Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 702
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 1 080

В училище се учи, това което е прието

Като например това, че не е имало турско робство.

Толкова време ни промиваха мозиците с това робство, само за да се чувстваме и сега роби...  Да настояваме, че сме били роби е точно същото, като да отричаме Дарвин и да си мрем на идеята само и единствено за сътворението - някой си е харесал някаква идея и я набива в главите на хората/децата/.

По време на турската империя/ или османска/ българите са били ограничени - в облекло, размера на къщите, броя на църквите, повече данъци за християните, но.... са имали права, които християните в западните християнски държави не са имали.... като например - да си собственик  на земя, която да си обработваш, да имаш собствена къща - селяните са били само "арендатори", ако си гражданин-занаятчия - да си собственик на работилница и инструменти....   и т.н.

# 1 081
Аз съм на 23 и ясно си спомням,че в първи клас смятахме до 20.Взехме таблицата за умножение във втори клас,а майка ми я е учила в четвърти.

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 02:02 от tin4ety

# 1 082
  • Варна
Аз съм на 23 и ясно си спомням,че в първи клас смятахме до 20.Взехме таблицата за умножение във втори клас,а майка ми я е учила в четвърти.

Абсолютно винаги таблицата за умножение се е учила във втори клас. Майката ти не си спомня добре, или ти си посъчиняваш.

# 1 083

Абсолютно винаги таблицата за умножение се е учила във втори клас. Майката ти не си спомня добре, или ти си посъчиняваш.
Със сигурност не си съчинявам.

# 1 084

Добре, кога е била майка ти във втори клас? Аз бях през учебната 1980/81 и учих таблицата за умножение.

# 1 085

Със сигурност нещо бъркаш относно това кога се учи таблицата за умножение. Даже до преди десетина година в четвърти клас се изучаваха дробите, които в момента се учат в пети. Да не говорим, че когато аз бях в първи клас, смятахме до сто, а таблицата за умножение се учеше още първия срок на втори клас.

# 1 086
  • най-шареното място
Дидева, точно от това 100 тръгнаха коментарите.
А за дробите се чудих преди време. Мерси за информацията.

За мен това е голяма недомислица - от една страна се пънат да покрият първи клас в нулев / за щастие още не навсякъде/, от друга се измесва ученено нагоре в класовете. Мернах някъде мнение, че в предучилищна се покривали 80% от първокласния материал /разсяснения при записване/. Какво е това ако не план за загуба на интерес? Нали детето първата година в училище ще скучае и ще си състави съответното мнение за школото? Че и навици...

# 1 087
  • Куциндрел
За мен това е голяма недомислица - от една страна се пънат да покрият първи клас в нулев / за щастие още не навсякъде/, от друга се измесва ученено нагоре в класовете. Мернах някъде мнение, че в предучилищна се покривали 80% от първокласния материал /разсяснения при записване/. Какво е това ако не план за загуба на интерес? Нали детето първата година в училище ще скучае и ще си състави съответното мнение за школото? Че и навици...
Хубавата новина е за такива чудещи се, че се предлага алтернатива, даже сайта за дом. обучение е публикуван по-напред в темата.
Така детето може и преди първи клас да смята до 100. Crazy Даже, може и въобще да не смята, всичко зависи какво ще му предаде родителя.

# 1 088
  • най-шареното място
Кого имаш предвид?
Кой се чуди не ми стана ясно. Не съм споменавала подобно състояние, а ме цитираш.
Дробите са друга тема. Дано не ги преплиташ двете неща.

# 1 089
  • Куциндрел
Кого имаш предвид?
Кой се чуди не ми стана ясно. Не съм споменавала подобно състояние, а ме цитираш.
Дробите са друга тема. Дано не ги преплиташ двете неща.
Ти се вайкаш какво учат децата в родното училище. Ето има алтернатива вече - домашно училище с диплома.

# 1 090
  • най-шареното място
Ти се вайкаш какво учат децата в родното училище. Ето има алтернатива вече - домашно училище с диплома.
Grinning  за липсата на връзка между материал и извод.

Бих обучавала вкъщи. Има много полезност и бъдеще, особено в страна като нашата.
Обаче нито ми е на дневен ред, нито ми харесва видяното от българския опит.
Съжалявам за второто. Дано да е защото знам малко.
За всички е важно образованието да е добро. Принципно и за максимално много хора.

# 1 091
  • Куциндрел
Споменха вече, че децата, които ходят на училище, се дообучават и вкъщи. Винаги е било така, сами, с родителите/роднините си или с частни учители. Така поне постъпват хората, които държат на образованието на децата си. Сега поне има досътъп до доста материали, едно време аз търсих в КБЕ. Crazy
Много неща могат да се оплюят в бг-училището, това е било винаги.

# 1 092
  • София
Разбира се, че се дообучават извън училище! Това е една и съща тенденция и при нас, и при западняците. Родителите, които държат децата им да са в горните проценти по образованост и знания, не лежат на ухото какво дава училищната програма, включително в частните училища. Просто частните училища събират под един и същ покрив и извънкласните занимания, включително дообучаването извън програмата.

# 1 093
Точно!

НО! училищната програма дава основата, базата, рамката. Дообучаването е за изглаждане, надграждане, усъвършенстване, амбиции, за разкош.

# 1 094
  • Куциндрел
Друго ми хрумна за смятането в 1-ви клас. Нещата не са ли осреднени - т.е. да може да се покрие някакво средно ниво на познание в училище?
Защото може едно дете още в първи клас да смята до 1000, а друго тепърва да се запознава с това.

/моят син е на 2 и може да брои до 100 и познава буквите на българската и английската азбука. Аз смятам, че това е извън нормите, не го напъвам да се обучава, той сам проявява желание и запаметява. Дай сега да махам с пръст и да казвам, че другите деца не са обучени като моето.../

Общи условия

Активация на акаунт