Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 867
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • Анкх-Морпорк
От време на време поглеждам тази тема, колкото да си спомня защо не ми се чете и пише тук. 
Днес попадам на поредните бисери... и не мога да не коментирам, защото това е подвеждаща информация.

Кезая, не стига, че заливаш медиите с еднообразните си клиширани изказвания, ами и тук не спираш да твориш безсмислици. Постът ти за мозъците е голяма глупост.
Или си го чела на чужд език и не си разбрала, или си го преписала от друг, който също също не е разбирал какво пише.
Вместо да се оплакваш, че нямаш време за детето си, вземи му обърни малко внимание, вместо да ни занимаваш с псевдонаука. И уж си много заета с професията си и се развиваш, а пускаш едни постове по 2 км. Не ми казвай колко си направила за децата ни, защото мненията ни не съвпадат и в тоя ред на мисли ти не ме представляваш.

Я помислете всички върху това "Бозайникът е представител на бозайниците" и си направете извод за смислеността на останалото. Има огромни и груби фактологични грешки, като "маймуната- олицетворява прехода към големия мозък". Кое точно е "голям" мозък? В анатомията има главен мозък, краен мозък... "Голям" мозък има в месарницата.
Маймуната не е никакъв преход, защото тя е друг клон на еволюцията.
А за изводите да не говорим.

Истина е, че знаем повече за космоса, отколкото за мозъка, и по-добре да не пишем глупости, освен, ако целта не е да блеснем с високопарни приказки.

На който му се чете за мозъка, и за процесите на учене - само че написано разбираемо и може да го ползвате в практиката - ето тук:
http://liternet.bg/publish20/i_rangelova/kak_da_uchim/content.htm

И не се хабете да ми отговаряте, защото няма да чета.

На новите майки в темата искам да кажа, че тук има няколко лица, които прилагат едни терапии и ако не правите като техните, значи, не се грижите за детето си.
А истината е, че няма 2 еднакви аутиста и това, което е добро като терапия за единия, не е добро за другия. Терапиите не са рецепти за манджи, да си ги менкаме.

Мислете преди да вярвате на големите приказки, защото те по-често са въздух под налягане.
И въобще, мислете. Много хора правят бизнес на гърба на нашите проблеми.

# 226
  • София

На който му се чете за мозъка, и за процесите на учене - само че написано разбираемо и може да го ползвате в практиката - ето тук:
http://liternet.bg/publish20/i_rangelova/kak_da_uchim/content.htm

И не се хабете да ми отговаряте, защото няма да чета.

bouquet Днес ми пристигна и http://www.book.store.bg/p11488/neveroiatniat-mozyk-norman-dojdzhi.html Та ме чака четене.

# 227
  • Бургас
Здравейте! Може ли да ми препоръчате добър логопед или детски психолог в Бургас, с опит, за първа консултация. Дъщеря ми има проблем с проговарянето, разбирането на речта, някои странности в поведението...На 2 години е.

# 228

И не се хабете да ми отговаряте, защото няма да чета

Може аз да искам да попитам нещо. Без да рекламирам който и да метод, примерно ПЕКс към който имам положтелно отношение....дори и да ви го възхвалявам тук в темата , това е защото е бил приложен на моето дете в подходящата му възраст и кондиция и от подходящия специалист. при него е сработило, значи  метода НЕ може да се зачеркне само защото TEACHH специалистите или тези по АВА смятат че той не струва. Аз бих опитала всичко в рамките на разумното разбира се и това което не би навредило физически или психически на детето ми. На собствен опит открих че да смятаме че нещо няма да  помогне на детето ни не е далновидно докато не се опита .... и друго важно че не трябва да лимитира натоварвнето му. На нас само това ни повтаряха, той бил малък трябвало да играе имало време! и два пъти седмично занятия били достатъчни  (иначе щял да прегори - цитата на невролог). Според мен разумния премерен постоянен натиск за това до къде може да се стигне извън възможностите му е най-добрия подход.

сега

имам въпрос към майките с ГРР. Изпдали ли сте в ситуация в която след 4 години ГРР от неустановен произход,   психиатър изказва подозрения че детето ви може да е аспергер. Аз лично НЕ вярвам в това и се чудя какво може да провкира психиатърката д апомени мнението си.Бихте ли споделили опт ако имате такъв

# 229
  • София
Системата ПЕКС, често е неправилно разбрана от майките, а и за съжаление от много от специалистите. Това не е система заместваща речта, а с няколко нива на приложение. Прилага се и при неговорещи деца за стимулиране на речта, и при проговарящи за корекция на словореда и за корекция на мисленето за да се състави правилно изречение и за още много неща. Реге, много добре описа приложението му - ти си го разбрала дори по добре от много от специалистите, което е жалко за специалистите  Sad

Цитат
имам въпрос към майките с ГРР. Изпдали ли сте в ситуация в която след 4 години ГРР от неустановен произход,   психиатър изказва подозрения че детето ви може да е аспергер. Аз лично НЕ вярвам в това и се чудя какво може да провкира психиатърката д апомени мнението си.Бихте ли споделили опт ако имате такъв

И аз имам въпрос? Защо го изказва това предположение?

А иначе често съм изпадала в тази ситуация. Само, че психолози и логопеди.
Цитат
"Да, знам, че не е Аспергер, амаааааа много  ми е интересен"
.
Разбирам го като съмнение за поставената му диагноза и евентуално предположение дали пък не са сбъркали и ровейки в главата си с какво са го сбъркали им напомня най много на Аспергер. Често съм казвала, че не харесвам диагноза аспергер повече от канер - тип.

А иначе има основна разлика между аутизма и Аспергера, а именно при аутизма забавяне в речта преди 3 годишна възраст , а при Аспергера няма такова забавяне в речта. Знам, че ги знаеш тези неща, ама разсъждавам на глас, заедно с теб  Hug

Допълвам се, питаш се защо си променя психиатърката мнението. Вероятно се изненадва от възможностите на детето и на базата на това, което е учила и виждала при други деца с тази диагноза и се струва чудо положителната му промяна. Защото за съжаление положителна промяна с бързи темпове виждат мнооооооооого рядко. И това прави тези деца с такъв напредък интересни за тях. Стимулира им мисленето и търсене на отговори.

И това се сетих да коментирам.
Цитат
и друго важно че не трябва да лимитира натоварвнето му. На нас само това ни повтаряха, той бил малък трябвало да играе имало време! и два пъти седмично занятия били достатъчни  (иначе щял да прегори - цитата на невролог).
Винаги съм се чудела, защо слагат този лимит на терапиите. Да, виждала съм изпушили деца с изпържен мозък от болни амбиции на родители, ама съдейки по моето дете и още няколко - много важи Мечо Пух принципа - "колкото повече, толкова повече". И вероятно има значение фазата през която минава детето, добрата синхронизация между видовете натоварване, начина на разпределение на тези терапии и добрия подбор между вида на терапиите. Д-р Аврамова ми обясни, че Мишо е хиперсензитивен тип и търсещ натоварване и силни усещания - просто е такъв тип и вероятно затова Мечо Пух принципа му влияе добре. От друга страна при последната му оценка от психолог и логопед от РЦ- двете заедно накуп ми обясниха, че не са виждали дете, което да не изпушва от повече терапии- така и не опознаха моето само с отделеното му от държавата време да му пуснат тестове веднъж годишно за да им оборя достатъчно доводите  Mr. Green Ама тяхното обяснение беше, че двама логопеда дават различен съвет за отделен проблем на детето и детето се обърква кой метод да следва, и затова не е добре детето да работи с двама логопеда едновременно.

Добре ама моят опит ми говори друго. Трима отделни психолози дават три различни съвета за даден проблем на Мишо, аз без да знам какво са го посъветвали съм дала и аз съвет. И какво се случва на практика. Когато се случи следващият път той да изпадне в същата ситуация е опитал първият съвет, вторият, третият и моят съвет. И е проработило - справил се. И 4те съвета му вършат работа и той се чувства спокоен, че има повече от един вариант за справяне със ситуацията. Ползва ги и 4те съвета в зависимост от това кой пръв му излезе в мозъка  Laughing

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:17 от Катина

# 230
И аз по едно време се зачетох що е Синдром на Аспергер, но след като се запознах с детенцето на kali_k осъзнах, че сме си с лека форма на ГРР.
Не искам да кажа, че другото дете е с този синдром, защото не съм специалист. Изводите ми бяха за моето дете.

# 231
За Пекса понеже присъствах на всички занятия с него от началото и до края (което беше към 2 години)  , както и това че половината от нещата трябваше да се практикуват в къщи - иначе кел файда - мога да кажа, че просто видях как детето естествено преминава през всички  етапи. Понеже паралено с него работеше и специализиран логопед - такъв дето работи с деца със СОП а не с деца с Р и Л, видях също кое наклони везната. Логопедката трупаше речник и създаваше понятия. Пекса даваше щаблона и усета че можеш да комуникраш. Щом дори логопедката която преди гледаше на Пекс малко високомерно, ме помоли да я свържа със педагожаката, направи си тетрадка, карти взе си теоретична част ( сега друг въпрос как я прилага това не ми влиза в компетенцията да определям ) , значи резултата е бил впечатляващ.

И аз имам въпрос? Защо го изказва това предположение?

питам защото това беше мотото на прегледа ни при психиатърката вчера. Тя го наблюдава от 3 годишен. Отидохме за поредното ЛКК нужно ни  само за да ползваме помощ от психолог . Подходът й беше  малко различен този път. Заинтересован ли да го кажа не знам , малко по-задълбочен от друг път. Време ли имаше не можах да разбера. Задържа ни по дълго, разговорът  обхвана много повече аспекти, задаваше много по-адекватни въпроси и на него и на нас. Пита какво правим, как го правим, с кого работим, какво целим , примерно ако се затруднява от някой отговор защо се затруднява, какво недорабира примерно в дадено изречение вконтекста и много такива.Каза че светлината на тези час и половина би ни предложила да направим след месец два АйКю тест (досега не сме правили такъв) . и според нея ако нивото е там според това което очаква от наблюдението, задачите които му възложи  и разговора с него , може да се говори  за високофункциониращ аутист .... и така вероятно ще смени диагнозата на друга.

В светлината на това което писа, и че знаете как беше с нашето проговаряне- МЪКА! какъв аспергер. Той ако беше аспергер досега да интегрираше или диференцираше .... Не мога да разбера дали наистина мисли че той може да е високофункциониращ или просто с тази диагноза е по-добре да тръгне на училище.

За изпушването и терапиите след малко. КАто размятам всички по креватите.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:38 от _re_ge

# 232
  • София
Висиокофункциониращ НЕ означава Аспергер. Високофункциониращ означава, че  интелекта (Айкю) е в и над нормата. Това хич не ми беше ясно съвсем доскоро, затова профилактично си го пиша, ако има и друг неразбрал като мен.

Моят син категорично е високофункциониращ - ясно ми беше казано от д-р Аврамова и от още двама психолози, но също така ясно ми беше казано пак от д-р Аврамова, че няма Аспергер, и няма Аутизъм. Има обаче ГРР, което не и е никак ясно какво точно е, защото не отговаря на нито един калъп. На мен ми е хиляда пъти по неясно какво му е Mr. Green Разбирам ги - странен е  newsm78

Дано при вас са по конкретни  Hug

И още нещо Аспергерите рядко имат високо айкю. Понякога наистина е много високо, но с голяяяяяяяяяма разлика между видовете обследвани области. Например детето може да говори с часове за космос и планети и черни дупки, а не може да запомни, коя е съдздал Българската държава или колко е 2 и 2 или какво е глагол. Да в областа за космоса има мнооооооооооого висока точка на измерване и това качва общия резултат. Нас ни интересува много повече да няма по възможност голяма разлика в скалата на измерване и най добре да няма драстично или дай боже никакво изоставане в отделните дялове на изследваните области. Това е много груб пример - айкю не се мери с въпроси за космос и две и две - да не заблудя някого  Embarassed

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:48 от Катина

# 233
  • София
Кате, мен ако питаш - Мишо минава вече просто за по-особен младеж в норма Wink

# 234
Рени, като знам как въпросната лекарка раздава диагнози, свиркай си и хич не се замисляй.  Сигурно съм ти разказвала въз основа на какво тресна на малката диагноза "аутизъм".   

# 235
И аз по едно време се зачетох що е Синдром на Аспергер, но след като се запознах с детенцето на kali_k осъзнах, че сме си с лека форма на ГРР.
Надявам се през март да разберем що е то Аспергер и има ли почва у нас. Напоследък стана много трудно да го управлявам нашето диване, надвива с викове и крясъци, физическа агресия, а заради малкия, който обикновено спи по това време, аз отстъпвам. Едва го накарах да посетим нов фризьорски салон (не иска да излиза навън отскоро, много трудно с предварително уговаряне на маршрута и обещание за "подкуп", например 3D пъзел), макар че там беше перфектен (но и фризьорката направо го терапевтира на стола). n_alex76, ще трябва да направим нови снимки с новата прическа Wink

Това за хлора и окситоцина и евентуална връзка с аутистични проблеми ме накара да се замисля за това, че и двете ми деца са родени не съвсем нормално - в смисъл предизвикано е раждането. А и аз самата през 70-те години съм родена така... И това защото в малките градове вече няма родилни отделения.

# 236
kali_k, много съм любопитна да Ви видим с новата прическа. Grinning
Не го мисли какво е било раждането.Познавам и други майки, които са раждали като теб, но децата им са в норма.
Скрит текст:
И моето раждане не мина естествено.Раждах с окситоцин. Но каква доза съм получила не знам. А като се има в предвид, че се забави процеса заради късата пъпна връв. Rolling Eyes

# 237
kali_k и n_alex,
В линка, пуснат мисля от николекса и коментиран от веси става въпрос за точно обратното на това, което вие май смятате за опасно. Окситоцинът действа като естествен диуретик и приложен преди и по време на раждането намалява нивото на натрия в клетките, т.е. би трябвало, ако високото ниво на вътреклетъчен натрий има връзка с отключване на аутистични прояви, окситоцинът да действа превантивно. Още повече, че от няколко години има и окситоцин назален спрей, който се използва за засилване комуникативността на хората от спектъра. Peace Laughing 

# 238
Здравейте на всички! Поздравления за Доника и на всички за куража! Най-накрая се осмелих да пиша във форума, за да споделя своя опит и науча колкото се може повече за аутизма. Накратко, синът ми е с диагноза ГРР. В момента е на 4 години, и не казва и сричка, трудно се обслужва сам и има изоставане с финната моторика. От около година посещаваме ерготерапевт, логопеди, вкъщи работим с карти и всичко, което се сетите. Инаме проблеми с храненето няма.  Определено имаме голям напредък в разбирането, но не и в говоренето. Това от своя страна ни създава проблеми в комуникацията в случаите, когато не го разбираме изпада в такива истерии.... Моля Ви пише, ако някой има опит с нискофункционалния аутизъм. Пишете ако имате лични впечатления от "the listetinh programme". Някой посещавал ли е клуб Слънчогледи?  Въобще ще съм много благодарна за контакти на специалисти, които "наистина" имат опит с деца от аутистичния спектър. Пишете, ако и аз мога да помогна с нещо. Ще следя форума и ще бъда по-активна. Благодаря предварително!

# 239
  • София
Моля Ви пише, ако някой има опит с нискофункционалния аутизъм.
Ама, чакай малко! Кой ти каза, че детето ти е нискофункциониращо??? На 4 годишна възраст трудно може да се направи тест, който да определи това. Детето има изоставане - това е ясно, но това не означава, че е невъзможно да навакса и настигне нормите.

Когато моето дете беше на 4 също не говореше и с него работеше Соня Георгиева от Слънчогледи точно на тази възраст - беше му госпожа в ДГ. Тя е специален педагог. За нея мога да ти дам отзиви. Също и за Деница Токушева - психолог от Слънчогледи, и тя е работила с детето ми още като студентка - пак в същия период.

Общи условия

Активация на акаунт