МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

• 52 600
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  Момичета, нали правите колкото се може по-естествен хляб, защо ви е да слагате това сухо мляко?

И да не е празен поста, днешната бърза питка за здраве.Замесена и втасвала в машината.

# 436
Половинката доза пак ми вдигна капака на машината. Сложих 1:1 вода:мляко като течности (течността излезе повече от половинка доза) и 2/3 лъжичка мая. Пуснах веднъж програма за месене, спрях я по средата, пуснах я втори път. Като спря, хлябът не беше много надигнат, а след 15 мин се наду страшно много; в процеса на печене спадна и "заля" ръбовете на кошницата, така че малко трудно го извадих.
Мисля да пробвам още веднъж същия алгоритъм, но този път с 1/3 до 1/2 лъжичка мая.

# 437
  Момичета, нали правите колкото се може по-естествен хляб, защо ви е да слагате това сухо мляко?

Именно. Знаеш как се извличат сухи вещества от течности - не е по най-здравословния начин. Peace Просто сухо мляко не слагаш, а слагаш каквото там харесвате/ядете и спазваш пропорциите за течности и сухи съставки - изобщо не е философия голяма. Ако си наблюдаваш тестото веднъж, два пъти докато меси... Аз никога не съм слагала сухо мляко в хляб. Правя с прясно, или айрян.

Тайна, пак си показала шедьовър!  bouquet

# 438

Именно. Знаеш как се извличат сухи вещества от течности - не е по най-здравословния начин. Peace Просто сухо мляко не слагаш, а слагаш каквото там харесвате/ядете и спазваш пропорциите за течности и сухи съставки - изобщо не е философия голяма. Ако си наблюдаваш тестото веднъж, два пъти докато меси... Аз никога не съм слагала сухо мляко в хляб. Правя с прясно, или айрян.

Да и аз съм на това мнение и точно затова питах с какво да го заменя, мислех си, ако в рецептата има сухо мляко , а аз не го сложа дали да не заменя двете лъжици сухо мляко с това количество брашно (напр. соево или оризово и т.н.) чак сега си давам сметка, че не ме разбраха преди, дааа аз не искам да сложа мляко , а по- скоро ме интересуваше как да не наруша съотношението на грамажа.
Ето една рецепта (много е страна с кафе  newsm78):http://www.bonapeti.bg/collection/Razheno-hlebche-/

# 439

ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
2 яйца+1белтък (жълтъка е за намазване отгоре)
2 натрошени таблетки витамин С
1,5 с.л. захар (който обича комбинацията сладко-солено може и повече захар)
2 ч.л. сол
500 гр. брашно (може комбинация бяло+пълнозърнесто)
1,5 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
Добавки след сигнала:
сирене+кашкавал+колбас (според индивидуалните предпочитания), добре оваляни в брашно
3 с.л. микс семена
Слагат се в тази последователност в контейнера. Преди печене се маже със жълтъка и се поръсва със сусам. по желание  Simple Smile
Програма - сладък хляб
 Тегло - 1 кг. Коричка - 3(твърда).

пробвам първата рецепта, а после ще видим и тази. Пуснах на програмата за козунак - да видим какво ще стане

# 440
  • София
Тони ,какъв шедьовър  Embarassed, замесих половин доза с половин пакетче мая и дори не оформях топчетата , а само късах и слагах в тавата.Късно прочетох,че и днес се правела питка за здраве.За късмет стана много пухкава и мекичка!

# 441

ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Мооооляяя, защо ? Shocked

# 442
  • Sofia

ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Вместо лимонов сок или оцет, за заздравяване на глутена.

# 443
  • София

ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Е бабите са слагали оцет, ама сега е модерно да заместим тази киселина с аскорбиновата. Пък и някои специалисти твърдят, че витамин С заздравява по-добре нишката на глутена и задържа тестеното изделие пухкаво и меко.

Та ... затова се слага витамин С. Аз задължително го добавям и в козунаците.

# 444
Хм добре де , тая киселина не прави ли по- нездравословни печивата ?

# 445
вит.С или лимонов сок  здравословни ли са за организма ?

# 446
вит.С или лимонов сок  здравословни ли са за организма ?
Ами не, вит Ц както казва педиатърът надецата ми си е чиста киселина, нищо , което е киселина не е здравословно...според мен Wink Ама не ми обръщайте внимание аз съм се вманиачила. Crazy

# 447
вманиачена , но отправяш въпрос.  трай си по-добре.  #Cussing out
не всички киселини са вредни. да не говорим ,че вит.С го предписват почти при всички заболявания , а лим.сок си е чисто лекарство.  Laughing

пп. нищо не ти пречи да правиш хляба и без тези киселини. но тогава ще трябва да се замислиш  житото от какво ГМО зърно е получено, с какви препарати е пръскано и торено. най-добре е да не консумираш тестени изделия.  hahaha

# 448
  • Бургас
Не се вманиачавайте чак толкова. В този ред на мисли и въглеродната киселина трябва да е вредна, но без нея бира не пия  Laughing

# 449
  • на земята
Здравейте имам тази хлебопекарна http://www.amazon.co.uk/gp/product/B004RTJWMW/ref=oh_details_o03 … ie=UTF8&psc=1
искам да попитам,ако искам само месене или само печене,или примерно втасване няколко пъти ,кое копче е за отделни програма,натискам програма едно и дава 4 часа и изрежда месене,втасване и т.н.
искам само втасване примерно как да отида само на втасване  newsm78
изв.за въпроса..))) Mr. Green Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт