МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 846
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 341
Здравейте,
миналата година почивахме в Турция и от там си купих мая. На упътването пише, че се слагат по 3 суп.лъж. на 1 кг. брашно.
Според мен е много. Веднъж ползвах от маята и сложих 1,5 ч.л. на 500 г. брашно, но хляба стана малко паве. Изобщо не втаса.
Иска ми да се включи и Ердинч по въпроса. Отдавна не ни е наобикалял.
Между другото, аз съм най-доволна точно от суха мая Юва. Ползвала съм на Вили, на Йоткер и на Радиком (дано не бъркам името, все ми се смесва с Рубикон Simple Smile ). Най-лошата мая, която съм ползвала, е на Йоткер, а пък е най-скъпата.

# 376
  • Мнения: 1 172
Между другото, аз съм най-доволна точно от суха мая Юва.

Откъде я купуваш турската суха мая?

# 377
  • Мнения: 341
В София - отникъде Sad Препоръчвах я на приятели тук, ако намерят, да взимат и за мен - никой не я намира. Иначе в родния ми град я има навсякъде. Сега ползвам на Вили, доволна съм, но не може да се сравнява с Юва.

По предното ми питане, за картофения хляб - май му намерих цаката - долях му до пълната доза прясно мляко и до 2/3 от дозата вода и най-накрая стана на тесто.

# 378
  • Мнения: 7 779
Между другото, аз съм най-доволна точно от суха мая Юва.

Откъде я купуваш турската суха мая?
в по-малките магазини доста често се среща

# 379
  • София
  • Мнения: 46 994
А хляб от лимец/ или част от брашното да е лимец на коя програма се пуска? Стандартна ли? Има ли нещо особен?

# 380
  • Мнения: 4 070
А хляб от лимец/ или част от брашното да е лимец на коя програма се пуска? Стандартна ли? Има ли нещо особен?
Аз пуснах на пълнозърнесто  Wink

# 381
  • София
  • Мнения: 8 506

Това е хляб с картофи и ... моркови. Някой питаше по-нагоре. Тестото ми е еластично и меко. Аз разбивам намачканите картофи и пасираните моркови с течностите и чак тогава започвам да добавям брашното.

# 382
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 048
Между другото, аз съм най-доволна точно от суха мая Юва.

Откъде я купуваш турската суха мая?
Пикадили,Фантастико

# 383
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
турската суха мая е вредна ако ползвате суха взимайте само френска
българската е турска само пакетирана в България
Аз ползвам само прясна мая.

# 384
  • Мнения: 7 779
турската суха мая е вредна ако ползвате суха взимайте само френска
българската е турска само пакетирана в България
Аз ползвам само прясна мая.
кво и е вредното бре  newsm78

# 385
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
В българия не се продава суха мая, а само инстантна горе казаното важи за нея и за всички инстантни храни : мляко, сметана, нес кафе, бульони

В нета не намерих, но от лекар го знам. Ако някой друг ме подкрепи ще се радвам.

# 386
  • Мнения: 7 779
не ми стана ясно френската мая която я предпочиташ инстантна ли е или не  newsm78
аз чета в момента написаното на пакетчето и с ей  ТАКИВА букви пише ,че е инстантна  Laughing
по принцип сухата мая е бързодействаща (инстантна).  все още не съм забелязал да ме е повредила. аз само такава използвам.  Joy

# 387
# 388
  • Мнения: 7 779
така де ... френската е инстант като другите сухи маи.  Laughing
2 страници назад в темата Алис я е показала

# 389
  • Мнения: 341
Статията е пълна с противоречия.
Едно време не били чистели зърното и хлябът е издържал месеци и години, а сега зърното се "рафинира", за да издържи, защото... преди не издържало.

Рафинирането било скъп процес - ако е скъп процес, няма да се използва.

Всяко разтворимо нещо е инстантен продукт.

Ръжена, пшенична, ечемична закваска? Аз защо знам, че това е брашно??

Дрождите не съществуват в природата - след 3 абзаца се оказва, че виреели върху човешки кости, а след още 10 абзаца "трябва да се върнем към природните дрожди".


Отделно, според моите скромни познания на дете на биолог-химик Simple Smile инстантните продукти са, най-общо и лаишки казано, предварително приготвени с/без консервант и дехидратирани - добавя им се вода с различна температура, за да се получи продукт, готов за консумиране или друга употреба. Въпросното приготвяне и дехидратиране се случва в контролирана среда. Така че, щом няма директни отрови, не виждам какъв точно е проблемът? Всяко нещо на тази планета, независимо вода, зърно, плодове, може да доведе до отравяне при неправилно съхранение и консумация.

Бих обърнала по-сериозно внимание на подобни статии, ако пишещите ги са по-грамотни и посочват авторитетни и проверени източници.

Общи условия

Активация на акаунт