Спешно моля за мнение на дама юрист-въпрос за наследвство

• 7 768
  • 90
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна/Лондон
Абе, поне половината от тук дето съдите момичето пишете или от наследствения си апартамент, или от купения с 'ваши'' пари, но с помощ от родителите на семейството. Коя от вас си е купила жилище сама, сам сама, на 25г? Примерно питам.
Сийке, много локуми, нищо съществено от теб. За съвети си много добра, да хапеш ти се отдава, но някак си, не те виждам на върха, на който се опитваш да си. Или да покажеш, че си. Може и да си там, но си е твоят връх, не съди другите, че искат да се качат на друг.

# 46
А всеки жив човек може да си продаде имуществото и да не остави нищо за наследяване .
А може да остави и дългове...за погасяване Laughing

Мда, аз разбрах, че баща ми е починал, когато ми поискаха пари за погребението и въобще не се изненадах, когато разбрах какво съм наследила.
Какво общо наследство и погребение? Държавата поема погребение само при определени случаи! newsm78

# 47

Какво общо наследство и погребение? Държавата поема погребение само при определени случаи! newsm78

Нищо общо, освен, че и от двете излязох на минус - наследих само дългове и платих погребението на човек, от когото не съм и получила нищо приживе - нито като материална, нито като нематериална грижа. Определено няма нищо общо с казуса на авторката на темата, затова не се задълбочавам.

# 48

Нищо общо, освен, че и от двете излязох на минус - наследих само дългове и платих погребението на човек, от когото не съм и получила нищо приживе - нито като материална, нито като нематериална грижа. Определено няма нищо общо с казуса на авторката на темата, затова не се задълбочавам.
Наследниците придобиват възможност да приемат или да се откажат от наследство със смъртта на своя наследодател. Наследството е съвкупността от всички имуществени права и задължения на наследодателя. Такива са: правото на собственост върху недвижими имоти и движими вещи, облигационни права, както и задълженията, с които е обременено наследството. Отказът е окончателен!

# 49
Напразно философстваш, при положение, че съм се оправила - платила съм си всички необходими разходи, включително и по адвокати, пак казвам при мен ситуацията беше коренно различна: просто  избрах начина, при който излязох на възможно най-малък минус (поне като пари, нервите няма как да ми се спестят), не е имало вариант, при който да изляза на плюс или поне на нула.

# 50
Напразно философстваш, при положение, че съм се оправила - платила съм си всички необходими разходи, включително и по адвокати, пак казвам при мен ситуацията беше коренно различна: просто  избрах начина, при който излязох на възможно най-малък минус (поне като пари, нервите няма как да ми се спестят), не е имало вариант, при който да изляза на плюс или поне на нула.
Има! Ако си се отказала от наследствените права, но или не са ти добри адвокатите, или забравяш да споменеш някой факт.....Исках да помогна, но щом всичко е приключило-ок!

# 51
Турила съм му пепел вече - каквито и да са ми били адвокатите (не твърдя, че най-добрите възможни съм наела), черно на бяло имаше само дългове, всичко, което е могло да бъде разпродадено приживе, се е разпродало. Да отбележа само, че никога не бих търсила наследство от този човек, мен ме потърсиха роднини и от банките.

# 52
Турила съм му пепел вече - каквито и да са ми били адвокатите (не твърдя, че най-добрите възможни съм наела), черно на бяло имаше само дългове, всичко, което е могло да бъде разпродадено приживе, се е разпродало. Да отбележа само, че никога не бих търсила наследство от този човек, мен ме потърсиха роднини и от банките.
Разговорът е безсмислен, но е можело да се спасиш...Както и да е, просто при следваща житейска ситуация се довери на добри адвокати!(Не казвам, че следващата ти житейдска ситуация ще е подобна, може пък наследство от непозната леля в Америка да получиш и мой съвет! Пак наеми адвокат!)

# 53

Наследниците придобиват възможност да приемат или да се откажат от наследство със смъртта на своя наследодател. Наследството е съвкупността от всички имуществени права и задължения на наследодателя. Такива са: правото на собственост върху недвижими имоти и движими вещи, облигационни права, както и задълженията, с които е обременено наследството. Отказът е окончателен!

Хем вярно, хем не
Даже и да се откажеш, банките пак имат начин да искат да им платиш
Бях и аз в такъв капан
Платихме, за да се отървем и да не дигат сумата после
Въпреки консултациите с добри адвокати и прокурори, признаха че 100% сигурност няма в такава ситуация

# 54
  • Пловдив
Коя от вас си е купила жилище сама, сам сама, на 25г? Примерно питам.
Аз не съм от съдещите, но да кажа - на 34 си купих с мои пари и кредит апартамент 30 квадрата. Преди това се сърдех на нашите (и все още смятам, че не беше никак честно) за това, че единия от двата техни някога, впоследствие прехвърлени на нас с дарение и запазено право на ползване, апартамента го предоставиха на брат ми за живеене още когато завърши университета. На мен също ми се искаше да живея отделно, но ми се каза като искам отделно, да си намеря мъж с апартамент. Според мен имаше поне два по-справедливи варианта - онзи апартамент под наем и парите разделени между двамата; или поне да ми пригодят за самостоятелно живеене мазето в семейния апартамент - партерна стая с мазилка и всичко останало, само трябваше да се направи баня, другите съседи си направиха. Не стана нито едното от двете. Хем не са ме гонили, можех да си живея вкъщи с тях, докогато си искам, и пак ми беше обидно. Съчувствам на авторката. Макар че нищо не може да се направи и макар че напълно споделям мнението, че на възрастни деца никой не им е длъжен, напълно права е да е обидена, ако описаното е вярно. Нееднаквото третиране е обидно нещо. И също подозирам, че на голяма част от високомерно съдещите не им се е случвало.

Последна редакция: сб, 11 яну 2014, 13:28 от Оранжева мандаринка

# 55
Цитат
Даже и да се откажеш, банките пак имат начин да искат да им платиш
И какъв е той, ако дългът е на наследодателя, а ти си се отказал от наследство?

При отказ от наследство няма две последици, само една е- наследниците, които са постановили такъв, не поемат пасивите на своя наследодател.
Ако някой ви търси, пък вие си решите да не се главоболите и почнете да плащате, въпреки такъв отказ- това вече си е лично ваш проблем. Но от гл. т. на правото при това положение силом нищо не могат да ви вземат.
Уточнявам го, поради невярната информация, която се поднася в тази насока.
Локумите по темата оставям за любителите на сладко.

Цитат
Нееднаквото третиране /на децата- б.м./ е обидно нещо.
Да, с това съм напълно съгласна. При подобно бих преустановила контактите или бих ги намалила до минимум. Не бих търсила компенсация, обаче.

# 56
Аз пък не разбрах - толкова да нямате 10-20лв. за една консултация при адвокат...даже по лев на ден да отделяте, пак ще ги съберете. Тук не, че не може да получите адекватен съвет, предвид, че се навъртат кадърни юристи, но трудно ще отсеете плявата и трудно ще разберете това, което ви интересува.  Съвет - потърсете квалифицирани услуги извън Форума или се обърнете на лични към някои от писалите в темата юристи и се посъветвайте както си му е реда.

Въпроса ви е зададен неправилно. Вече са ви писали, че наследство при живи хора не може да се търси. След смъртта на наследодателите вече е различно и започват различните хипотези, които могат да ви бъдат обяснени и да сте наясно какво и как...

# 57

Цитат
Нееднаквото третиране /на децата- б.м./ е обидно нещо.
Да, с това съм напълно съгласна. При подобно бих преустановила контактите или бих ги намалила до минимум. Не бих търсила компенсация, обаче.

Аз също не бих и не съм търсила компенсация. Въобще, много ми е странно, на авторката мъжът й е на около 30, вероятно и тя да е там някъде, имат една къща (самостоятелна), имат едно още 30-40 години време, през което ще са здрави и работоспособни, а тръгнали етаж от някаква къща да търсят, че да оставят нещо на детето си. Изгонили ги били от въпросния етаж, ама всъщност сами си били тръгнали.  Аз, ако съм на мястото на това дете, въобще няма да ми се иска да живея на етаж от многофамилна къща. Те хората неслучайно гледат да са отделно. Има много начини да бъдат лишени от наследство - общо взето всичко си зависи от добрата воля на наследодателя. Знам със сигурност, че завещание, в което не е включен даден наследник, може да се оспори, ако наследникът докаже, че има някакъв принос за натрупване на наследството. Вероятно, ако авторката започне някакви дела, точно това ще се търси - имат ли някакъв принос за въпросното наследство? Ма много им били помагали и един хляб не били им купили родителите на сина, а пък и сметките за тока били отделно. Ами те купили ли са на родителите на сина един хляб, платили ли са им тока, въобще в какво се е изразявала тази помощ?

# 58
Само ще вметна, че добрия юрист не се впуска в разнищване на личната мотивация на клиента си и колко е добър, лош, порядъчен или какъвто е там, придържа се към закона и му помага пак в тези рамки да си разреши казуса. Всичко останало е плява. Ето защо се търси квалифицирана помощ в кантора, а не във Форум.
Консулта тук ще е като да ти поставят диагноза по нета(изтъркано, но вярно)!

# 59
Законът предполага, че наследниците имат принос към наследството. Всякакво оспорване на завещание, дарение, прехвърляне чрез фиктивна покупко-продажба и пр., се базира основно на това. Те ще трябва да докажат принос.

Общи условия

Активация на акаунт