МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 583
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 975
Здравейте и от мен в новата тема  Hug. Много се уча от вас. От тук научих за брашното на София Мел в Метро и отидох и си купих - 25 кг за 16.20. Килото ми излиза 0,64лв-евтинийка. Преди това ползвах на мелница Търново - само похвали за това брашно - хубав бухнал хляб, а и цената му не е висока. Мисля да проверя и дали продават от тази мелница брашно в чували и на каква цена естествено.
Но за какво тръгнах да пиша всъщност. Във връзка с новото брашно ми се случи нещо и искам да го споделя за новите момичета, които също като мен се сблъскват за сефте с хлебопекарна и нямат опит и се чудят защо аджеба не им бухва хляба, при условие, че си спазват точно рецептата от книжката. Както казах по-напред ползвах пакети по 1 кг брашно - та когато почнех хляб си сипвах 3 мерителни чаши брашно, което после си пресявах. Като си взех големия 25 килограмов пакет си гребнах директно от чувала 3 мерителни чаши, които също си пресях. Стори ми се визуално повече брашното, но продължих ... все пак 3 чаши съм си измерила не може да има грешка  Laughing. Какво стана - хлебчето ми стана, но по-ниско от обикновено и като го разрязах - сбито. Става за ядене, но..... По време на месенето си наблюдавах процеса през наблюдателното стъкло - тестото си пое всичкото брашно.
Реших веднага да омеся втори хляб, но този път на отложен старт, защото нямах време да го чакам по нощите. Този път си гребнах 3 мерителни чаши брашно от чувала, пресях го и от купата си пресипах 3 мерителни чаши. Ами остана ми поне 1/2 чаша брашно. А хляба тази сутрин - мммммм разкош, голям, бухнал. Съгласно таблицата от първи пост една от причините да не се надуе хляба е именно тази - повече брашно. И така - от сипване от пакет и от гребване от чувал с една и съща чаша има разлика. За много от вас това може да са безсмислени приказки, но пък ако поне на едно момиче /или момче/ съм помогнала ще се радвам  Simple Smile

# 16
  • Мнения: 4 070
Тониии,   bouquet Hugблагодарско и за новата тема и за отговора, то ние , ако си вземем житото направо на куп ще го смелим в мелница и после в платнени чували, мама ми каза, че дълго издържало. А мелница няма къде да държим- много ни е малък апартамента. Иначе и до нас на пазара има в едно био магазинче мелница с камъни и мелят всичко. Wink Hug
Кливия, благодаря за отговора, то  малко да бях помислила вярно, че е ръжено черното или пшеничено. Ами да и аз мисля, че ще е по- истинско и определено ще пробваме. Hug

# 17
  • Мнения: 681
pepi_r, аз винаги първо пресявам брашното и чак тогава меря според рецептата  Peace

# 18
  • Мнения: 224
Аз брашното и аз го пресявам ама винаги го слагам на око без мерене Simple Smile

# 19
  • Мнения: 7 779
.... не знам как да кача снимчица на едно от хлебчетата 
мааалко по-нагоре , в удодната част на темата пише точно това - Как се качват снимки и картинки.  Laughing

# 20
  • Мнения: 1 934
Тони, аз забравих да ти благодаря за темата   bouquet

Но най-вече искам да те подтикна да споделяш повече от огромния си опит в правенето на хляб с квас в хлебопекарна, защото не са много хората, които могат да се похвалят с това   Simple Smile

Майстор си голям   bouquet

# 21
  • София
  • Мнения: 3 090
Тони ... най-вече искам да те подтикна да споделяш повече от огромния си опит в правенето на хляб с квас в хлебопекарна, защото не са много хората, които могат да се похвалят с това   Simple Smile
Аз не мога да го докарам още и без хлебопекарна, затова съм доволна от всички напътстивия, които давате.
Всъщност идеалните въглехидрати се оказват макаронените изделия. Те също са от брашно, но имат наполовина ГИ от хлебните изделия.
Кливия, абсолютно съм съгласна с теб   202uu
Само да допълня, че пастата се прави от твърда пшеница и оттам идва разликата в ГИ.  Затова и италианците, дето всеки ден ядат паста, не са толкова затлъстял народ  Simple Smile

# 22
  • България-Варна
  • Мнения: 87
Тесто в Хлебопекарната
 3 мерителни чашки брашно
4 с.л. олио 1 1/2 ч.л.сол 1ч.л. захар 1 ч.л. суха мая  и 300 мл.вода
Меси се на програма за месене на тесто.

# 23
  • Бургас
  • Мнения: 641
Влизам да се оплача от нашата Philips HD 9046. Купихме я на 4 януари и днес за пръв път я пуснах на програмата за пълнозърнест хляб. Бъркалката не се завъртя в продължение на 20 минути. Пробвах и програмата за ръжен хляб, същата работа. Когато я пуснах на обикновен бях хляб нямаше проблем.
До сега бяхме пробвали само програмите за бял хляб и френски.
Обадих се в центъра за работа с клиенти на Филипс и ми казаха че не би следвало да не се върти бъркалката и да се пробваме да я върнем, но били почти сигурни че в Технополис няма да я приемат.  Sad

# 24
  • Мнения: 7 779
възможно е да има подгряване на продуктите за тези 20-на мин.
някои машини имат такава опция.  най-добре си прочети упътването към машината. после може да пуснеш програмата на "празен оборот" - без казанче. след 5 - 10 мин провери дали пространството в машината е топло.  ако е топло значи имаш подгряване.

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 641
От Филипс ми казаха че не би трябвяло да не се завърти веднага на която и да е програма. Ще пробвам отново, благодаря!

# 26
  • Мнения: 1 549
И аз тук с молба за по подробно обяснение за месенето с квас Praynig

# 27
  • Мнения: 224
И аз тук с молба за по подробно обяснение за месенето с квас Praynig
Има цяла тема за това във форума.

# 28
  • Мнения: 1 934
Има тема специална за хляб с квас. Там трябва да четете. Търсете я в този подфорум "Готварски рецепти"  Peace

Тук единствено има полза да коментираме правенето на хляб с квас в машина

# 29
  • Мнения: X

Снощи проверих продължителността на програмата- 1 час и 40мин. И аз незнам каква рецепта бих могла да пробвам.

Ммм... това не е програма за изделие с мая, според мене. Това си е за кекс със сода или бакпулвер. А програмата за кекс с какво времетраене е?

Тони, благодаря за темата!  bouquet

Относно пресяването - със сигурност е полезно, но не го правя. Меренето - задължително с везна за която и да е рецепта. Нямам времето да се суетя около машината. Ако е нова рецепта, записвам какво и колко съм сложила, ако добавям, коригирам записките.

Кливия, благодаря за инфото! Полезно беше.

Общи условия

Активация на акаунт