Сърдечни малформации- тема 9

• 185 893
  • 776
  •   1
Отговори
# 750
2 пъти на ден дават информация (преди обед и след обед) на място пред реанимацията (може и вече да пускат за малко вътре при бебето, през 2021 не пускаха заради ковид) Или ако не можете да отидете там, по телефона се звъни пак два пъти дневно и дават доста подробна информация, нищо няма да ви спестят.

# 751
Може би малко глупав върпос, на фона на всичко, което се обсъжда в тази група, но се очертава дълъг престой за мен и за бебето, след като се роди, в детското отделение на Националната кардиология - може би нещо от порядъка на месец-два, така че някой наскоро минал от там може ли да сподели какви са условията? Има ли някаква храна за майките или трябва да си осигуряваме? Стаите с какво разполагат, какво сте си носили, което да ви е било от полза повреме на престоя и като цяло колко време сте престояли там и как минаваха дните Ви? Благодаря!

Здравейте, ще опитам да отговоря максимално детайлно - когато детето е в реанимация има сведения два пъти на ден, можете да ходите да ви ги казват на живо, може да звъннете и по телефона. Съветвам ви да ходите на място, защото във вашия случай има шанс и да ви пуснат да видите детето макар и за малко. Когато свалят детето в отделението ви се обаждат ден по-рано да знаете и да се подготвите. Вземете си всякакъв багаж - дрехи за вас, възглавница и чаршафи с ластик (купете си от Jysk за 10лв. после даже апелирам да им ги оставите, аз поне така процедирах, тъй като нямат) вземете си възглавница и калъфки. Стаите са около 9-10 на брой, вариантите са с две легла за възрастни и две кошари или с легла само за възрастни. Има 1 самостоятелна стая, ако няма някой настанен там попитайте дали може да настанят вас. Баня и тоалетна има всяка стая, но хладилника (с изключение на единичната стая) е общ за всички в една много малка кухня. Не ви съветвам да си взимате от храната в болницата, аз го направих веднъж и дори санитарките ми казаха да поръчвам по-добре отвън, хич не беше хубава (а съм била и в други държавни болници). Вземете за детето всичко което ще е нужно - най-вече купете ромпъри (пижами) с копчета, които се отварят отпред, ако не сте от София - вземете повече бройки, защото няма къде да се пере.

# 752
Може би малко глупав върпос, на фона на всичко, което се обсъжда в тази група, но се очертава дълъг престой за мен и за бебето, след като се роди, в детското отделение на Националната кардиология - може би нещо от порядъка на месец-два, така че някой наскоро минал от там може ли да сподели какви са условията? Има ли някаква храна за майките или трябва да си осигуряваме? Стаите с какво разполагат, какво сте си носили, което да ви е било от полза повреме на престоя и като цяло колко време сте престояли там и как минаваха дните Ви? Благодаря!

Здравейте, ще опитам да отговоря максимално детайлно - когато детето е в реанимация има сведения два пъти на ден, можете да ходите да ви ги казват на живо, може да звъннете и по телефона. Съветвам ви да ходите на място, защото във вашия случай има шанс и да ви пуснат да видите детето макар и за малко. Когато свалят детето в отделението ви се обаждат ден по-рано да знаете и да се подготвите. Вземете си всякакъв багаж - дрехи за вас, възглавница и чаршафи с ластик (купете си от Jysk за 10лв. после даже апелирам да им ги оставите, аз поне така процедирах, тъй като нямат) вземете си възглавница и калъфки. Стаите са около 9-10 на брой, вариантите са с две легла за възрастни и две кошари или с легла само за възрастни. Има 1 самостоятелна стая, ако няма някой настанен там попитайте дали може да настанят вас. Баня и тоалетна има всяка стая, но хладилника (с изключение на единичната стая) е общ за всички в една много малка кухня. Не ви съветвам да си взимате от храната в болницата, аз го направих веднъж и дори санитарките ми казаха да поръчвам по-добре отвън, хич не беше хубава (а съм била и в други държавни болници). Вземете за детето всичко което ще е нужно - най-вече купете ромпъри (пижами) с копчета, които се отварят отпред, ако не сте от София - вземете повече бройки, защото няма къде да се пере.
А ромпърите - да бъдат ли със затворени крачоли или да са отворени (не знам дали няма да има някакви тръбички или нещо на крачетата, които да изискват бебето да е босо)?
От къде по-конкретно си поръчвахте храна и имахте ли право да излизате навън, бащата може ли да идва?

# 753
Здравейте! Дъщеря ми е на 1г и 11м и от доста време съм забелязала една вена на врата и, която излиза при плач, силен вик или подобно натоварване/напън. До сега не го бях приемала за проблем, тъй като съм я водила при д-р Маринов когато беше на 1м и след това на 1 година, като на прегледа на годинката, той констатира, че детето е напълно здраво и няма нужда от повече прегледи, но напоследък ни се случиха доста неща, правихме две спешни операции на хернии и започнах да се притеснявам и за това реших да пиша тук докато посетим д-р Маринов.

ПП. Посещавали сме д-р Маринов, тъй като по време на бременността се откри “нещо дребно”, мисля че шънт или нещо подобно, което казаха, че ще израсте до 1 година и така и стана.

# 754
Тая вена на врата какво общо има със сърцето? Виждала съм и възрастни хора, на които им изпъква така при дейности, които изискват някакво “напъване”… След като има други операции детето със сигурност е било консултирано от кардиолог или поне прегледано от интернист, който е видял общото състояние на детето, ако имаше нещо щяха да забележат
Аз сега се сетих, че се знаем от темата за бебеправене. Съжалявам, че сте минали през операции. И моето дете има една сърдечна и една коремна, както и две катетеризации. Щом Маринов е казал, че сърцето е здраво, вярвай че е така. Знам какъв е ужасът и стреса от операции на дете, но не й търси постоянно симптоми и проблеми. Къде е оперирана от хернии? Коремни хернии ли?

# 755
Да, от там се помним взаимно Simple Smile
Иначе не знам за общото със сърцето, на пръв поглед в интернет натам се насочих, но се надявам да съм в грешка!

*От Интернет:
Лесно видима вена на врата
Раздуването на югуларната вена може да бъде причинено от недостатъчност на дясната страна на сърцето, ендомиокардна фиброза, трукуспидална стеноза, друг вид сърдечна недостатъчност, предсърдно трептене и мъждеене, инфекции на югуларната вена, белодробна хипертония и др.*

При операциите нямахме консултация с кардиолог, но правиха кардиограма и им приложих резултатите от прегледите при Маринов. За първата операция и кардиограма нямаше, тъй като беше по спешност. В Пирогов ги правихме, от ингвинални хернии. Първо се появи едната, която оперирахме по спешност и след 1 месец се появи и другата 🤦🏻♀ а е момиченце, при тях е по-рядка ингвиналната. Много тревоги напоследък ми се насъбраха и то точно когато вече се бях успокоила, но попадам на твои коментари и знам през какво си преминала и ти, така че и ти знаеш как се чувстваме всички майки с такива проблеми… но вярвам, че най-доброто предстои Simple Smile

# 756
Вярвай, че всичко вече е минало. В Пирогов са много добри специалисти, моят син именно там го спасиха след поразиите от НКБ. Не мисля, че биха пропуснали нещо, те и по време на самата операция следят сърцето как работи и после след упойката. Може да се допиташ първо до личния лекар на детето и евентуално ако той изкаже някакво съмнение за проблем, да отидете при Маринов. Но моето дете специално е страшно наплашено от лекари и болници и гледам да му спестявам стреса от прегледи където и когато мога, тоест не го водя само за мое успокоение. Др. Маринов ми е казал едно нещо и си го повтарям всеки ден “Не обременявай детето, заради своите страхове”

# 757
Много си права! Аз в началото като я родих бях в големи драми дали всичко е наред и я водех за щяло и не щяло по лекари, добре че още не разбираше милата. После нямаше и годинка и боледува от Ковид с много висока температура, която не сваляше с дни, но по препоръка на лекарите в инфекциозна болница, не я лекувахме нито с АБ, нито нищо друго освен температуропонижаващи и имунната и система се справи сама, колкото и да не ми се вярваше. Та от тогава спрях с всичките си страхове и психиката ми стана желязна 😀 …до момента в който не я ухапа кърлеж и не се разболя от лаймска болест преди няколко месеца, после операциите 🤦🏻♀ и пак се започна… най-най-най-голямата радост в живота ни и най-голямата тревога са ни децата, само се моля да са ни живи и здрави! 🙂

# 758
Здравейте,

Извинявам се ,че така нахлувам директно с въпрос,но е малко спешно. Дали някоя от вас има актуален личен номер на д-р Маринов?
Една жена с болно детенце ме помоли да и помогна,но за съжаление аз му нямам номера.

# 759
В първия пост на темата е актуалния номер на доктора. Ако не е някой много спешен случай ви съветвам да не звъните в работно време, доктора е много зает

# 760
Здравейте момичета,
На фона на на това, през което преминавате всички тук аз се включвам с вероятно банален проблем, но ще съм много благодарна за вашата помощ и насоки.
Дъщеря ми е на 16г и вчера по повод усещане за хрип в белия дроб минахме за пръв път на детски кардиолог - доц. Анна Дашева
Тя откри пролапс на митралната клапа, като е написала МИ-0 - 1 ст. ЕА индекс на М клапа 1,6
Тъй като дъщеря ми беше силно притеснена от прегледа с докторката не успяхме да обменим почти нищо като информация. Каза ми само, че може да се натоварва, да не оставяме нелекувани инфекции и преглед на 1 г.
От снощи чета и се тревожа. Разбирам, че това е състояние, което вероятно до 20% от населението носят рутинно и може да не прогресира изобщо.
Притесненията ми са свързани около това, че като дете дъщеря ми боледуваше дълги години от гнойни ангини почти всеки месец. Имали сме и периоди с повишено AST, но не в големи граници - мисля около 400 беше при норма 200, а съм чувала за стойности и над 1000.
Възможно ли е този пролапс да е резултат от гнойните ангини, или на този етап няма как да ми кажат?
Ако някоя от вас е наясно и с въпросния индекс 1,6 - можете ли да ми помогнете с интерпретацията?
Благодаря ви предварително!

# 761
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравей Танита.
Моята Мая е на 9г. и е след операция, с която борихме разни други неща. Но беше много отдавна.

В момента е сърдечно здрава, но също има малък пролапс на митрална клапа.

Доктор Румен Маринов е нашият кардиолог.
Според него, а аз му имам 1000% доверие, това състояние на Мая в момента по никакъв начин не пречи на нормалният ѝ живот.
По негови думи, деца с по-хлабава съодинителна тъкан имат такава особеност - сухожилните ивици, които държат клапата са от съодинителна тъкан.
С една дума - спокойно!
Детето е добре.

Опасността при бактериалните инфекции за сърцето идва от това, че ако бактерийте влязат в кръвта и стигнат до клапите започват да ги променят и те не работят добре. Но не е пролапса проблем, създаден от бактерийте от преди.

Проследете си детето след година, но бъдете спокойна!

# 762
Танита, видях отговора преди мен - така е. И аз имам пролапс на МК -- 2ра степен ,освен опериран междупредсърден дефект, на 53 съм . Кардиоложката ми казва,че до 2-ра степен нещата са в рамките на нормалното. Вашето 0-1степен -съвсем може да не се тревожиш. Просто веднъж в годината преглед за проследяване.
  Успех!

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 18:12 от araselia

# 763
Благодаря ви много момичета Gift Heart
Може би наистина при нея съединителната тъкан е по-слаба, защото на около 12-13 год възраст при рязкото израстване, и леко напълняване й се появиха доста стрии. Съпругът ми също има стрии на гърба, които е получил на тази възраст при израстването.

Много ми беше притеснено, че е възможно заради ангините да се е получил пролапса Sad

А за този показател - някой има ли представа какво може да означава: ЕА индекс на М клапа 1,6

# 764
Здравейте, скъпи мами!
Поставиха ми диагноза междупредсърден септален дефект тип секундум с размери 11мм/11мм. Посъветваха ме за редовна консултация веднъж годишно. Знаете ли дали отвора трябва да достигне определен размер, за да се наложи лечение?
Също така ме информираха, че е възможно нормално раждане, някоя от вас раждала ли е с наличието на такъв проблем и как е протекло?
Благодаря!
 Здравей, аз съм с такъв дефект ,оперираха ме 2020 година ,бях на 49години тогава. Дефекта беше голям 25мм на ширина,можело мишле да мине през него, до тогава не знаех че имам дефект, родила съм две деца със секцио и все с пълна упойка. Отвора не си променя размера , просто симптомите се проявяват след 40 годишна възраст -задух, аритмия ,сърцебиене ,високо кръвно ,защото сърцето почва да се уврежда и уголемява. Операция е задължителна, макар и не спешна ,защото ако се стигне до необратимо увреждане нищо не може да се направи тогава. След операцията си живея нормално без тежки физически натоварвания ,веднъж в годината ходя на кардиолог и пия лекарствата,които ми изписаха.
Можеш да ми пишеш на лични ако друго те интересува.
Малко късно виждам, но и аз съм с такъв дефект, затвориха ми го когато бях на 30 години с операция през вената, а за да се затвори “дупчицата” се слага оклудер или т.нар. чадър, вече съм на 37 години, не съм раждала все още, но за раждане мисля, че трябва да съм с операция, но аз така или иначе така бих избрала.  Моя беше около 2см, и ми казаха, че трябва да се затвори. В болницата бях с две жени на около 55-60 год, които са си раждали нормално. Едната я оперираха и понеже поддържаме връзка се чувства добре, а другата жена й казаха, че при нея не е необходима операция, не помня защо, въпреки че тя искаше.

Общи условия

Активация на акаунт