Брак или "на семейни начала"?

• 47 363
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Пловдив

Мисля бях чел някъде, че във всички тези войни "едно време", взети заедно, са загинали по-малко хора, отколкото само в Първата световна. За Втората да не говорим, там жертвите са в пъти повече, отколкото във всички войни до 19-ти век, взети заедно. И такива работи като газовите камери, концлагерите и мъченията в тях и най-жестоките владетели на средновековието не са ги и сънували даже.
То и населението на света е било много по-малко, както и технологичните възможности за масови избивания. А и комуникациите по-трудно са позволявали увличане на целия свят в една война. Wink Хората и обществото не са били нито по-миролюбиви, нито по-малко жестоки, обратното даже.
Колкото до най-жестоките владетели и невладетели на Средновековието, можеш да бъдеш сигурен, че за газови камери по обективни причини не са били чували, но са сънували и прилагали доста по-мъчителни неща.

# 1 096
Бракът според мен е отживелица. И то не заради някакъв псевдо морален упадък, а заради изчезването на социално-икономическите основания за съществуването му. Никаква романтика няма в него и никога не е имало. Обикновена сделка си е от самото начало. Самата брачна институция е създадена, за да предпази жената и децата от вродената на мъжете полигамност. Животът през по-голямата част от човешката история е бил твърде тежък и на самотна майка е било почти невъзможно да отгледа деца. Затова обществото е задействало удивително устойчив и успешен механизъм за задължаване на мъжа да се погрижи за поколението, което създава.
Вследствие на т.нар. научно-технически процес обаче животът е много по-лесен в наши дни и запазването на модела „докато смъртта ни раздели” не е решаващо за оцеляването на поколението. Някои считат отпадането на този фалшиво морален императив с дълбок социално-икономически подтекст за признак на морален упадък, според мен обаче е точно обратното. Хората, които остават заедно /с брак или без/, са заедно, защото наистина се обичат, а не защото нямат друг избор, както е било в миналото.

# 1 097
...Самата брачна институция е създадена, за да предпази жената и децата от вродената на мъжете полигамност...

Няма сила, която да накара полигамен човек да стане моногамен.
А това, че мъжете са полигамни е измислено оправдание от тях, но щом има кой да им вярва...
Факт е, че има полигамни хора, но това няма връзка с техния пол, а е въпрос на характер.
И да не е така, това е моето виждане, което се е оформило от онова, което съм видяла и хич не ми пука, че някой се оправдава защо си е свалил гащите. Не минава пред мен  Simple Smile

# 1 098
... и хич не ми пука, че някой се оправдава защо си е свалил гащите. Не минава пред мен  Simple Smile

Напълно съм съгласна с теб. Човешката духовност би трябвало да противостои успешно на слабостта на плътта. Би трябвало. И понеже това невинаги /меко казано Mr. Green/ се случва, обществото се опитва да ограничи негативните последствия посредством ограниченията, които налага брачната институция.

# 1 099
Някои религии позволяват мъжът да има няколко жени,така че  бракът може да се разгледа в различни аспекти . Там полигамията се толерира.

# 1 100
Да, така е, но се толерира дотолкова, доколкото мъжът може да подсигури съществуването на жените и децата си. Тоест, пак опираме до социално-икономическата функция на брака. 

# 1 101
  • София
Никаква романтика няма в него и никога не е имало.

А, аз тогава какво съм? Фея от приказките? Laughing

# 1 102
  • Точно където трябва
Ако можех да върна времето назад бих се разписала. Сега се чудя какво да направя за да носи детето ми името му.

# 1 103
  • където ми харесва
Ако можех да върна времето назад бих се разписала. Сега се чудя какво да направя за да носи детето ми името му.
Защо, какво му се е случило? Или той не иска да го признае?

# 1 104
  • Точно където трябва
Не, почина, а така го искаше...

# 1 105
  • София
elliee съболезнования много съжалявам.

Rima77
, хората сме различни,за мен сватбеният ми ден беше един от най-романтичните в живота ми.Да се изправиш и да завиш,че обичаш един човек  и че му се обричаш пред всичките ви приятели и роднини е безценно!

# 1 106
  • София
Много съжалявам, elliee!
Мъжът ти е починал, а ти си бременна?

# 1 107
  • Точно където трябва
Много съжалявам, elliee!
Мъжът ти е починал, а ти си бременна?
Да. Но нямахме брак. Въпреки, че сме заедно от деца. И сега за закона ми е никакъв. А аз искам просто детето ми да му носи името, само това мога да му дам. И при положение, че толкова се обичахме, можеше да се разпишем. Вярно е, че когато има любов подписа нищо не променя, но пък и не пречи.

# 1 108
  • София
Ели, много, много ти съчувствам.
За мен е много по-голяма и истинска трагедия да загубиш любимия си човек, още съвсем млад, още в средата на пътя, изобщо в думите ти прозира любов.
Ако успееш да се пребориш за бащинство посмъртно, няма да замести любовта на детето към баща му, макар да не го познава. Все едно е, ако няма друг проблем, освен името.
Постарай се това да не попречи на бременността ти. В коя седмица си?

# 1 109
  • Пловдив
Съболезнования!
Има начин за установяване на бащинство посмъртно, разбира се. След раждането, по съдебен ред, дело срещу наследниците му - това са родителите, предполагам, ако са живи.
В такива случаи бъдещото дете е утеха, да е живо и здраво. И за теб, и още повече за неговите родители.

Общи условия

Активация на акаунт