Брак или "на семейни начала"?

• 47 376
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Самата дума "смирение" ми е противна.

Оооо, да! И на мен. Да не говорим, че прочетох статията два пъти, и така и не разбрах конкретната причина, поради която се очаква да съм смирена.

Ами просто за да няма дрязги в семейството, все единият трябва да отстъпва. И кой, кой - жената.
Всъщност аз виждам логиката, но е вървяло в едни по-стари времена.

Би ли ми обяснила, защото съвсем сериозно не се сещам дори за една конкретна причина за това правило.

# 1 081
E па който не се смирява, ще гори в ада. То понеже сега никой не се смирява и затова всякакво насилие във всякакъв вид е част от ежедневието.

Аха, а преди като са се смирявали пред бога, и никакво насилие не е имало.

Много е просто - тез предписания са от едни стари времена, в които мъжът е бил господарят в къщи, но свърши тая Grinning

Ами да, "преди" не знам колко преди е, но действително насилието във всичките му форми е било в пъти по-малко от сега, в пъти. И най-зловещите престъпления и извращения се правят някъде от средата на 20-ти век нататък, т.е. откакто хората масово престанаха да вярват и да се боят от Бога.

# 1 082
Според мен пък точно заради Бога много хора губят (и са губили) живота си. Само се замисли колко народ умира при самоубийствени атентати, колко са изгорени на клади, защото църквата ги смята за еди какви си и т.н.

Да, ама мъжът ако съгреши или не се държи добре с жената, самият Бог ще го накаже, която е много по-страшно от това да те накаже човек.Simple Smile

Лежи ти на това.

Не разбирам много от църковни работи, но смирението го разбирам в смисъл да не си мислиш, че ти си центъра на вселената, че си най-важния и да не газиш безогледно хората и нормите в името на користния си интерес, както правят почти всички сега...

И какъв е проблемът да се отнася и за мъжа?

# 1 083
Ама и за мъжа се отнася, аз имах предвид смирението изобщо, у хората, и как аз го тълкувам. И за двата пола съм имал предвид.

# 1 084
  • София
E па който не се смирява, ще гори в ада. То понеже сега никой не се смирява и затова всякакво насилие във всякакъв вид е част от ежедневието.

Аха, а преди като са се смирявали пред бога, и никакво насилие не е имало.

Много е просто - тез предписания са от едни стари времена, в които мъжът е бил господарят в къщи, но свърши тая Grinning

Ами да, "преди" не знам колко преди е, но действително насилието във всичките му форми е било в пъти по-малко от сега, в пъти. И най-зловещите престъпления и извращения се правят някъде от средата на 20-ти век нататък, т.е. откакто хората масово престанаха да вярват и да се боят от Бога.

Ти пък се изказа! Едно време са правели войни масово и насилието е било много повече даже.
Само се сети за Чингиз хан или за българските царе.
Сега са измислили разни електронни игри, спорт - за да има къде хората да изпускат парата.

# 1 085
Ами просто за да няма дрязги в семейството, все единият трябва да отстъпва. И кой, кой - жената.
Би ли ми обяснила, защото съвсем сериозно не се сещам дори за една конкретна причина за това правило.

Имах предвид, че когато мъжът е бил глава на семейството и е отговарял за прехраната и въобще за добруването му, е било по-лесно да се внуши на жената, че трябва да "го слуша" и така да върви семейният живот. В днешно време и двамата допринасят горе-долу еднакво, жените стават все по-независими и трудно биха се подчинили на мъжа. Аз лично мисля, че бих "слушала" само мъж, на който се възхищавам.

# 1 086

Ти пък се изказа! Едно време са правели войни масово и насилието е било много повече даже.
Само се сети за Чингиз хан или за българските царе.
Сега са измислили разни електронни игри, спорт - за да има къде хората да изпускат парата.

Мисля бях чел някъде, че във всички тези войни "едно време", взети заедно, са загинали по-малко хора, отколкото само в Първата световна. За Втората да не говорим, там жертвите са в пъти повече, отколкото във всички войни до 19-ти век, взети заедно. И такива работи като газовите камери, концлагерите и мъченията в тях и най-жестоките владетели на средновековието не са ги и сънували даже.

# 1 087
Имах предвид, че когато мъжът е бил глава на семейството и е отговарял за прехраната и въобще за добруването му, е било по-лесно да се внуши на жената, че трябва да "го слуша" и така да върви семейният живот. В днешно време и двамата допринасят горе-долу еднакво, жените стават все по-независими и трудно биха се подчинили на мъжа...

А кога е било това? Защото по принцип жената, поне българската, винаги е опъвала с него здраво и рамо до рамо, и на полето, и вкъщи.

Татко Мецан, всички тези неща са направени от мъже. И църквата иска да се смирим пред тях. Не мислиш ли, че е леко опасно? И то в световен мащаб  Laughing

# 1 088
  • София

Имах предвид, че когато мъжът е бил глава на семейството и е отговарял за прехраната и въобще за добруването му, е било по-лесно да се внуши на жената, че трябва да "го слуша" и така да върви семейният живот. В днешно време и двамата допринасят горе-долу еднакво, жените стават все по-независими и трудно биха се подчинили на мъжа. Аз лично мисля, че бих "слушала" само мъж, на който се възхищавам.

А така да, едно време, когато и където повечето жени не са работели, е било така  Simple Smile

ПП Едни от най-болезнените уреди за мъчения са измислени точно в Средновековието. Пък и много от изгарянията на живи хора са били точно в името на религията.

# 1 089
  • София
ПП Едни от най-болезнените уреди за мъчения са измислени точно в Средновековието. Пък и много от изгарянията на живи хора са били точно в името на религията.
Факт е, че църквата е избила много народ и това не е тайна.
Точно Средновековието е най-ужасният период и доказателство за това.
Представете си само как са обвинявали жените във вещерство и хоп - на кладата.  Tired

# 1 090
  • София
Факт е, че църквата е избила много народ и това не е тайна.
Точно Средновековието е най-ужасният период и доказателство за това.
Представете си само как са обвинявали жените във вещерство и хоп - на кладата.  Tired

Да, точно. Така че религията има огромни минуси и трябва доста да се внимава с нея, особено когато става въпрос за семейство и за отношенията в него. Религията може да навреди.

# 1 091
  • Seattle-USA
Ехо, Църковните-моля по темата пишете! Има други теми за и против религията!
Можете да напишете как  сте решили да сключите брак и затова е причина е била църквата, религията, извънземните. Не е и тема за дискриминацията на жените. Аз си мисля че е тема за това колко отговорна е тази стъпка да се сключи брак или предприеме съвместно съжителство. Нека поне някой има полза от тази тема.

# 1 092
Е, това за ползата е меко казано, съмнително. Кой ли ще е този лудия, дето ще чете тук дали да сключи брак:)...в тази тема например страшно много глупости има изписани, дори бих казал, че 99% от нея са пълни глупости, ама пълни. Просто доста тъп начин за убиване на времето, а друга полза никаква от нея няма.

# 1 093
  • Seattle-USA
Което може да се каже за всичко което се побликува и намира в интернетното пространство. Който може да пресява и отсява информация ще го направи. Имаше няколко доста интересни неща на легална основа, имаше споделен личен опит. Пак зависи колко можеш да отсяваш ненужното.

# 1 094
  • sofia
Просто доста тъп начин за убиване на времето, а друга полза никаква от нея няма.
Има, има....особено, ако някой трябва да пише есе на някаква тема, която му е далечна и му трябват различни гледни точки  Simple Smile .... повечето теми тук, така ги "чета"

Общи условия

Активация на акаунт