Кога е нормално да забременееш в днешни дни?

• 7 669
  • 194
  •   1
Отговори
# 120
По-назад бяхме писали за искането на деца и връзката му с наличие на финансовите възможности и емоционална зрялост. Като оставим финансовия фактор не бих казала, че едно буквално дете на 20-22г. може трезво и правилно да преценя хората и в частност - мъжете. Доста от познатите ми, които се ожениха и родиха на тази възраст, няколко години по-късно вече бяха разделени/разведени с мъжете си.

Ами, ние си бяхме самостоятелни, работа, квартира.
Когато живееш при мама и тати, очакваш те да ти гледат детето и да ви издържат, не е редно да имаш дете.

# 121
  • Бургас
По-назад бяхме писали за искането на деца и връзката му с наличие на финансовите възможности и емоционална зрялост. Като оставим финансовия фактор не бих казала, че едно буквално дете на 20-22г. може трезво и правилно да преценя хората и в частност - мъжете. Доста от познатите ми, които се ожениха и родиха на тази възраст, няколко години по-късно вече бяха разделени/разведени с мъжете си.

Ами, ние си бяхме самостоятелни, работа, квартира.
Когато живееш при мама и тати, очакваш те да ти гледат детето и да ви издържат, не е редно да имаш дете.

Определено не е редно.
Моето мнение по въпроса за 21-22 годишните майки е, че дори да имаш партньор, дом и работа, за къде си се разбързал за дете. Поне да станеш на 23-24г. До вчера си била в гимназията, в следващия ден си майка. Странно ми е какво е това скорострелно емоционално и финансово израстване за 2-3г. И аз на 21-22г. бях на квартира с приятеля си /бяхме заедно вече 4г/, работихме и двамата, но ми се искаше да преживея още доста неща преди да стана майка.
Естествено за всеки човек критериите за финансова и емоционална стабилност са различни. Някои си мислят, че могат да гледат семейство с 600лв /думи на моя позната/. Друга решава, че щом е спряла да ходи на дискотеки всеки уикенд, значи вече е улегнала.

# 122
miss july, затова и всеки си решава кога да има дете и когато не го искаш, не трябва да го раждаш.
Но пък не е правилно и да казваш, че на "тази" възраст е "рано" за дете, само защото на теб ти е рано.
Ама пък да раждам на 35, само щото някоя си решила, че на 22 е рано, пък на 35 е прекрасно... Ми стари са ми майките на 35, особено с първо дете. Мое си мнение.

# 123
Това, че баби и дядовци гледат внучетата не винаги се дължи на незрялостта и липсата на финанси у родителите. Ще дам пример - наши съседи на 35-36 г. са със доста добри финанси (говорим за общ месечен доход от около 8 000-10 000 лв). Жената забременя, роди и на 10-я ден (не преувеличавам) остави детето на бабата да го гледа, защото твърде много си обича работата и не иска никой да я замества. Сега това дете е на 2,5 г., през деня когато е с бабата няма проблеми, но вечер-щом бабата си тръгне и се приберат родителите (към 19,30ч.) настава истински ужас - цялата сграда ехти от писъците и ревовете на това дете и майката се оправдава, че детето е непослушно. Ами не е от детето, нормално е като не присъстваш в живота на детето си, да нямаш и подхода да се грижиш за него, а и то да не те приема за авторитет и от безсилие да прибягваш до шамарите. Та мисълта ми е, че и на 35г. пак може да не си готов да си родител.

# 124
  • Бургас
miss july, затова и всеки си решава кога да има дете и когато не го искаш, не трябва да го раждаш.
Но пък не е правилно и да казваш, че на "тази" възраст е "рано" за дете, само защото на теб ти е рано.
Ама пък да раждам на 35, само щото някоя си решила, че на 22 е рано, пък на 35 е прекрасно... Ми стари са ми майките на 35, особено с първо дете. Мое си мнение.

Казвам, че на тази възраст /под 23г/ наистина е рано за дете, тъй като под тази възраст хората не са зрели емоционално и финансово. Да, мое мнение е и не ангажирам никой с него, но в чисто житейски план в 90% си е точно така. Няма как 3-4г. след гимназията изведнъж да станеш финансово стабилен /освен ако родителите ти не ти помагат, а не с такава идея се прави семейство/, освен ако мъжа ти не е по-голям от теб и има добри доходи. Хайде доходите може да ги натъкмиш, но детското още съзнание и наивност в тези години, което колкото и да си интелигентен, няма как да се изкорени напълно. Просто за това се иска време. И аз на 21-22г. бях независима и с добри доходи /основно заслуга на мъжа ми/ и можех да родя, но сега няколко години по-късно осъзнавам колко съм се променила като начин на мислене и поведение. Определено сега се чувствам по-зряла и съм по-адекватна от тогава, а все пак от адекватните ти реакции зависи какъв живот ще има детето ти.

# 125
Някои и на 45 не реагират адекватно.

# 126
Мис Джули, защо се пънеш да налагаш на другите възгледите си за "рано" и "навреме".

Всеки знае най-добре за себе си.

# 127
Някои и на 45 не реагират адекватно.

Напълно вярно. Някои хора принципно не стават за родители и в такъв случай е безпредметно да се мисли дали на 20 ще са по-добри родители от на 40. Но повечето хора съзряват с възрастта и ако на младини са незрели, то на по-късна възраст са достатъчно отговорни и имащи желание да имат деца.

# 128
  • Бургас
Мис Джули, защо се пънеш да налагаш на другите възгледите си за "рано" и "навреме".

Всеки знае най-добре за себе си.

Чак да се пъна  Thinking Както не веднъж подчертах не ангажирам никой с мнението си. Вариантите в живота са безкрайно много и всеки случай е строго субективен.
В крайна сметка хората сме различни и всеки си има различни критерии и цели в живота  Peace

# 129
Не ангажираш, но упорито обобщаваш
Цитат
"  на тази възраст /под 23г/ наистина е рано за дете, тъй като под тази възраст хората не са зрели емоционално и финансово".
Досега беше кариера и висше, сега пък това...А родителите са за това да помагат. Моите помагат защото така искат и така го чувстват. Не им вися и никога не съм им искала нещо, но това е тяхното внуче и те безумно го обичат. Първата си фирма направих когато завърших училище (на 19). А много неща си изживях и на  23 с пълно съзнание поисках да стана майка. Нито ми е било рано, по-скоро сега на 37 ми е късно! Не виждам с какво по-смислено бих могла да запълвам мислите си и деня си от детето ми! Изобщо не мога да си представя изминалите 12г. без грижи по него. Напълно подкрепям мнението, че ако до определена възраст не си готов емоционално, после това се прави по задължение.

# 130
напълно съгласна съм с позицията на Dafi` Simple Smile всяко нещо с времето си и усещането за увереност в него Simple Smile

# 131
  • Бургас
Не ангажираш, но упорито обобщаваш
Цитат
"  на тази възраст /под 23г/ наистина е рано за дете, тъй като под тази възраст хората не са зрели емоционално и финансово".
Досега беше кариера и висше, сега пък това...А родителите са за това да помагат. Моите помагат защото така искат и така го чувстват. Не им вися и никога не съм им искала нещо, но това е тяхното внуче и те безумно го обичат. Първата си фирма направих когато завърших училище (на 19). А много неща си изживях и на  23 с пълно съзнание поисках да стана майка. Нито ми е било рано, по-скоро сега на 37 ми е късно! Не виждам с какво по-смислено бих могла да запълвам мислите си и деня си от детето ми! Изобщо не мога да си представя изминалите 12г. без грижи по него. Напълно подкрепям мнението, че ако до определена възраст не си готов емоционално, после това се прави по задължение.

Не случайно в Щатите пълнолетие се навършва на 21г. Сигурно това е неслучайно и е обусловено от доста научно доказани доводи и причини, предполагам свързани най-вече с психологията на човек на тази възраст. То и на 10г. има деца-гении, но погледнато отстрани те са си просто деца.
Идеята да родя дете и да чакам на възрастните си родители ми е повече от противна и егоистична. Нали уж хората, които създават деца, имат претенции на зрели, финансово стабилни и независими, така че нека оставим мама и тати да си гледат старините.
А това, че някой си мисли, че е готов за родител, че е израснал достатъчно и има стабилни финанси, понякога е само в неговата глава. Моя позната беше сметнала, че след 6м. връзка е намерила подходящия мъж. Смяташе и че заплатата му от 600лв е достатъчна за отглеждане на дете. Смяташе, че е вече зрял човек, въпреки че само тъпотии й бяха в главата. Според нея всички критерии да има дете тогава са били покрити. От моя гледна точка е безумие. Както казах - Хора всякакви.

# 132
Моя позната беше сметнала, че след 6м. връзка е намерила подходящия мъж. Смяташе и че заплатата му от 600лв е достатъчна за отглеждане на дете. Смяташе, че е вече зрял човек, въпреки че само тъпотии й бяха в главата. Според нея всички критерии да има дете тогава са били покрити. От моя гледна точка е безумие. Както казах - Хора всякакви.
Родителите ми - на 5 месец от връзката сватба, на 6 майка ми е забременяла. Баща ми е бил полицай със скромна заплата, майка ми прохождаща в работата си. Резултат 20г. брак и пълнолетна дъшеря. Безумие и чудеса. bishop

# 133
Защо всеки се опитва да убеждава другите, че неговата истина е единствено правилната?! Всякакви случаи има, но при всички положения е по-добре родителите да са зрели хора с добро образование и доходи!
Aoi, ти лично сега би ли родила от мъж със скромен доход, когото познаваш от 1/2 година? Ама честно ми отговори

# 134
  • Бургас
Моя позната беше сметнала, че след 6м. връзка е намерила подходящия мъж. Смяташе и че заплатата му от 600лв е достатъчна за отглеждане на дете. Смяташе, че е вече зрял човек, въпреки че само тъпотии й бяха в главата. Според нея всички критерии да има дете тогава са били покрити. От моя гледна точка е безумие. Както казах - Хора всякакви.
Родителите ми - на 5 месец от връзката сватба, на 6 майка ми е забременяла. Баща ми е бил полицай със скромна заплата, майка ми прохождаща в работата си. Резултат 20г. брак и пълнолетна дъшеря. Безумие и чудеса. bishop

Едно време беше съвсем различно и по отношение на парите, и по отношение на моралните ценности. Тогава всички получаваха горе-долу едни и същи заплати, магазините бяха празни, нямаше какво да се купува дори и пари да имаш. До колкото знам едно време полицаите и други на държавни постове имаха доста привилегии - купони за храна, облекло, безплатни почивни станции, предимство при уреждане с жилище и пр.
20г брак не винаги е равен на 20г. щастлив брак /това го казвам по принцип, а не по повод твоите родители/. Познавам хора и с повече години брак, на които им иде да се изтрепят взаимно, но са все още заедно, така че това не ми е критерий.
Между другото мъжът на гореспоменатата ми позната също е полицай. Въпреки, че живеят при родителите му, парите не им стигат до никъде. С 600 лв и минимално майчинство /както беше в нейния случай/ не знам как си е правила илюзии, че ще мога да гледат дете. Към настоящия момент  равносметката е брак пред провал, разбити нерви, дете, което се издържа изцяло от бабите. И то да беше само тя.......

Общи условия

Активация на акаунт