БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 41 390
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Днес за пореден път ядох в хепи сьомга на скара с киноа. Пристрастена съм към това ядене. Та има ли някой идея как правят сьомгата и киноата.
А относно тирамисуто-аз топя в гъсто какао бишкотите.

# 571
Ima ли някой в ефир? Спешно ми е.  ooooh!

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Кипнете водата и олиото и добавете брашното. Разбърквайте няколко минути, докато стане гъста смес. Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре: тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица загребвайте по малко от сместа и поставяйте в тава, намаслена или покрита с хартия за печене, като оставяте известно разстояние между еклерчетата. Изпечете ги за около 30 мин във фурна, предварително загрята до 200 градуса.

Това е рецептата. Вече час стоят и си седят все бели. От тях тече течност - олио ли е, вода ли - не знам. Къде съм сбъркала и как да го оправя?

Крем още не съм правила защото не знам дали вУУбще ще станат.

# 572
  • Варна

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Кипнете водата и олиото и добавете брашното. Разбърквайте няколко минути, докато стане гъста смес. Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре: тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица загребвайте по малко от сместа и поставяйте в тава, намаслена или покрита с хартия за печене, като оставяте известно разстояние между еклерчетата. Изпечете ги за около 30 мин във фурна, предварително загрята до 200 градуса.

Това е рецептата. Вече час стоят и си седят все бели. От тях тече течност - олио ли е, вода ли - не знам. Къде съм сбъркала и как да го оправя?

Правила съм еклери, май по същата рецепта за тесто (парено). Не знам защо така ти текат, да не би брашното да ти е малко или яйцата в повече, ако са били по-големи? То се спазва рецептата, ама и много зависи от брашното и големината на яйцата.

# 573
Нормални бяха, домашни. И брашното беше точно една чаша.

# 574
  • София
Днес за пореден път ядох в хепи сьомга на скара с киноа. Пристрастена съм към това ядене. Та има ли някой идея как правят сьомгата и киноата.
А относно тирамисуто-аз топя в гъсто какао бишкотите.

Тук има рецепта.

# 575
  • София

Рецепта за еклери :
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца /аз сложих 3/

Брашното е малко. За това съотношение вода/олио, брашното трябва да е 200 г и се добавят 4 яйца.

# 576
  • София
Нормални бяха, домашни. И брашното беше точно една чаша.
Естел, нещо има грешка някъде, но не мога да я схвана.
Ще ти пусна моята рецепта по грамаж. Ако ти помага..
Еклери
Скрит текст:
400 г вода
250 г брашно
125 г масло
4 яйца
Водата завира с маслото и се прибавя малко по-малко брашното. Сваля се от огъня и се прибавят яйцата. Работи се с миксер. Ръцете на намасляват с масло и от горната смес се правят топчета.
Пече се в затоплена фурна около 170 градуса за около 20 мин. и не се отваря още 10 мин. Студени еклерите се напълват с крем Ванилия.
.........................
Аз ги пълня с една голяма спинцовка.

# 577
  • Варна
Наистина е малко брашното, както казват момичетата. Тестото трябва да е лепкаво и гъсто.

Прилича ли твойто тесто на това? http://kulinar.bg/pictures/18252_650_.jpg

# 578
Рецепта за еклери :
Брашното е малко. За това съотношение вода/олио, брашното трябва да е 200 г и се добавят 4 яйца.

Това е рецептата за еклерите на Иви. За мен е най-сполучливата от всички, които съм пробвала. Имам предвид, че стават чудесни еклерчета, не спадат, използвала съм я и за еклерова торта, още я споменават познатите ми.
Естел Бързоход, да не си ливнала по инерция 1 ч. олио? Или пък нещо с температурата на печене? newsm78 Не се обиждай, просто предполагам и се чудя. Толкова много пъти съм ги правила, не съм имала провал с тях. Peace

# 579
Разбрах си част от проблема. Изгоря горния реотан на фурната. Мамка му, баш сега ли?
Аз изчезвам, защото съм много ядосана.

# 580
А как се прави тази карамелена (или не знам каква е) лепкава глазура в/у купешките еклери?

# 581
  • Sofia
А как се прави тази карамелена (или не знам каква е) лепкава глазура в/у купешките еклери?
Не знам онази, аз полвам тази на Танита:

Карамелена заливка

1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана

Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се сгъсти  и се залива.

# 582
Добре ми звучи!
А има ли някаква тънкост при карамелизирането на захарта? Никога не съм го правила.

# 583
  • Sofia
Само не я оставяй сама, за да не прегори, ще нагарча.

# 584
И аз така си го представям,но ако има някаква идея за нещо тип тирамису без кафе /кафе пия ,но в сладкиш не ми допада/.Може би горещ шоколад или шоколадов сироп. Или плодов сок.

Е, може да се направи и без кафе, но няма да е точно тирамису Simple Smile На мястото на кафето биха могли да се потопят в ягодов или малинов сок, това съм го правила и се получава много свеж и приятен сладкиш.

Аз топя в нес кафе, смесено с ликьор като Бейлиса. вкусът е съвсем друг

Общи условия

Активация на акаунт