БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 41 583
  • 729
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Знам, че в козунаците се слага вкусна плънка от маково семе. Как се прави тази плънка?
Виж тук.

Ето и още един вариант:

10 пак. маково семе се заливат с горещо прясно мляко. Изчаква се няколко минути да набъбне и се изцежда добре през цедка. Намачква се, стрива се. Прибавя се захар на вкус, + 2 с.л.  какао,  2 чаши стафиди, 2 с.л. ром. Прибавят се белтъците на два броя яйца на твърд сняг.  Обърква и се намазва обилно разстланото тесто. Може и по желание и счукани орехи да се прибавят.
Тази плънка аз съм я пускала тук преди много време и в темата за "Козунаци...." Хубаво е, когато се пуска нещо да се посочи и източника. Такива са правилата. 
пп. Не е точно цитирана. Подобна е, но това количество е за около 2 кг козунак. Стафидите са много, какаото  и белтъците  - също.

# 391
Вчера в магазина видях тетрапак кутии с пастьоризиран жълтък, белтък и цели яйца. Не съм наясно, но по този начин мога да ги ползвам сурови, в разни кремове и салати или бъркам?
 Shocked И такова ли продават вече?
Къде го видя? На кутията няма ли рецепта?
в "метро" съм виждала,  мисля, че бяха по около 15-ина белтъка (жълтъка) в кутия.[/quote]Явно е за професионалисти сладкари - те купуват и ползват толкова много белтъци.  Rolling Eyes

Да ви се поФаля скромно може ли?  Mr. Green Откакто открих, че ванилията в рецепта може да се замени с ванилена есенция, съм много щастлива. Всички казват, че е много вкусно /мъфини, баклава, кекс/ и е като купено от магазина.  Flutter

# 392
  • София
............
Да ви се поФаля скромно може ли?  Mr. Green Откакто открих, че ванилията в рецепта може да се замени с ванилена есенция, съм много щастлива. Всички казват, че е много вкусно /мъфини, баклава, кекс/ и е като купено от магазина.  Flutter
Чудесно! Ами май трябва да минем на ванилова есенция, защото ЕС спира ванилията на прах. Била вредна.. newsm78 Ще се запася с пакетчета.  Simple Smile

# 393
 newsm03

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 08:10 от PaulaSS

# 394
Напоследък менюто у нас е кисело зеле със свинско на фурна - сърми от кисело зеле - кисело зеле на фурна - мързеливи сърми с кисело зеле  Crazy
Дайте идея за нещо друго с кисело зеле.  Simple Smile

Дадоха ми ванилена шушулка /по-скоро пръчка/. Как се работи с нея? Не мога да я счупя.  Confused
Продават такива и в Т-маркет, левче пръчката са.

# 395
  • София
Напоследък менюто у нас е кисело зеле със свинско на фурна - сърми от кисело зеле - кисело зеле на фурна - мързеливи сърми с кисело зеле  Crazy
Дайте идея за нещо друго с кисело зеле.  Simple Smile

Дадоха ми ванилена шушулка /по-скоро пръчка/. Как се работи с нея? Не мога да я счупя.  Confused
Продават такива и в Т-маркет, левче пръчката са.
За свинското, вече не зная и аз.  newsm78
 Работя с ванилови шушулки. Разрязваш я с много остро ножче по средата, по дължина.. Изстъргваш я внимателно и я поставяш в сладкиша..тя от вътре е черна, да не те притеснява. Такава си е. Самата шушулка после може да я постави в буркан със захар и захарта ще ухае на ванилия. Извинявай по колко я купи. Тук при нас в Пикадили  едно пакетче струваше 3 лв. за две шушулки, а днес вече е 5 лв. Що така направиха тези хора.. newsm78

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 12:25 от marchеva14

# 396
На мен ми дадоха една пръчка.
Преди няколко дни ходих до Т маркета /не го харесвам много тоя магазин/ и видях, че и там ги продават. Една пръчка е 97 стотинки.

# 397
  • София
Преди няколко дни ходих до Т маркета /не го харесвам много тоя магазин/ и видях, че и там ги продават. Една пръчка е 97 стотинки.
Благодаря ти много.  Hug Т маркет в София няма или поне аз не зная.  Нищо.

# 398
Благодаря ти много.  Hug Т маркет в София няма или поне аз не зная.  Нищо.

Има. На много места. На центъра в една пресечка на бул. "Стамболийски" посока пл. "Македония" в първата или втора пресечка от ляво, след "Княз Борис", уличката.

# 399
  • Sofia
там не е ли Про Маркет

# 400
там не е ли Про Маркет

Да. Обърках ги Peace И двата магазина са ми еднакво неуютни...

ПП Ето какво казва гугъл за Т маркет

http://www.maximabulgaria.bg/za-firmata/kakva-e-maxima/

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 08:41 от Билян@

# 401
  • Пловдив
Да Т маркет са на Максима - Литовска търговска верига. Неуютни са малко, но понякога имат изгодни оферти. Тази вечер смятам да посетя един.
Ванилията миналата седмица беше 2 шушулки за 2 лв. или 2.20  прозрачна опаковка на Биосет.
Когато правят кремове съм виждала, че разполовяват надлъжно шушулката и я сваряват в млякото, а когато кипне я вадят.

# 402
  • София
Onna-bugeisha, интересни предложения си дала  Peace Всичките ли си ги правила? Освен да пробвам някой от предложените.
Да, разбира се, не си позволявам да пускам рецепти които не съм тествала без изрично да го подчертая  Peace

Вчера в магазина видях тетрапак кутии с пастьоризиран жълтък, белтък и цели яйца. Не съм наясно, но по този начин мога да ги ползвам сурови, в разни кремове и салати или бъркам?
 Shocked И такова ли продават вече?
Къде го видя? На кутията няма ли рецепта?
в "метро" съм виждала,  мисля, че бяха по около 15-ина белтъка (жълтъка) в кутия.Явно е за професионалисти сладкари - те купуват и ползват толкова много белтъци.  Rolling Eyes

Аз ги видях тези кутии в ХИТ. 15 жълтъка/белтъка не са чак толкова много. За 2-3 сладкиша заминават. Пише че след отворяне на кутията, трайността е 6 дни.
Ако съм сигурна, че това, че са постьоризирани означава, че могат да се ползват и без термична обработка ще си купя. Имам записани няколко рецепти със сурови яйца, които все не смея да направя.

# 403
  • Варна

Чудесно! Ами май трябва да минем на ванилова есенция, защото ЕС спира ванилията на прах. Била вредна.. newsm78

Не беше ли за канелата?  newsm78

# 404
  • Пловдив
Няма да е канелата. Канелата си е прах от канелени корички (смлени).
Ванилията на прах, но и в екстракти не е растителна, а е ванилин, който е синтетичен. Дали и с какво е вреден не знам  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт