Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 963
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Е, как каква е данданията! Не видяхте ли втория гост в студиото, не ви ли прави впечатление, че всякакви неправителствени и родителски организации гледат да прилапат нещо от някакви пари по някакви проекти! Каквото и да си приказваме за качество и родителски избор, винаги става въпрос за пари.
Героите от репортажа се жалват, че са ощетени. А претендирането за изключителност не е нужно да се каже, достатъчно е да се покаже. Сори, ама свиренето на пиано и програмирането не е някакво чудо невиждано като предимство на домашното обучение. Сигурно поне една-трета от децата в училищата се занимават с две и дори повече платени от родителите дейности, плюс училищни кръжоци. Нещо много се е объркала тази жена.

# 331
Аз пък долових това за изключителността.Пък и не знаем кой на кого се е обадил.
Не вярвам майката да не е знаела ,че няма как детето и да е в националния отбор по информатика без да ученик в някое училище.
Не е въпроса за крачката в страни ,а за това в момента детето е леко спънато да си изпълни целта .

# 332
против съм домашното образование.

# 333
И аз мисля, че майката при всички случаи е била запозната с това, че детето няма право да участва в тази олимпиада, иначе не би търсила "помощ" от познатата учителка.  И при положение, че е наясно със системата в България, а именно, че домашното образование е нелигитимно, тя по-скоро вреди на детето си, отколкото да му помага, по начина, по който го прави. Могла е да потърси "помощ" наистина до го запише някъде проформа и да си го обучава, за да получи поне документ за образование.  Мотивът, че така го учи на християнски ценности не противоречи на тва да си има и документ за образование newsm78

# 334
И аз мисля, че майката при всички случаи е била запозната с това, че детето няма право да участва в тази олимпиада, иначе не би търсила "помощ" от познатата учителка.  И при положение, че е наясно със системата в България, а именно, че домашното образование е нелигитимно, тя по-скоро вреди на детето си, отколкото да му помага, по начина, по който го прави. Могла е да потърси "помощ" наистина до го запише някъде проформа и да си го обучава, за да получи поне документ за образование.  Мотивът, че така го учи на християнски ценности не противоречи на тва да си има и документ за образование newsm78
  Peace
Майката го е "спънала", а и носи отговорност като родител /попечител/.
Другите деца, които са най-вече ученици могат да постигат резултати, нали?
Същите тези деца се класират и на международни олимпиади, имайки и отлични знания по др. образователни предмети.
Майката го ощетява.
Всъщност по закон няма ли и административна отговорност и глоби?
/за възпиране от задължителното основно образование/

# 335
Всъщност по закон няма ли и административна отговорност и глоби?
/за възпиране от задължителното основно образование/
Има!
Закона за народната просвета:
Чл. 7.  (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм., бр. 90 от 2002 г.; доп., бр. 78 от 2010 г., в сила от учебната 2012 - 2013 г.) Родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето, през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 14:17 от късметче

# 336
късметче,
щом има, то кой е виновен?
Не е майката, въобразила си приоритети.
Къде са тези 6-7 години, ученически, на детето?
Много е продължил "зимният" сън на институциите от Смолян.
/ ПП А бълваме срещу някои родители, че не им ходят децата на училище./

# 337
PAV1, предполагам отговорът е, както бе споменал някой преди, в това, че живеят в малкия град и там всички се познават. Едва ли на някой в местния РИО или в училището му се занивама с такова производство и налагане на санкции. Със сигурност цялата общественост там е наясно с това, както и отговорните институции, ама не са се занимавали, с надеждата, че нещата ще се решатот само себе си, или пък да не навлизат в ненужни конфликти.

# 338
  • София
А как само се набутаха!  hahaha

# 339
  • Куциндрел
Няма лошо, че някой е решил да обучава детето си у дома, дали ще е по американската или някоя друга система, все тая.
Лошото в случая е показността, че детето не било обучавано в бг-училище и спечелило не какво да е, ами регионалното състезание по информатика на СМОЛЯН. Joy Joy Joy
Това дете не е напавило кой знае какво, макар че шума, който се вдигна около него е все едно е спечелило на световното първенство по информатика.

Виж, Дроздстой е друга работа, той наистина е бил дете с големи постижения.

# 340
  • София
Ми, то така може да се появят гастролиращи участници в олимпиадите! Защо му е на някое дете да се бори на областното в София, вместо да отиде в някоя малка област и оттам да се яви!

# 341
"Виж, Дроздстой е друга работа, той наистина е бил дете с големи постижения."

А като за възрастен постиженията му са съвсем нормални, дори може
да се каже ниски, имайки предвид съотношението гърч/резултат.

"регионалното състезание по информатика на СМОЛЯН"

Мда, същ Гаус или Нютон...

# 342

А като за възрастен постиженията му са съвсем нормални, дори може
да се каже ниски, имайки предвид съотношението гърч/резултат.

Случва се при гениални или просто талантливи деца. Пренасочване, преумора, преосмисляне на приоритети и т.н.

Цитат
Ми, то така може да се появят гастролиращи участници в олимпиадите! Защо му е на някое дете да се бори на областното в София, вместо да отиде в някоя малка област и оттам да се яви!
И да се яви, на национално ще идат не първите трима или петима, а тези, с определен брой точки, което е един що- годе обективен критерий.

# 343
Аз пък прочетох, че е спечелило национална олимпиада.
Моля форумките, печелили награда в национално състезание по каквото и да било, да излязат напред да ги потупаме по рамото.

# 344
с надеждата, че нещата ще се решатот само себе си, или пък да не навлизат в ненужни конфликти.
От само себе си нещата не могат да се "решат".
Да се явява детето на приравнителни изпити.
Такива са задължителни и за деца идващи от страни от ЕС.
/ едната ми племенница държа такива изпити/
Дали е талант, не знам, но печели национални и международни конкурси в областта на инструменталната музика.
Има и стипендия.
Синът ми е държал приравнителни изпити по 6(по мой спомен) предмета,
когато го премествах от ЕГ в Банково училище.
Аз пък прочетох, че е спечелило национална олимпиада.
Моля форумките, печелили награда в национално състезание по каквото и да било, да излязат напред да ги потупаме по рамото.
Скромна съм. Само по Математика и Биология /национални/.
Брат ми - Математика, Физика, Химия /национални/. В момента е програмист.
И двамата сме възпитаници на МГ "Иван Вазов", гр. Добрич.

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 14:53 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт