Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 585
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Ако всеки можеше да се справи със задачите от олимпиадите, тогава какъв им е смисъла?
Олимпиадата трябва да е над масовото ниво, трябва да е малко по-трудна от най-трудните задължителни задачи.
Така е и с изпита за висше. На него показваш готовност да учиш повече от онова, с което си приключил, ако не го покажеш, оставаш си със средно.

Като цяло отличниците имат големи шансове да минат на втори кръг, стига да са си учили съвестно материала в училище, да мислят мъничко по-разчупено и учителят да не е претупвал материала. На втори кръг същите тези деца могат пак с училищните си знания и някоя друга допълнителна задача да изкарат доста добри резултати. Говоря за деца, които се готвят по задължителната програма. Традиционно в гимназиален курс най-високи резултати по математика и програмиране имат или бивши възпитаници на МГ, или настоящи такива. Същото е и по фундаменталните науки - химия, физика, биология. По български, история, география пак  печелят или деца от съответните профилирани гимназии/паралелки, или такива, които самостоятелно се интересуват.
Мен лично като родител ме устройва напълно моите да се явяват на олимпиади и да минават на втори кръг. Досега не се е случвало на втори кръг да си излязат с празен лист или нерешена нито една задача, дори съм доста доволна от представянето им. Някои преподаватели по свое желание могат да препоръчат нещо за подготовка за втория кръг, но не е като да се работи системно.

Та нашите герои работата им е като на доста мъже - искат секс, ама не и да дундуркат бебе. Wink

# 721
  • София
По тази американска система няма ли някакви он-лайн състезаня ?
Майката иска участие в олимпиадата и съответно в националния отбор по информатика да се включи Божидар.От там международни участия и слава предполагам.

Анджък! Иска да изтъче платното и да ритре кросното. Аз затова назад дадох пример с китайците - филанкешията отвсякъде ще може да се яви, независимо дори на колко години е. Не разбирам защо доста хора тук защитават едно отявлено нарушение на правилата. То, и аз мога да кажа, че имам право да се явя на олимпиадата в Сочи, ама няма да ме пуснат, ако не съм минала през съответните регистрации, квалификации и каквито там изисквания има.
Ако правилно помня, в предаването казаха, че бил на 12.

# 722
Майката е преподавател по информатика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

# 723
По тази американска система няма ли някакви он-лайн състезаня ?
Майката иска участие в олимпиадата и съответно в националния отбор по информатика да се включи Божидар.От там международни участия и слава предполагам.

Анджък! Иска да изтъче платното и да ритре кросното. Аз затова назад дадох пример с китайците - филанкешията отвсякъде ще може да се яви, независимо дори на колко години е. Не разбирам защо доста хора тук защитават едно отявлено нарушение на правилата. То, и аз мога да кажа, че имам право да се явя на олимпиадата в Сочи, ама няма да ме пуснат, ако не съм минала през съответните регистрации, квалификации и каквито там изисквания има.
Ако правилно помня, в предаването казаха, че бил на 12.
  Joy Joy Joy Andariel, ти ме разби с твоя речник и мислене! Е, не само ти... Както и да е, ако Iliana__ не ми е чела писаниците, ти поне ме прочете, но явно е било моментно... в щатите могат да се явят всички ученици на състезания / олимпиади, както тези от държавните, от частните, така и от домашните училища. Разбирам те, че не можеш да простиш на тази майка, че нарушила правилата. Но вече сме 2014 година, 15 години се променяме, вървим към културата и демокрацията на западните страни, в които, както вече се разбра СА приели всякакви форми на обучение. Но ти не, та не! Ами да променят това правило! По-надолу ще напиша още нещо, което ми се иска да прочетеш.

Докато пиша послушайте малко Pink Floyd - https://www.youtube.com/watch?v=qs35t2xFqdU
"When we grew up and went to school, there were certain teachers who would hurt the children anyway they could
by pouring their derision upon anything we did
exposing every weakness however carefully hidden by the kids."

"(A bunch of kids singing) We don't need no education
We don't need no thought control

No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teacher! Leave us kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall."

"...I don't need no arms around me, And I dont need no drugs to calm me..."

Осъзнавам, че има хора, кои не могат да разберат какво е това образование без да се ходи на училище, без да се изпитва от комисии или учители, квалифицирани кадри, без да МОН да се намесва. Но в страните, които ние казваме, че са по-развити от нас ИМА такова образование. Вече и други хора споменаха, че тук, в щатите не се гледат дипломите така, като в България. НЕ Е задължително да имаш диплома, за да доказваш, че знаеш. Разбирам ви, че в държава като България, в която много дипломи се купуват само и само да се заеме нечия длъжност / позиция, мисленето е такова. Но с това си мислене вие сами си "хвърляте камъни в собствените дворове" и ще ви дам пример от живота ми.

В началото на средното ми образование имах съученик, който беше само няколко дни в нашия клас. Сигурна съм, че никой от моите съученици не го помни. Аз го помня, защото седеше зад мен и баща му и майка ми работеха на едно място. Това момче прекъсна по болест. Аз знаех, че той е тежко болен от левкемия. Отне му година и нещо да оздравее. Не се върна в училище, завърши като частен ученик.
Ако нещо се случи с вашето дете, да пази Бог, но има домашно училище той/тя няма да губи година - две. В щатите можеш да учиш от една система в друга без да те проверяват с изпити. Толкова много деца от цял свят идват и записват училище според възрастта, а не според това къде са учили. Тук вие постоянно повтаряте едно и също като досущ бюрократи: проверки, че чак психотестове  Shocked, изпити, разрешения и какво ли още не. Повтаряте като папагали. Уникални са писанията ви, например на Янечек:
Цитат
Ами време е да се регламентира домашното образование, като обаче и застъпните му направят компромис и децата им се обучават все пак адекватно по различните предмети. Да ходят на изпити за нива и т.н. Иначе нищо няма да стане. Не може да има пълна свобода, без никаква проверка от страна на държавата. И то не, защото родителите са лоши, а защото е възможно да неглижират някои предмети за сметка на други, както е станало с Божидар. ....Ами не става така - напред с рогата. Ако не се постигне съгласие, няма нищо да се промени, най-много още някоя глоба да се въведе. .....Ама ако всеки с домашни ученици се дърпа от проверките, само ще се затвърждава убеждението на масата, че това е секта. Все пак допирни точки с нашите обикновени школарчета трябва да има, ако ще ходят заедно на състезания и ще взимат една и съща диплома, която ще се признава за следващата образователна степен. Не знам колко са хората, които със сигурност могат да твърдят, че домашните им ученици ще завършат елитни университети в чужбина, ами се окаже, че децата им са посредствени, какво ще правят без нито една диплома? Дори циганите имат за основно.
Ако сте избрали държавното или частно образование за вашите деца, не се косете за домашното. Колкото могат толкова ще ги обучат. Има деца не ходят в университети, има и такива, които ходят. Не разбирате ли, че става дума за ПРАВО на ИЗБОР? Държавата няма работа в домашните училища в САЩ. И това е правилно. Колко пъти да се пише и повтаря!???

# 724
Ако сте избрали държавното или частно образование за вашите деца, не се косете за домашното. Колкото могат толкова ще ги обучат. Има деца не ходят в университети, има и такива, които ходят. Не разбирате ли, че става дума за ПРАВО на ИЗБОР? Държавата няма работа в домашните училища в САЩ. И това е правилно. Колко пъти да се пише и повтаря!???

Всъщност и един милион пъти да го напишеш, това няма да го направи по-правилно и по-приемливо в очите на опонентите ти.

Правото на избор не е абсолютно. Когато става въпрос за правила и закони, има и ограничения на въпросното право на избор в името на общото добруване. Това, че някои страни са преценили, че могат да си позволят известен брой хора да отпаднат от системата, показва само и единствено това - че могат да си го позволят. Има си и механизми, с които се компенсират липсите на въпросните хора. В момента, в който обаче количеството на тези хора достигне критична маса, ще го забранят/регулират, и още как.

# 725
МОН: Божидар е спрян от училище незаконно - даваме случая на Агенцията за детето
http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8 … D0%BE_287703.html

# 726
  • Ямбол
МОН: Божидар е спрян от училище незаконно - даваме случая на Агенцията за детето
http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8 … D0%BE_287703.html
Я, тук чета съвсем други неща, които ми помогнаха да ми се изясни картината.

# 727
Tъжно ми е, като се замисля за случая. И тази статия ме направи още по-тъжна. Има някакъв сериозен бъг в цялата картинка, който се прикрива усилено. Добре е, че бабата и дядото подкрепят дъщеря си и помагат в отглеждането на Божидар - така може би смекчават проблема някак. И двамата са много свестни хора, бяха изключително добри учители в Смолянската МГ. Имаше един доста дълъг период, в който тази гимназия беше на много високо ниво, с невероятен директор и разкошен колектив учители, наистина изключително добри. Е, бабата и дядото бяха част от този екип - много интересни като индивидуалност, но и като преподаватели.

Домашното образование не е моята бира, но уважавам решението на хоумскулърите. Те си имат своите причини да го правят, които сигурно са сериозни, но от повечето изнесена тук инфорация и материали по въпроса, се вижда, че основния мотив при повечето семейства е на религиозна основа  (не знам при случая Божидар дали основата е религиозна). Да, разпада на ценностната система, разклащането на моралните устои и чалгаризацията на обществото в Бг е факт. Предпазването от това е нормална родителска реакция. Но, за Бога, поне позволявай на децата си да покриват изискванията за съответния клас като частни ученици, за да им осигуриш някакви шансове извън матрицата, която ти си му предначертал.

# 728
Camino отдавна схванах това за Америка именно за това се чудя защо се бутат за нашенски  олимпиади и състезания .Нали му е начертала пътя вече ,имало начин да влезе в американски университет с изпити онлайн и без диплома ,та даже и дистанционно да учи да не попада под чужди влияние все пак .
След като стана ясно вече ,че и тук е възможно индивидуалното обучение има си и регламенти за това ,какво го дъвчеш още .В Щатите да си правят каквото искат .

# 729
  • София
камино, ако обичаш, не ми пробутвай пуберски залитаници по Флойд! Аз може да си тананикам и да харесвам въпросната композиция, че и всичките, но това не означава, че ще го приема и приложа буквално. Американците са съвсем друга култура, при тях религиозното начало е много дълбоко, защото голяма част от заселниците са били много религиозни, но и те си спазват законите. Е, да, ама тук не са Щатите! Андърстенд? Понимайш? Ок, ако се въведе в България домашното обучение, неподчиняващо се на никакви правила и се промени наредбата за явяване на всеки на олимпиад, тогава всичко ще е законно. Но към момента постъпката на тези хора не е нито от законова, нито от морална гледна точка оправдана. Те са измамили! Това е! И както се вижда, приказката за лакомия г.з се проявява- ако не се бяха полакомили и изнагляли, сега нямаше да ги подгонят отвсякъде. Явно тази майка не е научила едно основно правило, което дори американците знаят - да не се гъбарка с институциите, особено ако нарушава правилата, и да не "хвърля камък в л....та", защото няма да й простят, че е изпръскала хората, които могат служебно да имат нещо общо със случая.

Какво общо има случаят с твоя съученик? Момчето се е явило като частен ученик. Или просто ей така, надяваш се да мине и да го объркаме със случая с Божидар, и да ни вмениш вина на коравоссърдечни лелки?

# 730
Ако феновете на домашното образование реагират така наострено като Камино и не искат никой да им се намесва, ще отблъснат и малкото хора, които са отворени да приемат такава форма на обучение. Не знам дали родителите не ги интересува дипломата, а само знанията, но ще питам децата им като станат на по 18 дали не им трябва диплома. За тяхно добро трябва да се направи така, че да придобиват степен, иначе са просто загубени. Възможно е част от тях да са гениални, но повечето вероятно не са и тогава не знам в кой елитен университет в чужбина ще заминат.

# 731
В Щатите бе Янечек  Grinning там нали всичко е възможно ни дипломи искат ,та даже изпити що да държат  ,казва майката детето ми е гений и хоп приемат го .То пък и в университети що да ходят нали си имат майки децата ?

# 732
  • Варна
Жалко за Божидар, защото именно майка му затваря възможностите пред него. Ако целта им е следване в американски университет, то точно извънучебните, но свързани с училище, занимания и участия в олимпиади биха помогнали. Предполагам, че и затова толкова настояват да участва Божидар в олимпиади и в националния отбор. Сега какво се получава - детето е способно, според майката даже и талантливо, обаче няма как да покаже тези способности.

От интервюто разбрах, че досега той е обучаван само по математика и информатика, а по останалите предмети ще започне да учи след като овладее английския, така ли??

Аз не съм привърженик на домашното образование, защото не съм домакиня, не бих могла, а и не се наемам да образовам децата си сама. Но уважавам правото на избор. Струва ми се обаче, че за да се разреши домашно образование, родителите трябва да докажат способностите си да го реализират. Нека да има някакъв тест и за самите тях, а не само за децата за покриване на образователните изисквания.

# 733
  • София
това интервю, също и статията в Труд припокриват и изясняват нещата. Мен ме изуми тази история с адвоката. Лъгали са и са шикалкавили през цялото време. Хм, искала да го възпитава в християнските ценности, училището щяло да му повлияе зле! Баси християнските ценности, дето му възпитава! Машалла!
 Сега се чудя с какви очи тук някой ще продължи да ги защитава, горките, колко са ощетени и колко гадна е системата. Те да се благодарят, че досега са си живяли спокойно! Сигурно в американските университети много ще му се зарадват.

# 734
Сигурно в американските университети много ще му се зарадват.

Сигурно, но аз ако му бях майка, бих допуснала вероятност да не му се зарадват и какво прави тогава това момче без диплома? Да не говорим, че точно за САЩ да заминеш, има милион и едно изисквания към кандидатите. Не е като да ти трябва само лична карта.
Доколкото разбрах, сега ако поиска, ще го запишат в училище, ако е на 12, ще е 6 клас, ще има шанс да се пробва след 7 на изпитите и да влезе, където поиска, защото с този ум не допускаме, че няма да го пиремат, където си пожелае.

Общи условия

Активация на акаунт