БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 390
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
  • София
  • Мнения: 5 729
Днес за пореден път ядох в хепи сьомга на скара с киноа. Пристрастена съм към това ядене. Та има ли някой идея как правят сьомгата и киноата.
А относно тирамисуто-аз топя в гъсто какао бишкотите.

# 571
  • Мнения: 4 560
Ima ли някой в ефир? Спешно ми е.  ooooh!

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Кипнете водата и олиото и добавете брашното. Разбърквайте няколко минути, докато стане гъста смес. Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре: тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица загребвайте по малко от сместа и поставяйте в тава, намаслена или покрита с хартия за печене, като оставяте известно разстояние между еклерчетата. Изпечете ги за около 30 мин във фурна, предварително загрята до 200 градуса.



Това е рецептата. Вече час стоят и си седят все бели. От тях тече течност - олио ли е, вода ли - не знам. Къде съм сбъркала и как да го оправя?

Крем още не съм правила защото не знам дали вУУбще ще станат.

# 572
  • Варна
  • Мнения: 11 348
Ima ли някой в ефир? Спешно ми е.  ooooh!

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Кипнете водата и олиото и добавете брашното. Разбърквайте няколко минути, докато стане гъста смес. Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре: тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица загребвайте по малко от сместа и поставяйте в тава, намаслена или покрита с хартия за печене, като оставяте известно разстояние между еклерчетата. Изпечете ги за около 30 мин във фурна, предварително загрята до 200 градуса.



Това е рецептата. Вече час стоят и си седят все бели. От тях тече течност - олио ли е, вода ли - не знам. Къде съм сбъркала и как да го оправя?

Крем още не съм правила защото не знам дали вУУбще ще станат.

Правила съм еклери, май по същата рецепта за тесто (парено). Не знам защо така ти текат, да не би брашното да ти е малко или яйцата в повече, ако са били по-големи? То се спазва рецептата, ама и много зависи от брашното и големината на яйцата.

# 573
  • Мнения: 4 560
Нормални бяха, домашни. И брашното беше точно една чаша.

# 574
  • София
  • Мнения: 12 656
Днес за пореден път ядох в хепи сьомга на скара с киноа. Пристрастена съм към това ядене. Та има ли някой идея как правят сьомгата и киноата.
А относно тирамисуто-аз топя в гъсто какао бишкотите.

Тук има рецепта.

# 575
  • София
  • Мнения: 12 656
Ima ли някой в ефир? Спешно ми е.  ooooh!

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Кипнете водата и олиото и добавете брашното. Разбърквайте няколко минути, докато стане гъста смес. Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре: тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица загребвайте по малко от сместа и поставяйте в тава, намаслена или покрита с хартия за печене, като оставяте известно разстояние между еклерчетата. Изпечете ги за около 30 мин във фурна, предварително загрята до 200 градуса.



Това е рецептата. Вече час стоят и си седят все бели. От тях тече течност - олио ли е, вода ли - не знам. Къде съм сбъркала и как да го оправя?

Крем още не съм правила защото не знам дали вУУбще ще станат.

Брашното е малко. За това съотношение вода/олио, брашното трябва да е 200 г и се добавят 4 яйца.

# 576
  • София
  • Мнения: 12 215
Нормални бяха, домашни. И брашното беше точно една чаша.
Естел, нещо има грешка някъде, но не мога да я схвана.
Ще ти пусна моята рецепта по грамаж. Ако ти помага..
Еклери
Скрит текст:
400 г вода
250 г брашно
125 г масло
4 яйца
Водата завира с маслото и се прибавя малко по-малко брашното. Сваля се от огъня и се прибавят яйцата. Работи се с миксер. Ръцете на намасляват с масло и от горната смес се правят топчета.
Пече се в затоплена фурна около 170 градуса за около 20 мин. и не се отваря още 10 мин. Студени еклерите се напълват с крем Ванилия.
.........................
Аз ги пълня с една голяма спинцовка.

# 577
  • Варна
  • Мнения: 11 348
Наистина е малко брашното, както казват момичетата. Тестото трябва да е лепкаво и гъсто.

Прилича ли твойто тесто на това? http://kulinar.bg/pictures/18252_650_.jpg

# 578
  • Мнения: 22 867
Ima ли някой в ефир? Спешно ми е.  ooooh!
Рецепта за еклери :
Брашното е малко. За това съотношение вода/олио, брашното трябва да е 200 г и се добавят 4 яйца.

Това е рецептата за еклерите на Иви. За мен е най-сполучливата от всички, които съм пробвала. Имам предвид, че стават чудесни еклерчета, не спадат, използвала съм я и за еклерова торта, още я споменават познатите ми.
Естел Бързоход, да не си ливнала по инерция 1 ч. олио? Или пък нещо с температурата на печене? newsm78 Не се обиждай, просто предполагам и се чудя. Толкова много пъти съм ги правила, не съм имала провал с тях. Peace

# 579
  • Мнения: 4 560
Разбрах си част от проблема. Изгоря горния реотан на фурната. Мамка му, баш сега ли?
Аз изчезвам, защото съм много ядосана.

# 580
  • Мнения: 2 359
А как се прави тази карамелена (или не знам каква е) лепкава глазура в/у купешките еклери?

# 581
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
А как се прави тази карамелена (или не знам каква е) лепкава глазура в/у купешките еклери?
Не знам онази, аз полвам тази на Танита:

Карамелена заливка

1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана

Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се сгъсти  и се залива.

# 582
  • Мнения: 2 359
Добре ми звучи!
А има ли някаква тънкост при карамелизирането на захарта? Никога не съм го правила.

# 583
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Само не я оставяй сама, за да не прегори, ще нагарча.

# 584
  • Мнения: 4 864
И аз така си го представям,но ако има някаква идея за нещо тип тирамису без кафе /кафе пия ,но в сладкиш не ми допада/.Може би горещ шоколад или шоколадов сироп. Или плодов сок.
 

Е, може да се направи и без кафе, но няма да е точно тирамису Simple Smile На мястото на кафето биха могли да се потопят в ягодов или малинов сок, това съм го правила и се получава много свеж и приятен сладкиш.

Аз топя в нес кафе, смесено с ликьор като Бейлиса. вкусът е съвсем друг

Общи условия

Активация на акаунт