Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 646
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 1 140
  • най-шареното място
Именно! Пътища - лесно, нет-лесно, закон за образование - лесно. Действие  - никакво. Състояние - плачевно.

ПП Като не ги хвърлят, мислиш ли, че ги ползват? Особено предпоследните? Simple Smile Средното за висше, висшето за първа работа...

# 1 141
Не съм прочела всичко, но виждам, че има големи разсъждения по американските университети. Заблуда е идеята, че примират за домашно подготвяни ученици. Както и всъщност повечето твърдения, които се носят като легенда за американските университети в България.
В моя университет има 5 (пет) такива ученика в бакалавърска програма. Не знам колко приемат на година, приемането на оферти е 97% за целия университет, т.е. предполагам, че повечето приети са студенти в университета.
В студентския вестник има статия, пише, че приемат от 3 до 8 домашни ученица от 200+ кандидати.
Набързо прегледах изискванията - трябва да се предостави пълна учебна прогарма с всички използвани книги и учебници (за да "проучим подробно дълбочината и обхвата на подготовката"), писмо, което обяснява избора на хоумскуулинг, изпит Advanced Placement, допълнителен изпит SAT + всички други изисквания за всички кандидати, т.е. SAT General, два Subject теста, две есета, списък с извънкласни дейности, попълване на общия въпросник и 2-3 препоръки.

А господина с историите за Дюк е трябвало да си направи проучване преди това. В Дюк специалност се избира след приема, т.е. никой не кандидатства за икономика. Освен това Дюк не интервюира ъндърград студенти, специалната похвала за невероятните знания е повече от фикция. Не че не би могло да се случи, но кандидат-студентът би имал поне Нобелова награда.

# 1 142
  • Куциндрел
bobidjoj, а на тези, които не са хоумскулъри, проучава ли се дълбочината и обхвата на подготовката?
Какво е ъндърград студенти?

# 1 143
  • Бургас
Какво излиза от това. Че ако завършиш в селското училище на Долно Нанагорнище, не знаеш нищо и имаш само отлични оценки, защото директорката ти е роднина имаш по-голям шанс за университет. Поправете ме ако греша, но фокуса на образованието не е ли именно знанието, а не как да се докопаш до някаква хартийка.

# 1 144
  • София
да, точно така е - има по-голям шанс, но това не означава, че този шанс ще се случи като дипломиране на финала! Системата дава определени предимства, защото има нещо някаква стандартизация - знае се какви са учебните планове и програми, има минимални изисквания за покриване и т.н. Друг въпрос е, че от Долно нанагорнище трудно ще мине кандидат-студентнските изпити, колкото и да са елементарни. А САТ и други сертификатни за чужбинските университети не се изкарват с шестици от селското училище.

Естествено, че ще трябва да ги проучват! Появява се нашият Божидар или Джон и казва "аз съм много умен, вземайте ме". Диплома? Не. Хубаво, какъв си, що си ти?

# 1 145
Учениците от щатски училища не изпращат същия списък с използвани книги и учебници. Когато кандидатстваш от училище, личният ти ментор или администаторът, назначен да се занимава с кандидат-студенти изпраща списък с изучавани предмети и оценки. Ако кандидатстваш в 12-клас, след първия срок отново се изпраща документ с оценки и предмети. Обикновено искат и т.нар. Предиктид грейдс, т.е. от училището трябва да изпратят предполагаеми резултати, които ще получиш в края на годината на база представянето ти през предходните години. Списък с книги и учебници не изпращат, нито разбивка на програмата, просто защото си има щатска програма и е ясно какво се покрива в нея и на какви изисквания оценка A+ в Advanced Calculus отговоря.

Ъндърград са всички студенти под ниво магистратура или докторантура, т.е. бакалаври и всички други дипломи на първа степен университетско образование.

Tweetys, в моя университет шансът е малък. Дори и да си завършил Академията Филипс или Итън.  Laughing
Ако оценките ти са подарени от директорката-роднина, обаче, едва ли ще изкараш 2400 SAT. Схемите за мамене на САТ-овете ми се струват сложни, дори и в България.

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 15:32 от bobidjoj

# 1 146
  • Бургас
Аз говорих за българските университети.
Доста колеги, които завършиха информатика заедно с мен, не могат да напишат и един ред код. Ама дипломата си я имат.

# 1 147
  • София
Темата нали е за училището, а не за университетите!  newsm78 Университетът да си бере срама, щом дава дипломи на програмисти, дето и един ред код не могат да напишат (а сега гледам моите, вижуъл бейсик учат в гимназията; аз също мога да напиша два реда код, макар да не съм програмист).

# 1 148
  • Куциндрел
А в Дюк как се кандидаства?
Как се приемат чуждестранни студенти? Гледа ли им се дипломата от завършено образование в съответната държава?

tweetys , аз пък да ти кажа, че съм завършила информатика и мога да напиша 10-20 реда само, колкото са си спретна нещо, което ми е нужно за работата. Това не пречи да работя в ИТ сферата. И ако не сме в една и съща фирма, мога да ти кажа, че в една област от ИТ знам мноого повече от теб. Диплома представих при назначаването ми на работа, пък и част от това, което учих в университета ми послужи да издържа интервюто. Mr. Green

# 1 149
Как се приемат чуждестранни студенти? Гледа ли им се дипломата от завършено образование в съответната държава?

Гледа им се дипломата, да. Чуждустранните студенти кандидатстват по същия начин като американските, но трябва да вземат изпит по английски език. Т.е. пишат си есетата, явяват се на САТ-овете и т.н.
Какво означават чужденстранните дипломи се разшифрира със справочници, т.е. гледат изискванията на МОН по предмети, скалата за оценяване и % 6-ци, 5-ци, 4-ки и пр. по випуски, за да преценят трудността и тежестта на дипломата. Т.е. не са чак такива глупаци, за да не разберат кога и в кои държави има тенденция към инфлация на оценки, както и да го вземат под внимание в приема.

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 15:55 от bobidjoj

# 1 150
  • Куциндрел
bobidjoj, много ти благодаря. Внесе разяснение по дългия ни спор тук. Hug

# 1 151
  • Бургас

tweetys , аз пък да ти кажа, че съм завършила информатика и мога да напиша 10-20 реда само, колкото са си спретна нещо, което ми е нужно за работата. Това не пречи да работя в ИТ сферата. И ако не сме в една и съща фирма, мога да ти кажа, че в една област от ИТ знам мноого повече от теб. Диплома представих при назначаването ми на работа, пък и част от това, което учих в университета ми послужи да издържа интервюто. Mr. Green

И изгуби 4-5 години от живота си само за да се научиш да "сметнеш нещо" и да издържиш едно интервю?

# 1 152
  • Русе
 Нали говорехме за средното образование.

# 1 153
  • Куциндрел

И изгуби 4-5 години от живота си само за да се научиш да "сметнеш нещо" и да издържиш едно интервю?

За теб ИТ само програмиране ли е?
Не, не смятам от отдавна нищо, с друго се занимавам. Mr. Green
И това, което съм учила в университета и ме питаха на интервюто, сега ми е работа.

# 1 154
Ако говорим за университет, там си вече достатъчно зрял, за да не си оправдаваш незнанието с каквито и да било причини, различни от липса на интерес, мързел и т.н.
Учиш, имаш достъп до много материали, ''докосваш'' се до опита на преподавателите, но ако самият ти нямаш желание и интерес, никой с фуния не може да ти ги налее знанията. Някак не мога да приема, че човек, който е учил това, което наистина иска, не е взел нищо от тези години. 

Общи условия

Активация на акаунт