхвърляш? Ако всъщност е негодно, то и на пастет и саздърма няма да е хубаво.

ето за тапиока http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,889.msg39746.html#msg39746
и хлебчета http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1873.msg34993.html#msg34993

# 559
  • Пловдив
  • Мнения: 473
Еми доста е пък е от миналия сезон.Съвсем си е нормално според мен за ядене ама идва време за ново  и ММ ми дава зор да го махам исках да го направя на някакъв полуфабрикат в буркани така за мезенце.

# 560
  • Мнения: 9 446
ако е замирисало на старо - и в бурканите ще ти мирише. иначе ето ти пастет http://pep-4o.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html
и русенско варено http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html

и саздърма http://pep-4o.blogspot.com/2009/10/blog-post_30.html

# 561
  • Варна
  • Мнения: 11 348
Еми доста е пък е от миналия сезон.Съвсем си е нормално според мен за ядене ама идва време за ново  и ММ ми дава зор да го махам исках да го направя на някакъв полуфабрикат в буркани така за мезенце.

Подари го на някой, след като ще има свежо постъпление.  Laughing

# 562
  • Мнения: 7 849
Ама как ще хвърляте свинско? Макар, че аз съм веган у дома всички останали са му фенове - давам адрес на лични  Grinning

# 563
  • Мнения: 8 394
Моля за рецепта за шницели от кайма. Благодаря!   bouquet

# 564
  • ...до морето..
  • Мнения: 75
Искам да питам тези, които правят често тирамису:

При вас как се усеща вкуса на бишкотите? Меки, твърди, топят се в устата?

Според мъжа ми били водни /то и на мен така ми се струва/. Аз ги топвам в нес-кафе и се чудя дали не е от това, че не съм го направила по-силно ли?  newsm78

Правя често тирамису и винаги ползвам савоярди.В оригиналната рецепта се предвижда да се потапят за кратко в студено еспресо  кафе ( аз ползвам това от кафеварка мока ).Може би сте обърнали внимание, че савоярдите от едната страна са поръсени със захар.Обръщам тази страна нагоре, върху нея после слагам крема с маскарпоне.
В тирамисуто, което правя, а и в това, което съм опитвала в ресторанти, савоярдите не са сухи, но не са и прекалено меки.Отгоре поръсвам обилно с неподсладено какао.

# 565
  • Мнения: 9 446
Моля за рецепта за шницели от кайма. Благодаря!   bouquet

http://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_08.html веднагически  Wink

# 566
# 567
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Фортуна, ето и моя вариант (просто, за да имаш избор):

Шницели:

300 гр. кайма
2 големи картофа - настъргани
1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. галета
1/2ч.ч.  кисело млякo
2 глави настърган лук
2-3 яйца
чубрица, сол, черен пипер

Всички продукти се смесват до получаване на хомогенна смес. Колкото е по гъста сместа - по малко мазнина ще поемат.  Взима се с голяма лъжица от сместа и се разтилат в тигана.


# 568
  • Мнения: 8 394
Пепчо, tinki, Морена, благодаря!  Hug
Ще пробвам всички рецепти и ще свърши ловния сезон  Laughing , че на ММ май му омръзна все пържени кюфтета да яде  Mr. Green  и си поръча шницели за неделя.

# 569
  • ...до морето..
  • Мнения: 75
И аз така си го представям,но ако има някаква идея за нещо тип тирамису без кафе /кафе пия ,но в сладкиш не ми допада/.Може би горещ шоколад или шоколадов сироп. Или плодов сок.
 

Е, може да се направи и без кафе, но няма да е точно тирамису Simple Smile На мястото на кафето биха могли да се потопят в ягодов или малинов сок, това съм го правила и се получава много свеж и приятен сладкиш.

Общи условия

Активация на акаунт