***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 116 297
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • Beyond the stars
Може ли да ми кажете с този номер ли трябва да проследя пратката и къде се намира , защото изобщо не знам как да я проверя, а я чакам вече близо два месеца и нещо  China Post Air Mail  Tracking Number RC895863323CN Благодаря предварително

Има тема за проследяване на пратки http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=774899.0  Peace

# 391
Здравейте. Аз имам следната чуденка  Rolling Eyes  Преди 5 седмици поръчах да ми ушият смокинг от BlackLapel.com  bowuu Ако прочетете условията на сайта, то там е установено, че доставката е безплатна, като това включва всички такси, данъци и мита - за тяхна сметка. Нашите хора пращат с FedEx. Дотук добре.

Днес следобяд ми звъни представител на Flying Cargo Bulgaria (FedEx BG) да ме уведоми, че са в очакване на пратката да пристигне до няколко дена и каза също, че трябва да я освободя от митница аерогара, след което да заплатя такса 24 лв. и да я получа от склада им.

newsm78 E добре де, ама сега това "освобождаване" от митница, лъжа ли се или означава, че ще трябва аз да заплатя ДДС-та и мита? И как, като трябваше тези неща да са покрити от изпращача, а аз да си я получа на вратата? Според проследяването засега пакетът е стигнал до Будапеща (от Шанхай). Пратих един e-mail до BlackLapel със същия въпрос: пратката все още не е пристигнала, но бях предупреден за нея и това, че трябва да я освобождавам от митницата: това в реда на нещата ли е? Означава ли, че никакви мита всъщност не са покрити и възможно ли е да означава, че просто трябва да се оправя с документи, но не и с разплащане? Възможно ли е FCBG да не са наясно, че таксите са за сметка на изпращача и като пристигне, да се окаже, че не трябва да плащам нищо аз?

# 392
  • Sofia
   Какво общо има безплатната доставка с неплащането на ДДС? Това са две съвсем различни неща и нямат нищо общо, а ако правилно те разбирам, ти си останал с друго впечатление.

По принцип, наистина има начин всички такси да са предварително покрити от продавача и да няма нужда ти да плащаш нищо допълнително при получаването на пратката, но имаше някаква система за тези неща, с която не съм добре запозната. Коментирали сме назад по темата, обаче, че не е сигурно дали нашите митнически служители са запознати с тези установени правила и няма да изискват ДДС-то да се плати отново тук, в Б-я.

За смокинга мисля, че ще дължиш само 20% ДДС, мито – не. И, да, това, че пратката ти ще бъде задържана на митницата, означава, че ще се наложи да покриеш необходимите такси, за да я освободиш.

Но аз, все пак, не разбрах от това, което си написал, какво те е накарало да си мислиш, че ще си освободен от ДДС? Laughing

# 393
Цитирам Shipping policy от BlackLapel.com:

Цитат
Black Lapel provides 100% FREE shipping worldwide. So no matter where you’re located, you will receive your garment within 4 weeks of purchase.

Black Lapel also covers the cost of any customs duties as a result of the international shipment. In the rare event that you are billed separately for customs duties, please let us know.

You will receive a tracking number from us when your product has been shipped. You can visit www.fedex.com/tracking to track the status of your shipment.

# 394
  • Sofia
   Написали са, че ако случайно ти се начисли ДДС, можеш да им напишеш мейл и те вероятно ще ти върнат сумата за таксите, така че, ако са коректни, няма за какво да се притесняваш – "In the rare event that you are billed separately for customs duties, please let us know.". След като платиш за освобождаване на пратката, им пиши и сигурно няма да има проблем. Въпреки че не са написали и точно това, по-скоро интерпретирах обявлението им – казват само да се свържеш с тях, което пък не е гаранция, че ще предприемат някакви действия, за да те компенсират. Peace

Все пак, аз не виждам как биха могли да гарантират, че пратките няма да бъдат задържани на митницата. Thinking От това, което си цитирал, такава информация липсва, т.е. твърдят, че ДДС няма да има, но не са упоменали по коя система работят, за да се случи на практика това.

Имай в предвид, че съм чувала за международни сайтове, които връщат парите за ДДС на клиентите си в срок от 3-4 месеца – не че са некоректни, просто самата процедура по връщането е тромава и отнема време.

# 395
Хмм, в проследяването в момента се вижда, че пратката ми е в митницата в България. Но не разбирам какво означават статусите, а на телефоните на праисторическия сайт на FedEx BG никой не отговаря. Означава ли, че освобождаването реално е в прогрес или просто, че се е стигнало до там и се очакват моите действия?

Скрит текст:

21/06/2014  -  Saturday
10:16   
Clearance in progress

SOFIA BG
Clearance in progress

SOFIA BG
09:11   
In transit

SOFIA BG

Package available for clearance

# 396
  • София
Хмм, в проследяването в момента се вижда, че пратката ми е в митницата в България. Но не разбирам какво означават статусите, а на телефоните на праисторическия сайт на FedEx BG никой не отговаря. Означава ли, че освобождаването реално е в прогрес или просто, че се е стигнало до там и се очакват моите действия?

Скрит текст:

21/06/2014  -  Saturday
Clearance in progress

SOFIA BG
Clearance in progress

SOFIA BG
09:11   
In transit

SOFIA BG

Package available for clearance

Изчакай да ти се обадят. Ако се налага да се освобождава те ще те потърсят. Първо трябва да го манифестират, затова показва такъв статус.

# 397
Здравейте, може и да е питал някой, но не съм попадала на отговор. Искам да поръчам тел до английски адрес. Знаете ли как стои въпроса в Англия с митниците?
Дали има вероятност да го получа  директно на адреса или задължително ще отиде на митница и ще плащам ддс ли или мито. Тел е около 150$.

# 398
  • София
Здравей mimka_ta
В Англия важат същите правила, както и тук. За телефони няма мито, плаща се само 20% ДДС. Вероятността да отиде на митница е същия %, както и в България.
Преди да поръчаш консултирай се с превозвача, който ще ползваш дали те ще платят ДДС или трябва сама да го направиш, след като те ти изпратят документ за дължимата сума.

# 399
Здравейте,
И аз идвам с въпрос.
Исках да си направя Еори номер чрез сайта на митници, но не стана, не иска да ми се отвори.
На първа страница пише, че номера става веднага, но на сайта пише 5  дни, кое е вярното. И може ли да ида в митница да ми го направят дали ще стане веднага, иначе пратката още не е дошла( с ЕМS  е ) Това питам за да знам кога да ида за този номер.

Иначе останалите док. както разбрах на място става всичко.

# 400
  • София
-Diva4e-
Временен ЕОРИ номер става веднага, а постоянен се бави ден-два.
Най-добре отиди на място. Мой съвет е да си извадиш постоянен номер. Може пак да ти се наложи да освобождаваш и не виждам смисъл всеки път да вадиш нов.

# 401
Супер, ако е веднага ще ида направо като дойде пратката, а постоянен ще извадя по нататък, сега с детето ми е трудно да ходя два пъти до митницата. Благодаря много   bouquet

# 402
  • София
Супер, ако е веднага ще ида направо като дойде пратката, а постоянен ще извадя по нататък, сега с детето ми е трудно да ходя два пъти до митницата. Благодаря много   bouquet
Най-добре се обади по телефона в митницата за всеки случай. Виждам, че си от Плевен, не знам как е там. Да не ти кажат нещо различно, че нещата в митниците се променят ден за ден, постоянно измислят нови правила. Питай ги, за да си сигурна.

# 403

Преди да поръчаш консултирай се с превозвача, който ще ползваш дали те ще платят ДДС или трябва сама да го направиш, след като те ти изпратят документ за дължимата сума.
Благодаря   bouquet
А това как става, аз искам да го поръчам от Алиекспес, не знам с кои пощи ще ми го пратят?

# 404
  • София

Благодаря   bouquet
А това как става, аз искам да го поръчам от Алиекспес, не знам с кои пощи ще ми го пратят?
Щом ще пътува по пощата значи ще е с Роял Мейл. На техния сайт има онлайн плащане на ДДС. Но първо се консултирай с превозвача, защото те ще трябва да ти пратят бележката, където е описано как се плаща и колко е сумата.

Общи условия

Активация на акаунт